Sıcak yemeğe üflemek neden mekruhtur?
Fetva Meclisi
Sıcak yemeğe üflemek neden mekruhtur? bu konudaki hadis nedir?
Cevap: Sıcak yemeğe üflemek neden mekruhtur?
guclu007
değerli mumsema islamda böyle batıl inançlar kesinle söz konusu değildir,yemek yeme adap ve usulleri bellidir.haram ve helal olan şeylerde bellidir. böyle bir konuyu sakın kendinize dert etmeyin.Hayatta daha önemli konular varken böyle batıl inaçlarla ve bunun gibi yanlış inançta olanlarla da fazla samimi olmamanızı isterim çünkü böyle insanlar yok yerden bir bahane çıkararak konuyu uzatırlarda uzatırlar en iyisi sen böyle insanlara selam ver geç git.HAYIRLI GÜNLER OLSAN
Cevap: Sıcak yemeğe üflemek neden mekruhtur?
imamhatipli42
< değerli mumsema islamda böyle batıl inançlar kesinle söz konusu değildir,yemek yeme adap ve usulleri bellidir.haram ve helal olan şeylerde bellidir. böyle bir konuyu sakın kendinize dert etmeyin.Hayatta daha önemli konular varken böyle batıl inaçlarla ve bunun gibi yanlış inançta olanlarla da fazla samimi olmamanızı isterim çünkü böyle insanlar yok yerden bir bahane çıkararak konuyu uzatırlarda uzatırlar en iyisi sen böyle insanlara selam ver geç git.HAYIRLI GÜNLER OLSAN >
hurafe olduğunu nereden biliyorsun kardeş delilin mi var bu konunun hurafe olduğuna dair bir kaynak getir biz de sana uyalım. Kardeşimizde sitemizin değerli görevlilerindendir amacı hizmet olup niyeti öğrenip – öğretmektir senin gibi ayıp ve kusur aramak değildir.
Yemeği soğutmak için üflememek lazımdır. Peygamber Efendimiz yemek kabına üflemeyi ve onda nefeslenmeyi yasaklamıştır. İbni Abbas (r.a.) bu hususta şöyle demektedir: "Resûlullah (a.s.m.) yiyeceğe ve içeceğe üflenmez; kabın içine de solumazdı." (İbni Mâce, Et’ıme:18)
forumduasi.com/gorgu-kurallari-ve-edep/85659-yeme-icmede-adab.html
Cevap: Sıcak yemeğe üflemek neden mekruhtur?
Desert Rose
< değerli mumsema islamda böyle batıl inançlar kesinle söz konusu değildir,yemek yeme adap ve usulleri bellidir.haram ve helal olan şeylerde bellidir. böyle bir konuyu sakın kendinize dert etmeyin.Hayatta daha önemli konular varken böyle batıl inaçlarla ve bunun gibi yanlış inançta olanlarla da fazla samimi olmamanızı isterim çünkü böyle insanlar yok yerden bir bahane çıkararak konuyu uzatırlarda uzatırlar en iyisi sen böyle insanlara selam ver geç git.HAYIRLI GÜNLER OLSAN >
Sünnete yer alan herşeye hurafe gözüyle bakanlar için
Hayatın kendisi hurafedir zaten…
Sana verilen linklerin hepsini incelersen
faydalı olacaktır İnşaAllah kardeşim…
forumduasi.com/showthread.php?p=605152#post605152
ozayir
Paylaşım için sagolun…
HAMMADUN
Her şeyden önce yemeğe üflememek gerekir ki; bu sofra adabında adab-ı muhaşerete muhalif bir durumdur. Zira biz adabı ve edebi Peygamber Efendimizin sünnetleri muvacehesinde tatbik ederiz. Eğer Peygamber Efendimizde yemeğe üfleme hakkında üflemeyiniz demişse muhakkak sıhhata aykırı bir husus var demektir.
