Hayal kurmak günah mı?

Hayal kurmak günah mı?

sacitkral
Merhaba hayal kurmak günah mıdır kısaca bilgi verir misiniz


Cevap: hayal kurmak günahmı?

mumsema
< hayal kurmak günahmı? >
Kurduğunuz hayale bağlı. 🙂

Hayal kurmak günah değil fakat günah olan şeyleri hayal etmek manevi hayatınızı etkiler.
Onun için haramları hayal etmek amel defterimize günah olarak yazılmasa da asla kötü düşünmeyelim, maneviyatımızı kirletmeyelim.


Cevap: hayal kurmak günahmı?

Yakut
< Kurduğunuz hayale bağlı. >

güzel cvp hocam 🙂


Cevap: hayal kurmak günahmı?

holy45
insan hayelleri ile yaşar unutma herkezin bir hayali var


Ercan
Kurduğunuz hayalinizin temiz olup olmadığını kontrol edin. 🙂
Temiz olmayan hayaller insanı yoldan çıkartır, hırsa kaptırır ve hata yaptırır. Allah Korusun. Selam ve Dua ile


sacitkral
hepinizden ALLAH razı olsun..


kevasor47
mumsema hocam hayal kurmak günah değildir kötü hayalde olsa o hayali gerçekleştirmediğiniz takdirde sevap gelir ama o kötü hayal gerçekleştirilirse günah olur eğer güzel yani dinen sakıncalı olmayan 1 hayal düşünürse o o hayali düşündüğü için sevap alır o düşündüğü hayali yaparsa 2 misli sevap alır…yanlışssam düzeltin lütfen!!!


imamhatipli42
< mumsema hocam hayal kurmak günah değildir kötü hayalde olsa o hayali gerçekleştirmediğiniz takdirde sevap gelir ama o kötü hayal gerçekleştirilirse günah olur eğer güzel yani dinen sakıncalı olmayan 1 hayal düşünürse o o hayali düşündüğü için sevap alır o düşündüğü hayali yaparsa 2 misli sevap alır…yanlışssam düzeltin lütfen!!! >
Sizin anlattığınız niyetle ilgilidir.
Hayal kurmak gerçekleştiğini de varsaymaktır ve fiiliyatın içeriğini de düşünmektir. Niyet de sadece yapma düşüncesi olur fiiliyatın içeriği olmaz.


Desert Rose
Müslümanın Hayalleri Nasıl Olmalı?
İnsanoğlu bu dünyada sürekli hayal kurarak yaşamaktadır İslam dini insanoğlunun kurduğu bu hayallere de müdahale etmektedir Çünkü İslam dini insana öyle bir bakış sunmaktadır ki, bu bakış hayatının her alanını şekillendirmektedir Bu bakış açısı Kur’an-ı Kerîm’de Allah’ın boyası olarak ifadesini bulmaktadır

Bakara suresi 138 Ayette Cenâb-ı Hakk şöyle buyurmaktadır: "Allâh’ın boyası (ile boyan) Allâh’ın boyasından daha güzel boyası olan kimdir? Biz ancak O’na kulluk ederiz”

İşte bu ayette ifadesini bulan "Allah’ın boyası” nitelemesi Müslüman bireye hayatın her alanında bir bakış açısı sunmakta, bu birey hayatını ona göre tanzim etmektedir Hayatın en önemli boyutlarından birisi de insanların hayalleridir İnsanlar hayal kurabildikleri müddetçe yaşam enerjilerini sürekli canlı tutabilirler Allah’ın boyası ile boyanan Müslüman kişi, hayallerinde kısa mesafeli hesaplar içine girmeyecektir Hayallerini bu dünya ile sınırlı tutmak Müslüman açısından dar görüşlü bir ameliye olacaktır Sadece dünya ile, yani dünyevi arzularla sınırlanmış hayaller İslam’da emel şeklinde ifade edilmektedir İnsanoğlu fıtratı icabı hayal kurmak durumundadır Ancak kurulan bu hayaller, dünya denen bu imtihan alemini aşıp ötelere ulaşmadıkça kadük kalacaktır

İnsanoğlunun büyük bir zaafı da Allah (cc) tarafından kendisine verilen bu hayal kurma yetisini sadece bu dünyaya hasrederek, tabir caizse orman içerisinde sadece bir ağaca takılıp kalma ve ormanı o ağaçtan ibaret sanma gafletidir Kur’an-ı Kerîm’de böylesi bir gaflet içerisinde olanlar şu şekilde anlatılmaktadır: "Dediler ki: "Ne varsa dünyâ hayâtımızdır, başka bir şey yoktur Ölürüz, yaşarız Bizi zamandan başkası helâk etmiyor" Fakat onların bu hususta hiçbir bilgileri yoktur Onlar sadece zannediyorlar” (Casiye, 24)

