Vaaz: Allah işini iyi yapanı sever (İtgan ve Estetik)
Hoca
ALLAH İŞİNİ İYİ YAPANI SEVER (İtgan ve Estetik)_18.02.2011
A- GİRİŞ:
İş yapmak, bir eser ortaya çıkarmak insana özgü bir yetenektir. İşi güzel, estetik, tam kıvamında ve sağlam yapmak ise işini benimsemiş sorumluluk sahibi kişilerin bir özelliğidir. Mensubu olduğumuz yüce dinimiz bizlere, her alanda daha iyiyi ve güzeli ortaya koymayı öğütlemektedir. Dinimiz, baştan savma hiçbir tutum ve davranışı, gayesiz bir hareketi, rast gele yapılan bir işi makbul görmemiştir. İnançta sağlamlık, davranışlarda samimiyet, alışverişlerde doğruluk, sanatta incelik, yapılan her türlü işte kalite ve dürüstlük dinimizin emrettiği güzelliklerdendir.
B- KONU İLE İLGİLİ AYETLER:
- وَأَنفِقُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَأَحْسِنُوَاْ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِي
…Yaptığınız işi güzel yapın; Allah işini güzel yapanları sever (Bakara, 195) .
Ayetin tamamı ((Mallarınızı) Allah yolunda harcayın. Kendi kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin. Şüphesiz Allah iyilik edenleri sever.)
Yüce Allah, varlığı en güzel şekilde yaratmış ve yukarıdaki ayetiyle insana işini en iyi bir şekilde yapmasını emretmiştir. Her alanda işini en güzel bir şekilde yapmak, dinimizde İhsân kelimesiyle ifâde edilmektedir.
- إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ إِنَّا لَا نُضِيعُ أَجْرَ مَنْ أَحْسَنَ عَمَلًا
Gerçek şu ki iman edip iyi işler yapanlara gelince, elbette biz işi iyi yapanların ecrini zayi etmeyiz. (Kehf, 30)
لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ
Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık. (Tin, 4)
فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِين
Yaratanların en güzeli olan Allah’ın şânı ne yücedir! (Mu’minun, 14)
Bazı ayetlerde de ihsan ehline verilecek ödüllere işaret edilmektedir:
مَن جَاء بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا وَمَن جَاءبِالسَّيِّئَةِفَلاَ يُجْزَى إِلاَّ مِثْلَهَا وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ
Kim bir iyilik yaparsa ona on katı vardır. Kim de bir kötülük yaparsa o da sadece o kötülüğün misliyle cezalandırılır ve onlara zulmedilmez. (Enam, 170)
الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُأُوْلَئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللَّهُ وَأُوْلَئِكَ هُمْ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ
Sözü dinleyip de onun en güzeline uyanlar var ya, işte onlar Allah’ın hidayete erdirdiği kimselerdir. İşte onlar akıl sahiplerinin ta kendileridir. (Zümer, 18)
C-KONU İLE İLGİLİ HADİSLER:
إن الله كتب الإحسان على كل شيء. فإذا قتلتم فأحسنوا القتلة. وإذا ذبحتم فأحسنوا الذبح. وليحد أحدكم شفرته. فليرح ذبيحته."
Allah her konuda ihsanı emretmiştir. (Meşru bir sebeple herhangi bir) canlıyı öldüreceğiniz zaman güzelce öldürün. Hayvan boğazlayacağınız zaman güzelce boğazlayın. Böyle bir işe girişecek olanınız bıçağını iyice bilesin ve keseceği hayvanı rahatlatsın ( Müslim, Sayd 57; Ebû Dâvûd, Edâhî 11; Tirmizî, Diyât 14; Nesâî, Dahâyâ 22,26,27; İbn Mâce, Zebâih 3.)
Dinimiz, tüm yararlı işleri Allah’a kulluk kapsamında bir ibadet olarak nitelendirmekte, yapılan işi önemseyip güzel ve sağlam yapmayı emretmektedir. Sevgili Peygamberimiz Allah her şeyde ihsânı farz kılmıştır… (Müslim, Salih, sayd , 57) buyurarak, insanın yaptığı her işi ve görevi kurallarına ve tekniğine uygun olarak, sağlam, güzel, kaliteli, en iyi ve en mükemmel bir şekilde yapmasını istemektedir.
Sevgili Peygamberimiz diğer bir hadis-i şeriflerinde de Yüce Allah, yaptığınız işi sağlam ve iyi yapmanızdan hoşnut olur (Beyhaki, Şu’abu’l-İman, 4/334) buyurmaktadır.
Nitekim sevgili Peygamberimiz, İhsân nedir Ey Allah’ın Rasulü? sorusuna …Allah’ı görüyormuş gibi kulluk etmendir ; her ne kadar sen O’nu görmesen de O, seni görüyor… (Buhari, Müslim, İman , 37) şeklinde cevap vererek, yapmakta olduğumuz her işi Yüce Allah’ın görüp gözettiği ve amellerimizin O’na arz edileceği bilinciyle yapmamız gerektiğini haber vermiştir.
D-DEĞERLENDİRME:
Dinimizce, yapılan işin güzel olabilmesi için öncelikle niyetin düzgün olması ve kişinin; işini güzel yapma arzu ve gayreti önemli görülmüştür. Bu arzu ve gayret insanı, işlerinde başarılı, kendini yenileyen, yapıcı bir niteliğe sahip kılar. Vicdanı temiz bir mü’min, hangi işte çalışırsa çalışsın saatini doldurma ve baştan savma şeklinde bir anlayışa sahip olamaz. Böyle bir anlayışla yapılan işten elde edilen kazancın helal olmayacağı da asla unutulmamalıdır.
Müslüman’ın iş hayatındaki en belirgin özelliği, işini düzenli ve en güzel biçimde yapmasıdır. Mü’min, fert, aile ve toplum olarak, hayatı anlamlı kılacak ve huzur ortamı oluşturacak güzel bir çalışma sergilemelidir. İlim adamı ilmî çalışmasında, tüccar ticaretinde, işçi iş yerinde, kamu görevlisi görev yerinde, kısacası herkes kendi işinde, dinimizin işi güzel ve sağlam yapmak olarak telakki ettiği ve öğütlediği İHSÂN ı hedeflemelidir. Dinimiz güzellik dinidir. Herhangi bir kimseye red cevabı verilirken bile güzel ifade kullanmak emredilmiştir. Müslümün sözüyle, özüyle, davranışlarıyla, her haliyle güzeldir.
E-SONUÇ:
Sonuç olarak işini sağlam ve güzel yapmak, her şeyden önce fedakârlığı, ciddiyeti ve özveriyi gerektirir. En güzeli ortaya koyma idealini getirmiş olan yüce dinimizin çalışma hayatıyla ilgili ölçülerini bilerek, dengeli bir şekilde bunları her işimizde tatbik etmek hedefimiz olmalıdır. Unutmayalım ki bir kimsenin işini güzel yapması hayatı da güzel yaşamasıdır. Yapılan güzel işler ve davranışlar da zayi olmayacağı Yüce Allah bizlere bildirmektedir.
işleri iyi ve güzel yapmak ile ilgili ayetler, işlerinizi iyi ve güzel yapın, islerinizi iyi ve güzel yapin ile ilgili ayetler