Anasayfa
13 Mart 2024, 6:49
Oruc
Yönetici

Sahura kalkıp niyet etmeden oruç bozmak, niyet etmedim orucumu bozabilir miyim

Sahura kalkıp niyet etmeden oruç bozmak, niyet etmedim orucumu bozabilir miyim

benimsinn
sahura kalktım ama niyet etmedim gün içinde de dayanamayacagımı anlayınca sabah9da bişeyler yedim kefaret mi kaza gerekir????????


sahura kalkıp niyet etmeden oruç bozmak

mumsema
Hanefi mezhebine göre hem kaza hem keffaret,
Şafii mezhebine göre sadece kaza gerekir.


niyet etmedim orucumu bozabilir miyim

muhasebeci
maşAllah sendede ne iştah varmış hem sahurda yemek yemısın hem gozunu acar acmaz gene yemısın.:))bu mantıkla dayanamazsın tabı


sahura kalkıp niyet etmeden oruç bozmak

reyna89
🙂 🙂

hocam kefaret nasıl oluyor hanefi mezhebinde kazayı anladım da kefaret de mi gerekiyor yoksa kaza ile kefaret aynı şey mi

Allah razı olsun ama ben şöyle düşünüyorum 1 ay dayanamayn insan 2 ay nasıl dayanacak 60 gün oruç diyorlar biraz daha açar mıısnız konuyu mum hocam veya mumsema hocam anlatabilir mi ya da bu konu da bilgisi çok iyi olan abilerim , ablalarım , hocalarım …


Guray
Kazâ: Hiç tutulmayan veya tutulmaya başlanıp da bozulan bir orucu sonradan günü gününe tutmaktır.
Keffâret ise: Kasden bozduğu bir günlük Ramazan orucu yerine, ceza olarak iki ay birbiri ardınca oruç tutmaktır. Bu cezayı, yaşlılık, zayıflık ve hastalıktan dolayı yerine getiremeyen kimse, 60 fakiri sabah ve akşam olarak iki öğün doyurur. Doyurmak; yedirmek suretiyle olacağı gibi, yemek parasını fakirin eline vermekle de olur. 60 fakir yerine bir fakiri, 60 gün doyurmak da câizdir. Oruç tutmaya bedenî gücü yetmediği gibi fakiri doyurmaya da mâli gücü kâfi gelmeyen bir kimseden ise, keffaret cezası kalkar. Artık onun yapacağı şey, Allah`tan af ve mağfiret dilemektir.


Osman_24
Soru:
Keyfi olarak tutulmayan ramazan orucunun cezası nedir?

Okudunuz mu?  Oruç rurmayan namaz kılmayan biriyle evlenmek

Cevap:
Bir müslümanın hastalık veya yolculuk gibi meşru sebepleri olmaksızın keyfi olarak oruç tutmaması haramdır. Bu davranış, Allah’a isyan anlamı taşır.

Bu kişi hasta veya yolcu olmadığı için keyfi olarak tutmadığı oruçları kaza etmesi gerekmez. Zira Bakara sûresinin 184 ve 185. ayetlerinde sadece hasta ve yolcuların oruç tutmamaları halinde kaza edebilecekleri bildirilmiştir.

Yanlış davranışından dolayı bu kişinin Allah’a bol bol tevbe – istiğfar etmesi ve bir daha böyle bir şey yapmaması gerekir.


Kayıtsız Üye
Aynı Sey Bugun bana oldu aksam sahura kalktım ama ertesı gun normal oruca devam ettım calısırken fena oldum mecburen orucumu bozmak zorunda kaldım benım ne yapmam lazım hocam


arifselim
Eğer dayanamayacak bir durumun olursa o zaman bozduğun orucunu bir gün kaza edersin.


Kayıtsız Üye
ramazan orucunu sahura kalktım ve gün içersinde öğleden sonra yı geçti ve ben hala niyet etmedim oruç tutmuş sayılır mıyım


arifselim
Bu şekilde oruçlu sayılmazsın. En geç öğle olmadan bir saat öncesine kadar niyet edilmesi gerekir. Bundan sonra artık niyet geçerli değildir.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben sahura kalktim ama yeterli şu icmedim ayrıca niyetle etmedim ertesi gün sabah 6 da niyet ettim ve 7-8 gibi dayanamayıp orucu bozdum kaza mi kefaret mi gerekir?


arifselim
Merhaba. Eğer oruca hiç niyet etmemişsen sana sadece bir gün kaza etmek gerekir. Niyet ettikten sonra bozarsan hem kefaret hemde kaza gerekir.


