Bağırsak sarkmasını ne önler?
Kayıtsız Üye
Bağırsak sarkmasını ne önler? Bağırsak sarkmasını önlemek için neler yapılması gerekmektedir ?
Yanıt: Bagırsak sarkmasını ne önler?
Desert Rose
BARSAK SARKMASI Çocuk doğurma ve yaşın ilerlemesi ile kadınlarda, içinde mesane, rahim, kalın ve ince bağırsağın bulunduğu karın boşluğunun tabanındaki kaslar ve bağlar zayıflar. Bu zayıflama nedeniyle bu organlardan bir veya birkaçı sarkabilir. Bunlardan biri de bağırsak sarkmasıdır.
İnce bağırsağı yerinde tutan kas ve dokular gevşer veya zayıflarsa, normal yerinden aşağıya doğru sarkar ve vajinal duvarda bir şişliğe neden olur. Buna da vajinal fıtık denir.
Hafif ve orta derecedeki bağırsak sarkması için kalça tabanındaki kasları güçlendirecek egzersizler ve diğer cerrahi dışındaki tedaviler şikayetleri azaltmada yardımcı olurlar. Daha ağır durumlarda ise ameliyatla düzeltmek gereklidir.
Belirtileri Nelerdir?
Hafif bağırsak sarkmalarında herhangi bir şikayet olmayabilir. Ağır vakalarda ise aşağıdaki şikâyetlere rastlanır;
·Kasıkta çekilme hissi vardır ancak bu his, uzanınca azalır.
·Kasıkta doluluk hissi, ağrı veya basınç hissi
·Uzanınca azalan bel ağrısı
·Vajinada yumuşak bir şişkinlik
·Vajinal akıntı ve kanama
·Vajinal rahatsızlık hissi ve ağrılı cinsel ilişki olması
Ayrıca bu durumun yanında kalın bağırsağın, mesanenin ve rahmin sarkması da mümkündür.
Neden Olur?
Bağırsak sarkması dört şekilde oluşur;
1.Çekilme nedeniyle oluşan tipi daha çok gebelik, doğum ve östrojen kaybı nedeniyle kas ve bağların zayıflamasından dolayı gelişir. Ayrıca sarkan diğer organların yaptığı basınç da bunun oluşmasına katkıda bulunabilir.
2.Ameliyat sonrasında oluşan tipi, rahim alınmasının ardından ve mesane sarkmasını düzelten bazı cerrahi işlemlerden sonra görülür.
3.İtme nedeniyle oluşan tipi, karın içinde sürekli basınç yaratan kronik öksürük veya aşırı egzersiz gibi durumlarda gelişir.
4.Doğuştan olan tipi ise oldukça nadirdir ve doğduklarında böyledirler.
Risk Faktörleri Nelerdir?
ØDoğum yapmak. Bir veya daha fazla sayıda normal doğum yapmış olmak kaslarınızı zayıflatarak sarkma riskini artıracaktır.
ØYaş. Sadece yaşınızın ilerlemesi değil aynı zamanda menopoz nedeniyle östrojen azalmasıyla da kaslarınızı zayıflatacaktır.
ØGeçirilmiş karın ameliyatları. Rahim alınması ve idrar tutamama için yapılan ameliyatlardan sonra bağırsak sarkması riski vardır.
ØArtmış basınç. Karında basıncın artmasına neden olan aşırı kilolar, kronik öksürük (buna sigara içmek de neden olabilir), kronik kabızlık (dışkı yaparken fazla ıkınma) gibi nedenler riski artırır.
ØGenetik nedenler. Bağ dokunuz doğuştan zayıf olabilir. Bu durumda da bağırsak ve diğer organ sarkmalarına karşı daha hassas olursunuz.
Doktora Ne Zaman Gitmeli?
Eğer hafif bağırsak sarkması var ve size sıkıntı vermiyorsa herhangi bir şeye gerek yoktur. Aşağıdakilerden bir tanesi gelişirse doktorunuza görünmenizde fayda vardır.
ØUzun süre ayakta durma ile kötüleşen ve uzanınca azalan, kasıkta çekilme hissi veya belde ağrı olması
ØKasıkta doluluk, basınç hissi veya ağrı
ØVajinada ele gelen yumuşak bir şişlik
ØVajinal kanama
ØCinsel ilişki sırasında ağrı olması
Teşhis Nasıl Konur?
