Yatak istirahatindeyim ve kanamam var namaz kılabilirmiyim
erilar
merhabalar…ben hamileyim ve düşük tehlikem var.sürekli kanamam olduğu için doktor sürekli yatmam gerektiğini yoksa bebeğimi kaybedebileceğimi söyledi..fakat namaz kılmadığım için huzursuzum.bu durum bir aydır devam ediyor.bana yol gösterirseniz çok sevinirim..Allah hepinizden razı olsun…
Yanıt: Yatak istirahatindeyim ve kanamam var namaz kılabilirmiyim
imamhatipli42
Hamile bir kadının namaz kılması gerekir. Adil, yani dinin asgari farzlarını yapan ve büyük günahlardan sakınan uzman bir doktor, namaz kılarken ayakta durmasının sakıncalı olduğunu söylemişse, bu durumdaki bir hâmile namazlarını oturarak kılabilir.
Tıbbî verilere ve İslâm hukukçularının çoğunluğuna göre hamile kadın, hayız görmez. Dolayısıyla hamile kadında kanama görülse bu hayız kanı olmayacağı için kadın namaz ve oruçla mükelleftir. Özürlü (müstehâze)lerin hükümlerine tabi olarak abdestli olmak şartıyla namaz kılabilir, Kur’ân’a dokunabilir, Kur ân okuyabilir, camiye girebilir.
Hamile doğum yapar yapmaz artık nüfesa (lohusa) olur. Kan kesilip gusl edince normal hükümlere tabi olur ve dinî vecîbelerini îfa eder.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet Editör
Sandalyede namaz kılınabilir mi?
"Bir hasta takatine göre namaz kılmakla mükellef olur. Mesela, ayakta durmaya asla gücü yetmeyen veya ayakta durması hastalığın uzamasına veya artmasına sebep olcağı anlaşılan bir hasta oturarak namaz kılar." Görüldüğü gibi oturmak daha güzel olur ama sandalyede kılmanın da bir zararı yoktur.
Ayakta durmak namazın farzlarından biridir ki, buna kıyam diyoruz. Bu nedenle ayakta durmaya gücü yeten birinin ayakta durmadan kıldığı namaz olmaz.
Ancak rahatsızlığı olan ve ayakta duramayan veya rahat oturamayan birisi oturarak veya ayakta durmadan namazını kılabilir.
Kişi yaslanmadan namaz kılmayacak derecede hasta veya yaşlı ise yaslanarak namaz kılabilir. Gücü yeten birisinin bunu yapması mekruhtur.
Efendimiz (sav) Hazretleri nafileleri deve üzerinde kılmış, farzları da yerde kılmaya dikkat göstermiş; ancak yerde kılmak mümkün olmadığı takdirde deve üzerinde kılınacağına işarette bulunmuştur.
Yerin çamur olması, kafilenin beklememesi, binek hayvanın huysuz olup kaçması.. gibi durumlar yere inmemeye özür olarak gösterilmiştir.
Bu noktadan bakılınca yerde oturmakta veya ayakta durmada zorlanan birisinin sandalyede namaz kılmasının bir sakıncası olmadığı söylenebilir.
Namaz kılarken huzurlu olmak da çok önemlidir. Eğer otururken ızdırap çekiyorsa, sandalyede daha rahat edecekse, sandalyede oturarak namaz kılabilir.
Sandalyede namaz kılacağı vakit ima ile kılar.
İmâ, namazda rükû ve secde yerine başla işaret etmektir. Bu şekilde namaz kılan kişi rükû için başı biraz eğer, secde için ise rükûdan biraz daha fazla eğer. Secdede başını yere koyamayan kimsenin, bir şeyi başına kaldırarak ona secde etmesi caiz değildir. Böyle kişi imâ ile namaz kılar. Oturarak namaz kılamayan, sırt üstü yattığı yerde imâ eder. Bir kişi ayakta durmaya gücü yettiği halde, rüku ve secdeye gücü yetmiyorsa, ayakta veya oturarak imâ edebilir; ancak oturarak imâ etmesi daha uygundur. Kaş veya göz ile ima ederek namaz kılınmaz. Başı ile ima etmeye gücü yetmeyen kimsenin namaz kılması gerekmez.
Selam ve dua ile…
hamileyim kanamam var namaz kılabilirmiyim, Yatak üzerinde namaz