Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:15
misa00
Abone

Tasavvuf yolunda halife nakib çavuş kimdir dergahta vazifesi nelerdir?

Tasavvuf yolunda halife nakib çavuş kimdir dergahta vazifesi nelerdir?

Kayıtsız Üye
tasavvuf yolunda halife nakib çavuş kimdir . dergahta vazifesi nelerdir.


Cevap: tasavvuf yolunda halife nakib çavuş kimdir dergahta vazifesi nelerdir?

Desert Rose
Mevcut tarikatın usul ve kaidelerine zamana göre anlayış getiren zatlara da Pir-i Sani denir. İkinci pir manasındadır. Türkiye’mizde Kadiri Tarikatı’nın ikinci piri olarak Eşref oğlu Abdullah er-Rum-i, Nakşibend-i Tarikatı için Halid-i Bağdad-i, Bektaş-i Tarika’tı için Balım Sultan, Halveti Tarikatı için Seyyid Yahya Sirvani (ks) kabul edilirler.

Okudunuz mu?  Babam ve üvey anneme hakkımı helal etmiyorum bana o hak düşer mi

Şeyh
Arapça yaşlı kimse, manasına gelen şeyh kavramı, tasavvufta tarikata giren müritlerin terbiyeleri ile meşgul olan zat demektir. Daha yaygın olarak MÜRŞİD ve ÜSTAD kavramları kullanılır. Onlara bu ismin verilmesi, hem Veli ve hem de müritleri terbiye edicilik vasfına sahip olmalarıdır.

Okudunuz mu?  İslamda kadının kocaya itaati

Halife
Halife, başkasının ardından gelerek, onun yerine geçen kimse demektir. Tasavvufta ise; pir veya şeyhin irşada vazifelendirdiği kimsedir. Bu da muhtelif vazife ve isimlerle çeşitli kısımlara ayrılır. Bütün Tarikatlarda herhangi bir bölgenin yöneticisine, şeyhe vekalet eden kişiye HALİFE denir.

Serzakir
Zakir, Allah Teala’yı isimleri ile zikreden, noksan sıfatlardan Allah’ı Tenzih eden kimse demektir. Serzakir ise, Zikredenlerin başkanı, yöneticisi anlamına gelir. Rasullullah (sav)’den kinayedir.

Okudunuz mu?  Mekkeden medineye göç edenlere ne denir?

Nukaba
Nakiplerin gidişatından sorumlu olan kimsedir. Velilik makamından birisi de "NUKABA” lık makamıdır.

Nakib
Tekkede Şeyhlerin yardımcısı konumunda olan en kıdemli derviş manasına gelir. Nukaba olan zattan bir alt mertebede ve onun emrinde bulunan kimsedir.

Çavuş
Askerlikte bir rütbe sayılan çavuşluk, durumuna göre bir manga erattan başlayarak, konumuna ve askerlikteki tecrübe ve kıdemine göre bir takım erattan veya bir bölük askerden sorumlu olan kimseye denir.

Okudunuz mu?  Geleceğini öğrenmek için istihare yapılır mı

tarikatta çavuş, tasavvuf nakip çavuş

Bu kategoride yer alan Yurtdışında Görevlendirilecek Bay/Bayan Din Görevlisi Sınav ve Mülakat başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tasavvuf yolunda halife nakib çavuş kimdir dergahta vazifesi nelerdir?