Yetim kalan oğlumun miras hakkı nedir?

Yetim kalan oğlumun miras hakkı nedir?

Kayıtsız Üye
Dede yetimi miras hukuku

Sorumu sormadan evvel öncelikle iyi çalışmalar diler karşılıksız yapmış olduğunuz bu hizmet için Allah razı olsun diyorum.
8 yaşında bir oğlum var. Babası (eşim) 9 yıl evvel vefat etti.
Eşimin babası 2-3 yıl önce aniden, vasiyet bırakmadan vefat etti. Dededen kalan gayrimenkullerden yüklüce kira getirisi kaldı. Bu kira gelirinin tamamını kayınvalide ve onla birlikte kalan kızı ile kızının kocası alıyor(har vurup harman savuruyorlar. Çocuklarını özel okulanvs yolluyorlar. Ne kocası, ne kızı bir işte çalışıyorlar.) Oysa Gayrimenkuller kazanılırken en fazla çalışanın; benim vefat eden kocam ve vefat eden dede olduğu, onlar tarafındanda biliniyor. Kayınvalidem kendi sağ olduğu müddetçe kiraları kendisinin ve (dolayısı ile kızı ve hayırsız kocasının) alacağını belirtiyor. Vefat edincede kızı ve kocası almak isteyecekir. Ben, (Babamla birlikte kalıyorum) işe girdim.(evlenmedim.). Çocuğumun (oğlumun) ve kendimin masraflarını karşılamaya çalışıyorum.
Kayınvalidemin kiralardan oğlumun payını (medeni hukuka göre) vermesi onu ve kızını zor durumda bırakmayacak kadar fazla,bunu belirtmek isterim.
(Ayrıca; Kayınvalidemin kira getirileri hariç; kendi evi,emekli maaşı ,eşinden kalan emekli maaşı bulunmakta) Oğluma; Şu ana kadar sadece bayamlarda 50şer TL harçlık verdiler
Sizden cevabını almak istediğim sorular ;
1-) Oğlumun bu kiralarda ve zamanla değerlenen bu gayrimülklerde, islam hukukuna göre hakkı var mı? Varsa kaç oranında. Medeni hukuka göre hakkımın olduğunu biliyorum fakat İslam hukukuna göre hakkımın ne kadar olduğunu öğrenmek istiyorum. İslam fıkhının oranlarına göre kira gelirlerine tedbir koyduracağım. (Oran düşük olursa bazı dükkanlara tedbir koydurmam diye düşündüm.

2-)Oğlumun hakkı var ise, Mahkeme açmaz, oğlumun bu kiradan ve gayrımülklerden hakkını almaz isem ,yetim malını korumamış olur muyum ? Belkide bu parayı almıyarak, oğlumu geleceğe hazırlayamamış olacağım.
Şimdiden bu maile vakit ayırarak cevap verdiğiniz için Allah razı olsun derim. Selamlar.

Ayşe Soycan


Cevap: Yetim kalan oğlumun miras hakkı nedir?

Desert Rose
Kardeşim sorunuza ışık tutarmı bilemem ama
çocuğun babası dededen önce vefat ettiği için dede
yetimi kapsamına giriyor hocamızın fetvasını belki yardımcı
olur amacıyla ekliyorum inceleyebilirsiniz bu konuyu il müftülüğüne
danışmanızda fayda var daha detaylı bilgilenmek açısından.
ama miras konusunda anayasal haklara sahipsiniz….Hayırlarla kalın

< Soru:
Miras hukukunda ‘dede yetimi’ denilen, muris öldüğünde hayatta olmayan evladın çocuklarına miras düşmemesinin hikmetleri nedir, ne olabilir? Bu hükmün istisnai uygulamaları olabilir mi? Ve yine bu konuda bakacağımız kaynak eserler neler olabilir?

Cevap:
Babası dedesinden önce ölmüş bir çocuk (dedeye göre tanımlarsak oğulun oğlu) düşünelim, bu çocuğun (torunun) dedesi (babasının babası) vefat ettiğinde, dedenin başka oğulları (torunun amcaları) varsa, bunlar ölene (miras bırakana, mûrise), torundan daha yakın oldukları için öncelikle varis oluyorlar ve torun varis olamaz; işte bu toruna "dede mahrumu, yetimi" denir.
Dede yetiminin varis olamayacağı, bu hususu doğrudan ifade eden bir nassa (âyete veya hadise) dayanmıyor, "yakın var iken uzak varis olamaz" kuralının istisnasız yorumuna ve uygulanmasına dayanıyor. Ortada açıkça bir mağduriyet olduğunu gören bazı alimler, vacib (mecburi, kanuni) vasıyet kuralından yola çıkarak bu durumda torunun, babası hayatta olsaydı alacağı mirası, âyete dayanan (Bakara: 2/180) vâcib vasiyet yoluyla alması gerektiğini ileri sürmüşlerdir ve bu yorum, çağımızda da birçok İslam ülkesi hukukunda kanunlaşmıştır. Yani dede mahrumu olayı çözülmüş, mahrumiyet ve mağduriyet yine İslam hukuku çerçevesinde önlenmiştir.

