Lam Elif Durağından sonra rukuya varılabilir mi?
ogamest
Ayet sonunda lam elif durağı varsa, mesela amme yeteseelun – anin nebeil azim – gibi , bunlardan sonra rukuya varılabilir mi? Caiz midir? Mekruhluk falan var mıdır?
Cevap: Acil Cevap Bekliyorum – Lam Elif Durağından sonra ruku?
bygantar
Lam elif secavendinde rukuye gitmek mekruhtur. okunurken durulmaması gerekir. süreye devam edilir. Durulursa biraz geriden o cümle tekrar okunması gerekir ilgili ayetin anlam yapısı bozulur.
Cevap: Lam Elif Durağından sonra rukuya varılabilir mi? Acil Cevap Bekliyorum
Hoca
Soru 28 Ağustos 2011 de sorulmuş.
Bazı cevapların gecikmesinin sebebi, üye kardeşlerin uygun başlığı konu açmamalarıdır.
Bütün sorularımızı bu başlığa açalım: forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/Sizden gelen sorular
< Ayet sonunda lam elif durağı varsa, mesela amme yeteseelun – anin nebeil azim – gibi , bunlardan sonra rukuya varılabilir mi? Caiz midir? Mekruhluk falan var mıdır? >
< Lam elif secavendinde rukuye gitmek mekruhtur. okunurken durulmaması gerekir. süreye devam edilir. Durulursa biraz geriden o cümle tekrar okunması gerekir ilgili ayetin anlam yapısı bozulur >
Kardeş LAM-ELİF durağında durulmaz ama durulmuşsa geriden alınmaz.
Rukuya gitmek neden mekruh olsun?
Cevap: Lam Elif Durağından sonra rukuya varılabilir mi? Acil Cevap Bekliyorum
bygantar
Sayın mum şöyle düzelteyim. Lam elif durağı cümlenin devam etmesini gerektiren bir secavenddir. Cüümle içinde bu durağa gelinmişse durulmaması gerekir. Durulursa cümlenin anlamı bozulur. O yuzden ya bir önceki kelimeden yada bir önceki cümle başından alınıp tekrar okunur. Ayet sonunda Lam Elif durağına dek gelinmiş ve durulmuşsa geri dönmeden nefeslenip kalınan yerden devam edilir.
Öncelikle şunu belirteyim ki Sakın sözlerim kesin bir hüküm gibi algılanmasın fetva veya hüküm bildirmek benim haddime değildir. Ancak araştırdığım ve öğrendiğim kadarıyla bu bilgi böyle olması gerekiyor. Ayrıca soruyu soran arkadaş ayet sonu veya cümle içindemi diye belirtmediğinden ötürü Lam elif durağında Rukuye gitmek yine cümlenin yapısını bozacağından mekruhtur dolasıyla ayeti süreyi bölmeden devam ettirip ayeti veya süreyi tamamlamak gerekir. Ayn cevandinde ise konunun bitip başka bir konuya geçildiği ni belli ettiğinden dolayı bu secavendde rukuye gitmek daha efdaldir.
Lam Elif ve Ayn secavendini araştırdığım bütün kaynaklar bu şekild eanlatıyor. Bu konuyu bir hocam var onada danışacağım. Açıkcası bu iki durak harici diğer hangi secavendlerde rukuye gidileceğini bende tam olarak emin değilim hocamada danışıp tekrar yazarım.
Saygılarımla
Şema
< Sayın mum şöyle düzelteyim Lam elif durağı cümlenin devam etmesini gerektiren bir secavenddir Cüümle içinde bu durağa gelinmişse durulmaması gerekir Durulursa cümlenin anlamı bozulur O yuzden ya bir önceki kelimeden yada bir önceki cümle başından alınıp tekrar okunur Ayet sonunda Lam Elif durağına dek gelinmiş ve durulmuşsa geri dönmeden nefeslenip kalınan yerden devam edilir
Öncelikle şunu belirteyim ki Sakın sözlerim kesin bir hüküm gibi algılanmasın fetva veya hüküm bildirmek benim haddime değildir Ancak araştırdığım ve öğrendiğim kadarıyla bu bilgi böyle olması gerekiyor Ayrıca soruyu soran arkadaş ayet sonu veya cümle içindemi diye belirtmediğinden ötürü Lam elif durağında Rukuye gitmek yine cümlenin yapısını bozacağından mekruhtur dolasıyla ayeti süreyi bölmeden devam ettirip ayeti veya süreyi tamamlamak gerekir Ayn cevandinde ise konunun bitip başka bir konuya geçildiği ni belli ettiğinden dolayı bu secavendde rukuye gitmek daha efdaldir
Lam Elif ve Ayn secavendini araştırdığım bütün kaynaklar bu şekild eanlatıyor Bu konuyu bir hocam var onada danışacağım Açıkcası bu iki durak harici diğer hangi secavendlerde rukuye gidileceğini bende tam olarak emin değilim hocamada danışıp tekrar yazarım
Saygılarımla >
Kardeş bazı Kuranların girişinde ve Karabaş tecvidi gibi kitaplarda LAMELİF duarağın durulmamalı ama durmuşsa kişi geriden almamalı yazılıdır.
bygantar
Sayın Şem’a Kuran ların çeşitlerini bilmem ama islam büyüklerinin de birleştikleri ortak noktayı belirten bir kaç bilgiyi sizinle paylaşayım ondan sonra sizlerde dilediğiniz gibi nerede durmak gerekir veya durmak mı gerekir nasıl olması gerekir kendiniz çözüp bu şekilde Kur’an-ı Kerimii okuyunuz. Tekrar üstüne basa basa diyorum ben nacizane bilgim dahilinde olan bir konuyu paylamak istiyorum. Benim sözlerimi kesinlikle kaliyee almayın mümkünse ön fikir olsun ama doğruluğunu kendiniz araştırıp bulunuz. Haa fikirlerimi çürütecek kaynak varsa okumaktan inanın çok zevk alırım. Varsa yanlışım doğruluğunu öğrenmek isterim. Bu konu ile ilgili bir arkadaşımla daha geçmiş zamanlarda konusu olmuştu ve beni araştırmaya sevk etmişti. Eklemeden de geçemicem Surçü lisan ettyisem affola..
bygantar
Ayrıca bahsettiğiniz karabaş tecvidinde de Lam elif durağında Durulmamaya işaret eder. diye. Fakat geriden alınıp devam edilmesine gerek yoktur veya vardır diye bir şey yazmıyor.
Saygılarımla
muvahhidim
< Ayet sonunda lam elif durağı varsa, mesela amme yeteseelun – anin nebeil azim – gibi , bunlardan sonra rukuya varılabilir mi? Caiz midir? Mekruhluk falan var mıdır? >
Kardeş;
Ayet sonunda ”Lâm Elif – لا ” secavendinde durulursa, geriden alınmaz.. Ancak cümle içerisinde gelen ‘‘Lâm Elif – لا ” duraklarında, nefesimiz tükenir veya herhangi bir sebepten durmamız icab ederse durulur, ancak geriden tekrar alınıp okumaya devam edilmelidir..
”Lâm Elif – لا ” durağında değil de ”Ayn – ع ” durağında ruku’a varmak câizdir..
O’na emanet olun..
celle celeluh..
lam durağı, bakara suresi 150 ayet kaf duraginda durup neden lamelif duragindan geri alinir diyanet