Kadınlardaki süreğen (fizyolojik) akıntı.

Kadınlardaki süreğen (fizyolojik) akıntı.

tamerkarakan
Bu konuyu eşimle uzun zaman araştırdık. Ancak kafama yatmayan şeyler oldu. Büyük alimlerin konuyu nasıl yorumladıklarını okuduk.

Bir hekim olarak bu akıntının her zaman olduğunu ve sıhat açısından zorunlu olduğunu olmamasının araştırılması gerektiğini söyleyebilirim. Merak edenler kadın hastalıkları uzmanlarına sorabilirler. Tükrük gibi zorunlu bir şey. Tampon ise normal pamukla eş görülmemelidir. Bunu normal pamuk gibi değerlendireme me sebebi ise tampon rulo pamuk özenle seçilmiş steril olarak üretilmiş bir materyaldir. Tampon normalde kadın pedinin yaygın olmadığı dönemde kullanılmıştır. Dolayısı ile sıkca değiştirilen özel günlere ait bir araçtır. Vajina normal de hava alması gereken nemli(akıntı) ve vücudumuzun tüm yüzey-organları gibi yabancı cisime tepki gösteren (deri hariç çünkü deri cansızdır)bir yapıdır. Eğer kadın tamponu sürekli değiştirecek olursa zaten abdesti bozacağı için kullanılmasının pek bir manası yoktur. Dahası pamuk sıvıyı emen bakteri ve mantarlarlara barınma ortamı sunan güzel bir yerleşim alanıdır. Tampon bile bir süre sonra bu durumda iken normal pamuk koymak üzerinde gelen pek çok mikropla beraber daha beterdir. Nitekim bu konuları araştırdıktan sonra neden kayınvalidemin sürekli rahatsızlanıp kadın doktoruna gittiğini anlamış bulunmaktayım. Eşime sorduğumda ise kayın valideminde sürekli olarak konu olan bölgeyi tıkadığını ve sürekli enfeksiyon yaşadığını öğrendim. Aslında bu şekilde yapan müslüman kardeşlerimizi üzerinde kadın hastalıkları uzmanlarının bir araştırma yapıp hastalık geçirme yönünden anlamlı bir fark olup olmadığını bulmaları gerekir.

Neyse aklıma takılan meseleler şu ki:

1-Böyle önemli ve süreğen olan bir durum hakkında neden bir hadis yok. (ayet neden yok demiyorum çünkü olsa kimse saklayamaz 🙂 ) Bu bana biraz garip geldi.

2-İç çamaşırda değişmeli diyen var ki. Bu durumda şunu da sormak istiyorum. O devir de hatta bu devirde kim o kadar iç çamaşırı bulacak.

3-2.maddeye istinaden akıntı toplu iğne başı kadar bile olsa diyor. Akıntı mikroskopik de olabilir. Diyelim ki toplu iğneden kadar hükmü geçerli olsun onlarca iç çamaşırı almanız gerekecek. Bunun fakiri fukarası var.

4-Tampon kullanmak da her keseye uymayabilir. Tamponun ipi vardır ıslaklık ipe geçebilir. Bu defa bunu kontrol etmeye kalkmak da abdesi bozar çünkü sıvı ele bulaşabilir.

5-O dönemde herkes pamuk bulabiliyor muydu.

6-Geçmişten günümüze doğru düşünecek olursak.

a)O dönemde pamuk yada herhangi tıkayıcı bir şey kullanılıyor olsaydı. Bu durum kesintisiz olarak günümüze gelmez miydi. Çünkü bütün kadınlar uygulayacaktı bunu.
b) O dönemde kadınlar her namazdan önce abdest alıyor olsaydı bu da günümüze kadar gelmesi gereken birşeydir.

7-Peygamber efendimizin cinsel hayatına kadar bize örnek olması hatta bu konudaki hadislerin Hz.Aişe den gelmesi söz konusu iken neden bu durumu kimse sormamış ve kimse duymamıştır.

8-Diyelim ki pamuk kullanımından eminiz. Bu durumun peygamber efendimizden de gelmiş olmasın (yani alimlerin kendi kanati olsun). Alimlerin çoğu geçmişde yaşadıklarına göre pamuk (ki tampon bile zararlı iken) kullanımının sağlığa olumsuz etkisini bilemezlerdi. Bu durumda konunun yeniden irdelenmesi gerekmez mi?

Son olarak kadınların adet dönemlerinde kullandıkları pamuk içeriye sokulmaz yada sokulsa bile sürekli değiştirdikleri için zarar vermez. Ancak bir parçası kazara kalır ve fark edilmezse yaşamı ve üremeyi tehtit edecek duruma gelebilir. Çünkü adet kanı hücrelerden zengindir ve iyi bir besi ve üreme kaynağıdır. Dolayısı ile bu konudaki kullanımı ile eş tutulmaması gerekir.


Cevap: Kadınlardaki süreğen (fizyolojik) akıntı.

hanne_65
evet bu konuya degındıgın ıcın tsk ederım.dedıgın gıbı fukarası var buralar ve kı zengın bıle bunu karsılayamaz. sırf abdestım tam olsun dıye her abdest alısımızda gunluk ped degıstırıyoruz .bu konuda bırılerı bızı aydınlatırsa sevınırım…


Cevap: Kadınlardaki süreğen (fizyolojik) akıntı.

Desert Rose
< 1-Böyle önemli ve süreğen olan bir durum hakkında neden bir hadis yok. (ayet neden yok demiyorum çünkü olsa kimse saklayamaz 🙂 ) Bu bana biraz garip geldi.

2-İç çamaşırda değişmeli diyen var ki. Bu durumda şunu da sormak istiyorum. O devir de hatta bu devirde kim o kadar iç çamaşırı bulacak.

3-2.maddeye istinaden akıntı toplu iğne başı kadar bile olsa diyor. Akıntı mikroskopik de olabilir. Diyelim ki toplu iğneden kadar hükmü geçerli olsun onlarca iç çamaşırı almanız gerekecek. Bunun fakiri fukarası var.
>
Kardeşim normal bir kişi için ne kullanırsan kullan akıntı dışarı çıkınca
abdest bozulmuş oluyor Sürekli gelen akıntılarda ise özüre girmiş oluyor.
özürlü kişi devamlı akıntısı geldiği halde vakit içerisinde abdestini alır
ve vakit sonuna kadar abdestini bozacak başka bir durum söz konusu olmadığı
takdirde abdestli sayılır ibadetlerini yerine getirir,ayrıca sürekli gelen akıntı nedeniyle
çamaşır değiştirmesi gerekmez,Normal kişiler için bile necasetin belirli bir miktarı zaten affedilmiştir.Mezhep farklılığında bu miktar biraz değişsede
Dinimiz kolaylık dinidir Allah c.c kulunu hiçbir zaman sıkıntıya düşürmez,
imkanlarını zorlamayı istemez.Özüründen dolayı durmayan kan ve akıntıyla birlikte yapılan ibadetler geçerlidir İnşaAllah…


Kadınlardaki süreğen (fizyolojik) akıntı.

hanne_65
toplu ıgne bası kadar denmıs yukarda boyle bırsey varmı.normal kısılerde çok az mıktarlarda gelen akıntı abdestı bozar ama ıc camasırına bulasırsa sorun olmaz dıyorsunuz… bunu bıraz daha acıklarmısınız.

