Taharet sonrası kurulanmak gereklimidir,taharet ıslaklığı çamaşıra geçse bir sakıncası varmıdır?
MERSİN-GÜLNAR
Bir ilmahalde okudum birkaç yıl önce ama şimdi bulamıyorum.Bir kişi büyük abdesi yapıp iyice yıkadıktan sonra tuvalet kağıdı ile kurulamsında ve kurulamadan elbisesini giyse o taharet suyu elbiseye bulaşmasında bir sakınca varmıdır.
Cevap: Taharet sonrası kurulanmak gereklimidir,taharet ıslaklığı çamaşıra geçse bir sakıncası varmıdır?
Desert Rose
İstibrâ nedir?
–İnsanın abdest tazeleyeceği zaman, küçük abdestini yaptığı zaman tedbir almasıdır. Geride birazcık idrar damlası kalmış olmasın diye tedbir almasıdır. O kalıntıları iyice temizleyecek bir şekilde gayret göstermesidir. Bir kaç adım atmak sûretiyle, öksürmek sûretiyle, hareket etmek sûretiyle, şöyle aşağıdan yukarıya sıvazlamak sûretiyle yapılabilir.
İdrarından içeride birkaç damla kalıp da, tam abdest aldıktan sonra oturduğu yerden kalkarken hık yapınca, donuna o ıslaklık geçerse; hem abdesti gider, hem donu kirlenmiş olur. İstibrâ; bunu önlemek için idrardan iyice kurtulmak demek oluyor. Buna dikkat etmek lâzım!..
Soru:
Taharetlendikten sonra kurulanmak şart mıdır?
Şarttır; çünkü, o sular tehlikelidir, tam temiz olmayabilir. Yâni tecrübeyle sabittir, çoluk çocuğundan herkes bilir ki, yıkadığı halde beze kuruladığı zaman yine bulaşığı çıkar. Ne kadar yıkasan bezde, kâğıtta bulaşığı yine görülür. Kolay çıkmıyor.
Onun için, iyice kurulanması lâzım!..
taharetten sonra kurulanmak, taharet aldıktan sonra kurulanmak, teharet yaptiktan sonra kurulanmak