Şafii Mezhebinde Ramazan Bayram namazı nasıl kılınır?
Kayıtsız Üye
Şafii Mezhebinde Ramazan Bayram namazı nasıl kılınır? Şafiiler ramazan bayramı namazını nasıl kılması gerekmektedir ?
arifselim
ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazı şafiide müekked sünnettir ve iki rekat olarak kılınır. Şafiide kazası olanlar normalde sünnet kılamazlar ama yılda bir defa olan bu faziletli namazın sevabından mahrum kalmamak için kılınabilir. Maddeler halinde kısaca bayram namazı şu şekilde kılınır:
– Cemaatle kılınması da sünnettir şart değildir.
– Mukim, misafir, erkek, kadın herkese sünnet-i müekkeddir
– Kurban bayramı için örnek namaz niyeti:”Ramazan Bayramı sünnetini iki rek’at olarak cemaatle kıbleye doğru kılmaya ALLAH rızası için kılmaya niyet ettim”
– Müezzin kamet yerine ; ”es-salate camieh” dedikten sonra namaza kalkılır.
– Niyetle tekbiretül ihram getirildikten sonra sonra veccehtü okunur. Sonra da 7 defa tekbir getirilir. Tekbirlerin her defasında farz namazlarda olduğu gibi ;eller omuzların hizasına gelecek şekilde kaldırılır.
– Tekbirler arasında bir defa : ”Subhanel-llahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vellahu ekber” okunur.
– Sonra euzu besmele çekilir ve Fatiha okunur. Sure olarak da ilk rek’atta KAF veya EL-A’LE suresi okunur. İkinci rek’atta Fatiha’dan önce 5 defa tekbir getirilir ve yine bu tekbirler arasında : ”Subhanel-llahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vellahu ekber” okunur. İkinci rek”atta Fatiha’dan sonra İKTERABET veya EL-ĞAŞİYE suresi okunur.
Cevap: Şafii Mezhebinde Ramazan Bayram namazı nasıl kılınır?
Fetva Meclisi
Bayram Namazı Nasıl Kılınır?
Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler’e göre müekked sünnet, Hanbelîler’e göre ise farz-ı kifâyedir.
Her din görevlimiz mutlaka bayram namazlarını görevli bulundukları camilerinde cemaatına anlatıyordur bundan şüphemiz yoktur.
-Halk arasında dokuz tekbir, iki rekat üzerimize vacip olan Ramazan Bayramı namazını kılmaya uydum imama veya
– ”Niyet ettim Allah rızasi için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.
– İmam ”Allahü Ekber” deyip ellerini yukariya kaldırınca, cemaat de ”Allahü Ekber” diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.
– Hem imam, hem de cemaat gizlice ”Sübhaneke” duasını okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Bunlara zevâid tekbirleri denir. Tekbirlerin alınışı söyledir:
Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice ”Allahü Ekber” diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağiya salıverirler. Burada kisa bir süre durulur.
ikinci Tekbir: İkinci defa ”Allahü Ekber” denilerek eller yukarıya kaldirilip yine aşağıya salıverilir ve burada da birinci de oldugu kadar durulur.
Üçüncü Tekbir: Sonra yine ”Allahü Ekber” denilerek eller yukarıya kaldirilir ve aşağiya salıverilmeden bağlanir.
– Bundan sonra imam, gizlice ”Euzü Besmele”, açiktan fatiha ve bir sure okur. (Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)
– Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek’ata) kalkılır ve eller bağlanır.
ikinci Rek’at:
– İmam gizlice Besmele, açıktan da fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden
Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle, cemaat da onun pesinden gizlice ”Allahü Ekber” diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra asağiya salıverirler. Burada kisa bir süre durulur.
ikinci Tekbir: İkinci defa ”Allahü Ekber” denilerek eller yukariya kaldirilip yine asağıya salıverilir ve burada da birinci de oldugu kadar durulur.
Üçüncü Tekbir: Sonra yine ”Allahü Ekber” denilerek eller yukariya kaldirilir ve asağıya salıverilir, dördüncü tekbir ile rükua varilir, sonra da secdeler yapilarak oturulur.
– Oturuşta. imam ve cemaat, Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina… dualarını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler.
Namaz bitiminde tekbirlere başlanır "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illAllahu vAllahu ekber Allahu ekber ve lillahi’l-hamd" diye tekbir getirilir. Anlamı şöyledir: "Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir Allah’tan başka ilâh yoktur O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir Hamd Allah’a mahsustur" Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b Mes’ûd (r.anhümâ)’ya dayanır.
Namazdan sonra hutbe okunur.
Hutbe’den sonra Üç defa tekbir getirilerek imam mihrabına varır….ÖYLE BİR DUA EDİLMELİ Kİ, BÜTÜN CEMAAT İLİKLERİNE KADAR BU DUAYI HİSSETMELİ VE YÜREKTEN AMİN DEMELİ…
Hatırlatmalar:
Tekbirler getirilirken imam hutbe’de oturmaz.
Namaz tekbirlerinde sehven yapılan hatalarda sehiv secdesine gerek yoktur.
Diyanet İslam ilmihali 1. Cilt
Abu ZER
Cevap: Şafii Mezhebinde Ramazan Bayram namazı nasıl kılınır?
imam
Hanefi ile şafii mezhebinde sadece bayram namazı yeri ve sayısı arasında ihtilaf var.
ikisine de uyulabilir hiç bir sakıncası yoktur.
@hmet
Şafii mezhebinde bayram namazı iki rekat nafile gibi kılınır,
Niyeti: Niyet ettim Allah rızası için bayram namazını kılmaya denir.
Birinci rekatta kıraatten önce 7 tekbir, ikinci rekatta yine kıraatten önce 5 tekbir getirilir ve eller kulaklara kadar kaldırılıp bağlanır.
şafilerde bayram namazı nasıl kılınır, şafii mezhebine göre bayram namazı nasıl kılınır, şafiilere göre bayram namazı nasıl kılınır