Bu türlü bir yaklaşım Müslüman bir birey için söz konusu olamaz Ancak bizler de, bu mülahazalarla olmasa da, bazen dünyevi hayallerimizin dozunu kaçırıyoruz Peygamber Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) bu durumu ifade sadedince İbn Mesud’un naklettiği bir rivayette şöyle buyurmaktadır:

"İbnu Mes’ud (radıyAllahu anh) anlatıyor: "Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) birgün yere çubukla, kare biçiminde bir şekil çizdi Sonra, bunun ortasına bir hat çekti, onun dışında da bir hat çizdi Sonra bu hattın ortasından itibaren bu ortadaki hatta istinad eden bir kısım küçük çizgiler attı

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bu çizdiklerini şöyle açıkladı:
Şu çizgi insandır Şu onu saran kare çizgisi de eceldir Şu dışarı uzanan çizgi de onun emelidir (Bu emel çizgisini kesen) şu küçük çizgiler de musibetlerdir Bu musibet oku yolunu şaşırarak insana değmese bile, diğer biri değer Bu da değmezse ecel oku değer (Buhârî, Rikak: 3; Tirmizî, Kıyamet: 23, (2456); İbnu Mace, Zühd: 27, (4231))

Bu rivayette Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) emel ve ecel münasebetini çok sade bir şekilde açıklamaktadır İnsanoğlu ecelinin geleceğini düşünmeden; dünyevi hayaller içine dalmışken, ansızın, bir sınav salonu mesabesinde olan dünya aleminde sınav süresinin bitmesi anlamına gelen ecel zili çalıp ebediyet alemine göç etmektedir Arkasında ise dünyalık heves, hayal ve planlarını yani emelini bırakmaktadır

Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) bu durumu Hz Enes’in (radıyAllahu anh) diliyle başka bir vesile ile şöyle anlatmaktadır:

"Hz Enes (radıyAllahuu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) yere bir çizgi çizdi ve: "Bu insanı temsil eder" buyurdu Sonra bunun yanına ikinci bir çizgi daha çizerek: "Bu da ecelini temsil eder" buyurdu Ondan daha uzağa bir çizgi daha çizdikten sonra: "Bu da emeldir" dedi ve ilâve etti: "İşte insan daha böyle iken (yani emeline kavuşmadan) ona daha yakın olan (eceli) ansızın geliverir"( Buhârî, Rikak: 4; Tirmizî, Zühd: 25, (2335); İbnu Mâce, Zühd: 27, (4232))

Bizler de başımızı iki elimiz arasına alıp günlük meşgalelerden uzaklaşıp ne yapmakta olduğumuzu düşündüğümüzde, ecelimizi hesaba katmadan uzun vadeli bir takım dünyevi planlar içine girdiğimizi görmekteyiz Ev, araba, ev eşyası gibi dünyevi metaları almak için uzun uzun planlar yapmakta, iş yerimizdeki kariyerimizi yükseltmek için olmadık çabalar içine girmekteyiz Oysaki Efendimizin (aleyhissalâtu vesselâm) yukarıda ifade ettiği gibi, insan o kadar uzun planlar yapmaktadır ki, ömrü bu planları gerçekleştirmeye kifayet etmemektedir Bu dünyadan göç etmiş insanlarla yeniden konuşma imkânımız olsa, daha yapacak onlarca planlarının olduğunu ifade edeceklerdir Kâinatın Efendisi (aleyhissalâtu vesselâm) bizleri bu tür gaflet haline karşı uyarmaktadır Çünkü bu dünyayla sınırlı olan hayaller insanın dünyaya gönderiliş gayesine aykırıdır İnsanoğlu bu âleme kalıcı olarak değil, belli bir süre imtihan olmak için gelmiştir Peygamber efendimiz bu durumu garip veya yolcu olmakla açıklamaktadır Bu dünyayla sınırlı olan hayallerden kurtulmanın yolunu İbn Ömer’e anlatan Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

"İbnu Ömer (radıyAllahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) omzumdan tuttu ve:

"Sen dünyada bir garib veya bir yolcu gibi ol" buyurdu

İbnu Ömer (radıyAllahu anh) şöyle diyordu: "Akşama erdin mi, sabahı bekleme, sabaha erdin mi akşamı bekleme Sağlıklı olduğun sırada hastalık halin için hazırlık yap Hayatta iken de ölüm için hazırlık yap"( Buhârî, Rikak: 2)

Tirmizî’nin rivayetinde, "yolcu gibi ol" sözünden sonra şu ziyade var: "Kendini kabir ehlinden added" (Tirmizî, Zühd: 25, (2334))

