İsmi azam hangisidir?
Kayıtsız Üye
İsmi azam hakkında bilgiler verir misiniz ? çok borcum var işlerim sağlığım ev düzenim bozuldu sıkıntıdayım
Cevap: ismi azam hangisidir?
Muhasibi
İsm-i Âzam bilinir mi?
Yüce Allah’ın ismi yüzlercedir, binlercedir.
Kur’ân’da yüzlerce vardır. Peygamberimiz Allah’ın 99 ismini bildirir. Cevşenü’l-Kebir Peygamberimiz’in özel bir duasıdır ve Allah’a 1000 ismiyle dua eder. Fakat Allah’ın kelamı/kelimeleri sayıya gelmeyecek kadar çok olduğu gibi, isimleri de sonsuzdur, sayısını sadece Allah bilir.
Allah’ın isimleri içindeki en büyük isme İsm-i Âzam denir. Öyleyse İsm-i Âzam hangisidir?
Bu sorunun ilk cevabını Peygamberimiz’den öğreniyoruz.
"Allah’ın İsm-i Âzam’ı şu iki ayettedir: 1. İlahınız, tek olan ilahtır, ondan başka ilah yoktur, O Rahman ve Rahim’dir." (Bakara, 2:163). 2. Âl-i İmran Sûresi’nin baş kısmı: Elif-Lam-Mim. O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur, O Hayy ve Kayyum’dur" (Al-i İmran, 3:1-3).
Bir adam şöyle dua ediyordu: "Ey Allah’ım! Hamdlerim sanadır, nimetleri veren Sen’sin, Sen’den başka ilah yoktur. Sen semavat ve arzın celal ve ikram sahibi yaratıcısısın, Hayy ve Kayyum’sun (Kâinatı ayakta tutan hayat sahibisin) Bu isimlerini şefaatçi yaparak Sen’den istiyorum!"
Bu duayı işiten Peygamberimiz sordu: "Bu adam neyi vesile kılarak dua ediyor, biliyor musunuz?"
"Allah ve Resulü daha iyi bilir?"
"Nefsimi kudret elinde tutan Zat’a yemin ederim ki, Allah’a İsm-i Âzam’ı ile dua etti. O İsm-i Âzam ki, onunla dua edilirse Allah icabet eder, onunla istenirse verir."
Peygamberimiz tek ismi değil de birkaç ismi birden İsm-i Âzam olarak bildiriyor.
Bu açıdan ulema, İsm-i Âzam’ın hangi isim olduğu hususunda kesin bir şey söylemez.
Mesela Bediüzzaman Said Nursî kendisine yöneltilen bir soru üzerine diyor ki:
"Mektubunda İsm-i Âzam’ı sual ediyorsun. İsm-i Âzam gizlidir. Ömürde ecel, Ramazan’da Leyle-i Kadir gibi, esmâda İsm-i Âzam’ın gizlenmesinin mühim hikmeti var. Kendi nokta-i nazarımda hakikî İsm-i Âzam gizlidir, havassa (Büyük Allah dostlarına) bildirilir. Fakat her ismin de azami bir mertebesi var ki, o mertebe İsm-i Âzam hükmüne geçiyor. Evliyaların İsm-i Âzam’ı ayrı ayrı bulması bu sırdandır. Hazret-i Ali’nin (r.a.) Ercûza namında bir kasidesi Mecmuatü’l-Ahzab’da var. İsm-i Âzam’ı altı isimde zikrediyor. İmam-ı Gazâlî onu Cünnetü’l-Esmâ namındaki risalesinde, Hazret-i Ali’nin zikrettiği ve İsm-i Âzam’ın muhîti olan o altı ismi açıklamış ve hassalarını (özelliklerini) beyan etmiştir. O altı isim de Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemün, Adlün, Kuddûsün’dur." (Barla Lâhikası,175)
Bu konuya Otuzuncu Lem’a’da şöyle bir açıklama getirilir: "İsm-i Âzam herkes için bir olmaz; belki ayrı ayrı oluyor" dedikten ve Hz. Ali’nin İsm-i Âzam’ı olan altı ismi belirttikten sonra, "İmam-ı Âzam’ın İsm-i Âzam’ı Hakem, Adl, iki isimdir. Ve Gavs-ı Âzam’ın İsm-i Âzam’ı ‘yâ Hayy’dır. Ve İmam-ı Rabbânî’nin İsm-i Âzam’ı Kayyûm ve hâkezâ, pek çok zatlar daha başka isimleri İsm-i Âzam görmüşlerdir."
20. Mektup’ta ise aynı zamanda bir hadis olan "Lâ ilâhe illAllahü vahdehû lâ şerîke leh…" Tevhid kelimesinin de bir İsm-i Âzam olduğundan söz eder.
Her ismin bir âzamlık mertebesi vardır. Bütün isimlerin en âzamî (yüce, büyük) mertebesinde Sevgili Peygamberimiz vardır. Ona inen Kur’ân-ı Kerim ise Arş-ı Âzam’dan ve İsm-i Âzam’dan gelmiştir. Öldükten sonra dirilme anlamına gelen Haşir ve kıyamet ise İsm-i Âzam’ın ve bazı isimlerin en yüce mertebede mazharı ve tecellisidir.
BUGÜN
__________________
Cevap: ismi azam hangisidir?
Muhasibi
İsm-i Âzam
forumduasi.com/i-j/36854-ism-i-azam.htmlİsm-i Âzam
allah-u Teâlâ’nın, bildiğimiz üzere, bir değil; birçok ismi vardır. Bunlardan 99’una Esmaü’l Hüsna, yani "en güzel isimler” denir. Ama isimler 99 ile sınırlı da değildirler. Birçok kaynakta 1001 isim diye zikredilirler.
