Adam öldürmenin caiz olduğu yerler neresidir. Namus için adam öldürmek caiz mi?
imam
Adam öldürmenin caiz olduğu yerler neresidir. Namus için adam öldürmek caiz mi?
İnsan öldürmenin caiz olduğu durumlar nelerdir?
Soru
Adam öldürmenin caiz olduğu an ve caiz olmadığı anlar ne zamanlardır?eve giren hırsızı vurmak caiz mi?
Kur’an-ı Kerim’de adam öldürmenin haram olduğunu bildiren birçok ayet vardır. Bu ayetlerin birinde şöyle buyurulur:
"Allah’ın haram kıldığı cana, haklı bir sebep olmadıkça kıymayın. Kim mazlum olarak öldürülürse biz onun velisine (mirasçısına hakkını isteme konusunda) bir yetki vermişizdir. O da öldürmede aşırı gitmesin. Çünkü o, zaten yardıma mazhar kılınmıştır." (el-İsrâ, 17/33)
Âdem (a.s.)’ın oğlu Kâbilin Hâbil’i öldürme suçu, öldürmenin insanlığa tecavüz anlamına gelen bir suç olduğunu gösterir. Nitekim Cenâb-ı Hak şöyle buyurur: "Bu yüzden İsrâiloğulları’na şu gerçeği hükmettik: Kim bir canı, bir can karşılığında veya yeryüzünde bir fesat çıkarmaktan dolayı olmaksızın, öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur." (el-Mâide, 5/32)
Katil için kısas cezası şu ayetle sabittir:
"Ey iman edenler, öldürenler hakkında size kısas (misilleme) yazıldı. Hür hür ile; köle köle ile; dişi dişi ile kısas edilir. Fakat öldürenin lehinde, öldürülenin kardeşi (velisi) tarafından cüz’î bir şey af olunursa kısas düşer. Artık örfe uyarak, maktulün velisine güzellikle ödemede bulunmak gerekir. Bu, Rabbinizden bir hafifletme ve esirgemedir. O halde kim bu aftan ve diyetin edâsından sonra, katile veya yakınlarına karşı tecavüzde bulunursa, onun için pek acıklı bir azap vardır. Ey akıl sahipleri kısasta sizin için bir hayat vardır. Umulur ki sakınırsınız. " (el-Bakara, 2/178-179)
Kısas hükmü, geçmiş semâvî dinlerde de yer almıştır: "Biz onda (Tevratta) onların üzerine şunu da yazdık: Cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş karşılıktır. Sonuç olarak yaralar birbirine kısastır. Fakat kim bu hakkını bağışlarsa, o kendisine keffârettir. Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse onlar zalimlerin ta kendileridir." (el-Mâide, 5/45)
Kur’an-ı Kerim, başkasını kasden öldüren katil için bir ceza daha bildirir:
"Kim bir mümini kasden öldürürse, cezası içinde ebedî kalıcı olmak üzere cehennemdir. Allah ona gazabetmiş ve lânet etmiştir. Ve ona büyük bir azap hazırlamıştır. " (en-Nisâ, 4/93)
Hadiste, kişinin ancak üç durumda ve hâkim kararıyla öldürülebileceği bildirilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır:
"Müslümanın kanı ancak üç şeyden birisi ile helâl olur. Zina eden evli, cana karşılık can, dinini terkeden ve İslâm toplumundan ayrılan kimse." (Buhârî, Diyet, 6; Müslim, Kasâme 25; Ebû Davud, Hudud, I; Tirmîzî, Hudud, 15) Bu hadisi İbn Mes’ud (r.a.) rivâyet etmiştir.
Başka bir rivâyet şöyledir: "Kişinin kanı üç durumda helâl olur: İmandan sonra kâfir olan yahut evlilikten sonra zina eden yahut da haksız yere bir cana kıyan kimse."
Katlin ve intiharın haramlığı konusunda çeşitli hadisler nakledilmiştir: "Bir müminin öldürülmesi, Allah katında, dünyanın sona ermesinden daha büyük bir olaydır."
"Şüphesiz, sizin kanlarınız ve mallarınız; bu gününüzün, bu ayınızın ve bu beldenizin haram olduğu gibi birbirinize haramdır." (Buhâri ilim, 37; Hacc, 132; Hudûd, 9; Müslim, Hacc, 147; Tirmîzî, Fiten, 6)
"Yedi helâk edici şeyden sakınınız. Bir tanesi de haklı durumlar müstesna Allah’ın haram kıldığı cana kıymaktır. " (Buhârî, Müslim, Ebû Davud ve Nesâi)
Kasden öldürmenin cezasını hadis tesbit etmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurdu: "Kasden öldürmede kısas vardır. Ancak, maktulün velisinin affetmesi halinde durum değişmektedir."