Kayıtsız Üye
13 yasindayim sahuta kalktim ama oruc tutcam diye kalkmadim yemek yedim ama belki tutmam dedim yani karar vermeemistim niyet de etmedim sesli olarak sonra dayanamayip bozdum 61 gun tutacmmi acaba


arifselim
Niyet hem kalp ile hemde dil ile yapılır. Eğer hiç niyet etmemişsen sana sadece bir gün kaza etmek gerekir.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre Ramazan orucuna niyet farz mıdır?

Kayıtsız Üye
sahura kalktım sadice 1 bardak su içebildim niyet etmedim sabah kalktığımda susadım ve orucu bozdum bişey gerektirirmi kaza falan ?

sahura kalktım ama hiçbirşey yemedim sadice 1 yada 2 bardak su içtim niyet etmedim yattım sabah kalktğımda susamıştım su içtim kaza falan gerekirmi sadice su içtim niyette etmedim


Şem’a
Hanefi mezhebine göre sahura kalkmak niyettir. Bu yüzden sahura kalktığınız halde sabahında bilerek yeyip içerseniz orucunuz bozulur, kefaret gerekir.

Şafii mezhebine göre niyet zikredilmelidir. Eğer niyeti kalbinizle ve dilinizle yapmadıysanız oruçlu değilsinizdir. tutmadığınız günü kaza etmelisiniz.


Kayıtsız Üye
Ben sahura kalktim yemek yedim ama oruc tutmak istemiyordum niyet etmeden yattm ertesi gün oruç tutmadim cezası varmidir


klav
Ne demek oruç tutmak istemedim. Müslümanın böyle bir özgürlüğümü var. Oruç her müslümana farzdır. Her Müslüman tutmak zorundadır.


Kayıtsız Üye
Ben sahura uyumamıştım. Yemek yiyip tutmaya çalışırım diye içimden geçirdim. Uyuyamadım. Şehvetlenme hissettim ama meni görmedim. Orda bir rahatsızlık hissediyorum. Gusül gerekirmi, orucum bozuldumu(niyet etmemiştim), kefaret gerektirirmi saat sabah 6 buçuk.


arifselim
İçinden oruç tutacağını geçirmek bile niyet sayılır. Meni gelmemişse hiç bir şey gerekmez. Ne gusül gerekir nede orucun bozulur.


Kayıtsız Üye
Oruca niyet etmedim sabahta bişler yedim kaxamı kefaretmi gerekir


arifselim
Niyet etmemişsen oruçlu değilsin zaten sadece bir gün kaza gerekir. Ama bunu hafife alma bu yaptığın eğer özürsüz olursa büyük bir günahtır.


Kayıtsız Üye
merhaba sahura kaltım ama yeterince yiyeemdim … bu yüzden niyetlenmedim dedim sabah kalktığımda açlık hissetmezsem niyetlenirim … kalktığım zamanda açlık hissttim ve niyetlenmedim şuana oruçlumuyum değilmiyim . çelişkide kaldığım için henüz bişey yemedim

Okudunuz mu?  Sadakanın çeşitleri

klav
Midesi dolu olana mı oruç farz kılınmış İslamın beş şartından biri oruç tutmaktır. Sahur yapsanda yapmasanda oruç tutmak zorundasın. Böyle anlattığın gibi keyfine bakmaz bu iş. Her müslüman oruç tutma zorunluluğu vardır.

Niyet öğleye 1 saat kalaya kadar edilebilir.


Kayıtsız Üye
sahura yatmadan yattım ama tutup tutmayacağım kesin değil die niyet etmeedim sonrada tutmadım bu kazamı gerektirir kefaret mi ?


arifselim
Bu durumda bir mazeretin yoksa zaten büyük bir günaha girmiş oluyorsun. Kefaret değil bir gün kaza tutman gerekir.


Kayıtsız Üye
Sahura kalkmak niyettir. Orucunuz kabul olur Allah ın izniyle. Namaz ve bazı diğer ibadetler gibi sözlü niyet gerektirmez.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm arkadaşlar. Ben Ramazan’ da bir gün sahura kalkmadım ve sesli niyet de etmedim ama o gün saat 4 civarına kadar oruçlu gibi davrandım. Ama sonradan bilerek su içtim. Sadece kaza orucu mu tutmam gerekir yoksa kefaret de gerekir mi? Kaynak vererek cevaplardanız çok memnun olurum. Teşekkürler.


arifselim
Aleykum selam. Niyet ettin mi etmedin mi bu önemlidir. Eğer niyet etmişsen bu içinden bile olur, o zaman sana 60 gün kefaret ile bir gün kaza gerekir. Bunun delili ise hadisi şeriflerde geçmektedir.