Yardım edersenız sevınırım


Desert Rose
Necasetten taharet
Bedende, elbisede ve namaz kılacak yerde necaset, pislik bulunmamaktır. Baş örtüsü, başlık, sarık, mest ve nalın da elbiseden sayılır. Boyuna sarılı atkının sarkan kısmı, namaz kılan ile birlikte hareket ettiği için elbise sayılır ve burası temiz olmazsa, namaz kabul olmaz. Yaygının, bastığı ve başını koyduğu yeri temiz olunca, başka yerinde necaset bulunursa, namaz kabul olunur. Çünkü yaygı, atkı gibi bedene bitişik değildir. Fakat kapalı şişe içinde, idrar taşıyanın namazı caiz olmaz. Çünkü, şişe bevlin [idrarın] meydana geldiği yer değildir. [Bundan anlaşılıyor ki, cebinde kapalı kolonya, ispirto, tentürdiyot şişesi veya kapalı kutudaki kanlı mendil, necis bez varken namaz kılmak caiz değildir.]
İki ayağın bastığı ve secde ettiği yerin temiz olması lazımdır. Necaset üstüne örtülü bez, cam, naylon üstünde namaz kabul olur. Secdede etekleri kuru necasete değerse, zararı olmaz.

Deride, elbisede, namaz kılınan yerde, (dirhem miktarı) veya daha çok kaba necaset yok ise, namaz kabul olur ise de, dirhem miktarı bulunursa, tahrimen mekruh olur ve yıkamak vacip olur. Dirhemden çok ise, yıkamak farz olur. Az ise sünnettir. Şarabın damlasını da yıkamak farzdır. İmameyne [imam-ı Ebu Yusuf ve imam-ı Muhammede] göre ve diğer üç mezhepte kaba necasetlerin hepsinin zerresini bile yıkamak farzdır. Malikide iki kavil var, birinci kavilde zerresini temizlemek farz, öteki kavilde ise, necaseti temizlemek sünnettir. Necaset miktarı, bulaştığı zaman değil, namaza dururken olan miktarıdır.

Dirhem miktarı, katı necasetlerde, bir miskal, yani dört gram ve en santigram ağırlıktır. Akıcı necasetlerde, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar yüzeydir. Bir miskalden az olan katı necaset elbisenin, avuç içinden daha geniş yüzüne yayılınca namaza mani olmuyor.

Necaset iki türlüdür:
1- Kaba Necaset: İnsandan çıkınca, abdest veya gusle sebep olan her şey, eti yenmeyen hayvanların, (yarasa hariç) ve yavrularının yüzülmüş, dabağlanmamış derisi, eti, pisliği ve bevli, insanın ve bütün hayvanların kanı ve şarap, leş, domuz eti ve kümes hayvanlarının pisliği ve yük hayvanlarının, koyun ve keçinin necasetleri, galiz, yani kabadır.

2- Hafif Necaset: Hafif olan necasetlerden, bir uzva ve elbisenin bir kısmına bulaşınca, bu kısım veya uzvun dörtte biri kadarı namaza zarar vermez. Eti yenen dört ayaklı hayvanların bevli ve eti yenmeyen kuşların pisliği hafiftir. Güvercin, serçe ve benzerleri gibi eti yenen kuşların pisliği temizdir.

Şarabın, imbiklenmesi ile elde edilen rakı ve ispirto kaba necaset olup, içilmesi şarap gibi haramdır. Namaz kılarken, kan, ispirto ve lü içkiler, elbiseden ve deriden yıkanıp temizlenmelidir. Uçmakla temiz olmaz. Bunlar bulunan şişe ve benzerleri cepten çıkarılmalıdır.

Necaset, her temiz su ile, abdest ve gusül alınmış su ile, sirke ve gül suyu gibi akıcı mayılerle temizlenir. Abdestte, gusülde kullanılan suya (müstamel su) denir. Bu su temizdir. Fakat, hadesi temizleyici değildir. Bununla necaset temizlenir. Fakat, abdest alınmaz ve gusül edilmez.

Sual: İstinca nedir?
CEVAP
Önden ve arkadan necaset çıkınca, bu yerleri temizlemeye istinca denir. İstinca, sünnet-i müekkededir. Gaz, taş çıkınca temizlemek, yani taharetlenmek gerekmez.

Sual: Hac yolcuğunda, kadınların erkeklerin yanında abdest almaları uygun mudur?
CEVAP
Harama önem vermemek çok tehlikelidir. Başkasının yanında, avret yerini açmadan su ile istinca yapamayan kimse, pislik fazla olsa bile, su ile istincadan vazgeçer. Avret yerini açmaz. Namazı öyle kılar. Açarsa, haram işlediği için fasık olur.

Tenha bir yer bulununca su ile istinca yapar ve namazını iade eder. Yahut Maliki mezhebini taklit ederek kılar. O zaman namazı iade etmesine lüzum kalmaz.

Gusledecek kimse de tenha yer bulamazsa, teyemmüm eder. Çünkü bir emri yapmak, bir haram işlemesine sebep olursa, haram işlememek için, o emir terk edilir, yapılmaz. (Redd-ül-muhtar)

Sual: Gazete ile istinca caiz mi?
CEVAP
Her türlü yazılı kağıt ile ve yazı yazmaya müsait kağıtla istinca caiz değildir.
Tuvalet kağıtları kurulamak için kullanılır.

Sual: İstibra nedir?
CEVAP
İstibra, idrar yolunu idrardan temizlemek demektir. Erkeklerin yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak istibra etmesi, yani idrar yolunda damlalar bırakmaması vaciptir. İdrar damlası kalmadığına kanaat gelmeden abdest almamalıdır. Bir damla sızarsa, hem abdest bozulur, hem de çamaşır kirlenir. Çamaşıra avuç içinden az sızarsa, abdest alıp kıldığı namaz mekruh olur. Daha çok sızarsa, namaz sahih olmaz.

Sual: İstinka nedir?
CEVAP
İstinka, idrar yolunda idrar kalmadığına veya vücutta necaset kalmadığına kalbinin mutmain olması demektir.

Sual: Namazda iken küçük çocuk üstüme binerse mahzuru olur mu?
CEVAP
Çocuk, kendiliğinden kucağa oturur, sırta binerse, üstü kirli [necasetli] de olsa namaza mani değildir. Necasetli çocuğu, sırta sararak namaza durunca, namaz sahih olmaz. Çocuğun, üstünde başında necaset yoksa namaza mani olmaz. (Redd-ül-muhtar)

Sual: Cezaevi hücresindeki bir mahkumun elbiseleri necis olsa, namazını nasıl kılar?
CEVAP
Temiz elbise bulamamak zarurettir. Zaruret halinde necasetli elbise ile namazını kılar. Malikiyi taklit ederse necaset affolur.

Sual: Kir, necis midir? Necasetli çamaşırları yıkamakta sayı var mıdır? Sıkılmayan, necaseti emen halı gibi eşya nasıl yıkanır?
CEVAP
Necaset bulaşmamış çamaşırlar, kirden temizlemek için yıkanır. Kir, necis değildir. Bir defa yıkansa da olur veya hiç yıkanmasa da yine necis değildir.

