Ayakta idrar yaptıktan sonra kılınan namaz kabul olmuyor mu yoksa mekruh mu oluyor?

Ayakta idrar yaptıktan sonra kılınan namaz kabul olmuyor mu yoksa mekruh mu oluyor?

sorunlu
selamun aleykum arkadaşlar ayakta idrar yaptıktan sonra kılınan namaz kabul olmuyor mu yoksa mekruh mu oluyor??


Yanıt: Ayakta idrar yaptıktan sonra kılınan namaz kabul olmuyor mu yoksa mekruh mu oluyor?

Galus
Ve aleykümüsselam.
Üzer,ne idrar sıçrar ise necaset bulaşmış olduğundan namazın olmayacaktır. Ve idrar yollarında idrar kalsa ve abdestten sonra çamaşırına aksa hem necaset bulaşmış hem abdestin bozulmuş olur.
Sonuç olarak temizlikten emin olunacaksa yapılabilir günah veya haram değildir. Ancak tavsiye edilmiyor.


Yanıt: Ayakta idrar yaptıktan sonra kılınan namaz kabul olmuyor mu yoksa mekruh mu oluyor?

yaso-123
ben paçamı katlıyıp giriyorum bacaklarıma sıçrasa bile hemen abdest aldığım için temizlemiş oluyorum 🙂

ayrıca çömelerek yapınca sanki daha çok sıçrıyor daha yakın olduğu için …


Cevap: Ayakta idrar yaptıktan sonra kılınan namaz kabul olmuyor mu yoksa mekruh mu oluyor?

Kayıtsız Üye
Hocam arkadaşımız namaz kabul oluyor mu diye sormuş siz tıbbi ve kabir azabından bahsetmissiniz ayrı bir bilgi verdiğiniz için Allah razı olsun ama sorulan sorunun cevabı nerde ? Kabul oluyor mu olmuyor mu


Şem’a
Ayakta işemek namaza engel mi
< ayakta idrar yaptıktan sonra kılınan namaz kabul olmuyor mu yoksa mekruh mu oluyor?? >
İdrar damlamaları olursa namaz olmaz.


Ahmet28
Ayakta idrar yapmanın namazın kabul olması veya olmamasıyla bir alakası yok diye biliyorum. Ancak şu yönden alakası olabilir : İdrar yaptıktan sonra, idrar iç çamaşırımıza bulaşırsa, o iç çamaşırıyla namaz kılınamaz, değiştirilmesi gerekir.


Kayıtsız Üye
Güzel insan ibatetin kalbül olup olmadığını hoca vsr din adamları bilemez zira Allah bağışlayıcıdır affedicidir kul kim olaki taktir buyursun sadece doğrusunun nasıl olması gerektiğını söyler


vel Fecr
İbn Abbas r.a. şöyle demiştir: Nebi (SallAllahu aleyhi ve Sellem) Medine’deki (veya Mekke’deki) bahçelerden birine uğradı. Kabirlerinde azap gören iki insanın sesini duydu. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "ikisi azap görüyorlar. (Kendilerince) büyük bir günah sebebiyle azap görmüyorlar. Oysa ki bu büyük bir günahtır. Birisi idrarından sakınmazdı. Diğeri ise insanlar arasında laf getirip götürürdü (koğuculuk yapardı)".
Sonra bir dal istedi. Dalı ikiye ayırarak her birinin kabrinin başına bir parçasını koydu.
Ona: "Ey Allah’ın Resulü bunu niçin yaptın" diye soruldu. şöyle buyurdu: "Umulur ki bu dallar kurumadıkça onların azabı hafifletilir".

Hadisten Çıkan Bazı Sonuçlar;

-Kabir azabı vardır ve bu hadis onu göstermektedir.

-İdrardan sakınma konusunda uyarı vardır. Beden ve elbisedeki diğer necasetler de idrar gibidir.