Yani o çağdaki insanlara kalkıpta, üflediğinizde ağzınızdan çıkan rüzgarın frekansları yemeği mekruh hale getiriyor deseydi. Bu seferde frekans nedir diye soracaklardı. Bu seferde ses ve dalga boyutlarının maddeler üzerinde etkileri deseydi. Dalga boyutları nedir diye soracaklardı. Hazreti Musa’nın asasını taşa vurup denizi yarmasıdır deseydi. Dalga boyutlarının hükmü nedir ki; denizi bu denli yarmaya muktedir olmaktadır diye soracaklardı….. Ki; ilmin sonu yok.
Mekruhtur deniyorsa eğer, muhakkak mekruhtur. İlim adamları inşaAllah ileride, ses ve dalga boyutlarının yemeği mekruh yaptığını ortaya koyana kadar, bu böyledir.
Allah cümlemizden razı olsun. Amin.
guclu007
İLGİLİ KİŞİYE;
21.02.2011 tarihli yemeği üfleyerek yeme hakkındaki yorumlara cevabım
Siteyİ internette gezerken tesadüfen buldum.
Yemeği üfkeyerek yeme ile ilgili olarak verdiğim cevap bazılarını rahatsız etmiş anlaşılan sitede anladım kadarıyla güzel konulalar işlleniyor böyle bir site olması gerçekten güzel bir durum.belki istemeden de olsa yanlış anlaşılmış olabilirim fakat böyle düzeyli bir sitede yapmış olduğum görüşe karşı cevap veren site sorumlusu mu tam olarak bilmiyorum eğer siteden sorumlu biri ise bana vermiş olduğu cevabı gerçekten hiç yakıştıramadım vermiş olduğu cevap adeta bir külhan beyi ağzıyla verilmiş bir cevap gibi sanki iyiyi doğruyu sadece o bilirmişde başkaları hiç bir şey bilmez gibi bir yaklaşım söz konusu neyse o da o kişinin bastırılamamış duygularının dışa yansıması olarak görüyorum ve KARAMAN’dan hayırlı günler olsun diyorum.
——-BİLMEYENLER NE BİLSİN BİZİ BİLENLERE SELAM OLSUN.———
bll_2081
yemeğe üflediğinizde ağzımızdan cıkan karbon monooksit sıcakta kolay çözüldüğü için yemeğinizde karbonmonooksit üflemiş olacaksınız buda sizin zehirlenmenize vucudunuza zarar vermenize sebebiyet verecektir 🙂
Kayıtsız Üye
Günümüzde sundan eminiz ki sahih ve sahih olmayan hadisler var. Bunu peygambermiz sav demiştir demek zor. Ama yemege uflemek yemege veye kendinize ve hatta etrafa zerre kadar zarar veren bir davranışsa bu yapılmaması gerekir islamda da adı mekruhtur
Kayıtsız Üye
Sıcak yemeğe uflememek sünnet olduğu gibi sağlık açısından da zararlıdır.. oksijen alıp karbondioksit veriyoruz ve uflenen her yemek sıcak olduğu için nem karbondioksiti tutar..
Kayıtsız Üye
Karbondioksit yada karbonmonoksit di ikisini karıştırmış olabilirim.. yani yemeğe uflerseniz aziicikda olsa kendini zehirleyebilirsin
kayitsiz uye
ama su karbondioksid cikan agzinizla yiyorsunuz yemegi. bunu nasıl anlaticaksiniz? yoksa sadece ufledigimizde cikiyor, agzimizin içinde mikrob yokmu diyeceksiniz?