Necasetli çamaşırları yıkamakta belli bir sayı yoktur. Bir defa yıkayınca çıkarsa kâfidir. Necaset giderildikten sonra renk ve koku kalsa da, zararı olmaz. Sıcak su ile veya sabunlu, deterjanlı su ile yıkamak lazım gelmez.

Sual: Çocuk bezi yıkanmış naylon leğende temiz çamaşırları yıkamakta mahzur var mıdır?
CEVAP
Mahzur yoktur

Sual: Temiz ve kirli çamaşırları beraber yıkamakta mahzur var mıdır?
CEVAP
İdrarlı, kanlı çamaşırları temiz çamaşırlarla beraber yıkamakta mahzur yoktur.

Sual: Görülmeyen necasetler, mesela idrar, kan bulaşmış çamaşırlar, leğende veya çamaşır makinesinde yıkanırken, bir defa yıkamakla temizlendiği zannedilirse kâfi gelir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Yıkarken, makinedeki su ve diğer eşya necis olur mu?
CEVAP
Hayır.

Sual: Necasetli çamaşırların temizlendiğinde şüphe eden ne yapar?
CEVAP
Temizlendiğinde şüphe eden üç defa yıkar ve her yıkayışta sıkar. Irmakta veya muslukta yıkanan bir şeyi sıkmak lazım değildir. (Halebi)

Sual: Büyük olduğu için sıkılmayan halı gibi necaseti emen eşya nasıl yıkanırsa temiz olur?
CEVAP
Her yıkayışta, su damlaması kesilinceye kadar beklenir. Böyle üç defa yıkayınca temizlenmiş olur. Sıkılması, fırçalanması gerekmez.

Sual: İdrarlı halı, halı yıkama makinesi ile yıkanınca temiz olur mu?
CEVAP
İdrarlı bir halının, halı yıkama makinesi ile kısa fasılalarla üç defa ön yüzü, üç defa da arka yüzü yıkanırsa temiz olur. Üstünde seccadesiz namaz kılınır. Kir için bir defa yıkamak kâfidir.

Sual: Temizlikte çok vesvese ediyorum. Defalarca yıkıyorum. Ne yapmam lazım?
CEVAP
Vesvese etmek doğru değildir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Vesvese şeytandandır. Necaset temizlerken, vesveseden sakının!) [Tirmizi]

(Öyle bir zaman gelecek ki, temizlikte titizlik gösterip, dinde haddi aşanlar çıkacaktır.) [Ebu Davud]

Sual: Namaz kıldıktan sonra bazen "Elbisem temiz mi idi?" veya "İftitah tekbirini almış mıydım?" gibi şüphe eden kimse, ne yapar?
CEVAP
Elbisesini yıkamaz, namazını iade etmez. (Halebi, Tahtavi)

Sual: Otomatik çamaşır makinesi ile yıkanan necis çamaşırlar temiz olur mu?
CEVAP
Evet. Otomatik çamaşır makineleri, el ile yıkanandan daha iyi yıkamaktadır.

Sual: Necasetli işkembe nasıl temizlenir?
CEVAP
Necasetli işkembe de, üç defa soğuk su ile yıkanınca temiz olur.

Sual: Elbisenin bir yerine necaset bulaşsa, sonra da bu yeri bulamayan ne yapar?
CEVAP
Elbise veya vücudun bir yerine necaset bulaşsa, bu yeri bulamazsa, zannettiği yeri yıkasa temiz olur. Namazdan sonra meydana çıksa namazı iade etmez. (Hadika)

Sual: Satın alınan hazır elbiseyi, yıkamadan giyip onunla namaz kılmakta mahzur var mıdır?
CEVAP
Eşyada esas olan temizliktir. Necis olduğu kesin olarak bilinmedikçe hepsi temiz kabul edilir. Hatta gayrı müslimlerin elbiseleri de temiz kabul edilir. (Hadika)

Sual: Yaş ayakla necis yerde yürünse ayaklar necis olur mu?
CEVAP
Yaş ayakla necis yerde yürünse, yer kuru ise ayaklar necis olmaz. (Hadika)

Sual: Necaset bulaşığı olmayan bir elbise ile, kanlı ve idrarlı bir elbise kuru temizlemede temizlenir mi ve ötekileri kirletir mi? Yani kuru temizlemeciye verdiğimiz necaset bulaşmamış elbise ile namaz kılabilir miyiz?
CEVAP
Kuru temizlemede sadece kirler temizlenir. Yıkanmadıkça idrar ve kan temizlenmiş olmaz. Fakat idrarlı elbise diğerlerini kirletmez. Yani kuru temizlemeciye verdiğimiz necaset bulaşmamış elbise ile namaz kılmamızda mahzur olmaz. Dinde zan ile hüküm verilmez. Kâfirlerin elbiselerine idrar ve şarap bulaşmış olma ihtimali kuvvetlidir. Buna rağmen dinimiz, kâfir elbisesini yıkamadan, o elbise ile namaz kılınabileceğini bildiriyor. (Eşbah şerhi)

Sual: Elbisesinin tamamı necis olan, namazını kaçırmamak için çıplak mı kılar?
CEVAP
Üstünde namaza mani olacak kadar necaset bulunan kimse, temizlemesi mümkün değilse, o haliyle kılar, çıplak kılmaz. Bilahare temizleme imkanı olsa veya temiz elbise bulsa, artık kıldığı namazı iade etmez. Hatta temizleme imkanı olsa; fakat yabancılar bulunsa, temizlemeden namazını kılar. Çünkü başkalarının yanında avret yerini açmak yasak edilmiştir. Necaseti temizlemek ise emredilmiştir. Emir ile yasak bir araya gelince yasağa uyulur. (Merakıl-felah)
Malikiyi taklit ederek kılarsa hiç mahzuru olmaz.

Sual: Namazdan sonra elbisemizde necaset görsek, namazımızı iade etmemiz gerekir mi?
CEVAP
Necasetle kılınan namaz sahih olmaz. Necaset olup da, bilmese sahih olur. Necaset olduğunu namazdan sonra görse, kaza etmek gerekmez diyen âlimler de olmuştur. Resulullah efendimiz, namaz içinde, nalınını çıkarıp namaza devam etti. Namazdan sonra, nalınını niçin çıkardığını soranlara (Cebrail aleyhisselam, nalınımın kirli olduğunu haber verdiği için çıkardım) buyurdu ve namazı kaza etmedi. [Nalın altı deri, üstü açık terliğe benzer bir giyecektir.]
Maliki mezhebi taklit edilerek kılınırsa namaz sahih olur.

Sual: Çamaşıra sıçrayan birkaç damla idrar, namaz kılmaya mani midir?
CEVAP
İdrar gibi sıvı necasetlerde, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar bir satıhta necaset bulunursa, namaz kılmak tahrimen mekruh olur, yıkamak vaciptir. Bu miktardan fazla ise yıkamak farzdır. Bundan az ise yıkamak sünnettir. (Halebi)

Sual: İdrar kaçıran fakat özür sahibi olmayan nasıl hareket eder?
CEVAP
İdrar kaçıran, fakat özür sahibi olmayan kimse, temiz olarak bağladığı bezde yaşlık görür, ne vakit damladığını bilmezse, gördüğü anda damladı sayılır. Şüphe eden kimse, namaza dururken beze bakar. Yaşlık görür ise, yeniden abdest alır. Namazda iken şüphelenirse, selam verince hemen bakıp, damlamış görür ise, namazını iade eder. Selamdan birkaç dakika sonra bakıp görürse, namazını abdestli kılmış sayılır.

