Hz İbrahim’in Ateşe atıldığında Ateşin onu yakmadığındaki Hikmet nedir?
Kayıtsız Üye
Hz İbrahim’in Ateşe atıldığında Ateşin onu yakmadığındaki Hikmet nedir?
Önemli olan kissalardan hisseler cikartmak
Yorum: Hz İbrahim’in Ateşe atıldığında Ateşin onu yakmadığındaki Hikmet nedir?
mum
Hz. İbrahim’in (as) Ezici Zaferi, Ateşten Kurtulması
66- İbrahim: Öyleyse siz Allah’ı bırakıp da hiçbir şekilde size fayda veya zarar veremeyen putlara hâlâ tapacak mısınız?
67- Size de, Allah’ı bırakıp taptığınız putlara da yuf olsun! Siz hiç aklınızı kullanmaz mısınız? (dedi).
68- Bazıları: "Eğer bir şey yapacaksanız, onu yakın. Bu suretle tanrılarınıza yardım edin," dediler.
69- Biz de (İbrahim ateşe atılınca): "Ey ateş! İbrahim için serinlik ve esenlik ol!" dedik.
70- Kavmi İbrahim’e bu şekilde bir tuzak kurmak istediler. Fakat biz onları, daha çok hüsrana uğrayan kimseler kıldık.
ENBİYA SURESİ
Ayetlerden Çıkan Hüküm Ve Hikmetler
Bu ayetler ibret alacak kimseler için bir ibret vesilesidir. Bu ayetler tevhid, hak ve fazilete davet yolunda sabreden mücahid bir şahsiyetin tavrı ile batıla, şirke ve putçuluğa destek olan cahil ve hakkı mütecaviz insanların tutumlarını temsil şeklinde anlatmaktadır.
Hz. İbrahim’in (a.s.) kavmi ondan kurtulmak için bir plan hazırlamıştı. Yakmak ve en şiddetli azap ile ona işkence vermek, onu ateşle cezalandırmak istiyorlardı. Zira bu çeşit ceza, cezaların en şiddetlisi idi.
Odun toplamışlar, ateş yakmışlar, alevli bir ateş meydana getirmişlerdi. Sonra Hz. İbrahim’i bağlamışlar, onu zincirlere bağlı olarak mancınığa koymuşlardı. Bu beşerin yapabileceği en şiddetli ve en müthiş bir işkence idi. Fakat Allah (c. c.) buna karşı ne takdir edecekti?
Sonuç, hayret ve şaşkınlığa sebep olan müthiş derecede ve bütün beşeri tasavvurların ötesinde idi. Allah ateşin yakıcılığını çekip aldı ve Hz. İbrahim kurtuldu. Bütün kalabalığın gözü önünde hamamdan çıkar gibi çıktı. Ateş sadece kendisini bağladıkları ipleri yakmıştı.
Bu, gerçekten imana davet eden bütün beşeriyetin tedbiri ve hilesi hakkında ayrıca bütün beşerî tedbiri yok eden, bütün şerli gayretleri ortadan kaldıran yüce Allah’ın tedbiri hakkında düşünmeyi gerektiren bir mucize idi. Allah Hz. İbrahim’i (a.s.) kurtarmış ve kavmini hüsrana uğrayan, mağlup ve düşük derecedeki kimselerden kılmıştır. Çünkü onlar Hz. İbrahim’i (a.s.) yakmak istemişler ama boşa çıkmıştı.
İbni Ebî Hatim, Hz. Aişe’den (r. a.) rivayet ettiğine göre Peygamberimiz s.a.) şöyle buyurmuştur: "İbrahim ateşe atıldığı zaman yeryüzünde bulunan bütün hayvanlar ateşi söndürmeye çalışmışlar, ancak vezağ (zehirli keler)® de-müen hayvan İbrahim’in ateşini (daha çok yansın diye) üflemeye çalışmıştı."
Atıyye el-Avfî diyor ki: Hz. İbrahim (a.s.) ateşe atıldığı zaman kavminin kiralı Nemrud seyretmeye gelmişti. Bir kıvılcım sıçrayıp onun baş parmağına Jöştü. Onu yün gibi yaktı.
Tek olan ve ortağı olmayan Allah’a iman ettim. O mutlak kudret sahibidir. Bir şeyi murad ettiği zaman ona "Ol der, o da oluverir."
– Vezağ (zehirli keler) Peygamberimiz’in (s.a.) füveysika (küçük isyankâr) adını verdiği ve Öldürülmesini emrettiği küçük bir hayvandır.
Yorum: Hz İbrahim’in Ateşe atıldığında Ateşin onu yakmadığındaki Hikmet nedir?
Kaptan
2 tane hikmeti vardır; 1.si Allah, Cebraili işin içine katmadan, ateşe kendisi seslenmiş ve emir vermiştir.
2.si Allah "Ey Ateş" demese sadece "İbrahim için serinlik ve esenlikli ol" dese dünyadaki tüm ateşler serinlik ve esenlik olucaktı ama Allah devreye girerek sadece İbrahimi yakan ateşe seslenmiş ve emir vermiştir. Bu sayede sadece o ateş serin olmuştur. Ve bu Allah’ın mucizesidir.
ibrahim peygamberin atese atilmasi, hz ibrahimi atese atanlar, hz ibrahimin atese atildigi zamanin yazisi