-Necaseti gidermeyi sadece namaz kılmak için kalkıldığı vakitle sınırlayanların görüşlerinin aksine, necasetin her halükârda giderilmesi gerekir.

yani ayakta idrar yapınca üstüne sıçrama durumu var hatta oturunca bile. bu elbiseye sıçrayan necaset, namazın farzları olan necasetten tahareye engel teşkil ettiğinden ve namazın farzı yerine gelmediğinden namazın üzerinden düşmeme durumu ortaya çıkıyor. yani kılmamış gibi.

ha üzerinizde pislik vardır farketmemiş namazını kılmışsınızdır onu Allah teala bilir.
ama idrarın üstüme sıçradığını görmedim demek ve gerektiği kadar ehemmiyet göstermemek. aslında necasetten tahareye pekte önem vermediğimizi gösterir ve bu da namazlarımıza yansır. kalbleri bilen Allah tealadır.

hatta Allah rasulu Muhammed a.s. ihtiyacını gördükten sonra su ile paçalarını sıvarmış ki olduda bir necaset bulaştıysa su ile temizlensin diye.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm…
Küçük abdesti ayakta yaparsak, sonra aldığımız abdest ile namaz olur mu?
Ayakta yapıyorsak, istibra yapılır mı?
Allah’a emanet…


Ensar
Kişinin eğer herhangi bir özrü yoksa ayakta bevl idrar yapması o kişi için mekruh sayılmaktadır. Nitekim Aişe annemiz Allah Rasulünü bakın nasıl anlatıyor: "Size Nebiyy-i Azam’ (a.s.m)’ın ayakta bevl ettiğini kim haber verirse inanmayın, mutlaka oturarak abdest bozardı." Sıhhat açısından hemde kişiye idrar sıçramaması açısından korunmalıyız.
Elbette oturarak idrar yapmak mesanedeki idrarın tam olarak boşalması demektir.Ayakta yapmak ise idrarı tam olarak boşaltmaz istibra olmaz ve ilerde sağlık bakımından da sorunlar yaşanacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Namaza gelince
Ayakta idrar yaptığınız taktirde, uvzunuzun uç kısmını temizler ve abdest aldıktan sonrada namaz kılabilirsiniz. Yeterki herhangi bir yere necaset bulaşmamış olsun namaz geçerlidir.


Kayıtsız Üye
Selâmun Aleyküm…

bu ilginç olacak;

ayakta idrarı yaptıktan sonra, erkeklik organında bulunan kanalın, aşağıdan, yani yumurtalıkların aşağısında bulunan ve kanalın devamı olan (elle kontrol edince bir kanal ya da boru olduğunu anlayacaksınız) bir boru (kanal) var. diyeceğim şudur ki; elle ulaşılabilecek en uzak yere kadar olmak kaydıyla, bu boru, en alttan parmak yardımıyla, bastırılarak son bir büyük damla çıkartabiliyorum…bilmiyorum bunu başka bilen var mı … ve de sorum o ki; bu damla meşhur son damla olabilir mi? eğer değilse bile bu damlanın atılmasıyla, abdest aldıktan sonra gelebilecek damlayı engeller mi? zira engellerse ayakta idrar yapmayla alınan abdestte, abdestin bozulma ihtimalinin önüne geçilebilinir mi?
Saygılar…
Allah ‘a emanet…


Ensar
Sevgili kardeşimiz öncelik olarak ayakta idrar yapmanın tıbben de zararları vardır. Bu durum için dikkat etmeniz gerekir.
Ayakta idrar yaptıktan sonra iyice temizlenin ve abdestinizi alın, idrar damlası gelmemesi durumunda namazı kılarsınız geçerlidir.
İdrar yaptıktan sonrada yapmış olduğunuz işlemi yapmanıza da gerek yoktur. Zaten eğer damla gelecek olur ve çamaşıra bulaşırsa necis olur yok gelmezse herhangi bir sorun yoktur.


Kayıtsız Üye
Oturarak idrar yaptıktan sonra bitti sanıp kalkıp abdest almaya başlarım ve ayaklarımı yıkarken bir damla idrar geldini his ederim bu na karşı nasıl önlem almam gerekir Allah razı olsun şimdiden


Ensar
Küçük abdestinizi yaptıktan sonra bir müddet bekleyin bir müddet ev içerisinde bir kaç adım atın biz buna istibra diyoruz. İdrar yaptıktan sonra kesintiden emin olmak için bu yöntemi denemelisiniz.


Acizanekul
Oturarak yaparken sıçrama olmaması için neye dikkat etmek gerek


ayakta işeyen namaz kılabilir mi, ayakta isedikten sonra namaz kılınırmi, ayakta işedikten sonra namaz kılınır mı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();