Kadınlarda âdet dışı gelen özür kanının durumu
Muhammed
KADINLARDA ÂDET DIŞI GELEN ÖZÜR KANININ DURUMU
125- Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebû Hubeyş’in kızı Fatıma Rasûlullah (s.a.v.)’e geldi ve: Ey Allah’ın Rasûlü ben hayızdan geç temizlenen bir kadınım bu uzun süre için namazları terk edebilir miyim? diye sordu. Rasûlullah (s.a.v.) de: O hayız değildir, değişik bir hastalık sebebiyle damardan gelen bir kandır. Hayız başlayınca namazını bırak bitince kanı yıka ve namazını kıl buyurdular. (Buhârî, Hayz: 9; Ebû Dâvûd, Tahara: 108)
Ebû Muaviye, rivâyet ettiği hadisin de diyor ki: Bu vakit gelinceye kadar her namaz için abdest al. Tirmîzî: Bu konuda Ümmü Seleme’den de hadis rivâyet edilmiştir. Tirmîzî: Fatıma geldi diye başlayan Âişe hadisi hasen sahihtir. Sahabe ve tabiinden pek çok ilim adamının görüşü budur. Süfyan es Sevrî, Malik, İbn’ül Mübarek, Şafii şöyle derler: Bir kadının hayızlık süresi kendi bildiği günlerini geçerse geçtiği günler de her namaz için abdest alır.
Yorum: Kadınlarda âdet dışı gelen özür kanının durumu
BELMA
her kadın kendi hastalık süresini bilir bu süre aşınca uzayınca bu özüre girer kadına düşüen guslünü alıp ibadetlerine başlamasıdır