Bağırsak sarkması teşhisini koymak için önce jinekolojik muayene gereklidir. Muayene sırasında derin nefes alıp tutmanız ve aşağıya doğru itmeniz istenir. Böylece sarkan kısmın daha iyi ortaya çıkması sağlanır. Eğer bu şekilde tam anlaşılamazsa, ayağa kalkarak bir ayağınız tabureye konup, bu muayene tekrarlanabilir.
Tedavi Nasıl Yapılır?
Hafif vakalarda tedaviye gerek yoktur. Ameliyat ancak ağır vakalarda, özellikle başka sarkan organlar da varsa etkili olur. Fakat ameliyat yapmak riskli ise veya tekrar çocuk yapmayı düşünüyorsanız, ameliyat dışında yapılabilecek şeyler de vardır.
Ameliyat dışında yapılabilecekler şunlardır;
Vajinal halkalar. Sert silikon, plastik veya lastik halkalar veya aletler, sarkan kısmı destekleyecek şekilde vajinaya yerleştirilir. Değişik ebat ve şekilde olanları vardır. Sizin için en uygun olanını deneyerek bulabilirsiniz. Bu halkaları nasıl kullanacağınızı doktorunuz size gösterecektir. Kullandığınız halkayı düzenli olarak çıkarıp temizlemeniz gerekecektir. Eğer bunu yapamam derseniz, halkaya hiç dokunmazsınız ve düzenli aralıklarla doktorunuza gelirsiniz. Böylece halkanızı doktorunuz çıkarıp temizler ve vajina muayenenizi yapar.
Östrojen tedavisi. Her ne kadar hormon tedavisi tartışmalı bir konu olsa da, eğer menopoz döneminden sonraysanız, östrojen tedavisi hap veya krem şeklinde tavsiye edilebilir. Vajina duvarlarının sağlam durmasını sağlayan doğal östrojenler, menopozdan sonra azalırlar. Östrojen tedavisi, kuruyan vajina duvarının halkalar nedeniyle tahriş olmasını engeller.
Ameliyat Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?
Ağır durumlarda ve size fazla rahatsızlık verdiği zaman, ameliyat yapılır. Fıtığın tamir edilmesi ile şikâyetler de azalır. Genelde ameliyat vajinadan girilerek yapılır. Sarkan kısım yerine yerleştirilerek, kas ve bağlar sağlamlaştırılır. Eğer başka organ sarkmaları da varsa bütün tamirler aynı zamanda yapılabilir.
Önlemek İçin Ne Yapmalı?
Kilo verin. Eğer kilonuz fazla ise vereceğiniz kilolar, karın içi basıncını azaltmaya yardımcı olacaktır.
Kabız kalmamaya dikkat edin. Lifli gıda ağırlıklı beslenin. Bol sıvı alın ve düzenli egzersiz yaparak zorlanmadan dışkı yapmaya çalışın.
Kronik öksürüğünüz varsa tedavi olun. Çünkü sürekli öksürürseniz karın içi basıncınız artacaktır.
Sigarayı içiyorsanız, bırakın. Sigara nedeniyle öksürüğünüz artacaktır.
Ağır yük kaldırmaktan kaçının. Bu şekilde de karın içi basıncınız artarak, bağırsak sarkmasını kolaylaştıracaktır.
Başka Neler Yapılabilir?
Kegel egzersizleri, kalça tabanındaki kasları güçlendirmek amacıyla yapılır. Böylece bağırsak sarkmaları önlenebilir. Tedavide tek başına yeterli olmasa da günün her saati yapılabilecek bir egzersizdir. Araba kullanırken, televizyon seyrederken, yemek hazırlarken veya otururken yapılabilir.
Kegel egzersizleri şöyle yapılır;
- Kalça tabanındaki kaslarınızı içinize doğru çekin ve idrarınızı tutuyormuş gibi yapın.
- Üçe kadar sayın ve gevşeyin, tekrar üçe kadar sayın.
- Bunu 10–15 kez tekrarlayın. Mümkünse 30 kez tekrarlayabilirsiniz.
Bu şekilde günde üç kez yapmaya çalışın.
Dr. Murat Emanetoğlu
Cevap: Bağırsak sarkmasını ne önler?
Kayıtsız Üye
Ilk bashlarda bagirsak sarkmasinin karshisi nasıl alinir.ameliyyatsiz
tedavisi ne?ameliyyatsiz tedavi mumkunmu?
bağırsak sarkması, bağırsak sarkması belirtileri, bağırsak sarkması bitkisel tedavi