Kayıtsız Üye
Eve gelmem sahur saatini buldu Ve Gelmeden Öncede uyuşturucu kullandim yani o saate kada hiç uyumadim hocam simdi niyet de etmedim ama tuttugum oruc sayilirmi yoksa sayilmazmi bana bir detayli bilgi verirmisiniz.


Ubeydullah
Şafii mezhebine göre kalbinden niyet getiren ama dille zikretmezsek niyet getirilmiş sayılır mı?(oruç ve diğer ibadetlerde)

2-Bide Şafii ye göre oruç tutmak için sahura kalkınca ama niyetini söylemese yine niyet getirmiş sayılır mı?

3-şafii mezhebine göre gündüz banyo yapmak orucu bozar mı?
( çünkü kulağa su kaçmasına binaen)

Okudunuz mu?  Orucluyken Her Tarafı Açık Olan Bir Resime Baktıktan Sonra Meni Gelmesi Orucu Bozarmı?

arifselim
Şafii mezhebine göre dil ile niyet etmek şarttır. Kalp ile niyet yeterli değildir. Sahura kalksan bile dilinle niyet etmen gerekir. Gündüz oruçluyken bütün mezheplere göre banyo yapmak orucu bozmaz ama dikkat etmek gerekir.


Kayıtsız Üye
ben gece sahura kalktım fakat pek keyfim yoktu yani takatsizdim niyet etmedim ‘ve genelde niyet etmeyip sabah ederim bu doğru mu ve oruç kabul olurmu yani su an niyetsizim etmedim tutmasam olurmu ve bu doğru mu ?


ACİLSERVİS
Çok ciddi bir hastalığın varsa ileri derece şeker gibi kanser gibi onu yazsaydın cevap ona göre verilirdi. İsteksizlikten bahsediyorsan Oruç hiç bir Müslümanın keyfine kalmadı canı isteyen tutmaz diye bir şey yok. Müslüman İslamın 5 şartına uyacak. Rica yok emir var.


Kayıtsız Üye
Ben dün gece niyet ettmediim ama yemek yedim sabah uyandığımda iyi hissetmiyordum şimdi niyetsiz devam etsem gerçekten iyi hissetmediğimde yemek yesem ne olur bunun için niyet edip öğleye kadar falanmı tutmam gerekir


arifselim
Oruç için niyet etmek şarttır ve en geç öğle vakti girmeden bir saat öncesine kadar edilebilir. Bu saatten sonra niyet etmediyse artık niyetin geçerli olmaz ve o günü oruç tutamazsın.


Kayıtsız Üye
Mrb benim küçük bebegim var sürekli agladi.huzursuzdu icmem gereken ilaclarim vardi onunla.ilgilenirken icemedim ezan okundu esimde tutma dedi niyet etmedim kendime guvenemedim agrim sizim olur bozmak zorunda kalirim.diye kararsiz kaldim oruc tutup tutmakta cunku şuan yazarken.bile rahatsizligim hafif hafif basladi simdi ben oruclu mu.sayiliyorum ilaclarimi.icsem bozmus gibi mi olurum kefaret gerekir mi


arifselim
Merhaba. Niyet etmediğin için sana kefaret düşmez sadece bir gün kaza etmen yeterlidir. Oruca niyet ettikten sonra mazeretsiz halde orucu bozmak kefarette gerektirir.

Okudunuz mu?  Uykuda ihtilam (cünüb) olmak orucu bozar mı?Şafii ve Hanefiye göre

Kayıtsız Üye
Ben 16 yaşındayım normalde kesintisiz orucumu tutuyorum. Ama ne olduysa sahurda yedikelrim susattı ve çok su icemedim. Sahurda sözlü niyet etmedim.Saat 7 ama kendimi çok susamış hissediyorum ne yapmalıyım? Acil cevap verirseniz lütfen.
Şuan etkin hastalığım Migren,eklem ağrısı.

