Ölüye (kabir başında) kur’an okumak, dua etmek, kabir ziyareti
Kayıtsız Üye
ölüye (kabir başında) kur’an okumak, dua etmek, kabir ziyareti
Cevap: ölüye (kabir başında) kur’an okumak, dua etmek, kabir ziyareti
Desert Rose
KURAN VE SÜNNET IŞIĞINDA KABİR ZİYARETİ
NASIL OLMALIDIR ?
Günümüzde kabir ziyaretleri çok önemli sorunlardan ve bilinmeyen meselelerdendir.
Kabir ziyareti çoğu müslümanın bilmek istediği fakat tam olarak anlayamadığı ciddi bir meseledir. Bu sebeple, aşağıda size sünnete göre kabir ziyaretinin adabı öğretilmiştir.
1.Soru Müslüman kabirleri ziyaret edebilir mi ?
Müslümanın kabirleri ziyaret etmesi kuranın, sünnetin meşru olarak kabul ettiği bir emirdir. Kabir ziyaretini gerçekleştirmek caizdir.
1.Delil : Rasulullah (s.a.v.) : "Kabirleri ziyaret ediniz, çünkü onlar ölümü hatırlatırlar.”(İbn Mace, Albani sahih demiştir.)
2.Delil : Rasulullah (s.a.v.) :” Ben sizlere kabir ziyaretini yasaklamıştım, artık onları ziyaret edebilirsiniz.”(Müslim-Ahmed-Nesai)
2.Soru-Kaç çeşit kabir ziyareti vardır açıklar mısınız ?
Üç çeşit kabir ziyareti vardır. 1-Şeri ziyaret. 2-Şirk içeren ziyaret 3-Bidat ziyaret.
3.Soru-Bu üç çeşit ziyareti açıklar mısınız ?
1-Şeri Ziyaret : Rasulullah’ın sünnetiyle sabit olan meşru ziyaret demektir. Bu ziyaret kabirden içeri girerken onlara selam vererek ve onların halini düşünerek ibret almak amaçlı ziyarettir. Bu ziyaret Rasulullah’ın, ashabının, müçtehid imamların gerçekleştirdikleri ziyarettir.
2-Şirk içeren Ziyaret :Kabir başında durarak kabirde yatan kimseden yardım istemek, şifa beklemek, rızık istemek, adını anarak kurban kesmek, bedendeki ağrısının giderilmesi için ona dua etmek, çocuk istemek, kızının bahtının açılmasını dilemek, ondan araba istemek gibi şirke götüren ziyarettir.
3-Bidat Ziyaret : Kabir yanında namaz kılmak, kabrin etrafında dolanmak, kabirleri öpmek, topraklarını bereketli sanmak, başında kuran okumak, fatiha okumak, kabirlere basmak, kabir başında para dağıtmak, yiyecek ve içecekler dağıtmak, kabir başında mum yakmak, bez-çapıt bağlamak gibi ziyarettir.
4.Soru-Bir müslüman kabir ziyaretini niçin gerçekleştirir ?
Müslüman, kabir ziyaretini ibret almak, ölümü hatırlamak, dünyaya olan rağbetini azaltmak, iyiliklerini ve kötülüklerini hatırlayarak zühd ehli olmak amacıyla gerçekleştirir.
5.Soru-Bir müslüman kabristana girerken hangi duayı okumalıdır ?
Müslümanın kabre girerken okuması gereken duayı Rasulullah bizlere öğretmiştir.Bu dua şudur : "Ey müminler diyarında bulunanlar selam sizlere ! İnşAllah bizler de pek yakında sizlere kavuşacağız” (Müslim-Nesai) Bir başka rivayette " Ey kabirde bulunanlar ! selam sizlere ! Allah bize de size de mağfiret buyursun. Siz bizden önce geçip gittiniz. Bizde arkanızdan geliyoruz.” (Müslim-Nesai-Ahmed-Muvatta )
6.Soru-Kabre girerken fatiha okunmaz mı ?
