Hz. Hüseyin kaç evlilik yapmıştır

Hz. Hüseyin kaç evlilik yapmıştır

Kayıtsız Üye
Hz. Hüseyin tam olarak kaç evlilik yaptığı? İslamda Hz. Hüseyin kaç tane eşi olmuştur açıklar mısınız ?


Yanıt: Hz. Hüseyin kaç evlilik yapmıştır

Desert Rose
HZ. ALİ’NİN (R.A) (598-661) HAYATI
Hz. Ali (r.a) dört büyük halifenin sonuncusu ve Hz. Muhammed (s.a.v.)’in amca oğlu ve damadıdır. El-Murteza, Emirü’l-mü’minin ve İmamül-müttekîn vasıflarıyla bilinen Hz. Ali Ebû sıbteyn ve Ebu Turab künyeleriyle anılır. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber kaynaklarda 598 miladi yılında Mekke’de doğduğu belirtilir. Hz. Peygamber’in (s.a.v) nübüvvetini kabul eden ilk çocuktur.
Babası Ebu Talib b. Abdü’l-Müttalib idi anasının adı Fatıma bin Esed b. Haşim idi. Hz. Ali’ye Ebu Turab lakabı Hz. Peygamber (s.a.v) tarafından verilmiştir. Hz. Fatıma’yla evlenmiş,Hasan, Hüseyin ve Ümmü Külsüm adında çocukları olmuştur. Kaynaklarda Hz. Fatıma’dan sonra birkaç defa evlendiği ve bu evliliklerden otuz iki evladının olduğu ve kızlarından birini Hz. Ömer’le evlendirdiği geçmektedir.
Peygamberimiz’in (s.a.v) amcazadesi olması hasebiyle küçük yaşlarından (5 yaşından) itibaren Hz. Muhammed’in himaye ve terbiyesinde büyümüş ve amcazadesinden feyz alarak İslam’a unutulmaz haktı ve fedakarlıklarda bulunmuştur.

Hz. Alinin oğlu Muhsin(veya Muhassin) çok küçük yaşta vefat etmiştir. Ayrıca Hz. Alinin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyinden başka bir çok çocuğu vardır.
Hz. Ali, Haşîmoğullarmdandır. Hz. Peygamber’i amcası Ebû Tâlib’in oğludur. Onun hanımları ve bunlardan olan çocuklarını şöyle tespit etmek mümkündür:

1) Hz. Fâtıma: Hz. Peygamber’in (s.a.v.) en küçü kızıdır. Hz. Ali’nin de ilk hanımıdır. Hz. Fâtıma vefat edinceye kadar, Hz. Ali bir başkasıyla evlenmemiştir. 1 Hz. Fâtıma’dan olan çocukları Hasan Hüseyin ve Muhsin, Zeyneb ve Ümmü Gülsüm’dür. Hz. Ömer halifeyken, Hz. Peygamber’in vefatından Önce dünyaya gelen Ümmü Gülsüm’le evlenmek istemiş ve evlenmistir. Onun Ümmü Gülsüm’le evlenmek istemesi, "bütün neseblerin ve sebeplerin kesildiği Kıyamet’te, ancak Hz. Peygamber’in nesebi ve sebebinin kesilme diğini" bilmesindendir. Zeyneb de (Zeynebu’l-Kübrâ) Abdullah b. Cafer’le evlenmiştir.

2) Âmir b. Kilâb Kabilesinden Ümmü’l-Benin bint-i Hizam. Hz. Ali’nin, bu hanımından Abbas, Cafer, Abuddullah ve Osman adlarında dört çocuğu olmuş tur.

3) Onun hanımlarından biri de, Temim Kabilesin den Leyla bint-i Mes’ud’dur. Bunun iki çocuğu olmuş tur: Abdullah ve Ebû Bekir.

4) Has’amî Kabilesinden Esma bint-i Umeys. Bu hanımından, Yahya ve Muhammedul-Asgar (Küçük Muhammed) dünyaya gelmiştir.

5) Cu’şem b. Bekir Kabilesinden Sahba bint-i Rabia adlı kadın da, onun eşlerindendir. Bu, Tağlibli bir câriye/köle kadındı. Hz. Ali’nin bu cariyeden Ömer ve Rukiyye adlı iki çocuğu olmuştur (Bir cariyenin sahibi, nikâha gerek kalmadan, câriyesiyle evlilik ilişkisine gi rebilir. Buna istifraş veya odalık alma denir. Milk-i yemin [sahip olmak> milk-i nikâhtan daha kuvvetli olduğu için, cariyesini sahibi istifraş edebilir, yani yatağına alabilir. Câriye, böyle bir birliktelikten çocuk doğurursa Ümmü Veled=Çocuk Anası adını alır. Satılamaz. Çocuk hür statüde olur. Ümmü veled de ya sahibinin âzadlamasıyla yahut onun ölümüyle otomatikman hürriyetine kavuşur. Ayrıca, İslâm’a göre, bir başkasının câriyesiyle, sahibinin izniyle evlenilebilir. 2 Hz. Ali’nin, cariyesi ve ondan olan çocukları ko nusu kafamızı karıştırmamalıdır).

6) Hz. Peygamber’in damadı Ebû’1-As b. Rebi’nin kızı Ümâme de, Hz. Ali’nin hanımlarından birisidir. Mu-hammedu’l-Evsat da (Ortanca Muhammed) bu hanım dan olmuştur.

7) Havle bint-i Cafer el-Hanefiyye. "İbn-i Hanefiyye" diye bilinen Muhammed, bu hanımından olmuştur.

8) Urve b. Mes’ud es-Sekafi’nin kızı Ümmü Said. Hz. Ali’nin bu hanımından ÜmmüT-Hüseyin ve Büyük Remle adlı kızları olmuştur.

Bunlardan başka, Hz. Ali’nin edindiği cariyelerden olma kızları ve çocukları vardı. Hz. Ali 14 erkek çocuk, 18 kız çocuk sahibiydi. Fakat nesli, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, Muhammed (İbn-i Hanefiyye), Abbas ve Ömer adındaki oğullarından türemiştir. Oğullarından çoğu Hicretin 60. Yılında Kerbela’da şehit edilmiştir.

2- Geniş bilgi için bkz. Osmanlı’da Kölelik Cariyelik ve Harem, s. 208 vd. Çok evlilik yerine cariyelerin istifraş edilebilmesi. A.g.e., s. 212 vd.; Ubancı, M. A. Osmanlı’da Modernleşme Sancısı, tere. Cemal Aydın, istanbul 1988 s. 359-365; köleler konusuna bkz. İslâm Tarihi, Hitti, II, 369-371 (Köleler Taba kası); Ahkâm-ı Kur’âniye, s.133, 136; câriye nikahlamak hakkında ahkâm-ı Kur’âniye konusu.
Kaynak: Hz. Ali, Dört Halife Dönemi, Doç. Dr. Murat Sarıcık

İslami Editör


hz hüseyin kaç evlilik yaptı, hz hüseyin kaç kez evlendi, hz huseyin kaç defa evlendi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();