Sual: Mestte namaza mani olacak necaset varsa ne yapılır?
CEVAP
Yıkamak gerekir. Mestte namaza mani olacak necaset varsa, temizlemek farzdır. Meshetmekle necaset temizlenmiş olmaz.
Sual: Necis tahta, yıkanmakla temiz olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Çamur necis midir?
CEVAP
Çamur necis değildir. Sokaktan sıçrayan çamurlar da namaza mani değildir.

Sual: Ciğer, dalak, yürek ve ette bulunup da akmayan kanlar üstümüze bulaşsa yıkamadan namaz kılınır mı?
CEVAP
Bu kanlar necis değildir. (Merakıl-felah)

Sual: Her necis midir?
CEVAP
Haram ve necis olan sadece etil dür. Diğerlerinin kimyada da adı dür. Onlar necis değildir. Namaz kılarken etil lü sıvıyı temizlemek gerekir.

Sual: Kolonya veya lü parfüm kullanarak namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Bu konuda iki kavil vardır. İkinci kavle göre lü karışımlar affedilmiştir. Bu bakımdan kolonya dökülmüş elbise ile ve lü parfüm ile namaz kılmak caizdir. lü karışımların hiçbiri namaza mani değildir. Bizzat ün kendisi necistir ve namaza manidir.

Sual: lü Amerikan tentürdiyotlu yeri, yıkamak gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez.

Sual: lü merhem namaza mani mi?
CEVAP
Hayır mani değildir.
Sual: Saf , kan ve idrar bulaşmış teni silmek kâfi midir?
CEVAP
Silmekle temizlenmez,yıkamak gerekir.

Sual: Çamaşıra bulaşınca meni ile namaz kılınabilir mi?
CEVAP
Çamaşıra az bulaşırsa mahzuru olmaz. Kuruyunca ufalanırsa yine mahzuru olmaz.

Sual: Kadınların taharetleri erkeklerinkinden farklı mı?
CEVAP
Bayanlar, büyük abdestlerini önden arkaya doğru parmakla alırlar. Arkadan öne doğru alınırsa, ön tarafa pislik bulaşır ve mikrop kapar. Kadınlar ön taraflarına elleri ile dokunmamalıdır. Elden mikrop kapabildiği gibi, şehvete de sebep olabilir.

Sual: Kadınların akıntısı özür olur mu?
CEVAP
Her namaz vakti bir kere akmıyorsa Hanefide özürlü olamaz. Malikide ise günde bir kere aksa da yine özürlü olur. Bu bakımdan Maliki mezhebi taklit edilirse, hem akıntı abdesti bozmaz, hem de çamaşıra bulaşsa necis sayılmaz. Ama namaza temiz durmak elbette iyi olur. Kızların yalnız âdet zamanında, evli bayanların ise, her zaman temiz pamuk veya bir bez kullanmaları müstehaptır.

Sual: Karda yürümekle ayakkabıların altı temizlenmiş olur mu?
CEVAP
Karda ve karada [toprakta] yürümekle ayakkabılar temizlenir. Mesela hep dağda gezen çobanın ayakkabısı temiz olur.

Sual: Abdest almadan üzerimdeki elbisemde daha önce bulaşmış kan lekesi gördüm. Yıkamaya çalıştım fakat rengi çıkmadı. Namaza mani midir?
CEVAP
Renginin kalmasının önemi yok, üç kere yıkamak yeterlidir. Namaza mani değildir.

Sual: Katı necasetin ne kadarı namaza manidir?
CEVAP
Deride, elbisede, namaz kılınan yerde, dirhem miktarı veya daha çok kaba necaset yok ise, namaz sahih olur ise de, dirhem miktarı bulunursa, tahrimen mekruh olur ve yıkamak vacip olur. Dirhemden çok ise, yıkamak farzdır. Az ise, sünnettir

Dirhem miktarı,katı necasetlerde 4.8 gram ağırlıktır. Akıcı necasetlerde, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar yüzeydir. 4.8 gramdan az olan katı necaset, elbisenin, avuç içinden daha geniş yüzüne yayılınca namaza mani olmaz.

Sual: Namaza engel olan necaset nedir? Sokaktaki çamurlar necis midir?
CEVAP
Sadece idrar ve kan gibi şeyler necasettir, sokaktaki çamur necis değildir.

Sual: Bilmeden domuz derisi ile birkaç ay namaz kıldım. Bu namazlarla ilgili bir şey yapmam gerekir mi?
CEVAP
Domuz derisi necistir, necasetle kılınan namaz sahih olmaz. Ancak Maliki mezhebinde necaseti temizlemek farz değil, sünnettir. Bu bakımdan, o namazları Maliki mezhebine göre kıldım denirse, namazlar sahih olur.

Sual: Taharetten arta kalan yaşlık çamaşırımıza bulaşıyor. Temizlemek gerekir mi? Şafiide nasıldır?
CEVAP
Taharetten yani istincadan arta kalan yaşlık temizdir, namaza mani değildir. Şafii’de de böyledir. Hatta Şafii mezhebinde, istincadan sonra necaset kalsa affedilir. Halbuki Şafii’de az bir necaset namaza mani olduğu halde, taharetten sonra arta kalan necaset affedilmiştir.


Desert Rose
Taharetten arta kalan yaşlığı kurulamak müstehaptır. Bez veya tuvalet kağıdı yoksa, el ile kurulanır.

Sual: Namaz kılmayan bazı kadınlar temizliğe riayet etmiyorlar. Tuvaletten çıkınca, ellerini yıkamıyorlar. O ellerini evimizin çeşitli yerlerine sürüyorlar. Kapının koluna dokunuyorlar. Ellerini sandalyeye, koltuğa sürüyorlar. Ben onların ellerini sürdükleri yerlere elimi dokununca elim pis olur mu?
CEVAP
Hayır pis olmaz. Hatta çocuklar halıya, kilime işese, buradaki idrar kurusa, kuru elimizle idrarlı yerlere dokunsak, elimize necaset bulaşmaz.

Sual: Akıcı necasette el ayasındaki suyun yüzeyi genişliği, el ayasının ortasındaki çukurlukta durabilecek su yüzeyi mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Yalnız süt emen bebeğin idrarı necis mi?
CEVAP
Hanefide necistir. Şafiide oğlanınki necis değildir.

Sual: Kedinin idrarı, vücuda değse, temiz mi?
CEVAP
Hayır. Sadece elbisede temizdir.

Sual: Mezi ve vedi, Şafiide de necis mi?
CEVAP
Evet. Şafiide sadece meni temizdir.

Sual: Etteki akmayan kan, elbiseye bulaşsa necis mi?
CEVAP
Necis değildir.