Hayrettin Karaman
>


Yorum: Yetim kalan oğlumun miras hakkı nedir?

Kayıtsız Üye
Sevgili kardeşim;
Oğlunuz, dedesi öldüğünde babası sağ olsaydı babasının alacağı mirasın tamamını alabilir. Bu İslami hukukta içtihat iken kanunlaştırılmıştır, yani bağlayıcı olmuştur. Babası dedesinden önce ölenler (oğlunuz gibi) hakkında kanunlaştırılmış yani bağlayıcı hale gelmiş tek islami içtihat budur. Bu durumda kayınvalideniz dedenin mirasının 1/8’ini hak ediyor. Kalanı ise kıza 1 hisse oğlana 2 hisse olarak paylaştırılıyor. Bir sonraki yazımda örneklerle hesap usulünü anlatacağım.

Şimdi hesap usülünü anlatıyorum. Temel prensip dedenin mirasından neneye 1/8 verip kalanı kızlara 1’er hisse ve erkeklere 2’şer hisse paylaştırmaktır. Hesabı ise şöyle yapılır. Dedenin oğullarının sayısı 2 ile çarpılır. Bu sayı kızlarının sayısı ile toplanır. Elde edilen rakam 8 ile çarpılır. Miras bu kadar hisseye bölünür ve sonra paylaştırılır. Bunun 1/8’i kayınvalideye düşer. Kalanın elde edilen rakama bölünmesi ile kızların hakkı ve bunun 2 ile çarpılmasıyla oğulların hakkı bulunur. Mesela sizin kayınpederinizin biri eşiniz diğeri de hala olmak üzere sadece 2 evladı varsa: 2+1= 3 eder. 3×8= 24
Yani miras 24’e bölünür. Bunun 1/8’i yani 24:8= 3 hissesi kayınvalidenizindir. Kalan 21 hisse 3’e bölünür. 7 eder. Yani 7 hisse halanındır. Bunun 2 katı 14 eder. Yani kalan 14 hisse oğlunuza düşer.

Bir örnek hesap daha yapacağım konunun tam anlaşılması için. Mesela dedenin 3 oğlu ve 5 kızı olsa idi. 3×2 = 6 eder. Bunu kızların sayısı olan 5 ile toplayınca 6+5= 11 eder. Bunu 8 ile çarpınca 11×8 = 88 eder. Yani miras 88 hisseye bölünür. Bunun 1/8’ini yani 11 hissesini kayınvalideniz alır. Böylece 77 hisse kalır. Kalan hisseler yine 11’e bölünür. 77/11: 7’şer hisse kızlara ve 14’er hisse oğullara düşer. Sonuç: 14×3 = 42 hisse toplam 3 oğula
7×5 = 35 toplam 5 kıza
11 hisse= kayınvalideye olacak şekilde
miras toplamda 88 hisseye bölünerek paylaştırılır.


Yorum: Yetim kalan oğlumun miras hakkı nedir?

Kayıtsız Üye
Merhaba benim eşimin annesi annes in den ve babasından önce öldüğü için mirasın yarısı eşim tarafına düşermiş böyle sölüyorlar bu bilgi doğrumu dur acaba


ACİLSERVİS
Senin eşin karın mıdır kocan mıdır. Eş diye yazmayın bu doğru bir kelime değildir. Böyle cevap alamazsınız.


mum
Toruna / çocuğa dedesinden miras düşer mi?

Biri aradı soru sordu Annesi vefat etmiş ve yıllar sonra dedesi öldü.
Bize miras yok mu mirası dayılar ve teyzelerim aldılar bizim ölen annemize vermediler dedi.
Yani ölen dedenin baba veya anneleri ölmüş torunlarına miras kalır mı?

Cevap hayır. dede yetimlerine düşmüyor maalesef. Çünkü mirası alan yani asıl hak sahibi olan öz çocuklardır, öz çocuk varken torun bir hak iddia edemez.


Kayıtsız Üye
Tabiki alır hakkını. Abim öldü hanimi evlendi ve kadın evlendi baskasiyla o adamin soyadini tasiyor cocuk.hem bizden. Miras hem o adamdan alacak cocuk biz miras verdik.öksüz hakkı yenirmi.


Kayıtsız Üye
Esim vafat etti ve bir anne olarak zor şartlar altında 2 oğlum var onlari mağdur etmemeye çalışıyorum. Kayinvalidem hiç sahip çıkmıyo bize mal hakkımı alma şansım varmı çocuklarım için hakimi nasıl savuna bilirim. Beni aydınlata bilirmisiniz lütfen


mum
Allah kocanıza rahmet eylesin ve size ve yetimlerinize yardım etsin.
Dini açıdan kocanızın arkada bıraktığı miras malı sizin ve çocuklarınızındır.


dede yetimi, dede yetimi miras hukuku, dededen yetim

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();