Bu isimlerin içinde öyle bir isim vardır ki, buna İsm-i Azam denir. Allah Teâlâ’nın en büyük ve en önemli ismidir İsm-i Azam. Peygamber Efendimiz bir hadislerinde; Kim ki İsm-i Azam ile duâ ederse, Allah ona icabet eder, onunla istenirse verir” buyuruyor. (Tirmizi, Ebu Davut)
İsm-i Azam hangi isimdir peki? Bu konuda bir kesinlik yoktur. Diğer isimler içerisinde saklanmıştır. Hz Ali ve İmam-ı Azam’a göre Adl ismidir. Tasavvuf yolunda giden, kalp ehilleri ise Vedud ismini İsm-i Azam görmüşler, ona tutunmuşlardır.
Bediüzzaman’a göre; gerçek İsm-i Azam bilinemez belki; ama herkes kabiliyeti nispetince bir isme tutunup onu kendine İsm- i Azam yapıp onunla yükselebilir. Tutunduğu isim, kendisinin İsm-i Azamı olur.
Âlimlerce İsm-i Âzam:
Birçok âlimce, İsm-i Âzam olarak görülen isim, "Adl” ismidir. Adl, kelime mânâsıyla doğru olmak, adaletle hükmetmek, eşitlemek vb. mânâlara gelir. Allah Teâlâ’nın ismi olarak kullanıldığında ise çok âdil, asla zulmetmeyen, hakkaniyetiyle hükmeden, haktan başkasını söylemeyen ve yapmayan anlamına gelir.
Kâinattaki tezahürü:
Bilindiği üzere, kâinat Esmaü’l Hüsna üzerine kurulmuştur. Her bir esmanın kâinatta tezahürü bulunmaktadır. Adl isminin kâinata yansıyışı da birçok değişik şekillerdedir.
Birincisi; her şeye hassas ölçülerle vücut verilmesi, her şeyin yerli yerine konulmasıdır. Meselâ bir insanın gözü koluna, diğerininki ayağına konulmamıştır. Herkes aynı vücutta yaratılmıştır. Kavaklar sonsuza kadar uzamaz ya da böceklerin belli bir aşamadan sonra büyüme ve gelişmeleri durur.
İkincisi, bir şey yaratılmış ise, ona lâzım olan her şey de yanında yaratılmıştır. Örnek olarak bir çiçek yaratılmış ise, ona lâzım olan havası, suyu, güneşi toprağı da yanında yaratılmıştır.
Elbette insan vücudunda da Adl isminin tecellisi bulunmaktadır. Kanın Adl isminin tecellisi olarak dengeleyici fonksiyonu vardır (Köprü dergisi, sayı 92). Canlı bedenindeki ısı dengesi, dengeli beslenme kan sayesinde gerçekleşir. Kan mükemmel bir ısı dağıtım sistemidir. Kan olmasaydı, ısıyı bedenin her yanına aynı oranda dağıtmanın ve dış ortamla uyum sağlamanın imkânı olmazdı.
Şu yukarıda saydıklarımız, Adl isminin tecellilerinden çok cüz’î bir bölüm muhakkak. Derin nazar ile bakıldığında, kim bilir nice örnekler çıkar karşımıza…
Adl tecellisi bir isim:
Bunları böylece belirttikten sonra, Adl isminin tecellisi hangi isim çıkar karşımıza diye düşününce akla hemen Hz. Ömer gelir. Zira Hz. Ömer adaletin kapısı olarak bilinen bir sahabîdir. "Benim ashabım yıldızlar gibidir, hangisine tutunursanız kurtulursunuz” buyurur Peygamber Efendimiz. Bu yüzdendir ki sahabilerin hayatını iyi bilmeli ve hayatlarımıza tatbik etmeliyiz. Özellikle de adaletin çok fazla göz önünde bulundurulmadığı günümüzde, Hz. Ömer gibi düşünüp onun gibi yaşamaya çok ihtiyacımız var.
Cevap: İsmi azam hangisidir?
Kayıtsız Üye
Adım emine anne adı hediye benim adımın ismi azamı nedir ?
Şema
İsmi azam demek yüce Allah’ın en büyük ismi demektir
Allah el-Hayy el-kayyum ismi azamdır
duzgunomer
İsmi Azamla nasıl dua edilir?
Uzun uzun dualar var. Mesela İsmi Azam X olsun.
Allah’ım günahlarımı affet yerine X günahlarımı affet mi diyeceğiz.
Yoksa nasıl ki hacet namazı sonrası isteğimizi söylemeden önce hacet duası ediyoruz. İsmi azam ile dua ederken ismi azamın özel duası mı var.
Kayıtsız Üye
Allah c.c nün tüm isimleri büyüktür. O an hangi isimle içten gelerek dua edersen ismi azam mertebesine gecer inşAllah.karşılığını görürsün inşaaAllah.Ben çok araştırdım bu konuyu tüm isimleri büyük ama bir kaç isim var biraz daha ön planda göze çarpan. ALLAH ismi mesela Rahman olan kim diye sor Allah. Rahim olan kim diye sor Allah 98 ismi kim diye sor Sonuç Allah a çıkıyor. Dikkat ederseniz bir elmayı ya bir domatesi kesersin içinde yazan isim hep ALLAH olur. Bir isim daha var ki oda bana kalsın 🙂
ismi azam hangisidir, ismi azam hangisi, gerçek ismi azam duası hangisidir