boyle hadis oldugunu biliyorum. ama bunun nasıl bir ortamda soylenmis olduguna da bakmak lazim. birkac kisi ayni tabaktan yemek yenildiginde soylenmis de olabilir. boyle durumda uflemek tabiki doğru olmas. ama kendi tabagindaysa belki……. cunku agzinin içindeki mikrob yemege bulasir derse bu doğru olmas. ayni agizla yemek yiyoruz cunku
Kayıtsız Üye
Dün akşam yemeğinde kızımla yemek yerken yemek sıcaktı, "dikkat et kızım yemek sıcak" dedim. Baktım çocuk yemeğin buharını içine çekerek soğutuyor. "Ne yapıyorsun kızım" dedim. Din öğretmenimiz "yemeği üfleyerek soğutmayın dedi" dedi. Yaşadığım bu olaydan sonra burada bahsedilen hadisin sahih olup olmadığı tartışmalı hale geliyor. Ayrıca hadiste Yemeği üflemeyiniz derken buradaki üflemek 3 anlama gelir. 1.si soğutmak için üflemek, 2.si yemeği beğenmeyip üfff çekmek, 3.sü dua okuyup üflemek anlamı taşıyabilir. Eğer hadis sahih olsa bile hangi ortamda ve ne amaçla söylendiğinin iyi bilinmesi gerekir. Karbonmonoksit sıcakla buluşunca zehirlermiş gibi saçma sapan bir yorumla, hadise kendimizce anlam yüklemek yanlış olabilir.
Kayıtsız Üye
🙂 Allah sizi iyi etsin carbon dioksittir o carbon monoksit kömürden veya yanmadan çıkar . Carbon dioksit zehirli bir gaz değildir
Kayıtsız Üye
Soluma, Yani yaşam için nefes alıp verme sırasında alınan havanın %21i oksijen olup nefes verme anında sadece %4 ü karbondioksite dönüşüp %17 hala oksijen olarak geri verilir.
Üfleme sırasında ise alınan nefesin yakılmadan direkt üflendiğini düşünecek olursak yemeğe karbondioksit bulaşma konusu pek mantıklı değil.
Şema
aşırı sıcak yemeğe üflemeyi efendimiz yasaklamışsa mutlaka bir zararı vardır biz sünnete uyarız.
Venüs
İlla bir zararının olması gerekmiyor,bazı şeyler edepten ve takvadandır.
Yemeğe üflerken ağzımızdan;tükrük ve artık ya da burnumuzdan;pislik,necaset sıçrayabilir vs….hapşırabilir vs.
Gene yemeğe üflerken yemek etrafa sıçrayabilir…
Yine aynı kabdan yenecekse diğer insanlar iğrenebilir…
Her halükarda yakışık almıyor görüldüğü üzre.
Kayıtsız Üye
Arkadaslar tam ilim adamlari gibisiniz ama hep kendi akliniza göre cevap buluyorsunuz
Bizde akil olsaydi Allahüteala bilmediklerinizl bilenlerden sorun demezdi bilenler kim fazla aramaya gerek google emmi gecmis olsun
Kayıtsız Üye
Is din ve siyaset olunca herkesin diyecegi bir şey vardir sozu maalesef çok doğru ve her yerde goruyoruz. Oysa dini ilimler her zaman soyledigim gibi 10 tip okumaya bedel bir genisliktedir. Isin içinde olanlar takdir edeceklerdir.
Saniyen, bu husus gunahla alakali bir şey degildir. Cunku islamda edeb meselelerinin terki, hos gorulmeyen diye cevirebilecegimiz tenzihen mekruh kavramiyla karsilanir. Bununla birlikte hz.Peygambere ittiba etmek ise derece derecedir. Birinci derecede onun ibadet niyetiyle yaptigi sünnetler vardir. Buna uyan ovulur terk eden kinanir. Diger sünnetler ise adam nevindendir ki bunlara uyanlar hayir elde ederler fakat terk edenler kinanmazlar. Diger kisimda ise hz.peygamberin insan olmasi hasebiyle yaptigi seyler vardir yeme icme yurume vs. gibi ki bunlar sünnet kavraminin içine dahil olmazlar.
