Banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz fakirlere verilebilir mi?
Muhasibi
Soru: Hocam bir kitapta okuduğuma göre "banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz fakirlere verilmelidir" yazıyordu. Bir takvim sayfasında ise "kişinin kendisine haram olduğu için yemediğini başkalarına yedirmesinin daha büyük günah olduğu yazıyordu. Hesabımızda biriken faiz paralarını ifade edildiği gibi kullanmak caiz midir, değil midir, bu paraları ne yapmalıyız? Borç faiziyle bir ev alan kimse aynı bankaya borcunun vadesi bitene kadar para yatırsa, aldığı faizi vade sonunda bankaya kalan borçlarını ödemek için kullanabilir mi? Kullanırsa hem verdiği için hem aldığı için iki defa mı günah islemiş olur?
Cevap: Haramlar ikiye ayrılır. Birisine haram li aynihi denir; kendi yapısında haramlık olan şey demektir. Domuz eti, şarap ve ölü hayvan eti böyledir. Bunlar başkasına verilemez. Diğeri haram ligayrihi’dir. Kendisinde haramlık olmayan ama kazanma şekli haram olan şey demektir. Faiz parası öyledir. O para ile, alın teri silinerek kazanılan para arasındaki tek fark; kazanma şeklidir. Bu da sadece kazananı ilgilendirir.
Bakara Suresinin 278. ayeti, tahakkuk eden faizin alınmamasını emreder. Ancak bankalar, alınmayan faizleri, kendi hesaplarına iade edemezler. Onları ayrı bir hesapta biriktirerek başka yerlere aktarırlar. Bu sebeple banka faizleri, sahibi bilinmeyen mal hükmüne girer. Bu durumda alınıp fakir ve muhtaçlara verilmesi caiz olur.
Faiz almak da vermek de haramdır. Bu sebeple faizli olan hiçbir işe girmemek gerekir.
Cevap: Banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz fakirlere verilebilir mi?
DELFİN
Faizin her türlüsü haramdır.Peygamber efendimiz veda hutbesinde bunu açık olarak ifade etmiştir.Bu nedenle faizli işlere girmemek yada bulaşmamak gerekir.
faiz parası ne yapılmalı, faiz alıp fakire vermek caiz mi