Akli dengesi yerinde olmayan eşimden boşanmak istiyorum bu dinen caiz midir?

Akli dengesi yerinde olmayan eşimden boşanmak istiyorum bu dinen caiz midir?

Kayıtsız Üye
selamün aleykum istemeyerek bir evlilik yaptım eşim 30 yaşında fakat aklı sanli 15 hayatını idame ettirecek hiçbir fikri yok hiç bir şey bilmiyor sorumlulukları yok herşeyi ben düşünüyorum size yazarak anlatamıyorum çıkmazdayım ALLAHINrızasını gözeterek boşanmak istiyorum mail atmadıyım hoca kalmadı bana yardım edin kocamın elinden tutup mağazaya götürüp ayakkabı gömlek vs ben konuşuyor ben pazarlık yapıyor ben alıyorum osadece taşıyor bakmakla yükümlü olduğum çocuk gibi onunla bir gelecek göremiyorum bana bunun dini hükmünü söyleyin ALLAHrısası için yardım edin


Yorum: Akli dengesi yerinde olmayan eşimden boşanmak istiyorum bu dinen caiz midir?

emirhan uysal
Size tavsiyem öncelikle oturup eşinizle bu durumu konuşmanızı istiyorum.Bu durumun neyden kaynaklandığını bir öğrenin psikolojik olabilir,onun yanında olmanız gerekebilir kurtulması için veyahut hastalık olabilir kurtulması için yanında olmanız gerekebilir.Cahildir seviyor iseniz ayrılmayın fakat gelecek göremiyor ve çocuklarınıza iyilik etmiyor kötü bir davranış tutum sergiliyor ise bakın kötü bir durum diyorum size hakaret çocuklarınıza hakaret şeklinde tavırlar sergiliyor ise.Dövüyor ise.

Boşanmanın caiz olduğu durumlar :

"Talâk (boşama) iki keredir. Sonra ya iyilikle geçinmek ya da güzellikle ayrılmak gerekir." (Bakara, 2/229).

Talâk Yetkisi:

a. Boşama hakkı prensip olarak erkeğindir. Evlilik hayatında yüklendiği sorumluluk ve külfet açısından erkek buna daha layık görülmüştür. Ne var ki, talâkın geçerli olabilmesi için erkeğin bazı şartlara sahip olması gerekir. Bunlar, akıl ve bulûğdur. Mükrehin (zorlanan, ölümle tehdit edilen), sarhoşun, medhuşun (öfke halindeki kimse, talâk ehliyetine sahip olup olmadığı, yani bunların talaklarının geçerli olup olmadığı alimler arasında ihtilaflıdır. Hanefilere göre bunların talakları geçerlidir.

b. Nikah akdinde şart koşulursa, talâk hakkı kadına veya üçüncü bir şahsa devredilebilir. Talak hakkının devredilmesine tefviz; boşama hakkı kendisine devredilen kadına mufavvaza denir. Bu durumda kadın istediği zaman talâk hakkını kullanabilir. Erkek dilerse, boşama hakkını nikahtan sonra da kadına devredebilir.

"Allah nezdinde helalin en sevimsiz olanı boşamadır." (Ebû Davûd, Talâk, 3).
İnsanı maddi ve manevi özellikleriyle ele aldığımızda, onun her yönüyle mükemmel olmadığını görürüz. Bu nedenle, taraflardan biri, evliliğin kuruluşunda veya devamı sırasında bir hata, kusur yapmış olabilir. Bu hata veya kusurların telafisi imkansız da olabilir. Tarafların bunun cezasını bir ömür boyunca çekmeleri doğru değildir. Öyleyse çözüm, çekilmez hale gelen evliliği sona erdirmek, tarafların belki de mutlu olabilecekleri diğer bir evliliğe imkan tanımaktır.

Bunlar yoksa ailevi içinde ayrılmamanız daha doğrusudur.Çünkü oturup konuşmak belki de sorununuzu giderecektir.

Evliliğin huzur ve mutluluk içinde devam ettirilebilmesi, her şeyden önce eşlerin birbirini sevip saymalarına bağlıdır. Hemen her evlilik bu düşünceyle kurulur. Fakat hepsinin bu hedefe ulaştığı söylenemez. Bõyle güzel ve samimi duygularla evlenenler daha sonra mutlu olamamışlar ve olmaları da mümkün değilse, ömür boyu bu müşterek hayata katlanmalarının bir anlamı yoktur. Bu durumda evliliğe son vererek ızdıraptan kurtulmaları gerekir.


kadinin kocasi nin dengesi bozuksa ne yapmali, dinen aklı dengesi yerinde olmayan kocadanm boşanmakan, akli dengesi olmayan biriyle evli olmak

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();