Ben normalde tutmayacaktim sahurda da uyuyamadigim için yemek yedim şu içtim niyet etmeden yattım ( bn çok çabuk zayifliyorum yapim öyle bir de zayıf im zaten ) yemek yesem günahı nedir kazamı veren


ACİLSERVİS
Sonuna kadar dayanacaksın. Orucunu bozamazsın. Saydığın hastalıkların muhatabı doktordur. Güvenilir bir doktor orucunu bozmanı söylerse bozabilirsin.


Kayıtsız Üye
Sahura Uyku sersemi bir sekilde uyandim birkac kelime hatirliyorum ama yemek falan yemedim sabahta bana bozmamam gerektigini aksi taktirde keffaret tutmali oldugumu soylediler ama ben yedim Keffaret gerekirmi (sabah niyet etmedim)


arifselim
Sen niyetini ve kalbini biliyorsun. Eğer kalbinden küçücük bile oruç tutacağım diye geçirmişsen bu niyettir ve sana 60 gün kefarette gerekir. Ama niyet etmediysen bir gün kaza tutulmalıdır.


Huzursuz1
Slm hocam ben gece sahura kalktım ama niyet etmedim hastalığınım son günüydü sabah olmazsa niyet ederim dedim sabah oldu biraz ne yapmam gerekir.

Hocam akşam fabrikada yemek yedim sahur vaktiydi fakat niyet etmedim 03.20de imsak vakti girdi bende 8 de şu içtim yemek yedim oruç niyeti yapmadım ama 8 e kadar bir şey yemedim kendimi kötü hissediyorum sanki oruç tutmusum da bozmuş gibi


arifselim
– Aleykum selam. Adetin imsaktan önce biterse öğle olmadan öncesine kadar orucu bozacak bir durumda olmamışsa o gün için niyet edilebilir. Ama adetin son günü demek henüz bitmiş demek değildir. Adetin bittiğinden emin olunca gusül edersin ve orucuna da başlarsın.

Okudunuz mu?  Ramazan ayının bitiminde kutladığımız önemli günler nelerdir

– Niyet etmemişsen sana bir gün kaza lazım gelir. Ama yinede mazeret olmadan orucu yemek çok günah ve müslümanın asla yapmaması gereken bir harekettir. Tövbe istiğfar et ve bir daha bu hataya düşme.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm sahura bu ramazan ayında pek kalkamıyorum bu yüZden sahura kalkamayacağım diye sahura 1-2 saat yakınlarda yemek yerim yada su içer niyetlenir yatarım. Ancak bir gece çok yorgun olduğum sebebi ile bunları yapmadım ve niyetimi sahura kalkıp yaparım hemde yer içerim deyip aç olarak yattım. O kadar çok aşırı susamıştım ki susuzluktan uyandım ve saate baktığımda imsak vakti gireli 1 saat olmuştu o an bu susuzlukla niyet mi etsem dayanamam dedim ve su mu içsem mi diye kararsız kaldım ve o an su içme ve bu orucu Allah kabul ederse kaza ederim düşüncesi ile karar aldım. Bu durumda bu orucu tutmamama neden olan susuzluğum sebebi ile bana kefaretmi gerekir yoksa kaza mı etmem gerekir?


arifselim
Bu durumda anlaşılan niyetli olarak uyanmışsın. Hanefilere göre orucunu mazeretsiz bozan kişiye 60 gün kefaret ile o günü kaza etmek gerekir. Susamak sadece geçerli bir mazeret değildir ancak sana bir zarar geleceğinden endişe edecek kadar bir durum olursa o zaman bozmak caiz olur.


Kayıtsız Üye
Merhaba. Ben sahur zamanı ertesi gün hastahaneye gideceğimi unutarak yemek yedim.Fakat sözlü niyet etmedim.Yemek yiyip içersem kefaret mi gerektirir?


arifselim
Merhaba. Sahur niyeti ile kalkmış olmak ve sahur yapmak zaten bir niyettir. Sözlü niyet etmek şart değildir. Bir hastalık durumu olursa orucu bozmak sadece bir gün kaza gerekir.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben sahura kalktim ama oruc tutmak için değil kalbimde oruc tutmak yokru ve bilerek niyette etmedim ve ertesi gun masturbasyon yaptim ama niyet falan etmemistim ve kalbimde de oruc tutmak yoktu ve masturbasyon yaptim kefaret falan gerekirmi?

Okudunuz mu?  Hastalıktan dolayı bozulan oruç

arifselim
Niyet etmemişsen oruçlu değilsin zaten. Kefaretten kurtulmuş olabilirsin peki Allah’a oruç tutmamanın hesabını nasıl vereceksin? Mazeretsiz oruç tutmamak hafife alınacak bir şey değildir. İnsan kendisini kandırmamalıdır.


