Tavla ve Okey oynamak günah mı ?

Tavla ve Okey oynamak günah mı ?

aaööa
Bilgisayar üzerinden oynansa farkeder mi ?


Cevap: Tavla ve Okey oynamak günah mı ?

^^SiNeM^^
Tavla ve Okey oynamak haramdır günahtır. İkisi de kumar oyunudur.
Hiç bir şey ortaya konmadan oynansa bile caiz değildir.
forumduasi.com/ahlak-iyi-ve-kotu-ahlaki-soru-ve-cevaplari/12067-tavla-oynamak-gunahmidir.html

https://www.forumduasi.com/ahlak-iyi-ve-kotu-ahlaki-soru-ve-cevaplari/12067-tavla-oynamak-gunahmidir.html

forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/85495-internette-okey-oynamak-haram-mi.html


Cevap: Tavla ve Okey oynamak günah mı ?

holy45
zaman öldürmek günahtır


Cevap: Tavla ve Okey oynamak günah mı ?

islamyolu
Kardeşim santranç oynamaya Haram diyen Ehli sünnet Alimleri var. tavlada okeyde Aynı gruba girer. insanın zamanını çalar bunlar. kumara doğru yol çizer .


aaööa
Bununla ilgili hiç bir net bilgi yok mu ?


m.deniz
< Bununla ilgili hiç bir net bilgi yok mu ? >
SİNEM adlı arkadaşın paylaşımı gayet kesin ve net bir bilgi okursan görürsün


selami6363
müslümanın boş zamanı olamaz okey tavla bize hiç bir fayda sağlamaz ama onla öldürecegimiz zamanı bir süre okumakla yada ilmihal okuyarak değerlendirisek daha iyi olmazmi kardeş selam ve dua ile


aaööa
m.deniz

Okudum. Ama hadislerde vs. ne denmiş merak ediyorum. Varsa bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.


Desert Rose
Bilgisayarda haram olmayan, kumara girmeyen oyunları oynamak
haram değildir. Bir oyun haramsa onu bilgisayarda oynamakla

masada oynamak arasında fark yoktur.
SİE

—————

SORU: 1.İnternet üzerinde oynanan online oyunlarda hile yapmak kul hakkı mı?
2.İnternet üzerinde oynanan Knight Online benzeri bir takım oyunlar var. Aylık üyelik parası ödüyorsun. 15-30 Tl arası.. Bu oyunlarda herkesin bir adamı (char/karakter) var. Bu adam oynadıkça yükseliyor ve bazı sanal eşyalara sahip olabiliyorsun. Oyunda geliştikçe, seviye atladıkça bu karakterleri gerçek para ile de satmak mümkün… Bundan elde edilen para helal mi? ve bu charları kısa süred geliştirmek için gerçek parayla alınan (kredi kartı vs.) Premium, bot ( otamatik char geliştirme programı), silk ( oyun için istenirse gerçek parayla alınır) için ödenen para helal mi veya illegal indirdiğim bir programla karakteri geliştirip, satıp gerçek paraya çevirmek de mümkün… Bu şekilde para kazanmak caiz mi?
3.Ayrıca online bir oyun sitesi açmak istiyorum. İçerisinde tavla, okey, bilardo, dama, satranç gibi oyunlar olacak. ( www. gamyun. net) gibi.. Böyle bir site açabilir miyim?
CEVAP: Bu sorular, ancak boş ve hedefsiz insanların meşguliyeti olacak işlerle alakalıdır. Biz ise, Müslüman insanların ciddi işleri ile ilgilenmeye çalışıyoruz

Nureddin Yıldız


Ercan
< Kardeşim santranç oynamaya Haram diyen Ehli sünnet Alimleri var tavlada okeyde Aynı gruba girerinsanın zamanını çalar bunlar kumara doğru yol çizer >
Satranç oynamak, çok fazla zaman ayırmadıkça ve ibadeti engellemedikçe şafiye göre haram değildir. Şâfiî mezhebinin kudretli âlimlerinden İmam Nevevî bu hususta şöyle der:

"Satranç, âlimlerin çoğuna göre haramdır. Bir kimse bu oyun sebebiyle bir namaz vaktini geçirir veya bir menfaat karşılığında oynarsa bize göre de haramdır.”

İmam Nevevî’nin de belirttiği gibi, satrancın mubah sayılması için dört şartın mevcut olması gerekir:

1. Satranç oynayanlar, oyuna dalmak suretiyle namazın gecikmesine meydan vermemelidir.

2. Satranç kumara yol açacak şekilde para ve benzeri bir menfaat karşılığında oynanmamalı, yani kazanan ve kaybeden bir şey alma şartını koşmamalıdır.