Sual: Güneş derimi yaktı. Soyulup dökülen deriler necis mi?
CEVAP
Sinir ve kan olmadığı için necis değildir.
Sual: Açık necaset görülen helaya girerken de besmele çekilir mi?
CEVAP
Çekilmez, çekilmesi mekruh olur. Necaset görülmeyen helaya girerken besmele çekilir. Çekilmesi sünnettir.

Sual: Kar ile taharet caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Hanbeli mezhebinde necasetli elbise ile namaz kılınır mı? Ne kadar necasetin bir zararı olmaz?
CEVAP
Bedende, elbisede ve namaz kılacak yerde az da olsa necaset bulunmamalıdır. Yani Şafii gibidir, necaset affedilmiyor. Malikide ise çok da olsa affediliyor.

Sual: Camilerin altı ve üstü de cami hükmünde olup, buralara wc yapılması uygun değil. Kocatepe camisinin altında büyük bir çarşı var ve çarşının içinde wcler var. Bu çarşıya gitmenin veya çarşı içindeki caminin tuvaletine gitmenin mahzuru var mıdır?
CEVAP
Tuvaletine gitmenin mahzuru olmaz.

Sual: Bazı Amerikan pipo tütünlerinin üzerinde, "şarapla yıkanmıştır" ifadesi geçiyor. Böyle tütünler necis midir? Bununla namaz kılınır mı?
CEVAP
"Şarapla yıkanmıştır" ifadesi varsa, pipo tütünleri necis olur. Bu pipo tütünler cepte iken namaz kılınmaz. Böyle bir ifade yoksa, necis sayılmaz.

Temizliğe riayet etmek
Sual: Bazı kimseler, namaz kılarken sık sık burnunu karıştırıyor, yanındaki müslümanları iğrendiriyor. Bazı kimseler ise camiye pis kokan çorapla, kirli elbiseyle geliyor. Kiminin de ağzı çok kokuyor. Yanında namaz kılarken, kokudan çok rahatsız oluyorum. Namaz kılan bir müslüman temizliğe niçin riayet etmez ki?
CEVAP
Dinimiz, beden ve elbise temizliği yanında, çevreyi temiz tutmayı da emreder. Dinini seven, kayıran müslüman, her bakımdan örnek kimse olmalıdır. İslamiyetin şerefi için de (Dinimiz temizlik esası üzerine kurulmuştur) hadis-i şerifini düşünüp temiz olmaya çalışmalıdır!

Ağız kokusu bir hastalıktan değilse, temizlenmemekten ileri gelir. Pis kokularla halkı rahatsız etmek haramdır.

Çıplak ayakla namaz kılmak Hanefide mekruhtur. Çorabı kirli olan ve temiz çorap da bulamayan kimse, halkı rahatsız etmemek, yani haram işlememek için çorapsız namaz kılabilirse de, mekruh işlememek için daha önceden tedbir alıp, eski de olsa, temiz çorapla camiye gelmelidir.

Soğan, sarmısak gibi pis kokulu şey yiyerek, camiye gelmek de doğru değildir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Sarmısak yiyen, kokusu gitmeden mescidimize yaklaşmasın, insanın rahatsız olduğu şeylerden melekler de rahatsız olur.) [Taberani]

Yağlı, kirli ve pis kokan iş elbisesiyle, kirli ayakla camiye gelip halkı rahatsız etmemelidir! Bazıları sigara kokusundan da rahatsız olur. Onun için ağzında ve elbisesinde sigara kokanlar da temizleyip, kokuyu giderdikten sonra camiye gelmelidir.

İslamiyette temizliğin önemi büyüktür. Temizlik imandandır. Eshab-ı kiramdan sonra gelen ve tabiin adını alan müslümanlardan bazıları Eshab-ı kirama, (Allahü teâlâ Kur’an-ı kerimde sizi çok sevdiğini bildirip övmektedir. Bunun sebebi nedir?) dediklerinde, (Biz temizliğe de çok dikkat ederdik) diye cevap verdiler.

Allahü teâlâ, Kur’an-ı kerimin çeşitli yerlerinde, (Temiz olanları severim) buyuruyor. (Bekara 222)

Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Müslümanlık temizlik dinidir. Temiz olun! Cennete ancak temiz olanlar girer.) [Deylemi]

(Mümin pis olmaz.) [Buhari]

(Temizlenecek şeyleri iyice yıkayın, temizleyin! Temizlik imana sevk eder, iman da sahibini Cennete götürür.) [Taberani]

(Temizlik imanın yarısıdır.) [Müslim]

(Namazın anahtarı temizliktir.) [Tirmizi]

(Ağzınızı temizleyin, ağzınız Kur’an-ı kerim yoludur.) [Ebu Nuaym]

(Her müslüman, Cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir.) [Buhari]

(Yemekten önce ve sonra el yıkamak, zenginliğe yol açar, fakirliği giderir.) [Ebuşşeyh]

(Evinin hayrını, bereketini çoğaltmak isteyen, yemekten önce ve sonra, elini ve ağzını yıkasın!) [İ.E.Şeybe]

(Elbiselerinizi yıkayın, fazla kıllarınızı temizleyin, dişlerinizi misvaklayın, temiz, güzel giyinin! Nezafet sahibi olun!) [İbni Asakir]

(Tırnaklarınızı kesip gömün! Ağzınızdaki yemek kırıntılarını temizleyin ve misvak kullanın! Yanıma, dişleri sarı, ağzı kokar vaziyette gelmeyin!) [Taberani]

Peygamber efendimiz, yanına gelen birisine, (Tırnakların kuş tırnağı gibi uzamış, içi pislik doludur) buyurarak, temiz olmasını emretmiştir. (Taberani)

Sual: Diğer hak mezheplerimize göre necasetin hükümleri nasıldır?
CEVAP
Necasetin azı da üç mezhepte namaza manidir. Bedende, elbisede ve namaz kılacak yerde az da olsa necaset bulunmamalıdır. Hanefide ise, çok az necasetle namaz kılmak mekruhtur. Malikinin bir kavlinde ise, necaset çok olsa da namaza mani değildir.

Meni, mezi ve idrardan sonra çıkan vedi, Hanefi ve Malikide kaba necasettir. Şafiide yalnız meni, Hanbelide ise, üçü de temizdir.

Sual: Yatsıyı kıldıktan sonra vitri başka elbise ile kılan, yatsıyı kıldığı elbisenin necis olduğunu görse, vitri de iade eder mi?
CEVAP
Evet. Ancak bu namazları Malikiye göre kıldım dese, iade etmesine lüzum yok. Çünkü bilmeden necis elbise ile kılmıştır. Kasıt olmadığı için Maliki’yi taklit etmesi caiz olur.

Sual: Necis su arıtmada çalışanın iş elbisesinden başkası yoksa, Malikiyi taklit edip namaz kılabilir mi?
CEVAP
Temiz elbise bulunmazsa, Maliki taklit edilir.

Sual: Hemoroid sebebiyle Malikiyi taklit eden, kan akarken veya elbisesine fazla kan bulaşmış iken namaz kılsa, caiz olur mu?
CEVAP
Evet. Çünkü temizlemek zordur.

