Günah İşlediğimdez pişmanlıkla tövbe etmek için ne yapmak gerek
Ferhat1991
Selamun Aleyküm Kardeşlerim Günah İşlediğimdez pişmanlıkla tövbe etmek için ne yapmak gerek,
ALLAH (CELLE CELALÜHÜ) RAZI olsun
Cevap: Günah İşlediğimdez pişmanlıkla tövbe etmek için ne yapmak gerek
mumsema
< Selamun Aleyküm Kardeşlerim Günah İşlediğimdez pişmanlıkla tövbe etmek için ne yapmak gerek,
ALLAH (CELLE CELALÜHÜ) RAZI olsun >
ve aleykumusselam ve rahmetulllah.
Müminlerin tövbesi nasıl olmalıdır?
Bu konuda Yüce Allah’ın Ey müminler (inananlar) yürekten tövbe ederek (nasuh tövbe ile) Allah’a donün ki, Rabb’iniz kötülüklerinizi örtsün ve sizi içlerinde ırmaklar akan Cennetlere koysun" (et-Tevbe, 9/8) buyruğuna dikkat etmek gerekir.
Bu ayette geçen (nasûh tövbe) "yürekten, ihlasla tövbe edin" sözlerini Zemahşerî şöyle açıklamıştır: "Tövbeyi kendilerine tavsiye edenler, günahları mahvedecek ve aşırılıkları telâfi edecek şekilde tövbe ederler. Kötülüklerden tövbe etmeleri, o şeylerin kötü olduğu içindir. Yaptığına pişman olmak da çok şiddetli bir şekilde üzülmek demektir. Kötülüklerden birine bir daha dönmemeye azmetmek de, sağılmış olan sütün hayvanın memesine dönmesi nasıl mümkün değilse, öylece o günaha bir daha dönmemek anlamınadır. Bütün bunları böylece içine sindirmek yürekten tövbe etmek demektir. el-Kelbî’ye (ö:146/763) göre "nasûh tövbe", kalp ile pişman olmak, dil ile istiğfar etmek, beden ile de onu terkederek yapmamak ve"ondan uzak durmaktır. Ayrıca pişmanlığından dönmemek üzere gönül rahatlığına kavuşmaktır.
Gazzâlî’ye göre de ayette geçen "nasûh" kelimesi nasihat kelimesiyle ilgili bir sözdür. Her türlü şâibeden uzak olarak tam bir ihlas içerisinde Yüce Allah’a tövbe etmek anlamındadır.
Ayrıca, "Hiç şüphesiz Allah hem çok tövbe edenleri, hem de çok temizlenenleri sever” (el-Bakara, 2/222) âyeti de tövbenin lüzum ve faydasına işaret etmektedir. Sevgili Peygamberimiz de bir hadisinde Tövbe eden Allah’ın sevgilisidir, günahlardan tövbe eden, hiç günah işlememiş gibidir" buyurmuştur.
Tövbenin nasıl olması hususunda Hz. Ali (r.a)’den şöyle bir rivayette bulunuluyor: Bir gün bedevilerden biri Hz. Peygamberin mescidine girer ve "Allah’ım, şüphesiz ben sana tövbe ve istiğfar ediyorum" der ve namazını kılar. Bunu gören ve duyan Hz. Ali, adam namazını bitirince ona: "Ey kişi! Yalnızca dil ile sür’atle yapılan tövbe, yalancıların tövbesidir, halbuki senin bu tövben, tövbeye muhtaçtır" dedi. Bunun üzerine o kişi: "Ey müminlerin emiri, o halde tövbe nedir?" diye sordu. Bunun üzerine Hz. Ali:
"Tövbe şu altı şeyle mümkün olur" dedi:
1- Geçmişte işlenmiş olan günahlardan pişman olmak ve yerine getirilmemiş farzları iade etmek,
2- Başkalarına haksızlık ve eziyet etmeyi bırakmak,
3- Husumet ve düşmanlığı kaldırmak,
4- Günah ve kabahatler içerisinde büyüyen nefsi, Allah’a olan itaat içerisinde küçültüp ona hiçliğini kabul ettirmek,
5- İtaatsizlik ve günah işlemenin sözde tadını çıkaran nefse, itaat edip günahlardan uzak durmanın acılığını da tattırmak,
6- Gülüşlerinden her birine bedel olmak üzere, ağlamak."
Hâl böyle olunca, şartlarına uygun olan bir tövbe, aynı zamanda Allah için yapılmış bir ibadettir. Böyle olduğu için de kabûle şâyan olması gerekir. Nasıl ki, şartlarına uygun olarak yapılan ibadetlerin kabûlü hususunda tereddüde düşmüyorsak, şarlarına uygun bir tövbenin kabûlü için de tereddüt gösterilmemesi gerekir.