Kayıtsız Üye
Merhaba hocam. Sahura kalktım ve niyet etmedim saat öğleni geçmedi bende birşeyler yedim. Orucum bozulmuş olurmu???
Bazı sitelerde sahura kalkmakta bir niyettir yazıyo.


ACİLSERVİS
Ayıp kardeşim anneniz babanız size öğretmiyorsa artık aklınız başınızda dininizi öğrenecek kitaplar okuyun. Hem yiyorsun hemde bozuldu mu diye soruyorsun. Bari bozmadan birine sorsaydın. Şimdi kasıtlı olarak oruç bozmaktan 60 gün kefaret orucu ve bu günün kazasını tutmak zorundasın.
Oruç her müslümana farzdır niyet etmedim tutmama gerek yok gibi bir şey yok.


Kayıtsız Üye
Kurban orucu tutmak için kalktım fakat sahurda değil gece 1 buçuk ta yemek yedim hastayım fazla bişey yemedim su içmeyi ve niyet etmi unuttum uyuyakaldım hala niyet etmedim ve çok açım ve burun ilacı kullanmam gerekli oruçlu muyum değil miyim ?


ACİLSERVİS
Saat birdede üçtede sahur olur bunun bir sabit zamanı yoktur. ne zaman yersen sahur odur. bir buçukta yediğin yemekte sahurdur. ayrıca oruç tutmak için sahurda şart değildir. bir buçukta yaptığın sahuru niyet olarak sayabilirsin. oruç tutmak niyeti ile yemek yedin. Orucun geçerli olur.


Kayıtsız Üye
Hocam iyi gunler emziren bir anneyim belki dayanabilirim diye gece sahurda bişeyler yedim fakat kusluk vaktine kadar niyet etmedim sonrada ogleye 2 saat kala yiyip içtim emzirdigim için çok çabuk açıklıyorum o yüzden dayanamiyorum buna Kefaret mi yoksa kazamı gerekir

Okudunuz mu?  Oruçluyken çok uyumak günah mı?

mum
< emzirdigim için çok çabuk açıklıyorum o yüzden dayanamiyorum buna Kefaret mi yoksa kazamı gerekir >
Bebek emmeyi bırakınca kaza edersiniz. Kefaret gerekmez


Kayıtsız Üye
Hayırlı ramazanlar. Ben dün gece sahura kalkıp yemek yedim boğaz agrım var ve dün doktor bana günde 3 kez kullanılan bir sprey verdi. Ne olur ne olmaz kendimi iyi hisseder miyim bilemedim dişlerimi fırçalayıp su içip yattım ancak sözlü olarak niyet etmedim. Acaba niyetli olarak sayılıyor muyum şu an


Hoca
Niyetin sözlü olması şart değil, niyet içten edilir. Orucunuza devam edin


Kayıtsız Üye
Sahura kalktım bişiler yedim ama kalktığımda da başım çok kötü ağrıyordu, boğazım ağrıyordu ve gözlerim şişmişti bende acaba oruç tutmasam mı diye düşündüm çünkü aşırı bir halsizlik vardı böyle giderse orucu bozarsam diye düşündüm sabah da hastaneye gitmeyi düşünüyorum. Sahura kalktığım için niyetli sayılır mıyım? Aydınlatırsanız sevinirim.


mum
< Sahura kalktığım için niyetli sayılır mıyım? >
Evet niyetlisin. Niyet etmemek, oruç bozmaktan daha kötüdür bilginiz olsun


Kayıtsız Üye
Sahurumu yaptim oruc tutucam diye ama dis ağrısı cekiyorum sürekli ve migrenim var bunun için sozle niyetlenmedim uydum uyandığımda esimle cinsi munasebetim oldu ama niyet etmedim diye oruclumu olup olmadigimi anlamdim. Kefaret mi kaza mi gerektirir bilemedim


mum
< Kefaret mi kaza mi gerektirir bilemedim >
Hem kaza hem kefaret gerekir


Kayıtsız Üye
Merhabalar gece sahura kalkip yemegimi yedim yattim fakat sabah 9 da kalktigimda migrenim tuttu ve basım çok ağrıyor hapımı icmem gerekiyor ama ne yapmalıyım.niyet etmemiştim henuz (hanifi)


Hoca
Size tavsiyem doktora gidin sakinleştirici iğne yaptırın hem şifa bulursunuz hemde oruç bozulmaz
bende de migren var

