Cenaze peşinde giderken konuşulur, Tekbir getirilir mi?
Muhasibi
Cenaze peşinde giderken konuşulur, Tekbir getirilir mi?
? Bazı kimseler cenazenin arkasından giderken normal şekilde sohbetlerini devam ettiriyorlar, yine dünyevî işler plânlamaktan geri kalmıyorlar. Bazıları da bu sırada tekbir getiriyor, merhum için sevap olacağı niyetiyle sesli olarak zikir yapıyorlar. Bunlar doğru mu? Cenaze peşinden giderken konuşulur, tekbir getirilir mi?? Cenaze arkasından gidenlere düşen tek şey vardır. O da, bir gün kendilerinin de aynı âkıbete uğrayıp, aynı şekilde tabut içinde götürüleceği gerçeğidir. Ölüyü takip eden diriler, bir müddet sonra kendilerinin de aynı şekilde ölü olacaklarını, bu defa da başka dirilerin kendi peşlerinden gideceklerini tefekkür etmelidirler. Bu sırada, ne dünya işleri konuşulur, ne de âhiret işleri. Hatta tekbir dahi getirilmez, sesli olarak zikir bile söylenmez. Orası tefekkür ve nefis muhasebesi yeridir. ?Sünnet Işığında hayat? adlı kitabımızın beşinci baskısında şöyle denmektedir.
?Beş yerde konuşmak mekruhtur.
? Cenaze arkasından giderken.
? Kur?ân-ı Kerîm okunurken.
? Cuma hutbesi dinlenirken.
? Dini eserler okunup, İslâmî bahisler müzakere edilirken.
? Nikâhlısıyla münasebette bulunurken.?
Cenaze takip ederken dahi ölümü tefekkür etmeyip dünyevî işler plânlayan insan, kendini iyice kaptırdığının farkına varmalı, eli kolu bağlanmadan bir gün kendisinin de bu tabutun içine konacağını hatırlamalı, ölmeden önce ölmeye gayret etmelidir. Yoksa hazırlıksız ölürken duyulan son pişmanlık fayda vermemektedir. ….
Cevap: Cenaze peşinde giderken konuşulur, Tekbir getirilir mi?
ZİREGÜL
cenazeye de dini kurallarada saygıdan konuşulmaması en doğru olandır konuşmak isteyen ise cenazenin arkasından gitmemesi gerekir böylelikle ortamdada hor görülmez
cenazede tekbir getirilir mi