Namaz kılarken şaşırınca ne yapmalıyız?
Neşem
Namazda şaşırınca ne yapılır bilgi verir misiniz
Cevap: Namaz kılarken şaşırınca ne yapmalıyız?
Muhasibi
Namaz kılarken şaşırmaktan şaşırmaya fark vardır.Eğer namazda vacibi bilerek terkedersen namaz bozulur ama yanlışlıkla veya unutarak terkedersen sehiv secdesi gereklidir.
Eğer bu durumlar namazda hasıl olursa sehiv secdesi yapman lazım…
Sehiv Secdesini Gerektiren Haller
forumduasi.com/ibadet-fikih-soru-ve-cevaplari/85160-sehiv-secdesini-gerektiren-haller.htmlSehiv Secdesini Gerektiren Haller
Sehiv secdesini gerektirici hallerden bâzıları şunlardır:
1 – Fâtiha’dan sonra zamm-ı sûre okumadan rükû’a gitmek.
Rükû’da iken hatırlarsa, doğrulup sûreyi okur, sonra tekrar rükû’a gider. Namazın sonunda da sehiv secdesi yapar.
2 – Unutarak Fâtiha’yı iki kere okumak.
3 – Vitir namazlarının tekbir ve kunut duasını unutmak.
Rükû’da iken hatırlasa, doğrulup kunut okumaz. Sonunda sehiv secdesini yapmakla yetinir.
4 – Dört rek’atlı namazlarda, iki rek’at kıldıktan sonra oturmayı unutarak üçüncü rek’ata kalkmak, yani, ilk oturuşu terketmek.
Bu durumda bakılır:
Eğer namazı kılan kişi tamamen kalkmış veya kalkmaya daha yakın bir durumda ise,
oturmaz; namazı bitirip sonunda sehiv secdesi yapar. Eğer oturmaya daha yakın bir halde ise, oturur; sonunda da sehiv secdesi yapmaz. Tam kalktıktan sonra oturmak ise, namazı bozar.
5 – Birinci oturuşta Tahiyyât’ı okuduktan sonra hemen kalkmayıp salâvatları ve duaları okumak yahut da bir rükün edâ edecek kadar gecikmek.
Bu durumda eğer salâvattan okunan kısım bir cümle teşkil eder ise (Allahümme salli alâ Muhammedin demek gibi) namazın sonunda sehiv secdesi yapılır. Fakat okunan kısım bir cümle teşkil etmemişse, sehiv secdesine gerek yoktur.
6 – Dört rek’atlı farz namazlarda, son rek’atta oturmaksızın beşinci rek’ata kalkılacak olsa, beşinci rek’atın kıyam, kırâet ve rükû’u tamamlanıp secdeye gidilmedikçe, dönüp tekrar oturulur. Tahiyyâtdan sonra selâm verilip sehiv secdesi yapılır. Çünkü bu durumda farz olan son oturuş te’hire uğramıştır.
Fakat beşinci rek’at için secde yapılmış olursa, bu namaz nâfileye döner. Artık buna bir rek’at daha ilâve ederek, 6 rek’atlık bir nâfile namazı kılınmış olur. Dolayısıyla sehiv secdesi de gerekmez.
7 – Dört rek’atlı bir farz namazın son ka’desinde teşehhüd miktarı oturduktan sonra kalkan kimse, hemen oturup selâm verir. Tekrar Tahiyyat okumasına gerek yoktur. Hâtta oturmadan ayakta bile selâm verebilir. Zira farz olan oturuşu yapmıştır. Yalnız ayakta selâm vermekle sünneti terketmiş olur. Sonunda ayrıca sehiv secdesi de lâzımdır. Çünkü selâm te’hire uğramıştır.
8 – İmama sonradan yetişen kimse, kendi kıldığı rek’atlar içinde hatâ yaparsa, o hatâsı için sehiv secdesi yapar.
9 – İmamın, açıktan okuması vâcib olan yerlerde gizli; gizli okuması vâcib olan yerlerde de açık okuması… Meselâ öğle namazında Fâtiha ve zamm-ı sûreyi sesli okuması, akşam namazında da içinden okuması gibi.
Namazdaki tesbih ve tekbirlerin cehren okunması, sehiv secdesini icab ettirmez.
10 – Namaz içinde Fâtiha okunduktan sonra hangi âyet veya sûreyi okuyacağı bir müddet tefekkür edilse, sehiv secdesi icab eder. Çünkü vâcib te’hire uğramıştır.
11 – Ta’dîl-i erkânın terki, sehiv secdesini gerektirir.
12 – Namazda sehiv secdesini icab eden birkaç hatâdan dolayı tek sehiv secdesi yeterlidir.
Sehiv secdesinde, iki secde ile Tahiyyât’ı okumak ve selâm vermek vâcibdir. Tahiyyât’dan sonraki salâvat ve dualar ve secdedeki tekbirler ve tesbihler ise sünnettir.
Bir namaz içinde, o namazın rek’atları sayısında şüphe etmek, namaz kılan kimse vesveseli biri değilse, kılınan namazı iptâl eder. Yeniden kılmak gerekir. Nitekim vakit varken, namazı kılıp kılmadığında tereddüd eden de o namazı kılar. Namazı tamamladıktan sonra rek’at sayısında şüpheye itibar yoktur. Ancak noksan kıldığını kesin olarak anlarsa namazı yeniden kılar..