Salisen, meseledeki mekruhlukta ikinci neviye girer ve yapan ovulur fakat terk eden kinanmaz. Cunku bu ibadete taalluk eden bir mesele degildir. Kaldi ki ibadete taalluk eden bir sünnetin terkinde dahi kinanma var ise de gunah yoktur. Dolayisiyla hz. Peygamberin en ufak sünnetine bile sarilmak erdemdir. Fakat onun en buyuk sünnetlerinden olan ve getirdigi dinin uzerine bina edildigi esaslardan olan kardeslik duygusuna, baskalarina sefkat ve merahamet gostermek duygusuna bu en küçük kiaimda yer alan amellerden oturu zarar vermek meseleyi mefhumundan koparmak demektir.
Rabian, son bir hadisle bitireyim (كفى بالمرة إثم أن يحدث بكل ما سمع) yani kisiye her duydugunu soylemesi yalan olarak yeter. Kisacasi bir kardesimizin dedigi gibi delillerini bildigimiz meselelerde yorum yapip bilmediklerimizi bilenlere havale etmek ihtiyat ve dine saygi adina daha uygun bir davranis olur.
Kayıtsız Üye
Belliki buraya sorulan soruları araştırmadan kendi görüşlerine göre cevaplamış arkadaş yemeğe üflemenin zararlarını bilim adamları bile asırlar sonra anlamışken senin bilmemende normal ama bunlar günümüzde bilim dergilerinde yazıyor siz hala hurafe diyorsunuz
Kayıtsız Üye
Yemek miğdeye gider,üflemek ise ciğerden gelir ,verem mikrobu vs.üfürme ile bulaşabilir,örneğin ortak yenen yemeğe kendi kaşığınada olsa üfürülmez ,hele soğutmak amaçlı üflenir ya çocukların mamalarına birçok mikrobik hastalık kolayca bulaştırılabilir.
Kayıtsız Üye
Yalnız yemeğe üflediğimizde ağzımızdan çıkan karbondioksit sıcakta iyi çözünür sağlığa zarardır diyerek tamamen saçmalamışsınız . Gazların çözünürlüğü sıcaklık arttıkça azalır ki üflenecek kadar sıcak bir yemekte dediğiniz olay tamamen saçma olur .
Kayıtsız Üye
Nurettin yıldız hocanın dediğine göre mekruhmuş ki birçok sitede de sıkıntılı olduğuna dair şeyler gördüm hatta sahih mi bilmiyorum ama alttaki linkte sanırsam hadis bile var iyice araştırdın bilmiyorum lakin araştırıp yorum yapmanı öneririm eğer araştırmadan söylediysen de batıl inanç diye doğrudan söylemde bulunmak seni kötü yerlere taşıyabilir Allah korusun
http://hikmet.net/birsey-yedigimizde-veya-ictigimizde-kabin-icine-uflemek-dogru-mu/
vel Fecr
Fiziki durumları bir kenara bırakalım. bunu öncelikle Aleyhisselatu vesselam efendimiz hoş görmemiş bizim için olan burada sünnetin kendisidir. hikmetiyle alakalı meseleler başka konuda değerlendirilir.
yemeğe üflemeyi hoş görmezdi
ve ne sıcak ne soğuk yemeği genelde orta sıcaklıkta yemeği severdi.
bizde bunu sünnet olarak hayatımıza sokarksak inş. ecirini alırız.
Kayıtsız Üye
İnanılmaz. O kadar saçmasapan yorumlar var ki burda hakikaten islam adına utandım. Mantıken açıklamaya çalışıp batıranlar mı dersin ortama bakmak lazım deyip ya üff demekten bahsediliyorsa diyenler mi dersin. Hadisi şerifi araştırmayıp hurafe diyenler mi dersin. Biri de karbonmonoksit demiş. O en azından güldürdü kdjdjdjd. Ablacım abicim 15 inizden beri günde 20 dakikanızı kitap okumaya ayırsaydınız illa tolstoy demiyorum tefsir de olur ihya i ulumiddin de olur farklı şaheserler de olur islam adına bugün bu saçma yorunları yapmadınız. Hala geç değil günde sadece 20 dakika..
yemeğe üflemek, yemeği üfleyerek yemek günah mı, yemege uflemek gunahmi