Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:46
missa0
Abone

Kul hakkının sadakası olur mu?

Kul hakkının sadakası olur mu?

Kayıtsız Üye
birisinin hakkına girildiyse ve bu kişiye söylendi ise ve helal etmedigini ve de hakkının sadaka olmasını söyledi ise ne yapmak gerekir ?


Cevap: kul hakkının sadakası olur mu?

arifselim
Eğer hak sahibi istemez ve o hakkını sadaka olarak verilmesini istemişse o zaman sadaka olarak verilmelidir. Bir nevi ona bu hak verilmiş olur. Hakkını hem helal etmiyor hemde sadaka olarak verilmesini istemesi yanlış olur. O zaman helalleşme meydana gelmez. Mutlaka tam bir şekilde helalleşmek kul hakkında çok önemlidir.

Okudunuz mu?  İçki içilen evin bereketi kaçar mı ?

Kendi rızasıyla ikram edilenlerden helalik istenmesi lazımmidir?

Hakkonusu
Ben bana birsinin hakkı geçecek diye korkuyorum, bana birisi kendi rızasıyla ben istemeden bir şey aldığında bende ona bir şey alıyorumki hakki gecmesin diye. Ve mesela bana misafirlikte ikram edilenleride red ediyorum. Red edilmesi günahmıdır ? Ve bana ikram edilen ve benim o ikramlardan yediğimde o kişilerin hakkı olurmu. Helalik alinmalimidir? Almanyada yaşıyorum.


Yorum: Kul hakkının sadakası olur mu?

arifselim
Kedine öyle herşeyi takıntı haline getirmemelisin. Sana ikram edilen veya misafirlikte ikram edilen şeyler asla kul hakkı olmaz. Ayrıca misafirlikte bir ikramı reddetmek asla doğru değildir. Bunları peygamber aleyhisselam bile yapmamıştır ki sen neden yapıyorsun. Sana ikram edilen hiç bir şey için helallik istenmez istememelisin.

Okudunuz mu?  Hangi durumlarda mezhepler taklit edilir ?

Torun
Bundan 10 yil önce bir resturanta calistim patronum hiristiyandi iki senr calistim Ilknur sene degilde ikinci sene seytana uydum siparislerin bazilarini etikete vurmuyordum kendime aliyordum belki bes alti ay boyle gecti çok degildi yani 10 yada 15 servis yaptigim zaman ondan sonra vicdan azabi cektim nasıl Bu duruma düştüm ben normalde Haram şeylere çok dikkat ederdim bir an boşluğa geldim çok tövbe ettim çok ağladığım geceleri yapmadığım da oldu çok düşünceliydin ne yapabilirim diye eşimle paylaştım böyle iğrenç bir şey yaptığım için patronum kafir olduğu için korkudan söyleyemedim polise şikayet etme durumu olabilir ve burada bir hocaya sordum ne yapabilirim dedim oda onun adını camiye bağış yap dedi en az 500 Fr camiye bağış yaptım bir ara rahatladım ve tekrar vicdan azabı çekiyorum bugüne kadar niye böyle bir şey yaptım ben nasıl helalleşebilirim bir ara düşündüm zarfa koyup tekrardan o parayı yollamak ona Ama cesaretim yok sonra dedim kendime 1.02 sene sonra Türkiye’ye dönüş yapma ihtimalimiz var zarfa koyup içine küçük bir not yazsam yollasam ne yapabilirim

Okudunuz mu?  Kızı ile ilişkiye giren kişiyi öldürmek

arifselim
Selamun aleykum kardeşim. Bu anlattığın bir kul hakkıdır ve ancak geri verme imkanı olmasa o zaman sadaka verilebilir. Ama o kişiye ulaşma imkanın olduğu sürece sadaka ile bu kapanmaz. Sana bir zarar gelmesinden endişe ediyorsa İsim vermek zorunda değilsin. Ona bir şekilde bu parayı konuyu anlatmadan ulaştır ve Allah’tan bağışlanma dile. Şüphesiz Allah kullarını bağışlayan ve affedendir.

Okudunuz mu?  Esma ül -hüsna Anlamları (Star Tv De Yayınlanan Allahın 99 Ismini)

Fatima
Selam aleykum.Hak sahibi ölmüşse parayi ablasina vermek olurmu.Teşekkürler


arifselim
Hak sahibi ölmüşse o parayı mirasçılarına vermelisin. Eğer sırf ablası varsa onlara verilir. Evlatları veya eşi varsa onlara ulaştır. Ayrıca tövbe ve istiğfar etmek gerekir.


hasret_
Ben 2 gün önce parktan çıkarken bir arabaya çarptım, sonra baktım arabada bişey yoktu, lakin bir parça düşmüş arabadan ondan eminim. Sonra eve gittim aklıma geldi , o parçayı söylemedim sahibine , onu sonuçta ödemem lazım ve adama söylemem lazım, ama söylersem hızlı çarptığımı anlar , ve işlem başlatır . Ailem bilmiyor . Ertesi gün gidip baktığımda parça bölünmüştü, üstünden geçmişler. Şimdi ben adamla konuşayımmi yoksa o parçanın miktarı ne kadarsa onu camiiye veya birine sadaka olarak vereyimmi ?

Okudunuz mu?  Eşimin ailesine bakmak zorunda mıyım?

arifselim
Bu bir haktır ve sahibi ile helalleşmen gerekir. Ulaşma imkanın olduğu halde bunun yerine sadaka verilmesi o hakkı silmez. Yapman gereken şey arabanın sahibine durumu iyilikle anlatarak hakkını ödemek olur.


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm hocam ben çok hak yedim ve siz diyorsunuzya kendini tanıtmadan parayı ulaştır diye şimdi hocam diyelimki adam apartmanda oturuyor ve ben kaçıncı katta olduğunu bilmiyorum hocam 1 katın kapısına bir zarf koysam zarfın üstüne durumu açıkca yazsam ve komşusu parayı ona vermedi kendisi aldı ozaman hak benden çıkarmı veya günahı onamı cevaplarsanız çok sevinirim hocam

Okudunuz mu?  Kur'an üstüne yalan yere yemin etmek

furkan
ve a.selam parayı ulaştırmanın sağlam bir yolunu bul. oda sana kalmış.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Eşim beni aldattı. Bundan dolayı boşanma davası açtı. Ben boşanmak istemedim. Dava red oldu. Ama bunun sebebi aldatma olayı olduğu halde alakası olmayan para konudan dolayı boşanıyorlar diye yayılmış. Bende hakkımda yanlış şekilde söyleyenler için hakkımı helal etmiyorum . Kul hakkına giriyorsunuz dedim. Aldatılma olayını söylemedim. Parayla ilgili böyle bir şey yok şeklinde açıklama yaptım. Bu durumda ben günaha giriyor muyum
Bu insanlar kul hakkına girip helallik vermemem doğru mudur?

Okudunuz mu?  Kader nedir ? Doğumdan ölüme kadar yaşadıklarımız kader midir ?

ACİLSERVİS
ve aleykümüsselam. Hak sahibi olarak hakkını helal edip etmemekte yetkili sensin bunun yanlışı doğrusu yok.


iyilik yapıp kul hakkı sahibine hediye etsek olur mu, Kul hakkini helal etse helal edene sevab olurmu, hakkım bir kafirde kalırsa bende helal etmemek caiz mi

Bu kategoride yer alan Müslümanlara haram olan şeyler diğer dinlerde de haram mıdır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kul hakkının sadakası olur mu?