Bugün namazımı çekyatta oturarak kıldım acaba kabul olur mu?
Butterfly
selamün aleyküm
ben 18 yasındayım ve ağır bir romatizmal hastalık olan -sistemik lupus eritematozus- hastasıyım üç gündür dizimdeki eklemlerdeki iltihaptan dolayı çok acı cekiyorum diz üstü çökemiyorum hatta çömelemiyorum bile dayanılmaz bir acı veriyor.
bugün namazımı cekyatta oturarak kıldım Acaba kabul olurmu lütfen yardım edin ve oturarak namaz kılmayı anlatın kardeslerim
Allah razı olsun , Allah cennetine kabul etsin,günahlarınızı mağrifet etsin amin..
Cevap: Oturarak Nmaz Kılmak..
bekir34
"Bir hasta takatine göre namaz kılmakla mükellef olur. Mesela, ayakta durmaya asla gücü yetmeyen veya ayakta durması hastalığın uzamasına veya artmasına sebep olcağı anlaşılan bir hasta oturarak namaz kılar." Görüldüğü gibi oturmak daha güzel olur ama sandalyede kılmanın da bir zararı yoktur.
Ayakta durmak namazın farzlarından biridir ki, buna kıyam diyoruz. Bu nedenle ayakta durmaya gücü yeten birinin ayakta durmadan kıldığı namaz olmaz.
Ancak rahatsızlığı olan ve ayakta duramayan veya rahat oturamayan birisi oturarak veya ayakta durmadan namazını kılabilir.
Kişi yaslanmadan namaz kılmayacak derecede hasta veya yaşlı ise yaslanarak namaz kılabilir. Gücü yeten birisinin bunu yapması mekruhtur.
Efendimiz (sav) Hazretleri nafileleri deve üzerinde kılmış, farzları da yerde kılmaya dikkat göstermiş; ancak yerde kılmak mümkün olmadığı takdirde deve üzerinde kılınacağına işarette bulunmuştur.
Yerin çamur olması, kafilenin beklememesi, binek hayvanın huysuz olup kaçması.. gibi durumlar yere inmemeye özür olarak gösterilmiştir.
Bu noktadan bakılınca yerde oturmakta veya ayakta durmada zorlanan birisinin sandalyede namaz kılmasının bir sakıncası olmadığı söylenebilir.
Namaz kılarken huzurlu olmak da çok önemlidir. Eğer otururken ızdırap çekiyorsa, sandalyede daha rahat edecekse, sandalyede oturarak namaz kılabilir.
Sandalyede namaz kılacağı vakit ima ile kılar.
İmâ, namazda rükû ve secde yerine başla işaret etmektir. Bu şekilde namaz kılan kişi rükû için başı biraz eğer, secde için ise rükûdan biraz daha fazla eğer. Secdede başını yere koyamayan kimsenin, bir şeyi başına kaldırarak ona secde etmesi caiz değildir. Böyle kişi imâ ile namaz kılar. Oturarak namaz kılamayan, sırt üstü yattığı yerde imâ eder. Bir kişi ayakta durmaya gücü yettiği halde, rüku ve secdeye gücü yetmiyorsa, ayakta veya oturarak imâ edebilir; ancak oturarak imâ etmesi daha uygundur. Kaş veya göz ile ima ederek namaz kılınmaz. Başı ile ima etmeye gücü yetmeyen kimsenin namaz kılması gerekmez.
Cevap: Oturarak Nmaz Kılmak..
Butterfly
Allah razı olsun kardeşim Allah ne muradın varsa versin
< ‘Namaz kılarken huzurlu olmak da çok önemlidir. Eğer otururken ızdırap çekiyorsa, sandalyede daha rahat edecekse, sandalyede oturarak namaz kılabilir.’ >
resmen ızdırap çekiyorum rabbim ibadetlerimizi eksikleriyle kabul etsin 🙁
Cevap: Bugün namazımı çekyatta oturarak kıldım acaba kabul olur mu?
bekir34
amin kardeşim Allah hepimizden razı olsun
ravza 2
Sorulara cevp yazmıyorum ama bu kardeşimizin yazısından çok duygulandım rahatsızken bile namazını düşünüyor acaba diyor namaz kılmayı bile düşünmeyen gençlerimizi ne yapalım ezan okunurken kafelerde müzik dinliyenleri RABBİM hepimize hidayet versin inşALLAH