Reşit olduğu halde baskı ve kötü muameleye maruz kalan evladın anne babasının vebali nedir?
Kayıtsız Üye
çocuklar arasında ayrım yapmak ve beni kendi istedikleri birisiyle evlendirmek benim seçtiğim eş adayını küçümsemek ve sürekli sevdiğim kişiye araştırıp duracaklarını söyleyip ona zarar vereceklerini söylemek mal mülk yönünden aynı haklara sahip olmamak diğer çocuğu çok iyi şartlarda yaşarken beni dışlamaları ve onların sınırları dışına çıkamamam ve çıktığım anda sürekli beddua almam 18 yaşını geçtiğim halde beni istemediğim sürekli yanlarında götürmeye zorlamak verilen harçlığın harcadığımda devamlı olarak hesap sorulması ve hayatı diğer insanlar gibi yaşamaya izin verilmemek ve hevesini kursağında bırakmamak ayrıca ailemden uzaklaşamamak yani kendi başıma şehir dışına çıkamamak ve en son olarak yanlış bir hata yaptığımda sürekli dövülmek bu sizce adilmidir ve böyle bir durumda ebevyenlerin günahları nasıl olur
Cevap: Reşit olduğu halde baskı ve kötü muameleye maruz kalan evladın anne babasının vebali nedir?
Ehfiya
Değerli Kardeşimiz;
Sorunuzdan anladığım kadarıyla bayan birisiniz.
Ebeveynler genelde kız çocuklarına karşı daha dikkatli ve koruyucudurlar…
Sizin sorunuzda anlatmış olduğunuz bu sounlar Psikoloji İlminde ”Denetleyici Yaklaşım ve Koruyucu Yaklaşım” kısmına girmektedir…
Denetleyici yaklaşım; Bu tür yaklaşımlarda anne ve baba çocuğa karşı şiddet uygulamakta, tehdit ederek ya da bağırarak konuşup, çocukla küserek iletişimi kesip çocuktan sevgiyi esirgeyerek çocuğun tutum ve davranışlarını değiştirmek ve kontrol altına almak isterler. Bu durumda çocuk olumsuz düşüncelere kolayca kapılabilir. Bu düşünceler çocuk üzerinde kötü etkiler oluşturur. Çocuğa yakın ilgi göstermek, sözle veya çocuğa dokunarak sevgi göstermek, onunla zaman geçirip ortak faaliyetler yapmak çocuğun benliğini olumlu yönde onaylayan davranışlardır.
Koruyucu yaklaşım; Aşırı koruyucu yaklaşımda, anne ve baba çocuğu gereğinden fazla kontrol altına alır. Bu yaklaşım daha çok anne ve çocuk arasında olur. Anne çocuğa çok fazla özen ve ilgi gösterir, onu sürekli koruyarak, çocuğun ihtiyaçlarını anne karşılar. Hatta çocuğun kendi başına yapabileceği şeyler bile anne tarafından karşılanır. Bu da çocuğu kendine güvensiz ve başkalarına bağımlı bir kişi yapar.
Ebeveyn ve çocuk arasındaki sorunların çözümündeki temel ilkeler;
1- İlk olarak çocuğun kendi sorunlarını kendisinin çözmesine fırsat verilmeli.
2-Koruyucu bir yaklaşımla yaklaşmamak gerekir.
3-Çocukla konuşarak, duygu ve ihtiyaçları hakkında karşılıklı iletişim kurmak gerekir.
4-Karşılıklı olarak sorunlara çözüm yolları aranmalı. Uygun bulduğunuz çözüm yollarını ise kâğıda yazarak değerlendirmeli.
Her zaman çocukla iletişim kurulmalı ve ona sevgi gösterilmeli. Bu bütün sorunları çözer.
Önemli Ayrıntı:
Yüce Rabbimiz bu konuyla alakalı şöyle buyurmaktadır…
”De ki: "Gelin, size Rabbinizin neleri yasakladığını okuyayım! O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın, babanıza annenize iyilikten ayrılmayın, yoksulluk yüzünden çocuklarınızı zayi etmeyin; zira sizin de onların da rızkını Biz veririz, kötülüklerin açığına da gizlisine de yanaşmayın, Allah’ın muhterem kıldığı cana haksız yere kıymayın. İşte duydunuz ya, O, size düşünesiniz diye bunları emretti!" (En’am Suresi/ 151)
”Biz, insana, ana ve babasına karşı iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Eğer ana baba, seni bir şeyi körü körüne Bana ortak koşman için zorlarlarsa, o zaman onlara itaat etme. Dönüşünüz Banadır. Yaptıklarınızı size bildiririm” (Ankebut Suresi/ 8)
Anne babamızın vereceği emirler ve yasaklar eğer Rabbimizin emirlerine ve yasaklarına ters düşmeyecekse onlara itaat etmemiz ve onlara güzellikle davranmamız farzdır…
Hayırla Kalın…