Sıkıntı, depresyon, bunalım ve ruh daralması gibi durumlarda nasıl dua etmeliyiz?

Sıkıntı, depresyon, bunalım ve ruh daralması gibi durumlarda nasıl dua etmeliyiz?

Kayıtsız Üye
Sıkıntı, depresyon, bunalım ve ruh daralması gibi durumlarda nasıl dua etmeliyiz?


Cevap: Sıkıntı, depresyon, bunalım ve ruh daralması gibi durumlarda nasıl dua etmeliyiz?

Desert Rose
Hz. Aişe (r.a)’dan şöyle rivâyet edilmiştir:
Hz. Peygamber (s.a.s) hasta olan akrabalarının üzerine okuyarak
sağ eliyle onları sıvazlar ve şöyle derdi: "Ey Allah’ım, ey insanların
Rabb’ı, şu hastalığı götür, şifâ ver, şifâ veren Sensin. Senin vereceğin
şifâdan başka şifâ yoktur. Hastalığı ortadan kaldıracak bir şifâ ver"
(İbn Mace, Tıb, 35, 36).

"Mü’minin işi hayrete şayandır. Zira işinin hepsi onun için hayırlıdır. Bu özellik yalnız mü’mine özgüdür. Zira sevinirse şükreder. Bu ise onun için hayırlıdır. Başına belâ gelirse sabreder. Bu da onun için hayırlıdır" (Riyâzüs-Sâlihin, 1, 54).

Ayrıca insanlar hayat boyunca, bolluk veya yokluk içinde kalabilir, sağlıklı iken hastalanır, sel, deprem, yangın gibi felâketlerle karşılaşabilir; bütün bu durumlarda insanın en büyük dayanağı sabırdır. Aksine davranış, insanı Allah Teâlâ’ya isyana ve nankörlüğe sürükler. Cenab-ı Hak bu konuda şöyle buyurmuştur: "Doğrusu kim Allah’tan korkar ve düştüğü felâkete sabrederse; muhakkak ki Allah iyilik edenlerin mükafatı boşa, çıkarmaz" (Yusuf, 12/90).

Peygamberler sabrın en büyük örnekleridir. Çünkü onlar bütün güçlükleri sabırla karşılamışlardır. Dileğimiz Allah (c.c.)’ın bizi, "belâlarına çok sabreden ve nimetlerine çok şükreden" kullarından eylemesi olmalıdır (İbrahim, 14/5).

Sabrın sonu selâmettir. Sabır, iman ve ibadetin, ilim ve hikmetin, kısaca bütün faziletlerin başıdır. Sabırlı insan iyi insandır. İyi işler yapıp birbirine hakkı ve sabrı tavsiye edenlerin kurtuluşa ereceklerini Allah Teâlâ haber vermiştir. Sabır zafere giden yoldur (el-Asr, 103/1-3).

Peygamber Efendimiz; "Sabır ve tahammül gösteren kimseyi Cenab-ı Hakk sabırlı kılar. Sabırdan daha hayırlı ve geniş bir nimet hiç bir kimseye verilmemiştir" (Tirmizi, Birr, 76).

"Hoşlanmadığın şeye sabretmende büyük fayda vardır" (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 307) buyurmuştur.

Ayrıca Cenab-ı Hakk şöyle buyuruyor:

"Muhakkak sizi biraz korku, biraz açlık ve mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltmekle deneriz; sabredenleri müjdele" (el-Bakara, 2/ 155).


Cevap: Sıkıntı, depresyon, bunalım ve ruh daralması gibi durumlarda nasıl dua etmeliyiz?

Kayıtsız Üye
inşirah suresini 11 sefer okumakta rahatlatıyor diye duydumudu, bir kaç okudum , işe yaradıydı, biiznillah.


gökcan
Ruhum sıkılıyor kalbim daraliyor ne yapmam lazim


ruh daralması, ruh sıkıntısı, daralmak

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();