Geçmiş namazların kazaları
aras36
Geçmişte kılmadığımız namazları nasıl bir hesaplama ile günlük namazların ardına kaza yapabilriz ve nasıl kılmadığımız borçlu namazları kılabiliriz geniş bir bilgi istiyorum çetele denen bişey duydum ? Bana borcumu ne kadar sürede nasıl ödeyebilirim bilgi lütfen ?
Cevap: Geçmiş namazların kazaları
Ercan
1- Buluğ çağı kesin olarak bilinmiyorsa erkekler yaşlarından 12 seneyi, bayanlar ise 9 seneyi çıkararak kalan yıllarda namaz kılmayan bütün vakitler hesap edilip yazılır.
2- Kaza namazlarınızı her namazda bir namaz kazası kılarak yapabilirsiniz. Böylece hem nefsinize zor gelmez hem de hesabı kolay olur.
3- Bu şekilde Allah size ömür verdikçe bütün borçlarınızı ödeyeceğinize niyet etseniz ve buna başlasanız, sonra Allah sizi borçlarınızı bitirmeden huzuruna alsa inşAllah bu niyetinizden dolayı onları yapmışsınız gibi olursunuz. Çünkü hayatta kalsaydınız zaten ödemeye başlamış ve devam edecektiniz. Allah ödeme fırsatı verecek bir hayat nasip etsin.
Kaza namazları, ne şekilde kazaya kalmış ise aynı şekilde kılınacaktır.
Sabah 2, öğle 4, ikindi 4, akşam 3, yatsı 4 ve vitir 3 rekat olarak kaza edilir.
Her namaz için belirli bir zaman veya mekan tayin edilmez. Yani ikindi namazının kazası ikindi vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. İstediğiniz zamanda kılınabilir. Kaza namazını kılarken ikindi namazının yatsıdan önce veya öğlenin sabahtan sonra kılınması gerekir gibi bir şartta yoktur.
Fakat kerahet dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilir. Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dk sonraya, Güneş batmadan 45 dk. Önceye kadar ve Güneş tam tepede olduğu zaman (öğleye 30 dk. Kala) namaz kılınması hoş görülmemiştir. Bunların dışındaki bütün zamanlarda kaza namazı kılnabilir.
Kaza namazlarını kılarken vakti belirlemeye gerek yoktur. Bu çok zor olacağından kolay olanı yapmak daha uygundur. Bir kaza namazı şöyle niyet edilerek kılınır:
Meselâ: "Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım ilk öğle namazını" yahut "son öğle namazını kılmaya." Böylece kazaya kalmış olan namazlar, ya ilk kazaya kalmış olanından başlanmış olur veya en son kazaya kalmış olanından başlanmış olur ki, her iki halde de belli bir düzene göre geçmiş namazlar kılınarak azalmış olur.
Daha kolay olması bakımından "Üzerimde olan bir öğle veya ikindi namazını kaza ediyorum" şeklinde niyet etmek de yeterlidir.
Bir vaktin namazı kaza edileceği zaman önce bir ezan okunur, sonra ikamet getirilerek kılınır. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman da hepsi için bir ezan kâfi gelirken, her farz namazı için ayrı ayrı ikamet getirmek sünnettir.
Kazaya kalmış olan namazların kaç vakit olduğunu kesin olarak bilemeyen kimse, galip tahminine göre hareket eder. Sayı bakımından tam bir tahmin yapamıyorsa, üzerinde kaza namazı kalmadığı kanaatine varıncaya kadar kılar.
Aynı namazları kazaya kalmış olanlar bu namazı cemaatle kılabilirler. Fakat farklı farklı namazları kılmaya kalkanlar tek bir cemaat olamazlar; ayrı ayrı kılmaları gerekir.
Kaza namazlarını, mümkünse evde kılmayı tercih etmelidir. Şayet bu namazlar mazeretsiz olarak kazaya bırakılmışsa bir günah sayılacağından bunu teşhir etmek uygun olmaz. (Mehmed Paksu)
Cevap: Geçmiş namazların kazaları
tugcee
çetele nasıldır bilmiyorum ama kendi yöntemimi söyleyebilirim ben her vakit namazından sonra o vaktin kazasını da kılıyorum böylece bir gün sonunda hem vakit namazlarını eda etmis hem gecmisleri kaza etmis oluyorum çoook borcum var çooooook insAllah borclu kavusmayız rabbimize
Cevap: Geçmiş namazların kazaları
aras36
Kaza namazlarını, mümkünse evde kılmayı tercih etmelidir. Şayet bu namazlar mazeretsiz olarak kazaya bırakılmışsa bir günah sayılacağından bunu teşhir etmek uygun olmaz. (Mehmed Paksu)
Çok iyi ve aççıklayıcı olmuş Allah razı olsun ama şu son yazılanı anlamadım aslında anladımda şöyle yani geçmişte kılmadım içimden elmedi okul evlilik doğum çocuk vs bisürü bahane ile şimdi ben kaza kılmak istiyorum borçlarımı ödemek için kabul olmazmı ?
Desert Rose
Kaza namazı çetelesi
İNDİR>>>
[url]http://www.4shared.com/dir/XpzkSVL6/sharing.html
Ercan
Namazı bilerek kazaya bırakmak günahtır. O yüzden bu günahı kimseye belli etmeden, kazayı evde kılmak daha uygundur.
Oruçlu kadının adet olduktan sonra orucu bozup kimseye belli etmeden yemeye içmeye başlaması islami edepten olduğu gibi, bu durum için de böyledir.
aras36
Hımm anladım ozmn Allahın izniyle biran önce kazalara başlamak lazım rabbim ömür biçmemiş şu kadar ömrün var diye 🙁 Allah’ım ona layık kullar olmayı nasip eder inşAllah .. Teşekkürler …
emniciba
Bu konuyla ilgili 2 tane sorum var
1-Namaz kılmak iltilam olunca mı farz oluyor yok ıstımna yapsan menı gelse boyle mi mukellef oluyorumsun?
2-Mesela bır kısı kaza kılmaya nıyetlen atıyomkı 5 sene kazası var neyse 1 sene kadar kıldı sonra vefat ettı Allah bu kulunun niyetını bılıyor kazalarını eda etcek dıye acaba bır etkısı olurmu
geçmişte kılmadığımız namazları öde, geçmiş namazların kazası, gecmis namazlarin kazasi