Yani başkasını kasden öldüren, maktulün akrabaları tarafından affedilmedikçe ona kısas uygulanması gerekir.
Kasden adam öldüren kimse asî ve fâsık olur. Onun işi Allah’a kalmıştır. Dilerse ona azap eder, dilerse bağışlar. İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre katilin tevbesi makbûldür. Böyle diyenlerin delilleri şu ayetlerdir:
"Şüphesiz Allah, kendisine şirk (ortak) koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları dilediği kimseler için bağışlar. " (en-Nisâ, 4/48-116)
"Şüphesiz Allah bütün günahları mağfiret eder." (ez-Zümer, 39/53) İbn Abbâs (r.a.) katilin bağışlanabileceği konusunda aksi görüştedir. Çünkü birisini kasten öldürenin cehenneme gireceği, Nisâ sûresi 93. ayetle sabittir.
Diğer yandan yüz kişi öldüren kimsenin tevbesinin bile kabule şayan olduğunu bildiren hadis-i şerif malûm ve meşhurdur. (Buhâri, Enbiya, 54; Müslim, Tevbe, 46-47). Kâtilin, sürekli cehennem ateşine gireceğini bildiren ayetin, tevbe etmeden ölmesi haliyle ilgili olduğu yahut durumunun Cenâb-ı Hakk’ın dilemesine bağlı bulunduğu öne sürülmüştür.
Şâfiî mezhebi, öldürmenin hükümlerini beş kısma ayırır: Farz, haram, mekruh, mendub ve mubah.
1- Farz: Mürted (dinden çıkan)’ın tevbe etmediği ve düşman savaşçısının İslâm’a girmediği yahut cizyeyi vermediği zaman öldürülmesi farzdır.
2- Haram: Kanının dökülmesi caiz olmayan masum kimsenin öldürülmesi haramdır.
3- Mekruh: Bir kimsenin, kâfir olan hasmını Allah’a ve Resulüne sövdüğü zaman onu öldürmesi mekruhtur.
4- Mübah: Kısas tatbik edilecek kimseyi veya devlet başkanının savaş esirini öldürmesi mubahtır. Çünkü o maslahata göre öldürüp öldürmemekte serbesttir. Nefis müdafaası için saldırganı öldürmek de mubahtır.
Dört büyük mezheb imamı, öldürmenin mübah olduğu halleri şu şekilde sıralarlar: Bir kimse yabancı birisinin evine girdiğini; yabancı bir erkeği karısı veya yakın akrabası ile zina ederken görse onu öldürmesi helâldir. Katile kısas gerekmez. Zina, erkekle kadının rızası sonucu oluşmuşsa Hanefi ve Hanbelîlere göre kadının kocası onları suçüstü yakalaması halinde her ikisini de öldürebilir. Eğer erkek, kadını zinaya zorlamışsa kadının bu erkeği öldürmesi mübah görülmüştür. Ancak sonradan zina ettiğini öğrenirse o takdirde öldüremez. Buna devlet yetkilileri ceza verir. Bu durumda erkek karısını boşayabilir.
Hamdi DÖNDÜREN
Cevap: Adam öldürmenin caiz olduğu yerler neresidir. Namus için adam öldürmek caiz mi?
Ercan
Allah razı olsun hocam.
Cevap: Adam öldürmenin caiz olduğu yerler neresidir. Namus için adam öldürmek caiz mi?
imam
amin sendende.
Namus cinayeti ne demektir?
Namus cinayeti denilen şey, eğer eşin zina etmesi ise islama göre öldürürülür.
Cevap: Adam öldürmenin caiz olduğu yerler neresidir. Namus için adam öldürmek caiz mi?
Kayıtsız Üye
eşim olcak kişi bende nikahlı iken birkaç kişi ile aldatıyo beni beni tahrik edip evden uzaklaştırma bile verdirdi evden uzaklaştırma kararı ile dostunu evime almış ve iki oğlum var beni defalarca aldatmış en sonu büyük oğlum söyledi 12 yaşında evimi terkedip kaçmışlar .bir kadının ihtiyacı olan her şeyi ona verdim .şimdi soruyorum onları öldürmek caizmi.
Kayıtsız Üye
islami ülkede adam öldürecek sadece devlettir
şahıslar öldüremez
Kayıtsız Üye
Kiz kardesimi zina ederken gorsem yakalarsam oldursem ne olur hocam
Kayıtsız Üye
Hocam bir muslumana dunyayi zindan eden birini oldurmek caizmidir
Kayıtsız Üye
Rüyamda en iyi üç kız arkadaşım ileydim. Birkaç tane adam bize musallat oldu. Ben de beni taciz etmeye çalışan adamı öldürdüm. Ve sonra saklandım. Daha sonra ter içinde uyandım. Bu ne anlama geliyor.
arifselim
Hiç kimse kendi görüş ve kararına göre kimseyi öldüremez böyle bir şey islam da yoktur bunu diyen islama iftara atan bir zavallıdır. Ancak islam devletinde mahkeme buna karar verebilir.
