Arazinin Zekatı

Arazinin Zekatı

Ercan
Hocam, bir sitede "ev ve arsanın zekatı olmaz. Alayım da kalsın belki sonra üstüne ev yaparım düşüncesiyle alınan arsanın da zekatı olmaz çünkü onu ticari amaçla alıp satmak için almamıştır."
diye bir şey okudum. Benim 3,5 dönüm zeytinlik arazim var. Alıp satmak için ticari amaçla almadım. İçinde zeytin ekili ama daha ürün almıyorum. Yeni ekildi. alış değeri 9.700 tl.
Aldığımdan beri de yaklaşık 3.000 tl masrafı oldu. Bu zeytinlik için zekat düşer mi düşerse ne kadar olur. Masraflar düşülür mü?
Allah razı olsun.


Cevap: Arazinin Zekatı

Hoca
< Hocam, bir sitede "ev ve arsanın zekatı olmaz. Alayım da kalsın belki sonra üstüne ev yaparım düşüncesiyle alınan arsanın da zekatı olmaz çünkü onu ticari amaçla alıp satmak için almamıştır."
forumduasi.com/showthread.php?t=182563Arazinin Zekatı diye bir şey okudum. Benim 3,5 dönüm zeytinlik arazim var. Alıp satmak için ticari amaçla almadım. İçinde zeytin ekili ama daha ürün almıyorum. Yeni ekildi. alış değeri 9.700 tl.
Aldığımdan beri de yaklaşık 3.000 tl masrafı oldu. Bu zeytinlik için zekat düşer mi düşerse ne kadar olur. Masraflar düşülür mü?
Allah razı olsun. >

Ticari amaçla yani zeytin eritip satılması amacıyla alınan arazinin kendisine zekat düşmez.
İlerde araziden elde ettiğin paradan zekat vermek nasip olur inşAllah:)


Cevap: Arazinin Zekatı

Fetva Meclisi
Kiralanan veya yarıcılıkla ekilen arazinin öşrü nasıl verilir?


Kiraya verilen veya yarıcılıkla işletilen araziden elde edilen ürünün öşrünün kimin tarafından verileceği, müçtehit imamlar arasında tartışmalıdır. Ebû Hanîfe’ye göre öşür, arazinin kendisinin değil, menfaatinin vergisidir. Dolayısıyla ona göre bu vergiyi arazinin menfaatine sahip olan veya bu menfaatin bedelini alan kişi ödeyecektir. Bu yüzden, kiraya verilmiş olan tarlanın vergisini ödemek tarla sahibinin görevidir. Çünkü o, her ne kadar arazinin menfaatini başka birine vermişse de bunun karşılığında bedel almıştır (Serahsî, el-Mebsût, III, 5). Ebû Yusuf, İmam Muhammed ve diğer imamlara göre öşür, araziden elde edilen ürünün vergisidir. Dolayısıyla ister mâlik olsun ister kiracı, ürünü kim alırsa, öşür onun borcudur. Bu görüş esas alınarak, kiralanan araziden elde edilen ürünün öşrünün, -diğer ekstra masraflarla birlikte kira giderinin toplamı üründen düşülerek- kiracı tarafından verilmesi, tarla sahibinin de diğer gelirleri ile birlikte nisaba ulaştığında kira bedeli olarak aldığı paranın zekâtını vermesi uygun olur. Yarıcılığa verilen arazinin öşrü Ebû Hanîfe’ye göre tarla sahibin görevi ise de, Hanefîlerden Ebû Yusuf ile Muhammed’e ve diğer bütün mezhep imamlarına göre tarla sahibi ile yarıcıya birlikte gerekir. Her biri payına düşen ürünün zekâtını verir (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 572; Fetâvây-ı Hindiyye, V, 243; İbn Âbidin, Reddu’l-Muhtâr, II, 335; Karadâvî, Fıkhu’z-zekât, I, 399).


arazinin zekatı, arazi zekatı, arazinin zekatı olur mu

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();