Okudunuz mu?  Dekolteli kadınlara bakmak orucu bozarmı

Kayıtsız Üye
Selam aleyküm sahura kalkamadım sabahta uyku yarı uykulu iken tutsammi tutmasammi diye kararsız kaldım niyet ettiysem bile uykuda yarı uykulu olduğum için hatırlamıyorum onun için dayanamam diye yedim içtim kazasinimi tutmam gerekir yoksa kefaret de gerekirmi


imam
Hanefi mezhebine göre niyet edildiği halde bozulursa hem kaza hem kefaret gerekir, diğer üç mezhebe göre sadece kaza gerekir.


Kayıtsız Üye
– Merhaba, akşamdan ertesi gun oruc tutarım diye dusundum ama sahura az sure kala uyanmışım. Su içip hiç niyet etmeyip oruçtan vazgecersem 61 gun oruç mu tutmalıyım?

– Ben gece sahura kalktım ondan sonra bugün güneşin altında çok aldığımız için çok susadım ama sonra kalktığımda niyet etmemiştim sonra eve geldim ve su içtim ne yapmalıyım kendimi çok kötü hissediyorum 61 gün tutmak zorunda mıyım


mum
– Niyet etmeyen büyük günah işlemiş olur ve sadece kaza gerekir. Ben sizi anlamıyorum, 60 gün oruç tutmaktan korkarsınız ama Allahın gazabından korkmazsınız!!!

— Soru ve cevap aynı zaten üstteki cevap da sizin için


Kayıtsız Üye
Hocam ben tum gece ayaktaydim sahur vakti geldi ev halki kalkti sahur falan yapiyorlardi ben oruc tutmiyacagimi onlara soylemistim zaten ancak sahurda onlar bir seyler yerken canim cekti ben de yedim biraz (oruc tutmak amacli degil) Ezan okundu ben de ezan okunduktan sonra bir seyler ictim yani oruclu degilmisim gibi davrandim (zaten niyette etmedim oruc tutmak amacli da yemedim) Ama icimden bir seyler sahurda yemek yedigim için kefaret gerektigini soyluyor bu vesvese midir hocam teşekkürler


ACİLSERVİS
Bir kere bu islam değildir. İslamı kabul ediyorsak şartlarına uyacağız. İslam demiyor ki lütfen oruç tutar mısın. Oruç tutacaksın bu bir emirdir diyor. ve bunu bir kadir gecesinde söylüyorsun. Ölümcül bir nedenin var mı sanmıyorum bunu yazmamışsın.
Oruç tutmaya niyetlenmemişsen ki öyle gözüküyor kaza gerekir.

Okudunuz mu?  Ramazan Manileri

Kayıtsız Üye
Hocam pazar gunu orucluydum biraz kotu gecti aclik ve susuzluk ile alakali değil ben de bugün tutmamaya karar verdim biraz sert cikistiniz sanki


ACİLSERVİS
Kötü ancak şöyle olabilir. Çok rahatsız olursunuz hastaneye gidersiniz Müslüman bir doktor size orucu bozmanızı söyler. Bunun yolu budur. İkinci bir seçeneği yok. Kişi karar veremez. İstediği kadar derdi olsun.


Kayıtsız Üye
Neyse hocam teşekkür ederim ben simdi oruc degilim değil mi ? Sizi de yordum bu sorularla kusura bakmayin


ACİLSERVİS
İmsaktan sonra zaten yiyip içmişsiniz niyet etseniz de artık oruç olmaz. Ancak orucu bozulan da Ramazan ayına saygıdan dolayı iftara kadar yiyip içmez. Oruçsuz ve aç şekilde akşamı bekler. Buda ramazana saygıdır.


Kayıtsız Üye
Gece sahura kalktım ama hasta olduğum için belki tutabilirim belki tutamam diye niyet etmedim sabah kalktığımda ateşim vardı ve boğazım kuruydu bende doktora gidicegim için su ictim hanifi mezhebindenim kefaretmi gerekir kazami hocam


mum
Hastalıktan dolayı bozulan oruç için sadece kaza gerekir.


sahura kalkıp niyet etmeden oruç bozmak, niyet etmedim orucumu bozabilir miyim, niyet etmedim orucumu bozdum

Bu kategoride yer alan Oruç bozmak istiyorum çok mu günahtır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sahura kalkıp niyet etmeden oruç bozmak, niyet etmedim orucumu bozabilir miyim