Maliki Mezhebinde namaz nasıl kılınır ?
Araştırmacı_
Maliki Mezhebinde namaz nasıl kılınır ? kısaca bilgi verir msiniz
Cevap: Maliki Mezhebinde namaz nasıl kılınır ?
Desert Rose
-maliki-mezhebinde-namaz-hakkinda-tum-konular.
Maliki mezhebinde 2 veya 4 rekatlı namaz örneği
Niyet edilir, tekbir alınır, fatiha sğresi okunur, zammı süre okunur ve tekbir alınarak rukuya gidilir. rükuda teşbihler okunur ve itidale semiAllahu limen hamideh diyerek kalkılır.
Tekbir alınarak secdeye gidilir, 2 secde yapılır secdelerde teşbihler okunur sonra tekbir alınarak ayağa kalkılır.
Yine aynı şeyler yapılır ve en son secdelerden sonra otutrulup tahiyyat okunur ve selam verilir.
< Mâliki mezhebi nasıl taklid edilir?
Soru: Diş dolgusu veyâ idrar, yel kaçırma, yahut bir akıntı sebebiyle Mâlikî mezhebini taklîd eden, nelere dikkat etmelidir?
Cevap: Mâlikî mezhebini taklîd eden Hanefî, sadece gusülde, abdestte ve namazda, kendi mezhebine ilâveten Mâlikî mezhebinin farzlarına uyup müfsidlerinden kaçar. Bunlar:
1- Gusülde niyyet, müvâlât ve delk farzdır. Gusülde, abdestte ve namaza başlarken niyette Mâlikî mezhebine uymaya niyet etmelidir. [Müvâlât, uzuvları aralıksız yıkamaktır. Delk avuç ile yıkanan yerleri hafif sıvazlamaktır.]
Gusülde saçları hilâllemek, ya’nî saçların arasına iki eli parmaklarını sokup tahlîl etmek farzdır. [Bu farz, saçı tarakla taramakla da yerine gelir.]
2- Abdestte, niyyet, müvâlât, delk, başın tamamını meshetmek ve sık sakalı yıkamak farzdır. a) Başı meshederken, başın kulak arkasındaki kulağa kadar uzanan saçsız deri de meshedilir. b) Kadın, saçları çok uzun olsa da, hepsini mesheder. c) El parmaklarının arasını hilâllemek farzdır. Ayaklarınki müstehabdır.
3- Hanımına veya yabancı kadınlara [Cildine veya saçlarına] şehvetle dokunan erkeğin, erkeklere şehvetle dokunan kadının abdesti bozulur. Şehvetsiz dokunursa abdest bozulmaz. [Kendi ön edep yerini elin içi ile dokunan erkeğin abdesti bozulur, kadının abdesti bozulmaz.]
4- Teyemmüm, namaz vakti girdikten sonra yapılır.
5- Mestin üst ve altı tamamen meshedilir. Mesti, ayağı yıkamak meşakkatinden dolayı giymek sahîh olmaz. Sünnete uymak veya soğuktan korunmak gibi bir niyyetle giymek lâzımdır.
6- Namazda her rek’atte Fâtiha okumak, iki secde arasında oturmak, rûkü’da, secdelerde tuma’ninet, ya’nî sakin durmak ve namaz sonunda selâm vermek farzdır. [Cemâ’at imâm arkasında Fâtiha okumaz.]
Bir mezhebi taklîd demek, kendi mezhebinden çıkıp, o mezhebe girmek demek değildir. O mezhebdeki taklîd ettiği mes’elenin yalnız farzlarına ve müfsidlerine uyar. Hanefîde sünnet olan bir şey, Mâlikîde mekrûh olsa da yapılır. Meselâ:
a) Hanefî mezhebinde, namaz kılarken, Fâtiha’dan önce, E’ûzü Besmele çekmek sünnet, Mâlikî’de mekrûhtur. Mâlikî’yi taklîd eden, E’ûzü Besmele okur.
b) Bir kadının muayyen hâli 13 gün devam ediyorsa, bu kadının Hanefîye göre on günden sonrakiler özür olduğu için gusledip namazlarını kılar. Mâlikîde, muayyen hâli 15 güne kadardır. 15 güne kadar kan kesilmeden namaz kılamaz. Böyle kadın, 15 güne kadar kan kesilmezse, bekler.16. günü gusledip namaza başlar. Hanefînin farz dediği on günden sonrakileri de kazâ eder. Böylece her iki mezhebin farzlarına uyulmuş, müfsidlerinden kaçılmış olur.
>
Cevap: Maliki Mezhebinde namaz nasıl kılınır ?