Öyleyse Allah’a imân etmiş kişiler, bilerek veya bilmeyerek günah işledikleri zaman hemen Allah’a yönelip tövbe etmekten çekinmemelidirler. Çünkü ilgili ayet ve hadislerden anladığımıza göre Yüce Allah samimiyetle ve şarlarına uygun olarak yapılan tövbeleri kabul eder, kullarını bağışlar. Ayrıca, günahları bırakıp kendisine yönelenleri sever, zira günahkârlar için yüce Allah’ın rahmet, mağrifet ve kereminden başka bir sığınak yoktur. Bu bakımdan inananların tövbe etmekten korkmamaları, yaptıkları büyük veya küçük günahları için ne zaman olursa olsun, geciktirmeden hemen Rab’lerine yalvarmaları, Allah’a olan bu inançlarının gereği olmalıdır.
Cevap: Günah İşlediğimdez pişmanlıkla tövbe etmek için ne yapmak gerek
Ferhat1991
ALLAH (CELLE CELALÜHÜ) RAZI olsun
Cevap: Günah İşlediğimdez pişmanlıkla tövbe etmek için ne yapmak gerek
mematii
Kişi, Allah’a (c.c) verilen sözden geri dönmemek üzere samimi bir şekilde kalpten pişmanlık duyarak tevbe-i nasuh üzere tevbe etmelidir. Tevbesinde durabilmesi için de yine bu hususta Allah’tan sabır ve yardım istemelidir. Kişinin tevbesinin kabul olunduğunun alameti ise, bir daha tevbe edip terkettiği o eski günahlara geri dönmemesidir. Dua ile..
komite
Ben günah işlediğimde hiç kalpten tövbe edemiyorum.Tam kalpten pişmanlık doğuyor Allah’a tövbe ediyorum yalvarıyorum derken içimden rol yapıyomuşum gibi bir his geliyor kendimi dinliyorum.Şeytanın vesvesesi heralde.Bıktım bu vesveselerden.
HAMMADUN
Bu hususda çok sevdiğim bir örnek vardır. İnşaAllah onu tekraren nakledeyim.
Bir ilim adamı olduğunuzu düşünün. Laboratuvarınız var ve laboratuvarınızda bizzat kendi ilminiz ve elinizle yaptığınız binlerce robot.
Robot ama bu robotların bir özelliği var, daha önce yaptığınız robotlara hiç benzemiyorlar. Daha önceki robotlar, siz ne derseniz onu yapıyorlarken, bu robotlar, kendi inisiyatifleriyle yapacakları hareketleri kendileri belirliyorlar.
Veriyorsunuz enerjiyi basıyorsunuz düğmeye ve hepsine hitaben diyorsunuzki, sizi ben icat ettim. Kanunda şu; laboratuvarda istediğiniz kadar dolaşın, ama sakın bişey kırmayın. Eğer kırarsanız sizi cezalandırırım.
Sonra bu meraklı robotlar başlıyorlar nesneleri tanımaya, gezip tozmaya, araştırmaya, derken içlerinden biri sizin koyduğunuz kanunu çiğniyor ve sizde ne yapacak diye beklerken, geliyor önünüze kadar, diz çöküp sizden kırdığı materyal için başlıyor, iki gözü iki çeşme özür dilemeye, bu arada bir robotta meraktan ne olduğunu izliyor. Hemde o yalvaran robot ne derse aynen kaydediyor hafızasına.
Peki diyorsunuz affettim. Tekrar oyun sahana dön ve pilin bitene kadar oyna.
Derken belli bir zaman geçiyor, o beyninde kayıt olan robot bu sefer başka bişey kırıyor ve o’da aynen önceki robot gibi gelip, daha önce kayıta aldığı sözleri size teker teker başlıyor söylemeye…..
Bir başka robotta, kırıp dökmeyi kendine vazife ediniyor. Her kırdığı materyaldede umursamaz bir tavırla bir başka materyal kırmaya yöneliyor.
Önünüzde üç tane örnek robot var binlerce robottan.
Birinci robot, hüsnü kalp ile gelip özür diledi,
İkinci robot, kayıttan size okudu özürü.
Üçüncü robot ise hala kırmaya devam ediyor.
Ne dersiniz hangisi size daha sevimli gelir. Hangisinin yaptıklarından hoşnut olursunuz. Sıralamayıda inşaAllah siz yapın. Allah cümlemizden razı olsun. Amin.
zaza
Bende her yaptığım kötülükten isledigim gunahtan sonra çok pişman olup tevbe ediyorum ama daha sonra o günahı tekrar işliyorum bu galiba imanimin zayıflığından kaynaklanıyor sizden ricam bana dua edin tevbe min üzerinde durabileyim
Kayıtsız Üye
Allahrızasi için dua edin artik nefsimin esiriolmusum gunah batagindan cikamiyorum
tövbe etmek, tovbe etmek , tovbe etmek için ne yapmali