Yemin Bozma Orucu ve Kaza Namazı Hakkında…
AlienOne
Merhaba arkadaşlar.Tutamadığım 6 yemin için toplamda 18 gün Allah’a borcum var,oruç tutmam lazım.Bunları istediğim an tutabilir miyim?Ayrıca,yılın kısa günlerinde tutsam olur mu? 18 gün,az değil yani 🙂
Ayrıca şunu sormak istiyorum,şu an 17 yaşındayım nerden baksanız 1 yıl namaz kıldım,geçmişte kılmadığım namazları kaza etmek istiyorum.Kaç rekat kılacağım hakkında hiçbir fikrim yok.Nerde duracağım hakkında da.Bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim.İyi günler.
Cevap: Yemin Bozma Orucu ve Kaza Namazı Hakkında…
Galus
< Merhaba arkadaşlar.Tutamadığım 6 yemin için toplamda 18 gün Allah’a borcum var,oruç tutmam lazım.Bunları istediğim an tutabilir miyim?Ayrıca,yılın kısa günlerinde tutsam olur mu? 18 gün,az değil yani 🙂 >
Dilediğin zaman tutabilirsin ama bir an önce tutman en iyisi.
Şunuda unutmaki keffaret olarak para verme imkanı olan oruç tutamaz.
< Ayrıca şunu sormak istiyorum,şu an 17 yaşındayım nerden baksanız 1 yıl namaz kıldım,geçmişte kılmadığım namazları kaza etmek istiyorum.Kaç rekat kılacağım hakkında hiçbir fikrim yok.Nerde duracağım hakkında da.Bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim.İyi günler. >
Bulüğ çağın 15 yaş ise 1 yıllık kaza anamazın var.
365 sabah namazı
365 öğle namazı
365 ikindi namazı
365 akşam namazı
365 yatsı namazı
Cevap: Yemin Bozma Orucu ve Kaza Namazı Hakkında…
AlienOne
@Galus Teşekkürler de çok düz hesap olmuş.Neyse,ben 1,5 yıl kaza ederim,fazlası sorun olmaz 🙂 Fakat şu oruç meselesinde kafama takılan birkaç şey var:Şimdi bu orucun(18 gün) ne kadardır?Şu an öğrenciyim fakat ne kadar para ödeyeceğimi söyleseniz,biriktirip verme gibi bir imkanım var.
Cevap: Yemin Bozma Orucu ve Kaza Namazı Hakkında…
kanarya
yemin keffareti nedir ve nasıl verilir
yemin keffareti nedir ve nasıl verilir
Keffaret mal ile yapılabileceği gibi bedelini ödemeklede olur. Ayrıca vekil tayin ederek de ödenebilir.
Ettiği yemini yerine getirmeyip bozmaktan dolayı lâzım gelen keffârete yemin keffareti denir.
Yeminin keffâreti olarak 10 fakiri akşam ve sabah olarak günde iki öğün doyurmak veya giydirmek cihetine gidilir.
Keffaret yiyecek ve elbise olduğu gibi karşılığı başka bir şey de olabilir. Keffaret ister yiyecek veya bedeli olsun, ister elbise veya bedeli olsun, hepsini birden bir defada bir fakire vermek caiz değildir. Ancak başka fakir bulmakta zorluk çekiyorsa o takdirde aynı fakire her gün sabahlı akşamlı doyacak kadar yiyecek yada bedelini veya aynı fakire her gün bir elbiseyi vermek kafi gelir. Yani keffaret ödenmiş olur.
Buna güç yetirilmezse, 3 gün ardarda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiç bir mâni girmemelidir. Girerse keffâret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir.
Birden fazla yeminini bozan kimse her bir yemin bozma için ayrı bir keffaret vermesi gerekir.
Şâfiîlere göre yemin keffâretini ardarda tutmak mecburiyeti yoktur.
Gerek yemin, gerekse oruç keffâretlerinde yapılacak ilk iş bir köle azâd edilmesidir. Ancak günümüzde kölelik kalktığı için bu maddenin tatbikına imkân kalmadığından zikretmeye lüzum hissetmedik.
SİE
Kaza namazını buluğ çağına göre hesaplamalısın
Kız olsun, erkek olsun aklı başında bulunan bir Müslümana namazın farz olması için buluğ dediğimiz erginlik çağına ermiş olması gerekir. Genellikle erkek çocukları 12-15, kız çocukları ise 9-15 yaşlan arasında erginlik çağına girerler. Eğer bu yaşa geldikleri halde belirti yoksa 15 yaşından itibaren mükellef sayılırlar.