Öncelikle bilelim ki, müslümanın dinini öğrendiği iki kaynak bulunur. Bir konuda Allah ve Resulünün hükmü-emri olduğu konuda başka bir söze müracaat etmek haramdır.Yukarıda Rasulullah’ın kabir ziyaretinde okunmasını emrettiği duayı öğrenmiştik. Fatiha okunur mu okunmaz mı sorusuna gelince, fatiha okunacağına dair kuranın, sünnetin, ashabın, müçtehid imamların izni yoktur. Fakat herkes okuyor diye bizde okuyoruz demekte delil sayılmaz. Zira Müslümanın delili kuran ayetleri veya Rasulullah’ın hadisleridir.
7.Soru-Kabirde yatan yakınımıza dua edebilir miyiz ?
İslam ümmetinin ilk dönemde gelen şerefli önder alimleri bu hususta, Rasulullah’ın ve ashabının dualar okuduğunu bizlere bildirmişlerdir. Rasulullah, tevhid-iman-salih amel üzerine ölmüş ashabının üzerine, cihadda şehit düşenlere , ölen sahabilere dualar etmiştir.
1.Delil : Rasulullah (s.a.v.) : " Kardeşiniz için mağfiret dileyiniz ve ona sebat verilmesi için dua ediniz, çünkü şu anda ona soru sorulacaktır.”
(Ebu Davud-Hakim-Albani sahih demiştir.)
2.Delil : Ölünün defini bitince Rasulullah (s.a.v.) şöyle derdi : " Allah’ım ! Onu bağışla ve hak üzere sabit kıl.” (Ebu Davud-Ahmed)
8.Soru-Kabirde yatan bir kimsenin üzerine kuran okuyabilir miyiz ?
Müslüman, Kuran ve sünnetin emirlerini sever ve onlara itaat eder. Kabirde kuran okunması meselesine gelince okunmasına dair Kurandan, sünnetten, ashabdan, imamların büyüklerinden izin yoktur. Kabirde kuran okumayı da Rasulullah ve ashabı asla yapmamışlardır. Kabirde kuran okumak bu sebeple bidattir. Her bidat ise sapıklıktır .Her sapıklıkta ateştedir Müslüman bidat çıkartan değil bidatleri kaldıran ve yerine sünnetleri yaşatan olmalıdır. Bu açıklama kimi kardeşlerimizi şaşırtmış olabilir, fakat işin doğrusu da budur.Kuran okunmasını söyleyenlerin bu konuda sahih Rasulullah’a dayandırdıkları delilleri yoktur.
9.Soru-Kadınlar kabirleri ziyaret edebilir mi ?
Kadınların kabir ziyaretleri konusunda alimler iki görüştedirler. Bir grup alimler ki Hanbeli alimleri ve günümüz alimlerinden İbn Baz, kadınların kabir ziyaretini "Kabirleri ziyaret eden kadınlara Allah lanet etsin” (İbn Mace-Albani sahih demiştir.) hadisini delil alarak haram gösterirler. Fakat diğer alimlerde Rasulullah’ın " Ben sizlere kabir ziyaretini yasaklamıştım, artık onları ziyaret edebilirsiniz.” (Müslim-Ahmed-Nesai) hadisini delil alarak kadın ve erkeğin kabir ziyareti edebileceğini söylerler. Muhammed Muhtar Şankiti ise, kadınların kabirleri ziyaret etmelerinin caiz olmasıdır. Kadınlarında ölümden, kabirden ders alması da ayrı bir gerekliliktir.
10-Kabir ziyaret ederken özel bir gün var mıdır ?
Kabirlerin özel günlerde (bayram gününden bir gün önce arafe gününde, Cuma gününde…) ziyaret edilmesi konusunda Rasulullah’dan, ashabdan, ve önde gelen imamlardan bir delil yoktur. Müslümanın kabir ziyareti her vakit meşrudur. Fakat arafe günü sünnettir, sevabı çoktur düşüncesi ile gitmek bidattir.
11-Kabir üzerini mermerle-fayansla bina etmek caiz midir ?