Sual: Cebimizdeki kanlı dalakla namaz kılabilir miyiz? Dalaktaki kan necis mi?
CEVAP
Ciğer, dalak, yürek ve ette bulunup da akmayan kanlar necis değildir. Dalakla namaz kılınabildiği gibi, bu kanlar elbisemize de bulaşsa, elbiseyi necis etmez. (Merakıl-felah)

Sual: Kilisede, hamamda ve necis olma ihtimali olan yerde namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Üstü açık necasete ve kabre karşı namaz kılmak mekruhtur. Necis olma ihtimali olan yerlerde, mesela hamam içinde ve kilisede kılmak mekruh olup, yıkayıp temizleyerek kılmak mekruh olmaz. Başka yer bulunamazsa, kilisede de kılmak caiz olur. Namazdan sonra hemen çıkmalıdır. Çünkü, kilisede, şeytanlar toplanır. Kilisedeki alametleri boşaltılırsa, namaz kılmak mekruh olmaz. (Redd-ül-muhtar)

Sual: Sık sık yurtdışına çıkıyorum. Otellerdeki halıfleksler çok temiz duruyor, böyle üzerinde kaba necaset bulunmayan yerde namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Caizdir. Secde yerine mendil gibi bir şey sermek iyi olur. Serilmesi şart değildir.

Sual: Necasetli boya ile boyanmış duvara karşı namaz kılınır mı?
CEVAP
Necasete karşı kılınmaz. Necaset bulaşmış şeye karşı kılınır.

Sual: Vakit çıkmak üzere iken, hazırda temiz elbise de yoksa, Maliki taklit edilip necasetli elbise ile namaz kılmak caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Cepte yılan derisinden cüzdan ve fildişi tarak varken namaz kılmak caz mi?
CEVAP
Domuz ve yılan derisi, dabağlansa da temiz olmaz. Bu derilerden yapılmış cüzdan, kemer, çanta, elbise ile namaz kılmamalıdır! Domuz hariç, her hayvan ölünce kemiği pis olmaz. Filin de kemiği temizdir. (Halebi, Hidaye, Hindiyye, S. Ebediyye)

Sual: Kuş pisliği bulaşan elbise ile namaz kılınır mı?
CEVAP
Eti yenmeyen kuşların pisliği hafif necasettir. Hafif olan necaset, bir uzva ve elbisenin bir kısmına bulaşınca, bu kısmın veya uzvun dörtte biri kadarı namaza zarar vermez.

Güvercin ve serçe gibi eti yenen kuşların pisliği temizdir, yani bu pislikle namaz kılmak caizdir. Temizlenirse iyi olur.

Sual:Şafii mezhebinde süt çocuğunun idrarı necis midir?
CEVAP
Şafiide süt oğlanın idrarı hafif necasettir. Sıkarak veya kurutarak izale ettikten sonra, üzerine su serpince, akmasa dahi, temiz olur. Oğlan sütten başka bir şey, bir kere bile yerse veya iki yaşını geçerse idrarı kaba necaset olur. Süt emen kızın her zaman idrarı necistir, su ile yıkayarak temizlemek lazım olur.

Sual: Yer necis zannediyoruz. Elimizde iki tane kâğıt mendil var. Bunları yere serip namaz kılabilir miyiz? Serersek nereye sermeliyiz?
CEVAP
Zannetmekle yer necis olmuş olmaz. Necis olduğu bilinmiyorsa temiz kabul edilir.
Kesin olarak yerin necis olduğu biliniyorsa, başka temiz yer de yoksa, en azından iki ayağın basılan ve secde edilen yerin temiz olması gerekir. Secde edilen mendil küçük olsa bile, başka tarafları pis olsa da, namaz caiz olur.

Ellerin ve dizlerin konduğu yerin temiz olması şart değil diyen âlimler de çoktur. Bu âlimlere göre, ayakla basılan ve secde edilen yer temiz olunca diğer yerler necis de olsa namaz sahih olur.

Sual: Ne kadar necaset namaza mani olur? Az miktarda katı necaset, elbise üstünde çok yayılsa, namaza mani olur mu?
CEVAP
Hanefide namaza mani olan katı necaset miktarı 5 gram kadardır. Akıcı necasetlerde, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar yüzeydir. Bundan az olan katı necaset, elbisenin, avuç içinden daha geniş yüzüne yayılınca namaza mani olmaz. Fakat mekruh olur.

Şafiide, necasetin zerresi de, namaza manidir, yıkamak farzdır. Fakat istincadan sonra kalan necaset affedilmiştir.

Malikide, necaset namaza mani değildir. Harac, yani bir ihtiyaç varsa, Hanefi ve Şafiiler bu kavli taklid edebilirler.

Sual: Bezi kirli çocuğu sırta sararak namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Necasetli çocuğu, sırta sararak namaza durunca, namaz sahih olmaz. Bu, cepte idrar şişesi taşımaya benzer. Fakat çocuk, kendiliğinden kucağa oturur, sırta binerse, üstü necasetli de olsa, namaza mani olmaz.

Sual: Çocuklarımız bazen halımızın üstüne çiş yapıyorlar, yani işiyorlar. İdrarları kuruyunca, abdest alıp yaş ayağımızla bu halılara bassak ayağımıza necaset bulaşmış olur mu?
CEVAP
Hayır necaset bulaşmaz.Abdülgani Nablüsi hazretleri (El-Hadikat-ün-nediyye) kitabında buyuruyor ki:

Elbisenin bir yerine necaset bulaşsa, bulaşan yer unutulsa, zan edilen yer yıkansa, temizlendi kabul edilir. Yaş ayağı ile necis yerde yürüse, yer kuru ise, ayakları necis olmaz. Yer yaş olup ayakları kuru ise, ayakları ıslanırsa, necis olurlar. (Hadika)

Sual: Üzerimizde ve elbisemizin çeşitli yerlerine sıvı necaset damlamış olsa, bunların toplamı mı esastır, yoksa bir yere bulaşan mı esas alınır?
CEVAP
Toplamı esas alınır. (S. Ebediyye)

Sual: Necaset bulaşan tahta yıkamakla temizlenmiş olur mu? Yoksa içine necaset girdiği için temizlenmez mi?
CEVAP
Necaset bulaşan tahta yıkamakla temiz olur. (Dürer c.l, s.44; İhtiyar c.1, s.33)

Sual: Su olmadığı için, elime bulaşan kanı, birkaç defa emip tükürdüm. Temiz oldu mu?
CEVAP
Evet, emip tükürmekle temiz olur. (İhtiyar)

Sual: Elime bulaşan kan veya idrar, sirke veya süt ile temizlenir mi?
CEVAP
Sirke ile temizlenir. Süt ile temizlenmez.

Sual: Kâğıt ile taharetlenmek caiz midir?
CEVAP
Kâğıt ile hatta bez ile taharetlenmek mekruhtur. Taharetten sonra, arta kalan yaşlığı kurulamak müstehabdır. Tuvalet kâğıdı veya bir bez ile yoksa, el ile kurulanabilir.

Sual: Haram olan afyon gibi otlar, necis midir? Cebe konarak onunla namaz kılınır mı?
CEVAP
Necis değildir, temizdir. Namaz kılarken cepte bulunmaları namazın sıhhatine mâni olmaz. katı maddelerin, aklı giderecek kadar fazla miktarını kullanmak haramdır. İlâçlarda az miktar kullanılması günah değildir.

