Namazlarımı aksatıyorum Yoldan çıkmak üzereyim Bu durumda ne yapmalıyım?
Kayıtsız Üye
Namazlarımı aksatmaya başladım arkaşlarla okey oynamaya gidyorum kalbim çok acıyo Allahtan bir şey istemeye utanıyorum kendi kendime sen kapalısın okeylle ne işin olur utan diyorum ama arkdaşlarımın yanından ayrılamıyorum şimdi ise çok üzgünüm kalbim çok kötü acıyo ne yapmam lazım ne olur dua edin bana 🙁 kalbimi nasıl ferahlatabilirim..(sümeyye)
Cevap: Namazlarımı aksatıyorum Yoldan çıkmak üzereyim Bu durumda ne yapmalıyım?
Desert Rose
Nefsimizi terbiye etmeyi sırf Allah rızası için hedeflemeliyiz, takdir toplamak, menfaat, kendimizi tatmin etmek vd. olumsuz niyetler işin içine karışmamalı.
İhlas İslami yaşantının temelini teşkil eder:
– İhlas: düşünce ve davranışlarda katıksızca(halis) Allah’ ın rızasını gözetmektir.
– İhlas kişinin nezdinde halkın takdiri ile tekdirinin(kınamasının) eşit olması halidir
İhlaslı olanlara şeytan erişemez:
(İblis) dedi ki: Rabbim! Beni azdırmana karşılık ben de yeryüzünde onlara (günahları) süsleyeceğim ve onların hepsini mutlaka azdıracağım! Ancak onlardan ihlâslı kulların müstesna. (15/Hicr suresi 39-40. ayetler)
O halde şeytandan korunmak istiyorsanız İHLASINIZI KONTROL EDİN !!!
Nefsimizi terbiye etmeyi sırf Allah rızası için hedeflemeliyiz, takdir toplamak, menfaat, kendimizi tatmin etmek vd. olumsuz niyetler işin içine karışmamalı. Diğer ibadetlerde olduğu gibi bu düşünme ibadeti de ihlasla yapılmalı. Bu hususu sürekli hatırda tutmak istikamette kalmak için şarttır
İnsanın idrak mekanizması samimiyetinin oranına göre doğru çalışır.
İnsanlar helak olmuştur, alimler müstesna.
Alimler de helak olmuştur, ilmiyle amel edenler müstesna.
İlmiyle amel edenler de helak olmuştur, amellerinde ihlaslı olanlar müstesna.
DUYGU BAROMETRESİNİ ÖLÇMEK YA DA DUYGU-NİYET İLİŞKİSİ
İhlas yapılan her iş’ te yeniden gösterilmesi gereken bir kalbi eylemdir.
Yani şimdi yaptığım bir işi ihlaslı yaptıysam, daha sonra yapacağım işi de ihlas üzere yapacağımın garantisi bulunmamaktadır.
İhlas bir duygu eylemidir. İhlasla bağdaşmayan özellikler de birer duygu eylemidir. Riya, kibir vb.
Bu nedenle yapılan her işte duygu barometremizi ölçmeliyiz. O işi yaparken, (bilahare de yapılabilir, ama iş işten geçmiş olur) duygu barometremize kalp gözüyle bakıp olumsuz bir kıpırdama müşahede ettiğimizde an’ ında müdahele edilmeli, eski fıtri/tevhidi haline geri döndürülmelidir.
Örnek olarak:
Sosyal bir faaliyet gerçekleştirdiniz ve bu işten dolayı sizi arkadaşlarınız taltif ediyorlar. Bu taltif eylemi sizin kalbinize yansıyacaktır ister istemez. Bu yansıma siz de ‘ gururlanma’ duygusunu tahrik edebilir. İşte o an duygu barometrenizi gözlemler ve gereken müdaheleyi yapmayı alışkanlık haline getirirseniz ihlas özelliğini her daim yakalayabilirsiniz.
Veya bir seminer verdiniz. İslami meseleleri anlatırken içinizde hangi hisler ve duygular oluşuyor buna dikkat edin. Mesela tartışmalı bir mevzuyu anlatırken, dinleyicilere kendinizi kanıtlama gibi bir duyguya kapılıyorsanız hemen tedbirinizi almalısınız.
Örnekler çoğaltılabilir.
Nefis terbiyesinin önemli bir boyutu duygularımızı ıslah etmeye dayanır.
Cevap: Namazlarımı aksatıyorum Yoldan çıkmak üzereyim Bu durumda ne yapmalıyım?
nezih ugay
Namazlarını cemaatle kıl sohbetlerden beri olma.
namazlarimi aksatiyorum, namazlarımı çok aksatıyorum, namazlarımı aksatıyorum