Efendimiz bizzat kendisi bu dünyada bir yolcu gibi yaşamıştır Onun yaşantısı incelendiğinde dünyevi zevklere daldığı, uzun dünyevi planlar içerisinde olduğu kesinlikle görülmemektedir Yemek yemesi, yatması, kalkması vs hayatının her aşaması bir yolcu edasında geçmiş ve bu dünyadan göçme anında "refik-i a’la” nidaları gökleri inletmiştir

Cenab-ı Hakk hayallerimizi bu dünyanın geçici hevesleriyle sınırlandırmaktan bizleri muhafaza eylesin! Bizleri ötelerin muştusunu elde etmek amacıyla hayal kuran kullarından eylesin!


mumsema
< mumsema hocam hayal kurmak günah değildir kötü hayalde olsa o hayali gerçekleştirmediğiniz takdirde sevap gelir ama o kötü hayal gerçekleştirilirse günah olur eğer güzel yani dinen sakıncalı olmayan 1 hayal düşünürse o o hayali düşündüğü için sevap alır o düşündüğü hayali yaparsa 2 misli sevap alır…yanlışssam düzeltin lütfen!!! >
Kevasor kardeş,
Fiile geçmediği sürece hayeller günah olarak yazılmaz bu doğru ama kötü hayaller maneviyatı tahrip eder.


Kayıtsız Üye
İzledigim filmden , okudugum kitaba .. Herseyden etkileniyorum ve ordaki insanların yasantisi gibi bir yasantim oldugunu hayal ediyorum … Ama artik aliskanlik oldu . Ben istesemde birakamiyorum .. Bundan nasıl vazgecerim ve kurdugum hayaller günah mı ?


mum
fantazi hayal kurmak günah mı?
Hayaller gerçekleşmediği sürece günah yazılmaz.


Kayıtsız Üye
İnsanın kendisine haram olan biriyle ama mesela babası gibi gördüğü ve babası yaşında olan biriyle hayal kurması (sanki baba kızlarmışçasına hayal kurması örn:babasına sarıldığı gibi ona da sarılma hayali) günah mıdır?


arifselim
Haram bir ilişki olma ihtimali olan düşünce ve hayaller doğru değildir. Bunu alışkanlık haline getirmemek gerekir. Zamanla bu hayal kurmalar insanı başka yönlere götürebilir veya zamanını boş yere harcayabilir.


Kayıtsız Üye
bişey sormak istiyorum,hala aynı mısınız 4 yıl geçmiş ya merak ettim acaba yaştan mı kaynaklanıyor diye?


Kayıtsız Üye
Bende aynı bu durumdayım. Kendimi düzeltmeye çalıştım baya azaldı ama bazen aklıma geliyor.


Kayıtsız Üye
Hocam iyi günler. Ben 16 yaşında bir genç kızım. Her genç kız gibi benim de hayallerim var. Hani mesleğim, eşim , çocuklarım… Gibi. Bazı tanıdıklarım bana olmiycak hayallerin var boşuna hayal kurma gibi şeyler söylüyorlar. Hani kurduğum hayaller eşimi düşünerek çocuklarım olursa onu düşünerek. Bu konuda okuyabilicegim dua var mı ve napmaliyim. Hani hayal kurmayı bırakabilir miyim? Çoğu hayalim evlendikten sonrası. Ne yapmalıyım? Şimdiden Allah razı olsun hocam.


mum
Hayalinizde olmayacak işler yoktur, bunları Allahtan isteyin ama isterken mutlaka hayırlısını dileyin.
Her farz namazdan sonra kabul olan bir dua vardır ihmal etmeyin.


Kayıtsız Üye
1. Sevdiğimizi düşünmek caiz mi?
Hani böyle normal düşünmek sadece.

2. Mesela "hayaller, gerçeğine adım attırmadıkça günah değildir." Yazıyor fetvameclisi sitesinde. Bu hayalleri ama şehvetsiz mi etmeliyiz? Hani böyle biraz hiss gelebilir mi?

3. Belki hayal ettik ve sonra o hayali yaşadık, ama hayalden dolayı değil. Hani o hayal bizi buna itmedi. O zaman o hayali etmek haram değil miydi?

4. Hayal ederken o şeyi yapmak isteme hissi varsa haram mı? Ama gerçekte o hiss olsa bile yapmak istememek.


mum
1. Neden günah olsun..? Sevdiklerimiz hep aklımızda 🙂

2. Hocam doğru demiştir.

3. Hayır.

4. Olmadığı sürece günah yazılmaz.


Kayıtsız Üye
Ben 18 yaşında üniversite öğrencisiyim,ve ileriye dönük evlilik hayali kuruyorum ama herhangi bir kişiyle değil evliliğin dinimizdeki önemini bilerek bu duyguyu tatmak adına hayaller kuruyorum,çocuk sahibi olmak istiyorum ama şuan değil daha sonra daha ileride sadece hayal kuruyorum bu yaptığım günah mıdır?
Birde bu yaşta ileride sağlıklı bir evlilik yapmak adına bu tür eğitici kitaplar okumam doğru mudur?


