Vebal nedir? islamda vebal kavramı

Vebal nedir? islamda vebal kavramı

Hoca
VEBÂL DİNİ TERİMİ HAKKINDA ANSİKLOPEDİK BİLGİ

Sonunda ceza, şiddet ve azap olan fiil, günah, sorumluluk ve kötü akibet anlamında arapça bir kelime.

Vebâl, mer’anın (otlağın) otunun son derece bol olması demektir. Bu manadan hareketle mecazi olarak mutlak ağırlık, vahamet ve çekilmez kötü sonuç olarak kabul edilmiştir. Vebal, Türkçe’de bu mana ile meşhurdur. Ağır günah manasında kullanılması da bundandır (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’an Dili, İstanbul 1971, VII, 4860).

"Vebâl" kelimesi, Kur’ân’da yalnız dört yerde geçmektedir (el-Mâide, 5/95; el-Haşr, 59/15; et-Teğâbûn, 64/5; et-Talak, 65/9):

"Önceden inkar edenlerin haberi size gelmedi mi? (Onlar), işlerinin vebâlini tattılar ve onlar için acı bir azap vardır" (et-Teğâbûn, 64/5).

Bu âyette geçen "vebâl", inkârcıların dünya hayatında karşılaştıkları sıkıntı ve çektikleri ceza demektir. Azap ise, ahirette kendilerine verilecek olan cezadır (İbn Kesir, Tefsiru’l Kur’âni’l-Azîm, Beyrut 1969, IV, 374; el-Hazin, Lubabu’t-Te’vîl fi Maâni’t Tenzil, Beyrut, IV, 275; ez-Zemahşerî, el-Keşşâf, Kahire 1977, VI,120; Elmalılı Hamdi Yazır, a.g.e., VII, 5026).

"Ey inananlar! İhramda iken av öldürmeyin. Sizden kim kasden onu öldürürse, öldürdüğünün dengi bir hayvan cezası vardır ki bu, öldürülene denk olduğunda içinizden iki adil kişinin karar vereceği, Kâbe ye varacak bir kurban; yahut yoksullara yedirme şeklinde keffâret, ya da buna denk oruçtur. Ta ki böylece (on insan) yaptığı işin vebâlini tadsın" (el-Mâide, 5/95).

Bu âyette, ihramda iken av avlanmanın yasak olduğu ifâde edilmektedir. Bu yasağı işleyen insanlar ceza olarak kurban kesecekler veya keffâret ödeyecekler yahut oruç tutacaklar. Bu, onların bu suçu işlemelerinin cezasıdır. Dikkat edilirse bu cezaların tümü, dünyada verilen cezalardır ve işlenen suçun "vebâl"i olarak tanımlanmışlardır (ez-Zemahşerî, a.g.e., II, 48).

Aşağıdaki âyetlerde de, "vebâl" in dünya hayatındaki, "azab"ın ise, ahiret hayatındaki ceza olduğu açıkça anlatılmaktadır:

"Rabbinin ve O’nun elçilerinin emrinden uzaklaşıp azmış nice memleketler halkı vardır ki, biz onları çetin bir hesaba çekmiş ve onlara şaşkınlık verecek bir cezaya çarptırmışızdır. Onlar yaptıklarının vebâlini tattılar. İşlerinin sonucu da tam bir hüsran o!muştur. Allah onlara şiddetli bir azap hazırlamıştır. O halde ey inanan, akıl selim sahipleri, Allah’tan korkun; Allah size bir uyarı(cı Kitap) indirdi" (et-Talak, 65/8, 9, 10).

Şu âyette de aynı durum söz konusudur:

"Bunların durumu, kendilerinden bir süre önce, yaptıklarının vebâlini gören ve ahirette de kendileri için acı bir azap bulunan kimselerin durumu gibidir" (el-Haşr, 59/15). Hz. Muhammed (s.a.s) de, vebâle sebep olan çeşitli kötülüklerden uzak durmayı emretmiş ve bu husustaki bir hadiste şöyle buyurmuştur:

"Biri, sendeki kusuru öğrenince, dedikodu yaparak seni kötülerse, sen onda bulunan herhangi bir kusurundan dolayı dedikodusunu yapma, onda bulunan kusurundan dolayı onu kınama, kötüleme. Böylece bu işin vebâli onun üzerinde olur" (Ebû Davud, Libâs, 24;. Firuzabadî, Avnü’l Ma’bûd Şerhu Sünen’i Ebi Davud, Medine 1969, XI, 140).

Bütün bunlardan anlaşıldığı gibi, Yüce Allah insanların iyi veya kötü, her türlü amelini tesbit eder. İyiliğin mükafatını ve kötülüğün de cezasını verir. İşlenen iyilik veya kötülüğün karşılığı olan mükafat veya ceza, Yüce Allah tarafından dünya da verilebilir, ahirette de. İşte, insanların işlediği kötülük ve günahlarının karşılığı olan ceza dünya hayatında verilirse, ona vebâl, ahiret hayatında verilirse, ona da azap denir. Her insan, işlediği günahın karşılığı olan vebâl ve azabı, kendisi taşıyacaktır. Hiç bir insan başka bir insanın günahının karşılığı olan cezayı, onun yerine taşımayacaktır. Yüce Allah bu hususta şöyle buyurmuştur:

"İnkâr edenler, inananlara: "Siz bizim yolumuza uyun, (eğer bu hareketiniz hata ise) sizin hatalarınızı biz taşırız" dediler. Oysa kendileri, onların günahlarından hiç bir şey taşıyacak değillerdir. Onlar tamamen yalancıdırlar" (Ankebût, 29/12).