Kayıtsız Üye
Zina yapmamis ama onunla defalarca konuşmuş.aldatmanin eşiğinde olan kadin yada kadinin konuştuğu kişi öldurulurmu
Kayıtsız Üye
valla abicim bana kalsa sonuna kadar caiz amma iş bizim hükmümüze bakmaz bırak Allahından bulsun
Kayıtsız Üye
Hocam kastten babami oldurduler topluluk halinde bende babami olduren lerden birisinioldursem helal midir
Sabri
namus için adam öldürmek günah mı
< babami olduren lerden birisinioldursem helal midir >
İslamda öldürme işini devlet yapar, yoksa kan davasına döner
Kayıtsız Üye
hocam 4 yil oldu adama hiç bisey olmadi hayatni yasiyo mutlu mesut
Kayıtsız Üye
Eh be kardesim sen karsi tarafi oldurecegine önce evindekini ne yapacan onu dusun aklinda fikrinde varsa zaten yapar bunlari sana niyemi soyluyprum cunki aynisi benim basima geldiği için
Kayıtsız Üye
Hocam eşim beni aldadatı vede aldattığı kişi beni tahrik ediyor ben bukişiyi öldürsem dinen suçu günahı varmıdır
arifselim
İslam dininde kişi kendi başına öldürmesi caiz değildir. Sen sorunu eşinle çözmelisin karşı tarafı öldürmekle eline ne geçecek. Eşinle bu sorunu kökünden çözmek için seni rahat ettirmesi gerekir. Eğer güven oluşmazsa onu boşamak senin hakkındır.
Kayıtsız Üye
arif hocam merhaba size iki sorum olacak 1. çok sevdiğim biri var evlilik düşünüyordum bu benden önce bir hata yapmış ve biriyle ilişkiye girmiş pişman ama iş işten geçmiş bu kadar severken bu duymak şok etti beni çok seviyosam ve kendide çok pişmansa evlenmemde sakınca var mı,bıraksam yarı yolda bırakmışım gibi olacak bunu ona yapan kişiyle aramda bir fark kalmayacak gibi geliyor bana sizden yorum alacam 2.cisi bunu sevdiğim kıza yapan kişi terketmiş gitmiş bunun cezası bu adam nedir inanın öldürmeyi bile düşünüyorum bir kızın namusu ve geleceği ile oynadı diye böle bir insanı öldürmenin dinde cezası nedir.
arifselim
1. Bu durumda olan bir kadınla evlenmek caizdir eğer istersen evlenebilirsin. Ama bu öyle bir kara olmalı ki asla hayatın boyunca bu konuyu açmayacak ve asla yüzüne vurmayacaksın. En ufak bir şüphen olursa asla evlenme.
2. Bu kişinin hesabı artık Allah’a kalmıştır. Onu cezalandırmak sana ait değildir ve asla sana helal olmaz.
Kayıtsız Üye
Eşim 15 yıl kadınlara kuran ogretiyor iki supyan kursa bakiyor iki oğlum kuran hocası iki kızım hafız oldu devam ediyor bende eve bakiyorum Eşime cinler musallat oluyor ve eşime zina yaptırıyorlar eşim son anda farkına varıyor ama iş elden gidiyor 20 gün uğraştı adam bırakmadı tehdit etmeye başladı eşim intihar etmeyi düşündü sonra ebedi cehennemde yanarım ve bu kadar dine hizmetim boşa gitmesin diye vazgeçti adam tekrar eve geleceğim diye tehdit etti ve eşim emniyete gidiyoruz dedı sonra anlatırım yolda giderken anlattı bende eşimi çok seviyorum kimseyeanlatmadim bırakırsam intihar eder ebedi cehennede yanmasına dayanamam çaresiz bir durumdayım eşim hem akrabam oluyor mahallede tanınmış biri bu durumda evlilik nasıl olur aklımdan atamıyorum olayı hem çocukları düşünüyorum onların hayatları biter ne yapıyım hocam
Omer Faruk
Kardeşim eşinin yanına söz konusu adam nasıl yanaştı? Nerede, nasıl birlikte oldular? Böyle, cinler zina ettirdi demek bana pek doğru gelmedi. Eşini seviyorsun, koca bir ailen var dağılmasını istemiyorsun seni anlıyorum ama bu meseleyi tam anlamadan hayatınızı eskisi gibi sürdürmeniz çok zor.
namus için adam öldürmek günah mı, namus için adam öldürmenin cezası, namus için Adam oldurmek gunahmi