Namaz sure sırası sorusu
CİHAD571
İyi geceler arkadaşlar
Sünnet veya farz namazlarda her rekatta şu sıraya göre mi okunur?
1.fil suresi
2.kurayş süresi
3.maun suresi
4.kevser suresi
5.kafirun suresi
6.nasr suresi
7.tebbet suresi
8.ihlas suresi
9.felak suresi
10.nas suresi
bir de nafile namazlarda 10 rekatlık bir namaz kılıcam diyelim.
1.rekatta fil suresi okudum
2.rekatta kurayş suresi okudum
sonra selam verdim
3.rekatta tekrar fil
4.rekatta kurayş
yani 2 rekatta bir selam verince namaz bittiği için sure sırası baştan mı başlıyo?
Bir de selam verdikten sonra tekrar Allahu ekber deyip el ile tekbir alıp subhaneke okumak mı gerekiyo şimdiden saolun?
Cevap: Namaz sure sırası sorusu
islamyolu
Evet kardeşim aynen öyle sırayla okuman lazım. çünkü hadisi şerifte Kuranı tersten okuyanın kalbi ters olmuştur. diye bir söz duymuştum. yani Surelerin kurana sıralaması önemli. birde ilk rekatı uzun tutman gerekir. ilk rekatta 3 ayetlik bir sure okursan ikinci rekatta 6 veya 7 ayetlik sure okusan mekruh olur. yani ikinci rekatı 3 ayet fazla yapman namazı mekruh eder.
< yani 2 rekatta bir selam verince namaz bittiği için sure sırası baştan mı başlıyo? >
yok kardeş başa dönmene gerek yok. ilerisinden devam edebilirsin. yani maun ve kevseri okuyabilirsin.
Aslında bu konular çok önemli konular. kitaplarda bile deyinilmiyor bu konulara.
Cevap: Namaz sure sırası sorusu
islamyolu
Sual: Namazda bir sure atlayarak okumak mekruh mu? Aradaki sure uzun olsa yine mekruh olur mu? Mesela (Vettini)yi, sonra (İnna enzelna)yı okumak mekruh mudur?
CEVAP
Her namazda, ikinci rekatta birinci rekatta okuduğundan üç âyet uzun okumak mekruhtur. İkinci rekatta, birinci rekatta okuduğundan sonraki bir kısa sureyi atlayarak daha sonrakini okumak da mekruhtur.
Buna göre, (Eraeytellezi)yi birinci rekatta okuyan kimsenin, ikinci rekatta (Kul ya)yı okuması mekruh olur. Çünkü bir küçük sure olan (İnna ateyna) atlanmıştır. (Vettini)den sonra (İnna enzelna)yı okumak mekruh değildir. Çünkü bu iki sure arasında uzun bir sure olan (İkra) diye başlayan sure bulunmaktadır.
Sual: Birinci rekatta Kevser suresini okuyan kimse, ikinci rekatta da unutup yine Kevser suresini okumaya başladıktan sonra, bırakıp İhlası okusa mahzuru olur mu?
CEVAP
Ezberinde iki sure varken bir sureyi iki rekatta da kasten okumak mekruhtur. Fakat unutarak ikinci rekatta da aynı sureye başlarsa, bırakmaz, tamamlar. Hadis-i şerifte (Bir sureye başlarsan, onu oku ve artık değiştirme!) buyuruldu.
Sual: Vitir vacip namazını kılarken 3. rekatta zammı sure olarak 2.rekatta okunan zammı surenin devamı olmayıp bir veya iki sure öncesi okunursa ne olur veya 3. rekat müstakil olarak kabul edilip bir önceki okunana bakılmaz mı?
CEVAP
Üçüncü rekat müstakil değildir. İkinci rekatta okunandan sonrakini veya daha aşağıdakilerini okumak gerekir. Kasten öncekileri okunursa mekruh olur, unutularak okunursa mekruh olmaz.
Sual: Vitirde sıra ile Felak, Nas, Fil suresini okumak mekruh mu?
CEVAP
Evet.
Sual: İlk rekatta İhlas, 2.de, unutup Kevseri okumak mekruh mu?
CEVAP
Mekruh olmaz. Çünkü yanılmak özürdür.
Sual: Atlanılan sure uzun olursa, bir sure atlanabilir mi? Mesela Tin suresinden sonra, uzun olan Alak suresini atlayıp Kadir suresi okunabilir mi?
CEVAP
Evet.
Sual: Kadir suresini okurken yanılıp bir âyet atlayarak okumuşum. Namaz bozulmuş oldu mu?
CEVAP
Hayır bozulmuş olmadı. Üç âyet okununca vacib yerine gelir.
Sual: Namazda zammı sure okurken unutularak bir âyet atlansa caiz olur mu?
CEVAP
Bundan önce veya sonra 3 âyet veya 3 kısa âyet uzunluğunda bir âyet okunmuşsa caizdir. Okunmamışsa tekrar baştan alınır, 3 ayet okunur ve secde-i sehv de yapılır.