Nureddin TURGAY


Cevap: Vebâl (islamda vebal kavramı) Sonunda ceza, şiddet ve azap olan fiil, günah, sorumluluk ve kötü akibet anlamında

Hoca
amin cümlemizden…
Vebâl (islamda vebal kavramı) Sonunda ceza, şiddet ve azap olan fiil, günah, sorumluluk ve kötü akibet anlamında kelime


vebal almak ne demek

@hmet
Vebal ne demek? kısa

Vebal, günah ile eş anlamlıdır. Allahın haram kıldığı fiilleri işlemektir.

vebal almak ne demek?

Günahını almak demektir.


Yorum: Vebal nedir? islamda vebal kavramı

Kayıtsız Üye
Ben eşinden ayrıldım resmi olarak bosanamadım fakat başka bir kadınla yaşamaya başladım resmi nıkahımız yok imam nikahıyla sürüyoruz 5 yıldır braberız üç tane çocuğu var ailem çocukları var diye kabullenmek istemiyolar şimdiki edin beni çok seviyo fakat bu olaylar yüzünden mutlu olamıyoruz bu durumda ne yapmam gerekiyor ayrılsam vebalde kalırmıyım ahini almak istemiyorum fakat ailemde çok baskı yapıyo bırakmasam ailem i n ahini alcam çaresizim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler


arifselim
İlk önce dini nikahın gizli değilse bu kadın dinen hanımındır namusumdur ve sen ondan sorumlusun. Aileni bir şekilde razı etmeye çalış ve durumun bu olduğunu anlat onlara. Allah yardımcın olsun.


arifselim
< Esinden gizli baskasiyla nikahli yasiyan kisi vebal aliyormu bu dunyada yaptiginin vebalini cekermi >
Hanımından gizli başkasıyla olan kişi elbette yaptığının hesabında ne varsa o hesabı Allah’a verecektir. Gizli nikah zaten caiz değildir.


Kayıtsız Üye
ben ablamin isyerinde calisiyorum ablamin esi cezaevinde isyeri bir baskasinin uzerinde o ilgileniyo benim eşim bana dediki eğer sana biri gelir bir şey der se cikip geliceksin cikmassan hakkimi helal etmem dedi burayla ilgilenen kisi bizim için ablamin kocasina dukkana bakmiyolar musterilerle ilgilenmiyolar demis oda geldi bize soyledi benimde çok canim skildi ben cikarim calismam ozaman dedim eşim bana vebal attigi için cikarim dedim ablam çok uzul du bacim ben burayi sana emanet ettim baskisana guvenemem dedi nonul birakma beni dedi cocuklarim için lütfen dedi bende cik madim esimin verdigi vebal dan gunah olurmuyom


arifselim
Elinden geldiği kadar ablana yardımcı olabilirsin ama mutlaka öncelik yuvan ve eşinin rızası olmalıdır. Bu diğer işlerininde üstündedir.


Kayıtsız Üye
Beni dini yayından aradılar Kur’an’ı Kerim almam için ben ara ara alıyorum bu sefer olur ama maaş gününeme daha var dedim Onlar önce yolladı alamadım postanede bekliyor sıra beni aradılar almam gerekli vebalı var dediler lütfen cevap yazarsanız sevinirim


afsarbeyi
Kuranı kerimdir diye kendini almak zorunda gibi görme. Aradıklarında dahi ismemeliydin. Onlar ticaret yapıyor da olabilir. Söz verilen zamanda gelmemişse bırak iade olsun. Burada Kuran olmasından dolayı hiç bir vebal yoktur mesele sadece söz verip vermemenle ilgilidir.


Kayıtsız Üye
Evli bir adamla 4 yıldır birlikteyim dini nikah var ve sonunda ailesi ve çocukları beni öğrendi bırakması için beni eşime baskı yapıyorlar oysa resmı nikah diğer esinde ve ben böyle kabullendim ben simdi onların vebalini alırmıyim çünkü bana Allah katında yerin yok dediler


arifselim
Eğer kıydığın nikah gizli bir şekilde kıyılmış ise bu nikah geçerli değildir. Kendini o adamın eşi yerine ve çocuklarının yerine koyarak düşün. Hangi şartlarda ve nasıl bir durumda bunu yapmışsınız bilmem ama Allah’a herşeyin hesabı verilecektir.


Kayıtsız Üye
Ben sözlüyum ve sozlume yalan soyledm gecmisimle alakalı ama çok pismanım çok cahillik yaptm farkındaym ama toparladm kendimi kafamı karsima iyi duzgun biri cktı sakladm şuan askerde bana en ufak yalanın varsa sakladigin varsa gelmeyim burdan dedi yardm edin dua ediyorum rabbim beni affet ona bir sey olmasn bizi nasip eyle beni affet pismanım diye çok icten soyledi.


Kayıtsız Üye
Benım altınlarımı kaynım aldı ve bunu herkes biliyor bir şey yapmıyorlar esimin ailesine sürekli beddua ediyorum ah ediyorum bu hırsızlık olayına göz yuman herkes bnm gözümde hırsız. Hırsızlığı yapan kısıye ailecek destek veriyorlar susuyorlar koruyorlar.


vebal ne demek, vebal almak, vebal almak nedir

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();