Kabir üzerine mermerler yaptırmak, fayansla süslemek, etrafını çitle örerek saray gibi eve benzetmek bidattir, sünnette asla bunun olduğuna dair delil bulunmamaktadır. Günümüzde kabirler saraya dönmüştür. Zenginlerin mezarları açıkça kabirlerde bile belirgin konuma gelmiştir. Bu ameller sünnet değildir. Müslüman kardeşim sünnet ehli ol, bidatten sakın, yolun kuran ve sünnet yolu olsun. Sakın kabrinin veya yakının kabrinin böyle yapılmasını dileme. Sen Allah ve Resulünün rızasını ara.
12.Soru-Kabirde yatan bir salihten-şıhtan-efendiden medet (yardım-şifa-rızık) isteyebilir miyiz ?
Kabirde yatan böyle bir kimseden medet istemek şirktir. Allah’ın, Resulünün, ashabın izin vermedikleri kötü bir ameldir. Bu hususta müslüman olarak şirkten korkmalı böyle bir dua etmemeliyiz. Maalesef, günümüzde bu dua şeklini yapanlara şahit oluyoruz. Böyle şirk içerikli dua yapanlar, hiçbir şeri delile dayanmamaktadırlar.
13-Bir Müslüman hac ibadeti esnasında Medine’deki Rasulullah’ın mezarını ziyaret ederse, önünde nasıl durmalı ve dua etmelidir ?
Bir müslüman, Rasulullah’ın mezarını ziyaret etmek amacı ile mezarının önüne gelirse, yönünü mezar yönüne doğru değil de, kıbleye veya sağ tarafına doğru dönerek, Rasulullah üzerine rahmet okuyarak, ona selam vererek dua edebilir. Bu şeklin dışında yapılan dualar meşru olmayan dualar ve duruşlardır.
14.Soru-Kabir ziyaretinde kadınların bağırmaları, ağlamaları, figan etmeleri caiz midir ?
Öncelikle bilelim ki, kabirler ibret alınması gereken yerlerdir. Kadınların kabir ziyaretleri çok sade ve meşru bir sünnetten gelen fiiller içinde olması gerekir. Rasulullah bağırmayı, ağlamayı, isyana yöneltecek sözler söylemeyi meşru kılmamıştır. Bu sebeple kadınların bu konuda ciddi olarak uyarılmaları gerekir. Bir sünneti yaşayalım derken, bir bidat ve isyan ortaya koymayalım.
15.Soru-Kabirde yatanların işittiği doğru mudur ?
Kabirde yatanlar işitmezler, görmezler, geceleri gezmezler, ev içinde dolanmazlar. Zira onlar ölmüştür. Ölü demek, insani fonksiyonlarını yitirmiş varlık demektir. Allah ayetinde, Rasulullah hadislerinde ölülerin işitmediğini bildirmişlerdir. Ölülerin işittiğini söylemek şirk kapıları açmaktır.
1.Delil : " Sen Kabirdekilere işittiremezsin.” (Fatır-22 )
2.Delil : " Sen ölülere işittiremezsin.” (Neml-80)
16.Soru-Kabirde bir ölünün defini esnasında telkin etmek sünnetle sabit midir ?
Ölünün başında ey filan oğlu-kızı La ilahe illAllah de …gibi sözlerle telkinde bulunmak konusunda , Rasulullah’dan sahih derecede bir dua gelmemektedir. Rasulullah’ın böylesine önemli olan bir konuda dua etmemesi olmaz diyerek günümüzdeki bidat olan bu telkini yapmakta meşru değildir. Ümmetin elçisi olan Rasulullah bize gerekli olanları eksiksiz olarak bildirmiştir. Eğer böyle bir dua varsa neden en sahih hadis kaynaklarımızda bulunmamaktadır ? Bu sebeple ey kardeşim ! sünnetle sabit olan amelleri amel etmeli, sabit olmayanları da terk etmelisin.
17.Soru-Kabristanda ölü yakınları sıra sıra durarak taziye kabul etmekteler bu sünnet midir ?