Cevap: Namaz kılarken şaşırınca ne yapmalıyız?
ikindi
10 – Namaz içinde Fâtiha okunduktan sonra hangi âyet veya sûreyi okuyacağı bir müddet tefekkür edilse, sehiv secdesi icab eder. Çünkü vâcib te’hire uğramıştır.
bakin bunu bilmiyordum Allah razı olsun
Cevap: Namaz kılarken şaşırınca ne yapmalıyız?
Neşem
Allah razı olsun. peki bişey daha sorabilir miyim ?sehiv secedesi ne demek
unal73
S.A. kardeşim cevap için sagol bu bilgiler dört mezhep içinde geçerlimidir acaba
Hoca
< bu bilgiler dört mezhep içinde geçerlimidir acaba >
Konu hanefi mezhebine göredir ama çoğu madde bütün mezheplerde aynıdır.
duasuresi
Ben çok şaşırıyorum rahatsız oluyorum ne yapmam lazım
Arkadaslar bende çok sasiriyom namazda iken aklim baska yerlere gdyo sisce gunahami giry
@hmet
namazda şaşırınca ne yapılır
< namazda iken aklim baska yerlere gdyo sisce gunahami giry >
Bilmeden olursa günah olmaz ama yukardaki konuyu ouyup, şaşırınca neler yapman gerektiğini bilmelisin.
Kayıtsız Üye
Namazda sureleri duzgun yada eksik okuyunca istemeyerek napilir
Şema
< eksik okuyunca istemeyerek napilir >
okunması gereken vacip miktar okunmuşsa yapacak bir şey yok ama az okunmuşsa sehiv secdesi gerekir.
Kayıtsız Üye
Ben şaşırdım namaz kılarken ve hemen selam verdim abdest yeniden alayımmı
Şema
< abdest yeniden alayımmı >
Namazda şaşırmak abdesti bozmaz. Mutlaka diyanet namaz ilmihali alın ve okuyun
Kayıtsız Üye
Sabah namazının farzının 2. rekatinda salliyi yanlış okuduğunu fark ettim bu duruma gore namazımın kazasını mı kılmalıyım ??
arifselim
Tehiyattan sonra okunan salli barik dualarında yapılan yanlış veya hatalardan dolayı namazı yeniden kılmanız gerekmez veya sehiv secdesi de gerekmez.
#UguR
Namazda 2.rekat mı yoksa 3.rekattamıyım diye şaşırırsanız bu 2. olarak kabul edip devam edin ve son oturuşta sehiv secdesi yapınız.
Hangi rekattayım diye aklına gelirse en azını seç sonra son oturuşta sehiv secdesi yap
Kayıtsız Üye
Salâtı Vitr namazı esnasında Kunut Dualarının ikinci kısmı olan Allahumme İyyake kısmını okurken bir an devamını unutup bastan tekrar Allahumme İyyake bölümune başlayıp bitirdim. Bu durumda sehiv secdesi gerekir mi?
arifselim
Kunut duasını tekrar baştan alıp okuman sehiv secdesini yapman gerektirmez. Allah kabul etsin.
hokucu
hocam sehiv secdesinden sonra hata yapılırsa namazın tekrarlanması gerektiğini duymuştum.doğru mudur?
arifselim
Sehiv secdesi ile artık zaten namaz bitmiş olur. Sehiv secdesinden sonra hanefide tahiyat ve diğer dualar okunur ve selam verilir. Artık namazı bozacak bir durum kalmamış olur.
Kayıtsız Üye
Namaz kılarken selam vermem gereken yerde unutarak tekrar kalkıp fatiha okuduktan sonra selam vermem gerektiğini hatırlıyorum zammı sure okuyup secdeye gidip 5.rekattan sonra selam veriyorum tekrar mi kilayim ,sehiv secdesi mi yapayım Allah razı olsun
arifselim
Unutarak beşinci rekata kalkan kimse beşinci rekatta eğer halen secde yapmamışsa hemen oturarak selam verirse namazı tam olur ama sehiv secdesi yapması icap eder.
– Ama beşinci rekati secdeyle bağladıktan sonra hatırlarsa, artık dönüp oturmaz, belki bir rekat daha ilâve ederek altı rekat kılar, oturup selâm verdikten sonra Yanılma Secdesi yapar.
Kayıtsız Üye
1.Hocam ben secdede yanlislikla subhane rabbiyel azim dedim sonra estagfirullah deyip dogrusunu dedim sevhid secdesi yapmam lazim mi
2. Hocam ben 2. Oturuşta sadece ettahiyat okumam gerekirken devam edip "Allahmumme salli ala" dedim tam devam edecektim aklima geldi sureye devam etmeden estagfurullah deyip kalktim kabul olur mu ? Hocam kusura bakmayin biraz uzun oldu
arifselim
1- Hayır öyle bir yanlış sehiv secdesi gerektirmez. Namaza bir zararı da yoktur.
2- Evet hemen kalkman doğrudur ama hanefilerde ilk oturuşta ayağa kalkmadan eğer unutarak salli barik okumaya geçilirse sehiv secdesi yapılması gerekir. (ikindi ve yatsı sünnetleri hariçtir)
namazda şaşırınca ne yapılır, namazda sasirinca ne yapmali, namazda şaşırınca ne yapmalı