Sual: Kasabın kestiği etlerden üzerine sıçrayanlar necis midir? Etlerin üzerinde kan olduğu halde, kıyma yapmak caiz midir?
CEVAP
Dalak, ciğer ve etlerin üzerinde bulunup akmayan kanlar temizdir. Kesilmiş bir hayvanın etindeki kanlar temizdir. Etleri keserken üstümüze sıçrayanlar necistir. Sıçramayıp et üzerinde kalanlar temiz olduğu için, böyle etleri kıyma yapmakta mahzur yoktur.

Sual: Döven hayvanı, buğdayın bir yerine idrarını yapsa, bu kısım tam bilinemeyip, tahmin edilen yeri yıkamakla, bu buğday temiz kabul edilir mi?
CEVAP
Evet. (Hadika)

Sual: Yenmeyen midye, istiridye, karides gibi haşarat cebimizde iken, namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Necis olmadıkları için, namaza mani olmaz.

Sual: Yellendikten sonra taharetlenmek gerekir mi? Çamaşır yaş ise yıkamak gerekir mi?
CEVAP
Su ile taharetlendikten sonra oturak yeri henüz yaş iken yellenince yeniden taharetlenmek mendubdur, yani iyidir. Fakat oturak yeri kuru iken, yellenince, yıkamak bid’attir. Yellenmekle, yaş çamaşır necis olmaz, yıkamak gerekmez.


Desert Rose
Kadınlarda herhangi bir hastalık olmaksızın istihaze kanı dışında olan beyaz akıntı abdesti bozar mı
Özür, en az bir namaz vakti süresince devam eden bedenî rahatsızlıklara verilen addır Vücudumuzda bulunan bir yaradan veya burundan dinmeyen kan gelmesi, idrarın tutulamaması, devam eden kusmalar ve benzerleri özür olarak kabul edilmiştir Özür sayılan akıntılar necis sayılmaktadır Bir necis şey vücuttan çıktığında abdest bozulur

Özür akıntısı olan Müslüman’a ‘özür sahibi’ veya kısaca ‘özürlü’ denir Özür sahibi olan kişilerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için dinimiz birtakım kolaylıklar göstermiştir Özürlü kişi her namaz vakti için bir abdest alarak o vaktin bitimine kadar aldığı abdestle istediği kadar ibadet yapabilir Ancak özrün dışında abdest bozan başka bir durumun meydana gelmemesi gereklidir

Özürlü kişi, namaz vakti içinde aldığı abdestle; istediği kadar farz, kazâ ve nafile namaz kılabilir, Kur’ân-ı Kerîm okuyabilir Namaz vaktinin çıkmasıyla veya abdest bozan başka bir halin meydana gelmesiyle abdesti bozulur Giren vaktin namazını kılmak için yeni bir abdest alması gerekir

Özür sahibi kişinin akan kan, idrar, irin gibi akıntıların çamaşırına bulaşması halinde bakılır; akıntı devamlı geliyor ve temizlik yapılsa tekrar kirlenecekse; o vakit çamaşır değiştirilmez veya yıkanmaz Ancak akıntı fasılalı yani ara ara geliyorsa o zaman kirlenen çamaşırın temizlenmesi veya yenisinin giyilmesi gerekir

Özür sayılan halin (kan, irin, idrar akıntısının) bir namaz vakti boyunca hiç olmaması durumunda, özür ortadan kalkmış sayılır ki, kişi özürden kurtulmuş olur

Bayanların özrü:

Fıkıh Kitaplarında kadınların önden gelen doğal akıntıların da abdesti bozduğu kaydedilmektedir Bu nedenle dikkatli olmak gerekir

Ancak zor durumda olanlar ve vesveseye kapılanlar Prof Dr Hayrettin Karaman Hoca’nın şu açıklamalarına göre hareket edebilir:

Bayanlarda özür sayılan bazı rahim akıntıları görülmektedir Bu akıntılar gün içinde ara ara gelirler Renk itibarıyla sarıdan yeşile kadar renk değiştiren, kaşıntı yapan ve şeffaf görünümde olmayan yoğun, kötü kokulu akıntılardır Bu akıntılar bir rahatsızlığın neticesi olduğu için necis, yani pistir Bunun için abdesti bozar Ayrıca devamlılık arz ettiğinden bayanı özür sahibi yapar Bu bayanlar yukarıda belirtilen şekilde abdest alarak ve temizliğe dikkat ederek ibadetlerini yerine getirirler Yalnız bu durumdaki hanımların bir uzmana başvurarak tedavi olmaları yerinde olacaktır

Fıkıh kitaplarında bu akıntılar hakkında genel olarak şu hükümler yazılmıştır:

"Kadınların cinsel organlarından gelen devamlı akıntı, kan olmadığı sürece ay hali ile ilgili olamaz Beyaz, sarı vb renklerdeki akıntılar, organın dışına çıktığı, kilota bulaştığı zaman abdest bozulur Eğer organın çıkışını tıkayan bir nesne kullanılırsa, gelen akıntı veya bunun ıslaklığı tamponun, tüpün, pamuk yumrusunun dışına çıkmadıkça, dışardan bakıldığında görülmedikçe abdest de bozulmaz Eğer akıntı bir namaz vaktinin tamamında (abdest alp namaz kılmaya yetecek bir sürede kesilmeksizin), diğer vakitlerin de bir kısmında bulunmak suretiyle hep devam ediyorsa kadın özürlü sayılır ve bu durumda, her namaz vaktinde bir kere abdest alır ve bu vakit içinde akıntı -dışarı çıksa bile- abdesti bozmaz, onunla -akıntı bulaşmış giysi çıkarılarak- istendiği kadar namaz kılınır; sonraki namazın vakti girince abdest bozulmuş olur ve yeniden alınır"

Bizim kadın doğum uzmanı kırk kadar hanımla yaptığımız iki seminerde tespit ettiğimiz gerçek duruma göre, kadının cinsel organından gelen akıntıyı ikiye ayırmak gerekiyor:

a) Necis olanlar, b) Necis olmayanlar

Sağlıklı bir kadının organından devamlı olarak gelen ve gelmediğinde bazı problemler oluşan vaginal salgı temizdir; gözyaşı ve tükürük gibidir, bunun dışarı çıkması, kilota bulaşması abdesti bozmaz ve onu yıkamak da gerekmez Bu normal akıntı dışında kalan ve bir arızadan (mesela enfeksiyondan) kaynaklanan akıntı ise pistir, dışarı çıktığında abdesti bozar ve elbiseye bulaşırsa yıkanması gerekir (Prof Dr Hayrettin Karaman)

Abdesti bozan şeyler konusunda mezhepler arasında bazı farklılıklar vardır Bunlardan biri de kadınlardan adet hali dışında gelen normal akıntının abdesti bozup bozmadığıdır Genel olarak islam alimleri dayandıkları delillere göre kadının cinsel organından çıkan her şeyin abdesti bozacağını söyler Bu açıdan kadından adet dışı gelen normal akıntılar da abdesti bozmaktadır

Ancak Malikiler kadından gelen adet dışı normal akıntıların abdesti bozmayacağını söylüyorlar

