Cuma namazı saatin de dersim var namaza gidemiyorum ne yapmalıyım?

Cuma namazı saatin de dersim var namaza gidemiyorum ne yapmalıyım?

Kayıtsız Üye
ben bir öğretmenim cuma namazı saatin de dersim var namaza gidemiyorum ne yapmalıyım teşekkürler?


Cevap: Cuma namazı saatin de dersim var namaza gidemiyorum ne yapmalıyım?

Desert Rose
Daire amiri veya işveren cuma namazı için izin vermediğinde memur ve çalışanın durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Cuma namazı akıl baliğ olan sağlıklı erkeklere farzdır. Bu nedenle Cuma namazını bilerek kılmayanlar haram işlemiş olurlar. Daire amiri, memurların cuma namazına gitmelerine izin vermezse, önce amiri, makbul bir yolla takındığı menfi tavırdan vazgeçirmeye çalışırlar. İmkân olmadığı takdirde memur ya kendi naklini başka yere yaptıracak, yahut da maddi durumu müsait olduğu takdirde istifa edecektir. Durumu müsait olmazsa görevine devam edip cuma namazına gitmeden öğle namazını kılar, vebal de amire ait olur, işçinin ve öğretmenin de durumu böyledir.

İbn Kasım ve Şebramilisi şöyle diyorlar: Cuma namazına izin vermeyen bir işverenin yanında bir işçinin çalışabilmesi için, muhtaç olması gerekir.. (Şebramilisi: c. 2, s. 134). Hanefî ulemâsından el-İmam Abu Hafs gibi zevat; işverenin izni olmadan işçinin cuma namazına gitmesi caiz değildir, demişler ise de işçi ve memurun cuma namazına gitmelerine mani olmak büyük bir vebaldir. (el-Fetava’l Hindiye: c. l, s. 144 ) Akıl baliğ her müslümana normal vakit namazlarını kılmak da farzdır. Buna göre eğer işveren namaz kılmanıza izin vermez ve siz de orada çalışmaya mecbur değilseniz işi bırakırsınız. Eğer mecbursanız namazınızı zamanında kılmaya çalışırsınız.

İş için de olsa namazın kazaya bırakılması doğru değildir. Kıyam yani namaz kılarken ayakta durmak namazın farzlarından biri olduğıu için bir mazeret yokken duran bir araba içinde namaz kılmak caiz değildir. Bu nedenle işverenin haberi yokken namaz kılmanız caiz olmakla beraber, arabanın içinde olmaz. Bu işe girmeden önce farz namazları kılmanıza izin verilmeyeceği kesin ise ve siz de böyle bir işe girmeye zaruret derecesinde mecbur değilseniz işe girmeyiniz. Ancak kesin bir durum yoksa bir defa denemek de fayda vardır. Denedikten sonra namazları kılmanıza izin verilmezse istifa edersiniz.
SİE

————————–
Cuma Namazını Terketmek

Abdullah b. Mes’ud radiyAllahu anh’dan Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

"Nerdeyse birine (yerime) namaz kıldırmasını emredip de cuma namazına gelmeyenlerin evlerini yıkmaya niyetlenmiştim.” (Müslim)

"Bazı kimseler ya cuCuma Namazınıma namazına katılmamayı terkedecek yoksa Allah onların kalblerini mühürleyecek ve sonra onlar gafillerden sayılacaklardır.” (Müslim)

"Önemsemeyerek üç cuma namazını terk eden kimsenin kalbini Allah mühürler.” (Ebu Davud, Nesei sahih senedle rivayet etmişlerdir.) Hafsa radiyAllahu anh’dan Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

"Ergenlik çağına erişmiş herkesin cuma namazına gitmesi farzdır.” (Nesei) (Cuma namazı diğer vakit namazları gibi değildir. Farz olabilmesi için vakit namazlarının şartları dışında bir takım belli şartları vardır. Bu şartlar tahakkuk etmedikçe cuma namazını kılmak farz olmaz ve onun yerine öğle namazı kılınır. Bundan dolayı da cuma namazını terkeden günah işlemiş sayılmaz bilakis doğru bir iş işlemiş olur.)

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();