Namaz’da nasıl zevk ve lezzet alırım?

Namaz’da nasıl zevk ve lezzet alırım?

miroğlu
Sürekli sorulan bir soru var:"Namaz’da nasıl zevk ve lezzet alırım?"
Cemil Şahinöz’ün yazısı

Aşk-ı Namaz

Kainatın sahibi ve maliki Allah´dır. Onun için bütün hamd ve şükür ancak O´na dır. En büyük şükür de şüphesiz namazdır.

Onun için iş yerinde, okulda, uçakda, yolculukta vs. namaz kılmamak aslında gizli şirktir. Çünkü Allah sizi çağırıyor ve siz "işim var, yoğunum, utanırım, patronumdan korkarım" diyorsun…. Yani Allah´ın ayetlerini az bir dünya menfaati için değiştiriyorsunuz…

Sürekli sorulan bir soru var: "Namaz´da nasıl zevk ve lezzet alırım?"

Tabiki, herkesin lezzet alma şekli ve vesilesi farklıdır. Onun için herkesin kendine göre bir metod bulması gerekiyor. Ama etkili olduğunu düşündüğüm bir metoddan bahsedeyim: Mesela ikindi namazını kılıyorsunuz. O zaman öğlen ve ikindi arası size verilen nimetleri, olayları hatırlayın… bunu namazdan önce ve sadece 20 saniye yapmak yeterlidir..

Ve namazı kılarken o nimetleri hatırlayıp, ona göre de okuduğumuz ayetleri ve sureleri seçmek faydali olacaktir. Göreceksiniz, çok farklı bir namaz olacak.

Evet, kainattaki tek vazifemiz ve görevimiz, ibadet ve kulluk etmektir, başta namaz kılmaktır. Gerisi detay olur…

Her şart altında namaz kılmak mümkündür. Hastayken, rahatsızken, sakatken, oturarak, yatarak, kafayla, akılla, gözlerle…. Sadece ölülerin ve akli dengesi yerinde olmayanların namaz kılma mecburiyeti yoktur.

Namaz, insanı ahlaken de düzeltir… eğer ahlaken bir sakatlığımız varsa, namazımıza daha çok ehemmiyet vermemiz gerekiyor.

Başkalarına namazı alıştırabilmek için, onların psikolojisine uygun hareket etmek gerekir. Mesela bir çok insan abdest almaya üşendigi için namaz kılmaz. Bu kişilere kolaylıklar bulmak gerekir. Bir çok insan hazırcı olduğu için, ölümden sonra gelecek mükafatı düşünmez. Bunlara da farklı çözümler bulmak gerekir. Her insanın fıtratına göre, değişik çözümler bulmak mümkündür. Her insana kaldıracağı bir yükü vermek gerekir.

Namaz, ücret almak için kılınmaz. Zaten verilmiş olan birşeye ücret ödemektir. Nimet deyince, aklımıza genelde yemek, içmek gelir. Fakat en büyük nimet, hayatın ta kendisidir…. Nimet ise şükür ister….

Allah bizi yaratmaya bilirdi. Biz olmasak da olurdu. Hiç bir şey eksik kalmazdı. Sadece O´nun varlığı gerekli. Sadece o vacibul-vücud. Bize hiç ihtiyaç yok. Fakat bizi tercih etmiş ve yaratmış. Cansız olarak yaratabilirdi, ama canlı olarak yarattı… canlı hayvan, bitki olabilirdik, ama insan olduk…. sırf bu hakikate binaen şükür ve namaz gerekli. Hatta üstelik çoğumuz doğuşdan müslümanız… yani bu daha büyük bir şükür ister…

Mesela, namaz olmadığı vakit, "Kıblen neresi?" sorusuna ne cevap verilecek? "Kıblem televizyondu, paraydı, makamdı, şöhretti" diyecek halimiz yok herhalde…

Eeee… madem ölüm anı her an gelebilir…. 5 dakika sonra, bunu okuyan herkes ölebilir…. o zaman düşünmek gerekir: 6 dakika sonra "Namaz ne durumda?" diye soran meleklerle karşılaşabiliriz…


Cevap: Namaz’da nasıl zevk ve lezzet alırım?

miroğlu
Evet bu hakikat gösteriyorki, kainattaki tek önemli mesele namazdır…

Hatta aşk arayanlar, boşuna uğraşıyorlar, çünkü aşk denilen şey, secde anında yaşanandır…

Namaz, aşk´dır. Namaz aşk’ın ta kendisidir…
Namaz, Mevlana gibi dönmektir….
Namaz, Mecnun gibi çöle düşüp, Leyla´yı ararken Mevlaya kavuşmak gibidir…
Namaz, Ferhat gibi dağları delmek gibidir…
Namaz, bütün sistemlere meydan okumak gibidir…
Namaz, Hz. İbrahim gibi ateşin ta ortasında "berden ve selame"ye ulaşmak gibidir…
Namaz, Ebu Bekir gibi sıddık olmaktır….

O zaman herkese ve hepimize düşen tek görev var: Namaz.

