Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir?
Kayıtsız Üye
Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir dinimizin hükmü hakkında bilgiler verir misiniz ?
Cevap: Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir?
Müftü
Eşler karşılıklı rıza ile gebeliği önleyici tedbirler alabilirler. Bunun eski ve yeni bir çok yöntemi vardır. Yöntemlerin bir kısmı kadının hamile kalmasını engellerken bir kısmı da yumurtayı dışarı atmaktadır. Kadının hamile kalmasını engelleyen yöntemler içerisinde en yaygını ve ilk dönem Müslümanları tarafından da uygulanmış olanı azildir. Erkeğin cinsel ilişki sırasında sipermini dışarı akıtmasından ibaret olan azil, meşru kabul edilmiş ve Allah Resulü tarafından da yasaklanmamıştır.
Döllenmiş hücreyi dışarı atan yöntemler ise gebeliği önleyen azilden farklıdır. Zira bu yöntemlerde engelleme değil, cenini imha vardır. Bu yüzden fakihler tarafından çocuk düşürme başlığı altında değerlendirilmişlerdir. Gebeliği önleyici olarak bilinen fakat zaman zaman bunu engelleyemeyen, anne karnında oluşan cenini imha edip dışarı atma şeklinde fonksiyon icra eden spiral ise bu cihetle gebeliği önlemekten ziyade çocuk düşürmeye benzemektedir. Buna göre azil yapmak ya prezervatif kullanmak gibi yöntemlerle gebeliği önlemek caiz, üreyen hücreleri imha eden spiral gibi unsurları kullanmak ise caiz değildir.
Buhârî, Nikâh: 96; Müslim, Nikâh: 125-138.
Cevap: Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir?
Fetva Meclisi
spiral takmak günahmıdır
Çeşitli sebeplerle doğum istenmediği durumlarda, gebeliği önleyici tedbirlere başvurulması, ashab-ı kiram ile müctehidlerin çoğunluğu tarafından caiz görülmüştür. Ancak sahabe-i kiramın bir kısmı ile onların görüşlerine katılan bazı müctehidler ise gebeliği önleyici tedbirlere başvurmayı mekruh saymışlardır.
Gebeliği önleme yöntemlerinden biri de kadınların spiral kullanmalarıdır. Spiralin aşılanmış yumurtayı imhadan ziyade, aşılanmayı (hamile kalmayı) engellediği bildirilmiştir. Sağlık bakımından zararlı olmadığı sürece spiral kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak, devamlı kısırlığa yol açan ilaç ve aletlerin kullanılması, sağlığı ilgilendiren kesin bir zaruret bulunmadıkça caiz görülmemiştir (Said Ramazan el-Butî, Mes’eletü Tahdîdi’n-Nesl, s. 20-24, Şam, 1975). Ancak bir kadının cinsel organına dokunmak veya bakmak sadece hastalık, doğum gibi zaruri hallerde caiz olur. Spiral yerleştirirken bu hususun da göz önünde bulundurulması gerekir.
Yorum: Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir?
Kayıtsız Üye
Biri 15 diğeri 3 aylık iki oğlum var küçük olmaları sebebiyle spiral taktım istiyorum dinen caizmi
arifselim
Spiral takılması eğer sağlığa bir zararı yoksa yani kalıcı bir şekilde kısırlığa neden olmuyorsa taktırmak caizdir. Ama burda ortaya bir başka haram çıkmaktadır ki oda avret yerinin gösterilmesi olur.
– Bir kadının cinsel organına dokunmak veya bakmak sadece hastalık, doğum gibi zaruri hallerde caiz olur. Spiral yerleştirirken bu hususun da göz önünde bulundurulması gerekir.
Kayıtsız Üye
Bu cevap çok işime yaradı.13 yìldır kardeşim olacak diye bekliyotum.Ama bugün öğrendim ki bu sebepten dolayı kardeşim olamazmış.Gerçekten çok üzülmüştüm bunu anneme göstericem umarım böyle işlarden vazgeçer.
Kayıtsız Üye
3 çocuğum var eşim 4. çocuğu istiyor birde rahatsızlığım var şiddetli ağrılarım oluyor beyincikte sarkma ve sınır ucu zedelenmesi rahatsızlığından dolayi 3. Çocuğum sezeryanla alındı bu durumda eşimden habersiz doğum kontrol hapı veya başka yöntem kullana bilir miyim
arifselim
Daima öncelik kadının yani annenin sağlığıdır. Bu konuda ciddi bir rahatsızlığın varsa eşine bunu doktor tarafından tehlikeli olduğunu söyleyebilirsin. Bu hak sana ait olsa da eşinle konuşarak halletmeniz en uygun olanıdır. Yoksa gizlemek başka sorunları doğurur.
spiral caiz mi, spiral taktırmak günahmı, spiral taktırmak caiz mi