Allaha nasıl teşekkür etmeliyiz?
Kayıtsız Üye
Allah’a nasıl teşekkür ediyoruz konusunu araştırma
Cevap: Allah’a nasıl teşekkür etmeliyiz?
Desert Rose
Allah`a teşşekkür nasıl olur?
Elhamdü lillah diyerek Allah’a teşekkür edebiliriz. Bu cümle Allah her yönüyle övülmeye değer mükemmel bir varlıktır demektir. Kendi dilimizle Allah’a şükür diyerek de teşekkür edebiliriz.
Allah’ın emrettiği ibadetleri yerine getirmek de aynı şekilde, O’na teşekkür etmenin bir başka yoludur. Örneğin namaz kıldığımızda, oruç tuttuğumuzda Allah’a şükretmiş oluruz.
Sahip olduğumuz bazı para veya değerli malları, Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine bağışlamak da Allah’a şükretmektir. Örneğin bir yoksulun karnını doyurduğumuzda Allah’a teşekkür etmiş oluruz.
Cevap: Allah’a nasıl teşekkür etmeliyiz?
Hoca
< Allah’a nasıl teşekkür etmeliyiz? >
Şükrün Yerine Getirilmesi
Kur’an’dan anladığımıza göre mü’minler Allah’a üç şekilde şükredebilirler:
a- Dil ile şükür: Nimet sahibini anmak, O’nu övmek, O’nun nimet sahibi olduğuna İman etmekle ve bunu Tevhid kelimesiyle ilan etmekle olur. Bu basit bir teşekkür ifâdesi değil, dil ile ‘şehâdeti’ getirmek, dil ile doğru sözlü olmak, dil ile Kur’an’ı tasdik etmek, dil ile İslâm’ı anlatmak ve dil ile Allah’ı çokca zikretmek ve buna benzer dil ile ilgili kulluk görevlerini yapmakla yerine getirilir.
b- Kalp ile şükür: İmanı kalbe yerleştirdikten sonra nimet sahibinin Allah olduğunu kalp ile tasdik etmek, vahy ile gelen şeyleri kabul etmek, yüreğe Allah’tan başka kimsenin gerçek anlamda korkusunu ve sevgisini koymamaktır.
c- Fiil (aksiyon-eylem) ile şükür; Bedenin organlarıyla nimet verene itaat etmek ve O’nun yüce emirlerini yerine getirmektir. Kısaca İslâm’ı her bakımdan yaşamaya çalışmaktır. Çünkü nimet vereni bilip O’nu övmek, bir anlamda O’ndan gelen her şeyi kabul etmektir.
Şüphesiz yalnızca dil ile ‘Allahım sana şükürler olsun’ demek şükür için yeterli olmaz. Fiil ile şükür, Allah’a hakkıyla kullukla beraber aynı zamanda Allah’ın verdiği nimetlerden Allah’ın diğer kullarını da faydalandırmaktır. Hayat bir nimettir. Hayatın devamını sağlayan her şey birer nimettir. Allah’ın zâtını idrâk etmek bir nimettir. İman ise bir insan için en büyük nimettir. Allah’ın bir kuluna İman nasip etmesi, ona olan nimetini tamamlaması demektir. Şükrün başı Allah’ı bilmektir. Allah’ı Rab olarak bilen, O’nun nimet verdiğinin şuurunda olan bir kimse de O’nu sevmeye başlar. Allah’ı seven O’na ibâdet eder, O’na hiç bir şeyi şirk koşmayarak O’nun nimet verici olduğunu itiraf eder. Kul bu şuurla eşi ve benzeri olmayan bir Rabbin önünde kulluk yaptığının, bir büyük lezzetle ülfet ettiğinin farkında olur. Bu nedenle Tevhid, yani Allah’ı hakkıyle birlemek şükrün zirvesidir.
Cevap: Allah’a nasıl teşekkür etmeliyiz?
Kayıtsız Üye
Çok iyi teşekkür ederim
Kayıtsız Üye
Allah’a nasıl teşşekür ve şükür ederiz
Kayıtsız Üye
Çok güzel olmuş ellerine sağlık
Mumsema
Allaha nasıl teşekkür etmeliyiz, Allaha nasıl teşekkür ederiz, teşekkür