Erkek çocuğu buluğa erdiğini, ihtilam denilen rüyada iken cinsî boşalma ile; kız çocuğu ise aybaşı veya âdet denilen halin ortaya çıkmasıyla yani, rahimden kan gelmesiyle erginlik devresine girmiş olurlar. İnsanın bu devreden sonra namaz, oruç ve hac gibi ibadetleri yerine getirmesi farzdır.
Ancak namaz ve oruç gibi ibadetlerin daha önceki yaşlarda çocuğa öğretilip, alıştırılması tavsiye edilmiştir. Hayrı serden, iyiyi kötüden ayırma yaşı olarak bilinen bu temyiz devresi hususunda çeşitli rivayetler yardır.
Meselâ bir hadis-i şerifte, kız-erkek ayırımı yapılmadan yedi yaşma gelen çocuğa namazın emredilmesi ifade edilir. (Ebû Dâvûd, Salât 26) "Çocuk sağını solunu tefrik edince namazı emredin" mealindeki haber de çocuğun belli bir anlayış seviyesine gelmesini esas almıştır. Çocuğun süt dişlerini dökmeye başlaması devresi veya yirmiye kadar sayabilmesi şartını namazı öğretme yaşı olarak ifâde edilmesi de birbirini destekleyen hususlardır. (İbni Ebî Şeybe, Musannaf, 1: 347)
Yani, bu devre ve yaşa gelen çocuğa namazla ilgili bilgiler verilir, namazın nasıl kılınacağı, farzları, vacipleri, sünnetleri, namazda okunacak sûre ve dualar öğretilir. Yavaş yavaş namaz kılmaya alıştırılır. On yaşını geçtikten sonra da artık namaz kılmasını temin edici tedbirler alınır, çocuğa namazın önemi anlatılır, bir yaratılış ve kulluk vazifesi olduğu açıklanır. İkna ederek, makul bir şekilde namaz kılması sağlanır. Çünkü, artık çocuk bu yaştan sonra her vakit buluğ çağına erebilir. Bu bir hazırlık devresi sayılır. Buluğ alametleri görülünce de farz olan vazifesini yapmaya devam eder.
Esas itibariyle namazın farz olması buluğ çağıyla başladığına göre, ancak ondan sonra kazaya kalan namazların kılınması farz olur. Çünkü, farz olan bir namazın edası gibi kazası da farzdır.
Kızların ilk âdeti görmeden, erkeklerin de ilk ihtilam olmadan önceki kılamadıkları namazları kaza etmesi farz olmamakla birlikte kaza etmelerinde de bir mahzur yoktur. Kılınmasında sevap vardır.
Demek ki, bir insanın kaza borcu ancak buluğ devresinden itibaren başlar..
Netice olarak buluğ çağına girmiş akıllı her müslümanın, İslam’ın emrettiği farzları yapması ve yasakladığı haramları terk etmesi gerekir. Bu şartları taşıyan biri, iyi veya kötü yaptığı her şeyin karşılığını görecektir. Daha önce başlanacağına dâir söylenen sözlerin bir yeri yoktur
AlienOne
Valla hocam açıkçası 10 fakiri geceli gündüzlü doyurursam ki bu bana en az 50 liraya mal olur.Bunu 6 ile çarparsak 300 tl eder ve benim şu an o kadar param yok 🙂 Oruç tutmam sorun olmaz inşAllah…
Kayıtsız Üye
Peki mesela kıyafet vermek istiyorum (kefaret için ) ve yukardaki arkadaşla aynı durumdayım 10 adet kıyafetmi vericem yoksa 10 fakiri full kapatacak kadar mı kıyafet vericem
Şema
Yemin kefareti olarak kıyafet 10 gömlek ve ön pantolon kadın ise 10 etek vermek gerekir.
Kayıtsız Üye
Kardeşim fakiri doyurmak yada fakiri giydirmek olur yani kefaret yerine sayılır.
Kayıtsız Üye
ben bir arkadaşıma yemin ettim fakat bu yeminini neyin üstüne ettigimi bilmiyorum ve bu yeminimi tutamadım ve bozdum bunun bunun için oruç tutmalimiyim
arifselim
Bozduğun yeminin için sana yemin kefareti gerekir. Yemin kefaretinde oruçtan önce yemek yedirmek yada giydirmek vardır. Eğer buna gücün yetmezse o zaman 3 gün oruç tutarsın Ayrıntılı bilgi yukarıdaki cevaplarda geçmektedir.
yemin bozma orucu, yemin bozma namazı, yemin bozma