Çocuk eğitimi konusunda nasıl davranılacağı hakkında konu ile alakalı yazı-makale veya kitap tavsiye

Çocuk eğitimi konusunda nasıl davranılacağı hakkında konu ile alakalı yazı-makale veya kitap tavsiye

maznun
Selamun Aleykum muhterem kardeşlerim.11 yaşında erkek cocugumu mumkun mertebe facebooktan uzak tutmaya çalışıyorum.Fakat en son sayfalarında mesajlarını okuduğumda iki kız öğrenci tarafından aşk-sevgili-cıkma teklifi v.b gibi konulara muhatab kaldığını görmekteyim.Bu durumda nasıl davranılacağı hakkında konu ile alakalı yazı-makale veya kitap tavsiye edilmesini rica ediyorum.Edenlere şimdiden çok teşekkur ederim.


Cevap: cocuk eğitimi

menzil_guller
ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berekatuh kardeşim.çocuk yetiştirmek çok zor bir o kadarda çok önemli bir konu.çocuklar bizim istediğimiz gibi değil, yetiştirdiğimiz gibi oluyor.onun için sevgi ve onunla arkadaş gibi olmak çok önemli.bu konu seni aşırı tepki göstermene neden olmasın.konuşmak ona sadece haram ve helalleri anlatmak yeterlidir.yasak koymak maalesef çare değil.çünkü yasak olan her şey istek ve arzulara daha çok kamçılıyor.aslında çok uzun bir konu.şu anda elimde okuduğum Mine İzgi’nin "oğlumu yetiştiriyorum" kitabında güzel bir şekilde anlatılmış.Bunun yanısıra çocuk eğitimi,çocuklarda cinsel eğitim kitapları var Nevzat tarhan’ın bunları kitapçılardan temin edebilirsin.Rabbim çocuklarımızı yetiştirmekte Yar ve Yardımcımız olsun ..selam ve dua ile..


Cevap: cocuk eğitimi konusunda nasıl davranılacağı hakkında konu ile alakalı yazı-makale veya kitap tavsiye

imam
Çocuk eğitimi nasıl olmalıdır?

Çocuklara dini eğitim nasıl verlmelidir?

Çocuk terbiyesi ve din eğitimi, Çocuklara Allah’ı nasıl anlatmak gerekir?

Aile cocuklarina doğru yolu gostermelidir,bunu inkar eden yok.Ama ondan sonra secim cocugun değil midir?Cocuga tekrar tekrar ayni seyi soylemek,kafasina kakmak,asagilamak,uzmek,aglatmak,umudunu kirmak onu hem ailesinden hem de dinden sogutmaz mi?Bir kiz ortunecekse ve ailesinin baskisi yuzunden ortunurse bu kabul olur mu?En doğru zamani kendisi secmemeli midir?Sunun bunun kzi yaptigi veya anne babanin zoruyla değil bunu Allah dedigi için yapmali ve karari kendisi vermemeli midir?

_________________________

Deneysel psikoloji, okul çağına kadar çocukta sanatsal bir düşünce biçimi olduğunu ileri sürmektedir. Buna göre çocuk gördüğü her şeyin bir insan eliyle yapıldığını; güneş, ay, yıldızlar, denizler vs. gibi zor şeylerin de daha güçlü ve daha büyük bir insan tarafından yapıldığını düşünmektedir.

Çocuktaki bu "büyük işleri büyük insan yapar" düşüncesi ileride, soyut zekanın gelişmesi ile birlikte, "Allah, yoktan var eden, her şeyi bilen, her şeye gücü yeten, kainatın tek sahibidir" inancını kolay kabul etmesini sağlamaktadır.

Deneysel psikolojiye göre bir çocuğa Allah inancı verilmese bile, bu sanatsal düşünce yeteneği sayesinde kainatın bir yaratıcısı ve yöneticisi olduğunu kolayca bulabilecektir. Çocuk ayrıca soyut zekanın işlemeye başladığı okul yaşına kadar – her şeyi canlı kabul eden – bir dünya görüşüne sahip olduğu için Allah’ı büyük bir insana benzetmekten kurtulamaz. Bu yüzden çocukların "Allah nerede oturuyor? Allah’ın evi var mı? Allah’ı neden göremiyoruz?" gibi sorularını anlayışla karşılamalı, onlara kızmamalıyız.

Bazı anne ve babaların "Allah gökyüzünde oturur. Allah cennette oturur." şeklinde cevaplar verdiğini duyuyoruz. Allah mekandan münezzeh olduğu için bu cevaplar İslam itikadına aykırıdır.