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet Editör

arkadaşlar akıntı çamaşıra geçince abtest bozulur ve yenden değiştirmek lazım bide pamuk kullanılım herzaman değiştirmek istemez çamaşırını inşAllah dikkat ederim yoksa boşuna namaz kılmış oluruz
arşivden alıntı.


hanne_65
verdiğin bilgiler için tsk.Allah razı olsun…

___________

bazen gelen akıntının ıdrarmı yoksa seffaf akıntı olup olmadıgını soyleyen arkadaşlar var . bu durumda ne yapılır…


Desert Rose
< bazen gelen akıntının ıdrarmı yoksa seffaf akıntı olup olmadıgını soyleyen arkadaşlar var . bu durumda ne yapılır…
>

İdrarla şeffaf akıntı birbirinden farklıdır,ayırt edilebilir.
yumurtalıkların normal çalışmasından dolayı gelir,özür
unsuru değildir.Budurumda namaz abdestini tazelemek gereklidir


tamerkarakan
Açıklamalar için teşşekür ederim. Bu açıklamaları daha önce okumuştuk. Hayrettin hoca ise benim demek istediğim şeyi yapmış zaten. Ancak bir tek o böyle yazınca eşim emin olamadı. Mesele fıkıh kitapları eskiye dayanıyor. Dolayısı ile o dönemlerde akıntının muhteviyatı v.s tıb bilmi bugünki gibi ilerlemediği için bilinmiyordu. Kimse de meseleyi yeniden ele almıyor (Hayrettin hoca dışında). Korkuyorlar galiba. İnternetteki bilgilerde kopyala yapıştırdan yada önceki linklerden ibaret (Cevap verenleri eleştirmek için söylemiyorum Allah c.c. onlardan da razı olsun.) Değerli hocaları direkt karşımızda bulamıyoruz ki eskiyi değil yenisiyle nasıl yorumlanmalı diye soralım. Sanki 3-5 fıkıh kitabı varda o kitaplar farklı hocaların adıyla basılıyormuş gibi. Yani bilgi sabit hep. Herkes korkuyor galiba yeni yorum eklemeye. E korkuluorsa bu kadar neden insanlar uzmanlar ve neden sadece eskiyi tekrar kitap yapıp çıkartıyorlar. Ö. Nasuhi BİLMEN yeter başka ilmihale ne gerek var. Mesela sevdiğim birisi olan Nihat HATİPOĞLU daha önce yapılmayan şeyler yapıyor. Sanki kendi görmüş gibi peygamberi anlatması kafamızda bize yalın birşeyden çok kanlı canlı bir peygamber sunması güzel. Ancak ben internetteki karışıklığı ve aslında zengin gibi gözüken fakat kendini tekrar eden yapısından anneme bahsedince annem:
– Nihat HATİPOĞLU da gecen bundan bahsetti dedi.

Efendim internette bazen yanlış bilgiler olabiliyormuş. E o zaman aydınlat bizi işte.

Birde internette bulamadığım şey şu ki bu akıntı meselesi sadece yoruma dayalı. Böylesine fizyolojik bir şey (ki bastıra bastıra söylüyorum çoğu kadında dışarı çıkar ve bu durum nadir değildir.) nasıl olurda hadislerde konu almaz. O hadisler ki peygamber efendimizin (s.a.v) bize örnek olsun diye cinsel hayatını açık etmiştir. Peki böyle bir mesele nasıl olurda sadece yoruma dayalı olur. Herşey bu kadar ayrıntılandırılırken. Neden sadece abdest meselesi önden ve arkadan çıkan herşey denip kestirilip atılmış. Günümüz gençlerin arasında namaz kılmanın son derece artığı bir dönem hergün hiç ummadığımız insanları tesadüfen namaz kılarken görüyoruz. Ama herkes aynı sorunları yaşıyor ve cevap bulamıyor. Hocalar gibi bizlerde korkuyoruz ve bu yüzden çok ayrıntıya girmeye başlıyoruz. Sonrada kafamız karışıyor. Bazılarımız soğuyor. Üstüne üstlük bir de bu insanlara benim tuzum kuru nasıl olsa diye bir de ahkam kesen işine gelirse diyen insanlar var. Rabbimin rahmanlığını unutuyoruz. En ufak bir şeyde namazımız olmadı rabbimiz bize neder ben naparımla boğuşuyoruz. Sonra şeytan da hemen gelip bak bu hayat zorluğunda sen bu kadar şeyi nasıl yapacaksın diye yanaşıyor hemen bize. Tabi camiye 100mt uzakta kendi işine sahip esnaf olan namazı niyazı zaten öteden beri hacı olan amcasından dedesinden babasından öğrenmiş bey efendimizde barlar sürterken birden yaratanının sevgisine susamış bu hayat nereye kadar demiş ve araştırmaya koyulmuş çevresinde bir şey öğrenecek güvenecek bir adam olmayan rakçı yada clupçı arkadaşımızın tekrar eski hayatına dönmesinde şeytana yardımcı olur. Birde müslümanlığın bu insanlara ihtiyacı olmadığını söyler. Sana mı uyduracağız dini işine gelirse der. Bu konuyu da ayrı bir başlıkta tartışmayı istiyorum aslında.

Neyse konu biraz dağıldı ama sonuç olarak bir kanıt arıyorum ben sadece bir yorum değil güvenilir bir hadis v.s.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm benim genital bölgemi enfeksiyon ve baska bir hastaligim kaynakli duş ve buyuk abdest dışında yikamam yasaklanmıştır. Namaz kılmak istiyorum. Her abdestten önce yıkamayıp sadece silmek yeterli midir ?


arifselim
Aleykum selam geçmiş olsun. Eğer sana suyu kullanmayı doktor yasaklarsa o zaman sadece silmekle yetinebilirsin. Doktorun sözü bir fetva olarak kabul edilir.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun cevapladıgınız için. Evet doktorum hassas bünyeye sahip oldugum için bana omur boyu sık yikanmasini yasakladi .


Kayıtsız Üye
Günlük akıntılarımızı korumak için pamuk kullanıyoruz, abdest tutulduğu sürece vakit namazları kılınabiliyor. Peki diyelim abdestimiz yelden dolayı bozuldu, tuvalete gitme ihtiyacımızda yok. Akıntıda hala pamuğun içinde , ama dışarı çıkmamış bir haldeyken , yinede yelden dolayı abdest almak zorundayız ya, işte o zaman tekrar istinca yapmalı mıyız? Yelden dolayı istinca bidat biliyorum. Anlatmak istediğim o pamuğun hükmü yelden dolayı kalkar mı ? Veya ağır uyku durumunda mesela? Yoksa akıntı pamuğun içinde ama dışına çıkıp bulaşmadığı sürece , abdestimiz uykudan da yelden de bozulsa , tuvalet ihtiyacı yoksa direk istincasız olduğumuz hal üzere abdest alabilir miyiz?


Tohat
Yelden dolayı istinca gerekmez. İstinca olmadığından pamuğu değiştirmek de gerekmez. Abdestin tazelenmesi yeterlidir.


günlük ped ile namaz kılınır mı, akinti abdesti bozarmi nihat hatipoglu, akıntı abdesti bozar mı nihat hatipoğlu

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();