Alay etmek ile ilgili ayetler
Kayıtsız Üye
Alay etmekle ile ilgili ayetlere ihtiyacım var bana Alay etmek hakkında kurandan ayet bulur musunuz ?
Cevap: Alay etmek ile ilgili ayetler
Galus
Bir Müslümanın karşısındaki kişinin kendince eksik ya da hatalı olarak gördüğü bir yönünü alaycılıkla eleştirmesi Kuran ahlakına göre hem haramdır hem de ciddi bir ahlak bozukluğudur. Alaycılık genellikle din ahlakından uzak yaşayan, Allah’tan gereği gibi korkup sakınmayan insanların kullandıkları bir yöntemdir. Bu kişiler herhangi birini ya da herhangi bir olayı eleştirmek istediklerinde karikatür ya da benzeri yöntemlere başvurarak, çoğu zaman saygı ve nezaket sınırlarını da aşarak Kuran ahlakına yakışmayacak bir dil seçerler.
Oysa bir Müslüman Kuran ahlakına ve hadislere uygun olmadığını düşündüğü bir tavrı eleştirirken tebliğ yöntemini kullanır, karşısındaki kişiye o tavrın Kuran’a ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hadislerine göre yanlışlığını samimi bir dille anlatır. Özellikle dine ve mukadessata ilişkin konularda Allah’a olan derin sevgi ve saygısının bir gereği olarak çok dikkatli ve özenli bir dil kullanır. Allah Kuran’da iyiliği emredip kötülükten men etmenin önemli bir Müslüman alameti olduğunu şu şekilde bildirmektedir:
Tevbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, (İslam uğrunda) seyahat edenler, rükû edenler, secde edenler, iyiliği emredenler, kötülükten sakındıranlar ve Allah’ın sınırlarını koruyanlar; sen (bütün) mü’minleri müjdele. (Tevbe Suresi, 112)
Tarih boyunca peygamberler ve Allah’a derinden iman eden salih Müslümanlarla da alay edilmiş, ancak Allah inkarcıların bu bozuk ahlaklarını karşılıksız bırakmamıştır:
Andolsun, senden önceki elçiler de alaya alındı da alaya aldıkları şey, onlardan maskaralık yapanları çepeçevre kuşatıverdi. (En’am Suresi, 10)
Kuran’da alaycılığın çirkin ve haram bir tavır olduğunu ve böyle bir ahlak bozukluğundan Müslümanların sakınması gerektiğini Allah birçok ayetle haber vermiştir. Hatta Allah dini konularla alay edildiği duyulduğunda o konu kapanana kadar o ortamda bulunulmamasını, yoksa o konuşmayı yapan kişilerin konumuna düşüleceğini bir ayetinde bildirmiş ve bu ahlak bozukluğuna karşı nasıl titiz olunması gerektiğini bizlere örnek olarak vermiştir:
O, size Kitapta: "Allah’ın ayetlerinin inkar edildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğinizde, onlar bir başka söze dalıp geçinceye kadar, onlarla oturmayın, yoksa siz de onlar gibi olursunuz" diye indirdi. Doğrusu Allah, münafıkların ve kafirlerin tümünü cehennemde toplayacak olandır. (Nisa Suresi, 140)
Dini konularda alaycılığa başvuran kimselerin konumunu Allah diğer ayetlerinde şu şekilde bildirmektedir:
Ey iman edenler, sizden önce kendilerine kitap verilenlerden dininizi, alay ve oyun (konusu) edinenleri ve kafirleri dostlar (veliler) edinmeyin. Ve eğer inanıyorsanız, Allah’tan korkup-sakının. (Maide Suresi, 57)
Kişinin (yana yakıla) şöyle diyeceği (gün): "Allah yanında (kullukta) yaptığım kusurlardan dolayı yazıklar olsun (bana) doğrusu ben, (Allah’ın diniyle) alay edenlerdendim." (Zümer Suresi, 56)
Ayetlerimizden bir şey öğrendiği zaman, alay konusu edinir. İşte onlar için aşağılatıcı bir azab vardır. (Casiye Suresi, 9)
…Çünkü onlar, Allah’ın ayetlerini inkar ediyorlardı. Alay konusu edindikleri şey, onları sarıp-kuşattı. (Ahkaf Suresi, 26)
Cevap: Alay etmek ile ilgili ayetler
mumsema
Alayla ilgili ayetler
Alay etmek ile ilgili 6 ayet meali
2. Sure (Bakara Suresi), 212. Ayet
İnkar edenlere dünya hayatı süslü gösterildi. Onlar iman edenlerle alay etmektedirler. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar ise, kıyamet günü bunların üstündedir. Allah dilediğine hesapsız rızık verir.
6. Sure (En’âm Suresi), 10. Ayet
(Ey Muhammed!) Andolsun, senden önce de birçok peygamber alaya alınmıştı da onlarla alay edenleri, alay ettikleri şey kuşatıp mahvetmişti.
9. Sure (Tevbe Suresi), 79. Ayet
Sadakalar hususunda gönüllü bağışta bulunan mü’minlerle, güçlerinin yettiğinden başkasını bulamayanları çekiştirip onlarla alay edenler var ya; işte Allah asıl onları maskaraya çevirmiştir. Onlar için elem dolu bir azap vardır.
11. Sure (Hûd Suresi), 38. Ayet
(Nûh) gemiyi yapıyordu. Kavminden ileri gelenler her ne zaman yanına uğrasalar, onunla alay ediyorlardı. Dedi ki: "Bizimle alay ediyorsanız, sizin bizimle alay ettiğiniz gibi biz de sizinle alay edeceğiz."
21. Sure (Enbiyâ Suresi), 41. Ayet
Andolsun, senden önce de birçok peygamberle alay edildi de içlerinden alay edenleri, o alaya aldıkları şey kuşatıverdi.
49. Sure (Hucurât Suresi), 11. Ayet
Ey iman edenler! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da diğer kadınları alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Birbirinizi karalamayın, birbirinizi (kötü) lakaplarla çağırmayın. İmandan sonra fasıklık ne kötü bir namdır! Kim de tövbe etmezse, işte onlar zâlimlerin ta kendileridir.
alay etmek ile ilgili hadisler, alay etmek ile ilgili ayetler, alay etmek ile ilgili ayet