3. Oynayanlar, oyun esnasında dillerini kötü sözlerden yalan, gıybet ve küfürden sakındırmalıdır.

4. Satranca alışan kimseler, ondan vaz geçemeyecek kadar müptelâ olmamalıdır.
Şu halde, bu görüşe göre, ölçüyü kaçırmamak, ibadetlere mâni olmamak ve günahlara vesile kılınmamak şartıyla, satranç mubah görülmektedir.

Satrancın mubahlığını, oyunun kendi mahiyeti itibariyle ele alan Şâfiî ulemâsından İbni Hacer el-Mekkî ise tavla ile satranç arasındaki farkı şöyle izah etmektedir:

"Tavlada oyun zarlara dayanmaktadır. Fakat satranç düşünce ve zihnî melekeye dayanmaktadır. Bu bakımdan, savaş taktikleri hususunda bundan istifade edilebilir.”
Ez-Zevâcir isimli eserinde bu meseleye uzunca yer veren İbni Hacer son olarak şu neticeye varmaktadır:

"Bu meseledeki farklı görüşleri uzun boylu zikretmenin bir faydası yoktur. Kaide anlaşıldıktan sonra üzerine hükmü bina etmek mümkün olur. Kaide şudur: Bu çeşit oyunlar düşünce ve hesaba dayanıyorsa, helâl demekten başka yol yoktur. Satranç bunun gibidir. Şayet zar ve tahmine dayanıyorsa, buna da haram demekten başka çare yoktur. Tavla da bunun gibidir.”

Netice itibariyle, İmam Şâfiî ve Ebû Yusuf’un şartlarına uyarak, İbni Hacer’in de izahını göz önüne alarak, ruhsat tarafını tercih edip, satranç oynayanların mes’uliyetten kurtulmaları mümkündür.

Mehmed Paksu


Kayıtsız Üye
Müminler! İçki, kumar, dikili taslar ve fal okları şeytan isi pisliklerdir. Onlardan uzak durun ki umduğunuza kavuşasınız. Şeytanın istediği tek şey içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak bir de Allah’ın zikrinden (Kur’an’dan) ve namazdan sizi alıkoymaktadır. Artık vazgeçersiniz değil mi? (Mâide, 5/90-92)


hasan19080
Internetten para kazanmak haram mıdır? Ama çalışarak. Kumarla değil?


Darusselam
Tavla ve Okey oynamak günah mı ?

Kumarı ve şans oyunlarını puta tapmak ile birlikte zikretmiş ve bunları puta tapmaya atfetmiştir.
– Bunlara necis demiştir.
– Şeytanın amellerinden saymıştır.
– Bunlardan sakınılmasını emretmiştir.
– Her iki cihanda kurtuluşu bunlardan sakınmaya bağlamıştır.
– Şeytanın bu şeylerle insanlar arasına düşmanlık sokma özelliğini zikretmiştir.
– Buğzun ve kinin oluşumuna bunları sebep göstermiştir.
– Allah’ın zikrinden alıkonmayı bunlara bağlamıştır.
– Namazdan alıkonma özelliğini bunlara atfetmiştir.

Şeytan, alkol ve kumar vasıtasıyla insan ilişkilerini kirletmektedir. İnsanlar arasına düşmanlık ve kin sokmak suretiyle insan ilişkilerini, yani sosyal çevreyi kirletmektedir. Şeytanın akıttığı lağımın içinde düşmanlık ve kin vardır. Bu lağım insanlar arası ilişkilere, yani sosyal çevreye akınca, düşmanlık ve kini oralara taşımaktadır.

Ayrıca Şeytan, Müslüman ile Allah arasındaki ilişkileri de kirletmektedir. Müslümanı, Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoyarak, kul Allah ilişkisinin oluşturduğu ibâdeti, yani manevî çevreyi kirletmektedir.

Yüce Allah, alkol ve kumarın sebep olduğu sosyal ve manevî kirlenmeleri anlattıktan sonra, soru şeklinde bir emir vermektedir. "O halde vazgeçmeyecek misiniz?" ya da "Vazgeçersiniz, değil mi?" ifadesi, vazgeçmenin gerekliliğini ifade eden edebî bir hitap tarzıdır.


Kayıtsız Üye
Çok. Doğru yeminle müslüman boş kalmaz kalamaz kalmamalı saygılar sevgiler


imam
Okey ve tavla oynamak günahtır bu bilgisayar üzerinden olsa bile


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum, siz neye göre haram diyorsunuz okey için belirli bir kaynak varsa kaynağıda yazında ona göre bizde o kaynaktan bakalim ben çok arastirdim oyle nasıl haram diyorsunuz. Lütfen kesin bilgi olmadan birseye haram,helal demeyin.


okey oynamak günah mı, okey oynamak haram mı, okey oynamak günahmı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();