Sual: Bir rekatta, atlayarak Kadir, Fil ve İhlası okumak caiz mi?
CEVAP
Evet.
Sual: Namazda, uzun bir sureyi okurken, üç veya daha fazla âyet-i kerime atlayarak diğer rekatta devamını okumak uygun mudur? Diğer rekatta okumaya devam ederken biraz ileriden okunabilir mi?
CEVAP
Evet.
Sual: S. Ebediyye kitabında, (İmamın birinci rekatta, ikinci rekatta okuduğunun iki misli uzun okuması sünnettir) deniyor. Mesela imam, birinci rekatta 5 âyet olan Fil suresini, ikinci rekatta 4 âyet olan Kureyş suresini okusa mekruh mu olur? Birinci rekatta 3 âyet olan Nasr, ikinci rekat 4 âyet oylan Tebbet’i okusa mekruh mu olur? Mekruh ve sünnet olana birer örnek verir misiniz?
CEVAP
Hiç birisi mekruh olmaz. İkinci rekatta okunan sure, birinci rekatta okunanla aynı âyet miktarı olsa, hatta ondan iki âyet fazla olsa yine mekruh olmaz. Üç âyet fazla olursa mekruh olur. Yani, ikinci rekatta, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur.
Birkaç örnek verelim:
Kureyş’ten sonra Maun suresini, Kevser’den sonra Kâfirun’u okumak mekruh olur. Kevser’den sonra Nas okumak da mekruh olur. Çünkü ikinci okunanlar, birinci sureden üç âyet fazladır. İhlas’tan sonra Felak suresini okumak veya Felak’tan sonra Nas suresini okumak mekruh olmaz. Çünkü ikinci okunanlar, birinci okunanlardan sadece bir âyet uzun, üç âyet uzun olursa mekruh olur. Bu kaide, kısa sure ve âyetler içindir. Uzun bir âyetten sonra, üç veya daha fazla âyet okumak mekruh olmaz. Mesela birinci rekatta, Âyet-el kürsi ikinci rekatta, 6 âyet olan Kâfirun suresi okunursa mekruh olmaz.
İmamın, önce Maun, sonra Kevser, önce Kâfirun sonra Nasr suresini okuması sünnet olur. Çünkü birinci rekatta, ikinci rekatta okuyacağının iki misli uzun okumuş oluyor. Bunun gibi önce, Alak suresini, sonra Kadir suresini okuması da sünnet olur. Çünkü Alak suresi, Kadir suresinin iki mislinden daha büyüktür.
İmamın sağ tarafa selam verirken, sol tarafa verdiği selamdan daha yüksek sesle söylemesi de sünnettir. İki tarafa da aynı tonda selam verirse mekruh olmaz ise de, sünnete uymamış olur.
Sual: Namazlarda ikinci rekatta okuduğumuz sureler, birinciden üç âyet miktarı uzun olursa mekruh olur mu? Bu husus, farz, sünnet ve nafilelerde aynı mıdır?
CEVAP
Evet hem farz, hem sünnet, hem de diğer nafilelerde böyledir. Ancak nafilelerde üçüncü ve dördüncü rekatlarda da zammı sure okunur. Üçüncü rekatları birinci ve ikinci rekatlardan uzun okumak mekruh olmaz. Çünkü nafilelerde her iki rekat müstakil bir namaz sayılır. Sünnetler de nafile namaz demektir.
Sünnetleri kılarken kazaya da niyet edenler için bu durum geçerli değildir; çünkü onlar farz gibi kılınır, yani üçüncü dördüncü rekatlarında zammı sure okunmaz. Okunursa da mahzuru olmaz.
Zammı sure okurken
Sual: Namazda, zamm-ı surede ikinci rekâtta okunan, birinci rekâtta okunan sureden üç âyet fazla olmaması sünnettir deniyor. O zaman, sadece Fil suresinden aşağısını ezbere bilen birisi, sünnete nasıl uyabilir?
CEVAP
Birinci rekâtta Maun okunursa yedi âyettir. Ondan sonra üç veya dört âyetli sureler okunabilir. Mesela birincide Maun, ikincide, Kevser, Nasr veya İhlâs okunabilir. Yahut birincide Kâfirun okunursa, ikincide Nasr okunabilir. İkincide aynı miktar veya iki âyet fazla olanları da okumak caizdir, mekruh olmaz. Mesela üç âyet olan Kevser’den sonra, beş ayet olan Tebbet ve Felak okunabilir.
Zammı sure okurken
Sual: Yanılarak, bir önceki rekâtta okuduğu zamm-ı sureden önceki bir sureyi veya bir sure atlayarak okumaya başlayan ne yapar?
CEVAP
Bir şey yapmak gerekmez, okumaya devam eder, mekruh olmaz, çünkü unutmak özürdür.
