Zorla ve istemeden alkol içmeyeceğim diye yemin ettim
Kayıtsız Üye
Benim bir arkadaşim bana zorla ve istemeden alkol icmeyecegim diye yemin ettirdi,ama ben yemin ederken bir daha icmeyecegim dedim.Bu yemin gecerlimi,cünkü ben sadece icmeyecegim dedim,alkol icmeyecegim demedim,Bu durumda mesela ozaman su,cay,cola gibi seylerde icmemem lazim,cünkü sadece icmeyecegim diye yemin etmistim.
Cevap: zorla ve istemeden alkol içmeyeceğim diye yemin ettim
DangeR
kardeş yanlış bişey için yemin etmedin ki içme arkok bizim dinimizde haramdır yemin ettim diyorsun yemini o kadar düşünen biri arkolü neden içmek istesin anlamış değilim…..
İslâm, içkinin içilmesini yasakladığı gibi, ona yardımcı olunmasını da yasaklamıştır: Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:
Mâide suresindeki kesin içki yasağı bildiren ayet geldikten sonra Allah Resulu (asm) uygulama ile ilgili olmak üzere şöyle buyurdu:
Buna göre bir kadın kocasına veya bir başkasına içki hazırlayamaz, onu taşıyamaz ve bu konuda yardımcı olamaz. Allah’ın emirlerine aykırı olan konularda kula itaat edilmez. Bu nedenle bir kadın, Allah’ın yasakladığı bir şeyi yapma konusunda kocası da olsa, annesi babası da olsa onlara itaat edemez.
İçki sofrasını isteyerek hazırlamak günahtır. Ancak, eğer kadın böyle bir sofrayı hazırlamaya zorlanıyorsa, yapmadığı takdirde çok büyük işkencelere, darbelere maruz kalıyorsa, -istemeyerek yaparsa- umarız sorumlu olmaz. Bu vebali telafi etmek için de bir bayan olarak eşini bu çirkin, haram ve sağlığa zararlı olan içki içmemesi konusunda, kadınlık inceliğini manevi baskı olarak kullanması gerekir.
(1) bk. Müslim, Müsâkât, 67; bk. Buhârı, Megâzî, 51; Büyû, 105, 112; Müslim, Büyû, 93; Fer’, 8; İbn Mâce, Ticârât, 11; Ahmed b. Hanbel, II, 213, 362, 512, III, 217, 324, 326, 340; İbn Kesîr, Muhtasaru Tefsîri İbn Kesîr, Beyrut (t.y), I, 544-547.