Yaşanmamış olayları yaşanmış gibi sanmak nedendir böyle birşey var mıdır?

Yaşanmamış olayları yaşanmış gibi sanmak nedendir böyle bir şey var mıdır?

Kayıtsız Üye
Yaşanmamış olayları yaşanmış gibi sanmak nedendir böyle bir şey var mıdır?

Daha onceden yasanmis olaylari hiç alakam olmadığı şekilde görüyorum. Uykuda değilken. Sebebi yada alameti nedir sizce ?


Yorum: Yaşanmamış olayları yaşanmış gibi sanmak nedendir böyle bir şey var mıdır?

arifselim
Bu tür hisler insana genellikle rüya alemin gördüğü ve daha sonra unutmasına rağmen bilinçaltına yerleşen durumlardan dolayı hissedilmektedir. Ayrıca sonuçta bunlar bir histir ve bu hislerden kesin bir anlam çıkarmak doğru değildir. Bu durumu bir çok insan yaşayabilmektedir.


Yorum: Yaşanmamış olayları yaşanmış gibi sanmak nedendir böyle bir şey var mıdır?

Kayıtsız Üye
< Yaşanmamış olayları yaşanmış gibi sanmak nedendir >

Dejavu Nedir – Dejavu Ne Demek

Bilinçlilik durumunun ve gerçeği algılamanın bozulduğu, ilk kez görülen bir yerin sanki daha önce görülmüş gibi ya da ilk kez yaşanan bir olayın sanki daha önce yaşanmış gibi algılandığı patolojik durum.

Dejavu, yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusudur. Ânı daha önceden yaşamışlık halidir. Fransızca; déjà (daha önceden) ve voir (görmek) fiilinin geçmiş zamanda çekimi olan vu’nun birleşiminden türemiştir.

Beynin, yorgunluk veya başka sebeplerden dolayı bir görüntü, ses, vb. herhangi bir girdiyi, giriş anı sırasında algılayamamasından kaynaklanabilir. Beyin bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılabilir. Ayrıca, beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır.

Dejavu’nun zıttı jamais-vu dur. Bu durumda insanlar, tanıdığı bir çevrede yabancılık çekebilirler. Dejavu ya benzer sebeplerle ortaya çıkar. Araştırmalara göre insanların %50 den fazlası hayatlarında en az bir kere dejavu durumunu yaşamıştır. İnsanların çoğu bir süre sonra, en son ne zaman dejavu yaşadığını unutur.

Déjâ vu, Fransızca kökenli bir terim ve daha önce görülmüş anlamına geliyor. günlük hayat boyunca sıkça yaşanan bu görüngü, bir anın daha önceden yaşanmış olduğu hissini veriyor. veya ilk defa gittiğimiz bir yerde sanki daha önceden de bulunmuş olduğumuzu hissedebiliyoruz. kendi kendimize açıklamakta güçlük çektiğimiz bu durum, hafızada meydana gelen ufak karışıklıkların bir sonucu olarak açıklanıyor.tabii ki daha farklı yaklaşımlar da mevcut, örneğin daha önceden hafızaya alınmış olan bir görüntünün veya olayın, belirli bir anda yeniden yarı gerçekçi bir imaj halinde zihne yansıması ( flashback) olarak da tanımlanıyor. arthur funkhoser, farklı inirsel uyarılara bağlı olarak gelişen 3 tip déjâ vu fenomeni olduğunu ileri sürüyor ve bunları şöyle sınıflandırıyor: déjâ vecu (önceden tecrübe edilmiş), déjâ senti (önceden hissedilmiş) ve déjâ visité (önceden gidilmiş). önceden yaşanmışlık hissine getirilen en güncel açıklamalardan birisi de, beyindeki kısa ve uzun dönem hafıza mekanizmalarında kısa süreli bir tutukluk meydana geliyor olması. algılanan bilgilerin ( veya duyumların) kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçişi esnasında, normal yoldan saparak bir anlamda yolunu kısaltması sonucunda o anki algı, kişi tarafından uzun dönem hafızadan gelmesi nedeniyle geçmişte yaşanmış olarak nitelendiriliyor. Normalde algı ve tepki arasında geçen ve aslında bizim farkında olmadığımız gecikme süresini, kısaldığı zaman fark ediyoruz ve bunun sonucunda huzursuzluk hissine kapılıyoruz. ayrıca, çeşitli sinirsel hastalıklarda, örneğin sara nöbetleri öncesinde, çoğunlukla déjâ vu hissi daha sık yaşanıyor.

Dejavu olayının sık yaşanması, bir tür sara hastalığının,belirtisidir. Çocuklukta ve ergenlikte eğer çocuklarımız bize bir olayı sıkça yaşadıklarını söylüyorlarsa mutlaka bir doktora başvurup sara yani epilepsi olup olmadıklarını kontrol ettirmeleri gerekir. Daha ileri yaşlarda ise bu durumun sıkça yaşanması beyinde bir bozukluğun olduğunu gösterir.


Yorum: Yaşanmamış olayları yaşanmış gibi sanmak nedendir böyle bir şey var mıdır?

Kayıtsız Üye
Bende yaşanmamış olayları yaşamış gibi hissediyorum. Ve uyurken olmuyor bu. Dejavu diyor herkes ama dejavu değil. Dejavu şuan yaşanılan anı daha önceden yaşamış hissine kapılmak. Bu hissettiğim bir an geliyor ve hiç yaşamadığım ise bir an canlanıyor. Sanki yaşamadığım anı yaşamışım gibi hissediyorum.


Kayıtsız Ü
Sizin bahsettiğiniz şey tıptaki sahte anılarla ilgili olabilir. İnsan yaşamadığı bazı anıları yaşamış gibi hissediyor.


olmayan şeyleri olmuş gibi hatırlamak, yaşanmamış bir olayı yaşanmış gibi görmek, yaşanmamış olayları yaşanmış gibi anlatmak

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();