Uzun sure okumak
Sual: Zamm-ı sure olarak Kevser suresinden sonra, Kâfirun suresini okumak neden mekruhtur?
CEVAP
İkinci rekâtta, birinci rekâtta okunan zamm-ı sureden, üç veya daha fazla âyet okumak mekruh olduğu için, Kevser’den sonra Kâfirun’u okumak mekruhtur. Yanılıp okunursa mekruh olmaz.
İkinci rekâtta uzun okumak
Sual: (Namazda ikinci rekâtta birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur) deniyor. Buradaki mekruh, tenzihen mi, tahrimen mi?
CEVAP
Yalnız mekruh denince genelde tahrimen mekruh anlaşılırsa da, Nimet-i İslam kitabında, bunun tenzihen mekruh olduğu bildiriliyor. Unutarak okunursa mekruh olmaz.
Cevap: Namaz sure sırası sorusu
Kayıtsız Üye
namazın ilk rekatinda felak ikinci rekatında nas 3. rekatınde tekrar nas suresini okudum mekruh mudur?
@hmet
< 3. rekatınde tekrar nas suresini >
Namazın 3 ve 4. rekatlarında zammı süre okunmaz.
Mavi peri
Selamunaleykum hocam. Hocam ben 28 yaşındayım ve aklım yeni başıma geldi diyebilirim. 15 yaşındayken beynimde tümör çıktı 3 sene sürdü ama birkaç ameliyattan sonra geçti. Hafızamı kaybetmiştim ama Allah’a o kadar dua etmiştim ki okuyabilmek için bana yardim etti her şeyi hatırladım okudum öğretmen oldum. Ama şunu farkettim ki Allah beni unutmamış ama ben kulluk borcumu unutmusum.iki gün önce bir rüya gördüm kalktım tüm namaz borclarim8 hesapladım her namaz vaktinde geçmiş senelerin kazalarını da kılıyorum yani her gün 3 günlük namaz kılmış oluyorum.bir haftalık borcum bitti çok şükür ama bugün namazda sürelerin sırası olduğunu öğrendim. Sorum su ben bunu öğrenmeden namazı gerektiği gibi kılıyorum fakat süre sırası bilmiyodum kildigim namazlar olmadı mi
#UguR
Namazda sureleri sırasına göre okumamak mekruhtur ama namaz geçerlidir.
Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm.Ben namaz kılıyorum.Fatihadan sonra okuyacağım surelerde şuan bildiklerim Kevser, İhlas,Felak, ve nas sureleri rekatlarda bu dört surenin sıralaması onemlimi önemli ise sıra nasıl olmalı teşekkürler
mum
Namazda Surelerin sıralamasına uymak sünnettir, şart değildir.
Kevser, İhlas, Felak, ve Nas sıralaması doğrudur.
Not: Farz namazlarda sadece ilk iki rekatta sure okunur, son iki rekatta sadece fatiha suresi okunur.
hamzasazoglu
Selamün aleyküm. Ben 15 yaşındayım ve Allah’ıma sonsuzca şükürler olsun 5 vakit namazımı kılıyorum. Ben zammı sure sıralamasını yeni öğrendim, bilmiyordum. Ve şuan yavaş yavaş dua ezberlemeye başladım. Ben 1. rekatta Fil, 2. rekatta ihlas, 3.rekatta ihlas ve 4. rekatta nas surelerini okuyorum. Bu sıralama mekruh olur mu? Teşekkür ederim.
mum
Hamza kardeş farz namazda sadece ilk iki rekatta zammı sure okunur biliyorsun değil mi
hamzasazoglu
Evet. 3 ve 4. Rekatta sadece fatiha okuyorum. Sunnet namazı için sordum.
imam
Fil ihlas felak ve nas şeklinde okursan sünnete uygundur
arifselim
Hanefilere göre bütün nafile namazlarında fatihadan sonra kuranı kerimden bir miktar yani zammı sure okumak vaciptir. Bu sünnet veya mendup değil vacip olarak açıklanmıştır.
Kayıtsız Üye
Selamin aleykum
4 rekatlik Sunnet namazlarindada zammi sure okurken siraya uymak gereklimidir?
mum
Namazda sure okurken sıralamaya uymak iyidir ama uymayanın namazına bir zararı yoktur
Zammı sure SIRALAMASI Sünnettir, UYAN SEVAP KAZANIR.
Kayıtsız Üye
Benim sorum. namazın Sünnetin de okunan 2ci süre 1ci süreden 3 yada daha fazla ayet uzun olabilir mi
arifselim
Sünnete uygun olanı ikinci rekatta okunan ayetlerin yada surenin daha kısa olmasıdır. Ama daha uzun olması yinede namaza zarar vermez. Sen sünnete uygun şekilde hareket etmeye çalış.
namaz sure sırası, namaz duaları sırası, namazda sure sırası