Madem Allah yaratırken bizi tercih etmiş… bizi yaratmış… bizi istemiş… bize düşen görev de Allah´ı tercih etmek, dünyayı değil.

İşte namaz, "Evet ya Rabbi. Seni tercih ettim" demektir…


Cevap: Namaz’da nasıl zevk ve lezzet alırım?

Mürid74
< Evet bu hakikat gösteriyorki, kainattaki tek önemli mesele namazdır… >
Allah´a (c.c.) ulasmak için en önemli araclardan biri namazdir.

< İşte namaz, "Evet ya Rabbi. Seni tercih ettim" demektir… >
Böyle namaz kilan bir mümin namazı iple ceker, namazda husu duyar ve namazı bitirmek istemez.Cünkü burda idrak edilmesi gereken Allah´in (c.c.) huzurunda olmak ve secde aninda mümin ve Allah(c.c.) haric kimsenin olmamasidir.

Allah (c.c.) böyle duygular içinde yasiyan kullarindan eyler bizi insAllah.

Allah (c.c.) yardımcımiz olsun!!!


Cevap: Namaz’da nasıl zevk ve lezzet alırım?

sacitkral
namazımızı elhamdürillah kılıyoruz.ben namaza başladığım zaman hemen bir araştırma yaptım vede sürekli yapıyorum nasıl kılınır, nasıl huşu ile kılarım.namaz kılmayı biliyordum amma daha fazla bilgiye ihticam vardı sadece sureleri okuyup hemen tesbih edip kalkmak bana biraz kafadan sağma gibi geldi o yüzdende nette olsun kitaplarda olsun hep namazı araştırırım.bir yakınım namazını çok hızlı kılıyor öyleki secdeden kalkarken sübhanekenin yarısına gelmiş oluyor,o yakınım benden büyük uyarmaya çalıştım ve bana dediki ”daha dün namaza başladın bugün namaz öğretiyorsun” dedi. ona kendimden örnek verip namazı daha iyi nasıl kılacağımı öğrendiğimi nasıl kılınıcağını anlatıyorum ama anlamıyor.islam diinde öğrendiğin herşeyi paylaşacaksın deniyor paylaşıyorum ama o beni küçük görüp söylediklerimi önemsemiyor.ben ona namazı düzgün kılmasını nasıl öğreteyim ama o yanlış anlamadan çünkü benden büyük.saygısızlık etmek istemem.


miyal
huşu ile kul gibi köle gibi kılınan hissedilerek ahirete dalınarak yapılan kılınan namaz Allah’a yakınlaştırır insanı ama zorla kallarak dünya hayatına dalınarak kılınan namazlar insanı Allah’tan uzaklaştırır.ve kılınan namaz gerçekten huşu ile kılınıyorsa eğer namaz bembeyaz bir şekilde ğöğe çıkarak mümin için Allah’tan rahmet diler eğer dünya hayatına dalarak hızlıca kıllıyorsa namaz katran gibi simsiyah bir şekilde rabbime gidip o kul benden çaldı diye rabbime şikayet edermiş.bunları düşünerek kıldığımız namazlar eminim rabbimin hoşuna gidecektir


nuranden
risaleinurlarda bunun çok güzel izahları var..müracaat debilirsiniz..


fatihbarut
merhaba,

Namazdan zevk almanın yollarından kısaca bahsedeyim.

Öncelikle Allah’ın sevmediği kötü ahlakı terketmedikçe namazdan zevk alamazsınız. Çünkü Namaz küçük kıyamettir. Sizi Allah’ın huzurunda hesap vereceğiniz ana ışınlar.
Allah’a vereceğiniz hesap sırasında içiniz rahatsa namazda da rahat olur. Öncelikle insan ilişkilerindeki hak tecavüzü ve zulümleri terk etmelisiniz.
Kazandığınız paranın hakkını vermiş olmalısınız. Hakkettiğinin 3 katını alıp bunu akıllılık sayan ve Allah’ın "Yazıklar olsun ticaret sırasında kendine yontanlara (Mutavvifin 1)" şeklindeki alçaltmasına düçar olan bir esnafın öğlen vakti Allah’ın huzuruna çıkıp da huzur bulması nasıl beklenir?

Sonra Allah hakkında sui zannınız varsa da sıkıntı yaşarsınız.
Örneğin kendini dev aynasında görme gibi bir psikolojik sıkıntınız var. Bu sebeple de kendinizi her türlü iyiliğe layık görüyor başınıza gelen şeylerden ibret almak bir yana isyan edip Allah hakkında suizan ediyorsanız içiniz kötülük geçirdiğiniz Allah’ın size namaz sırasında merhametiyle tecelli edip günahlarınızı bağışlayıp rahatlatmasını nasıl beklersiniz?

Bunun gibi sebebi kendi yanlış seçimlerimize dayanan bir çok hatamız namazdan aldığımız zevki kaldıran etmenlerdir.

Vesselam.


merak
< İşte namaz, "Evet ya Rabbi Seni tercih ettim" demektir… >

Belkide bu herşeyin bittiği yer..


ibadetlerden nasıl zevk alınır, ibadetten nasıl zevk alınır, namazdan nasıl lezzet alınır

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();