Özel üniversitede okuyan bir öğrenciye zekât verilir mi?
DangeR
Soru: Özel üniversitede okuyan bir öğrenciye ailesinin durumu iyi olsa bile zekât verilir mi? Ailesinin gelirleri iyi ancak babası aynı zamanda evli oğlu ve onun ailesine de bakıyor. Bu nedenle çoğunlukla kızının okul harcını yatırmakta zorlanabiliyorlar ayrıca kızlarına ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde harçlık vermiyorlar/veremiyorlar. Bu durumdaki birisine zekât verilebilir mi?
Cevap: Eğer kızın kendisine ait olan malı, ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyorsa ona zekât verilebilir. Ailesinin zengin olmasına bakılmaz.
Ömer Nasuhi Bilmen’in Büyük İslam İlmihali’nde bu konuyla ilgili şu bilgiler yer almaktadır:
Bir kimse zekâtını/sadakasını, zengin bir erkeğin (buluğa ermemiş) küçük çocuğuna veremez. Çünkü bu çocuk, babasının malı ile zengin sayılır. Fakat bir kimse zekâtını, zengin bir adamın fakir ve müslüman olan babasına veya zengin bir adamın fakir ve müslüman olan büyük çocuğuna veya o şahsın fakir ve müslüman bulunan zevcesine verebilir. Çünkü bunlar birer şahıs olarak tasarrufa ehildirler, birbirlerinin serveti ile zengin sayılmazlar. (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, Zekât Bölümü, 100.
S.vakfı
Cevap: Özel üniversitede okuyan bir öğrenciye zekât verilir mi?
AKBİLE
zekatın amacı ihtiyaç sahibi olan kişilere verilmesidir ve o kişilerin felaha ulaşmasına bir nebze yardımcı olmaktır bu noktada verilen zekatlar iyi düşünülmelidir
öğrenciye zekat verilir mi sorularla islamiyet