Çocukların en çok sordukları sorular " Allah nerede", " Allah’ı niçin göremiyoruz" sorularıdır. Bu soruya klasik cevabımız, "Allah’ın bizim gibi maddî bir varlığı yok. Bu yüzden Allah hiç bir yerdedir. Ancak, Allah’ın yarattığı varlıklar her yerdedir ve yarattığı bu varlıklardaki görünen güzellik, mükemmellik gibi özellikleriyle de her yerdedir" şeklinde olabilir.

Bir ailenin aktardığı şu örnek bizim de işimize yarayabilir. O sıralarda çocukları baba ve anneye Allah nerede, niçin göremiyoruz sorularını sormaktadır. Bir gün başka bir ilde oturan babaanne torunlarına özel bir su böreği yapar ve bir akrabalarıyla yollar. Su böreğini yerken babanın birden aklına gelir.

"Çocuklar, şimdi babaannemiz nerede?" diye sorar.

Çocuklar babaannenin oturduğu ili söylerler.

Babanın "Bu börekleri kim yaptı ve yolladı bize?" sorusunu çocuklar "Babaanne" diye cevaplarlar. Baba yine sorar:

"Nerden biliyorsunuz onun yaptığını?" "Çünkü bu güzel su böreğini babaanne yapıyor" diye cevap verir çocuklar. Baba burada şu yorumu ekler: "Biz babaanneyi göremiyoruz gözümüzle. Ancak onun yaptığı bu börek yoluyla onu tanıyor ve biliyoruz. Ayrıca o İstanbul’da olmasa da, yaptığı börekle şimdi bizim yanımızda. Yaratıcımızı da gözümüzle göremiyoruz. Ancak yaratmış olduğu çiçeklerle, rüzgârla, çilekle bizim yanımızda O da."

Allah’ın çok büyük olduğunu, bizim O’nu göremeyecek kadar küçük olduğumuzu söyleyebiliriz. Allah bizi görüyor fakat biz O’nu göremiyoruz. Tv de görünenleri biz görürken, onlar bizi göremiyorlar. Vazifemiz Allah’ı görmek değil, bilmek, tanımak ve sevmektir. Sevdiğimiz herşeyi O verdi bize. Öyle ise O’nu çok sevmeliyiz. O’nu sevdiğimizi göstermek için, O’nun istediklerini yapmalıyız., O’nun istediği gibi olmalıyız, yani Peygamberimiz gibi… Kim o? Allah’ın elçisi, O’nun en çok sevdiği insan. Çocuğun

merakını, nazarını Peygambere çevirirsek, O’nu düşünmesini temin edersek işimiz daha da kolaylaşır. O’nun gibi yaşadıkça Allah bizi sevecek, daha sonra (öldükten sonra) kendisini bize gösterecek.


Cevap: cocuk eğitimi konusunda nasıl davranılacağı hakkında konu ile alakalı yazı-makale veya kitap tavsiye

imam
Çocuğun Dini Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Çocuk terbiyesi çocuğun doğumundan önce başlayan, peder ve validenin ortak bir misyonuyla kendilerinin vefatlarına kadar devam eden oldukça uzun bir zaman dilimine ihtiyaç duyulan bir süreçtir.

Bu konuda örnek göstermemizi istediğiniz Bediüzzaman Hazretleri en önce kendi anne ve babası tarafından doğumundan önce terbiye edilmeye başlanmıştır. Validesi ona hamile olduktan sonra abdestsiz yere basmamakta ve doğumundan sonra da abdestsiz onu emzirmemektedir. Pederi de aynı inceliği gösterip, geçim kaynağı olan büyükbaş hayvanlarını otağa götürürken başkalarının bağ ve bahçelerinden ot yiyip rızıklarına haram bulaşmasın diye ağızlarını bağlamıştır.

Bu örnekte de görüldüğü gibi, doğumdan önce peder ve valide en önce kendilerini bir terbiyeye tabi tutmuşlardır. Bir peder ve valide, çocuğunun doğumundan önce kendi ibadet hayatına çeki düzen vermeli, kötü alışkanlıklarından vazgeçmeye azmetmelidir. Unutulmamalıdır ki çocuğun doğumundan sonraya bırakılacak bir iş değildir. Bir çocuk hayatı boyunca öğrenip öğreneceklerinin hemen hemen yarısını 1 ile 5 yaş arasında öğrenmektedir. Bu döneme ailenin iyi hazırlanması gerekir.


BEYAZ_gul
ALLAH razı olsun imam kardes güzel bir paylasim
Gercekten cocuk yetistirmek guzeligi kadar zorda ALLAH hepimize yardim etsin hayirli evlat olurlar INSALLAH amin


sacitkral
ALLAH razı olsun kardeşim çok güzel ve gerekli paylaşımın için..

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();