Bıyık uzatma veya kesme konusunda dinimizin hükümleri nelerdir?

Bıyık uzatma veya kesme konusunda dinimizin hükümleri nelerdir?

MaxiMilyan
Bıyık uzatma veya kesme konusunda dinimizin hükümleri nelerdir?

"BIYIĞINI UZATAN BİZDEN DEĞİLDİR" hadisini söyleyip bir çırpıda "HARAM" hükmünü veriyorlar. Bir insan bir hadis veya ayetten hüküm verme hakkına hangi şartlar sonucunda sahip olur veya sahip olur mu? AYRICA BIYIK UZATMAK HARAM MI YOKSA SÜNNET Mİ?

Hadislerde kullanılan bizden değildir ifadesi daha çok bizim yani müslümanların uygulamasına uymaz manasını ifade etmektedir. İçtihad derecesinde olmayanların, ayet ve hadislerden bu şekilde hüküm çıkarmaya çalışması yanlıştır. Bu derecedeki bir insan ancak kendi mezhebinin görüşünü ifade edebilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) "Beş şey -başka bir rivâyette- on şey fıtrattadır" buyurmuş, bunlardan birinin de bıyığı kısaltmak olduğunu bildirmiştir. (Müslim, Tahare, 50, 56). Bıyık bırakmak fıtratı (yaratılışı) korumak olduğu için faziletlidir. Nitekim bazı müçtehidlere göre bıyığı tamamen kesmek mekruhtur. Bıyıkla ilgili hadisler bıyığın kısaltılmasıyla ilgilidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Tirmizî’nin rivayet ettiği bir hadis-i şerifte: "Bıyığını kısaltmayan bizden değildir" (Tirmizî, Edeb, 6) buyurmuştur. Bıyıklar üst dudağın kırmızılığı görülecek şekilde kısaltılmalıdır.

İşte alimlerimiz bu konudaki bütün hadis-i şerifleri gözönünde bulundurarak, sakalı bırakmanın sünnet olduğu, zaruret olmadıkca bırakılan sakalı kesmenin tahrimen mekruh olduğunu söylemektedirler.

Bıyık için ise, alimlerimizden bazıları, kesilmemesi ve sadece dudak uçlarından kısaltılması gerektiğini savunurlarken; bazı alimlerimiz ise, kadınlara veya müşriklere benzemek düşüncesi olmaksızın bıyıkların kazınmasını caiz, hatta efdal görürler.

Sakal bırakan kimselerin, sünnete göre bakımını yapmaları, sünnete hürmetin ifadesi olur. Bıyık meselesinde ise dinî ölçü, kılların üst dudağı kaplamaması, bıyığın herkesin kendi kaşının kılları uzunluğunda olması ve dudak hizasını geçmemesidir. Bıyıkları kısaltın hadisine uyan âlimler bıyıklarını ciltleri görünecek kadar kısaltmışlardır.

Tahavî’nin bildirdiğine göre, sakal bırakanların üst dudaktaki kılları(bıyığı) tıraş etmek İmam Azam, Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre kısaltmaktan daha güzeldir. Fakat daha sonra gelen Hanefî fakihlerine göre, bıyıkları tıraş etmek değil, kısaltmak sünnettir. (bk. el-Bahru’r-raik-şamile-7/163)

Netice olarak şunu söyleyebiliriz; şayet sakal bırakılmış ise bıyığın olup olmamasının dinen bir sakıncası yoktur. Eğer sakal yok ise, bıyığın bırakılması daha uygun olanıdır.

forumduasi.com/../../index.php?s=show_qna&id=12287&keyword=sakalİlave bilgiler için tıklayınız…

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: Bıyık uzatma veya kesme konusunda dinimizin hükümleri nelerdir?

ASUDE
dinimizde bıyık kısaltılmalı sakal bırakılmalıdır denmektedir bıyık konusunda şu şekilde önerilmektedir çok uzun olmamalı ayrıca sağlık açısındanda dudak üstünde kalmalıdır

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();