Rasulullah’ın kabristanda taziye kabul ettiğine, ashabında böyle bir ameli yaptıklarına dair bir delil bulunmamaktadır. Taziye edilmesi gereken yer kabrin dışında o şahsın evi, işyeri, köyü, olabilir. Kabristanda sıra sıra durarak toplu taziyeleri kabul etmek bidattir.
18.Soru-Kabir ziyareti esnasında namaz vakti girdiği zaman kabir içinde namaz kılabilir miyim ?
Öncelikle bilelim ki, Rasulullah’ın sünneti her müslümanın ilk kabul etmesi gereken bir gerçektir. Kabirde namaz kılmak, kabir yönüne doğru olsun veya olmasın caiz değildir. Aynı şekilde, mescitler de bulunan bir mezar, kıble yönünde olsa da olmasa o mescidde namaz kılınmaz. O halde kabirlerde namaz kılmak bidattir. Zira kabirde kınlan namazı cahiller ölüyü büyüklemek olarak anlayabilirler ve şirke düşebilirler.
1.Delil : Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurur : " Şunu bilin ki, sizden öncekiler kabirleri mescid ediniyorlardı. Sizi uyarıyorum, kabirleri mescid edinmeyin.. Ben size bunu yasaklıyorum.” ( Müslim )
19-Türbelerin önünde yatmak-topraklarını bereket amaçlı taşımak-önünde kurban kesmek caiz midir ?
Bu fiillerin tümü şirktir. Zira yapılan bu fiiller birer ibadettir. İbadet hakkı da Allah’ındır. Müslüman bereketin, hayrın, Allah’tan geldiğine iman eder. Ölmüş insanların kendilerine faydaları olmazken nasıl olurda bir başkalarına fayda ve zarar verebilirler.
1.Delil : " O halde sakın Allah ile beraber bir başka ilaha yalvarıp yakarma yoksa azap edilenlerden olursun.” (Şuara-213)
20.Soru-Aşağıda yazılan sözler Rasulullah’ın hadisleri midir ?
" İşlerde ne yapacağınızı bilmeyecek şekilde şaşırır ve hayrete düşerseniz kabir ehlinden yardım dileyiniz ”
" İşler sizi yorgun, bitkin düşürdü mü bu sefer kabir sahiplerine yönelmeye bakınız.”
" herhangi bir kimse bir taş hakkında dahi güzel zan beslerse o taş ona faydalı olur.”
Yukarıdaki bu sözler hadis değildir. Bu sözlerde Allah’a şirk koşmak aşikardır. Zira yardım eden ancak Allah’tır. Allah bize " ancak sana ibadet
ederiz ve ancak senden yardım dileriz ” demeyi bildirmiştir. Bu sözler, Allah ve Resulünün emrettikleriyle çelişir.
Değerli müslüman kardeşim!
elinde bulunan bu sorulu-cevaplı risalenin delillerini ezberle ve çevrende anlat.
Unutma her sözünü Allah ayeti ve Rasulullah hadisi ile süslemelisin.
Ey Müslüman kardeşim !
Cahillerden olma, nefislerine tapanlara uyma, hakkı batıla karıştırma, şirkle beraber olma, sünneti ortadan kaldırma, delille konuşmayanın yanında din öğrenme, toplumun değerlerini nassların önüne geçirenlere öğüt ver,
her amelin sünnete uysun, tatlı dilli ol, sakın kalpleri kırma,
sen örnek olmalısın, senin azmin şirki kıracak, tevhid ve sünneti ise yükseltecektir.
Kulunu bu risalede muvaffak kılan Allah çok yücedir ve hamd da onadır.
Ubeydullah Arslan/İslamabad islam üniversitesi
Cevap: ölüye (kabir başında) kur’an okumak, dua etmek, kabir ziyareti
Kayıtsız Üye
Peki hocam bir delilim yok fakat duyduğum kadarıyla okuduğumuz kuranlar ölüler için onlara ulaşıyormuş hatta cuma gecesi okunan kuran kim tarafından götürüldüğü bile belirtiliyormuş ölüye
rüyada mezar başında dua etmek, rüyada mezar başında fatiha okumak, rüyada mezarda kuran okumak