Kayıtsız Üye
insan vardır hayır işlere imrenir, o ameli yapmasa bile o hayır ameli işleyenlerden payını alır
insan vardır şer işlere imrenir, o şerri işlemese bile o şer ameli işleyenlerden payını alır

dolayısıyla durduk yere hayır sayaçlarını işletmek varken, şer sayaçlarını işletmeyin. hayallerde imrenmek vardır, o amellerin özlemi vardır. mesela şehit olmayı isteyen biri yatağında ölsede şehit sayılır, türlü masiyetleri onaylayan onlara imrenen birisi de o masiyetleri işlemese bile o masiyetlerden payını alır. zihninizin ve kalbinizin ifsadı da cabasıdır. on seneler geçse kalbinden ve zihninden o çirkin izleri temizlemekte zordur. ayrıca akla gelmek, düşünmek, düşünmeyi sevmek, istemek, insanın kendisini görmek istediği hedef,hayal etmek, hayallerde yaşamak farklıdır. düşünmeyi sevmek ve hayal kısmına fazla bulaşmayın. akla gelenlerden ve düşündüklerinizden sorumlu olmayabilirsiniz ancak şöyle bir zannınız olmasın, imrendiklerinizden sorumlusunuz. düşünmeyi sevmekten ve hayal kurmakdan da pek bir hayır gelmez.

< Ben 18 yaşında üniversite öğrencisiyim,ve ileriye dönük evlilik hayali kuruyorum ama herhangi bir kişiyle değil evliliğin dinimizdeki önemini bilerek bu duyguyu tatmak adına hayaller kuruyorum,çocuk sahibi olmak istiyorum ama şuan değil daha sonra daha ileride sadece hayal kuruyorum bu yaptığım günah mıdır?
Birde bu yaşta ileride sağlıklı bir evlilik yapmak adına bu tür eğitici kitaplar okumam doğru mudur? >

tabi evlenmeden önce evlilikle ilgili çocuk sahibi olmadan çocuk yetiştirmekle ilgili ve benzeri hususlarda önceden donanımlı olmak iyidir. sadece eğitici kitaplar okumayın bunlardan da öğrenilecek çok şey vardır ancak islami aile yaşantısını daha doğrusu insanı teskin edecek aile yaşantısını başlıca ölçü olarak almayabilirler ama onlardan da öğrenilecek şeyler olabilir. hemen çoğu alimin evlilikle ilgili ikişer üçer saat dersleri vardır, onları da takib etmenizi tavsiye ederim. nouman ali khanın evlilikle ilgili güzel sohbetleri vardı, nureddin yıldız hocanın baya bir videosu vardır, abdullah yolcu hocanın çizgisini beğenmeyebilirsiniz ancak evlilikle ilgili güzel dersleri vardı, muharrem çakır hoca nın güzel dersleri var, siyer vakfında Muhammed emin hocanın, şerafeddin kalay hocanın da dersleri vardır ancak abdullah büyük hoca evlilik okulu mu ne varmış, abdullah büyük hocayı da tavsiye ederim. aslında bunlarda sünneti anlatıyorlarda, sünnette o kadar duru basit açık ve yol gösterici tavsiyeler var ki, gerçekten okuyunca bunların ne kadar yabancısı olduğunu anlıyor insan. evlilik insanlıkdan farklı bir alan değil insan olunduğu zaman tavsiyelere kulak verildiği zaman birazda imtihanla inşaAllah hayırlı gönlünüzce sağlık afiyette bir hayatınız olur.

ancak kurabileceğiniz hayaller Allah korusun karşılaşabileceğiniz kimselerin sizi kandırmalarına veya evlilik hayatınızda beklentilerinizin karşılanmamasına da neden olabilir, sizin bunları hayallerinizle kıyaslayıp aldanmanıza neden olabilir. bu isteğiniz de ölçülü olsun. insan çok istediği şeylerle imtihan edilebilir. hemen herşeyi ölçülü hemen her şeyi yerli yerinde isteyiniz seviniz.
seyit gazi yazdı


Kayıtsız Üye
Hayallerde haram şeyler kurmak günah değildir bunu normal hayatta uygulamak günahtır
mugo yazdı


hayal kurmak günah mı, hayal kurmak günahmı, hayal kurmak gunahmi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();