Araştırmacı_
iyide orda yazmıyoki rivayetler var,normalce anlatmıyor besmele çekilir filan fatiha okunur ardın zammı süre v.b olarak anlatılmıyor rivayetler var onlardada tam yazmıyor
Cevap: Maliki Mezhebinde namaz nasıl kılınır ?
Desert Rose
Namaza başlarken ağız ile, dil ile niyet etmek, Hanefi‘de bid’at, Şafii ve Hanbeli‘de sünnet, Maliki‘de caizdir. Hanefi’de kalbi tatmin olmayanın dil ile de niyet etmesi caizdir.
Kıyamda iken, Şafii‘de ayaklar bir karış kadar açılır. Diğer üç mezhepte dört parmak kadar açılır.
Namazda intikal tekbirleri Hanbeli‘de vacip, diğer üç mezhepte sünnettir.
Namazda Fatiha okumak, Hanefi‘de vacip, diğer üç mezhepte farzdır.
İmamın arkasında Fatiha okumak, Hanefi‘de tahrimen mekruh, Şafii‘de farzdır. Maliki ve Hanbeli‘de, imam yüksek sesle okurken, tahrimen mekruh, sessiz okurken müstehaptır.
Son teşehhüdde salevat okumak Şafii‘de farz, diğer üç mezhepte sünnettir.
Vitir namazı İmam-ı a’zama göre vacip, imameyne ve diğer üç mezhebe göre sünnettir.
Beş vakit namazın farzlarını cemaat ile kılmak, Hanefi, Şafii ve Maliki‘de sünnet, Hanbeli‘de vaciptir.
Cuma namazına imamdan başka, Hanefi‘de 3, Şafii ve Hanbeli‘de 40, Maliki‘de 12 erkek yetişir.
Hanefi âlimlerinin çoğuna göre, tadil-i erkan vacip, imam-ı Ebu Yusuf ve diğer üç mezhebe göre farzdır.
Hanefi‘de seferde iken namazları cem etmek caiz değildir. Maliki‘de seferde, hastalıkta, karanlıkla beraber yağmur ve çamur olunca, öğle ile ikindiyi, akşam ile yatsıyı birleştirerek kılmak caizdir. Şafii‘de seferde, bu namazları, birleştirip, takdim veya tehir ederek kılmak caizdir. Yağmur yağarken de sadece takdim ederek birleştirmek caizdir. Hanbeli‘de ise, seferde, hastalıkta, kadının müstehaza [özürlü] olmasında, idrar ve yel kaçırmak gibi abdesti bozan özürlerde, canından, malından ve namusundan korkanın, maişetine zarar gelecek olanın iki namazı cem edip kılmaları caizdir.
Şafii ve Hanbeli‘de kadının kadına imam olması caiz, Hanefi‘de mekruh, Maliki‘de sahih değildir.
Teravihi on rekatta bir selam vererek kılmak üç mezhepte mekruh, Şafii‘de sahih değildir.
Bayram namazı, Hanbeli‘de farz-ı kifaye, Hanefi ‘de vacip, Şafii ve Maliki‘de sünnettir.
Malikilere göre, namazda ki elin vakarlı bir biçimde salı verilmesi memdubdur. (müstehaptır.) Nafile namazlarda ellerin göğüs üzerinde bağlanması ve tutulması caizdir. Çünkü bu namazlarda zaruretsiz olarak bir yere dayanmak caizdir. Fakat farz namazlarda elleri bağlamak mekruhtur. Çünkü bu durum bir yere dayanmak gibidir. el-Hidaye, c.1, s.47, el-Mecmu, c.3, s.311, el-Muğni, c.1, s.473
Araştırmacı_
eller yanda salık dimi ? sadece farzdamı yanda yoksa tamamen sünnettedemi ?
Abdulkutlus
Farz namazlarında salık olacak . Sunnetlerdede bağlanabilir demek istiyor.
EsselaminAleykumveRahmetullah
Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm benim üç sorum var maliki mezhebini taklit eden hanefi farz namazlarda fatihadan önce eüzü besmele çeker demissiniz ama malikiye göre mekruh biz malikiyi taklit ettigimiz için okumamamız gerekmez mi? Bir de yine maliki mezhebini taklit ederken sünnet namazlarında bir farklılık var mı?(sureler dualar bakimindan subhaneke vs okunabilir mi?) son sorum da kaza namazlarında maliki mezhebini taklit edebilir miyiz?
mum
Bir mezhep neden taklit edilir ve nasıl taklit edilir onu bilmelisiniz.
Şayet bir konuda taklit edecekseniz, yine kendi mezhebinize göre amel ediniz.
Her konuda bir mezhebi taklit etmek isteyen kişi mutlaka o mezhebin fıkhını öğrenmelidir
maliki mezhebi, maliki mezhebinde namaz nasıl kılınır, maliki mezhebi namaz