Dua, yer ile gök arasında durur ve bana salâvat getirmeden Allaha ulaşmaz. Bu hadisi sahih midir

Dua, yer ile gök arasında durur ve bana salâvat getirmeden Allah’a ulaşmaz. Bu hadisi sahih midir

Muhasibi
Kullarım sana beni sorarlarsa, ben onlara yakınım, bana dua ettiği vakit dua edenin duasını kabul ederim. Bana icabet etsinler, bana iman etsinler umulur ki doğru yolu bulurlar. Bakara: 186. Ayetiyle çeliştiğini belirtmiş ve bu konuda açıklama istemiştim. Siz cevabınızda bu hadisin sahih olduğu belittiniz.
Fakat sizin açıklamanız beni tatmin etmedi. Ben Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘e salâvat getirmenin, duamızın kabul edilmesinde faydalı olacağını inkâr etmiyorum. Ben, dua ederken Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘e salâvat getirmenin şart olmadığını ve Allah (Azze ve Celle)‘nin duamıza icabet etmesini engellemeyeceğini düşünüyorum.
Bu nedenle aynı soruyu Diyanet işleri başkanlığına da internet aracılığıyla sordum. Bu hadisin ravisinin halinin belli olmadığı ve bu nedenle hadisin zayıf olarak kabul edilen bir hadis olduğu tarafıma bildirildi.
Lütfen yazılan soruların diğer kardeşlerimiz tarafından da okunduğunu dikkate alınız? diye sormuş.
Cevap: Sizin yazdığınız gibi bir hadis yoktur. Diyanet işleri başkanlığı böyle bir hadisin olduğunu ve ravisininde halinin belli olmadığını ispat edemez! Bizim sahih dediğimiz sahabe sözüdür ve şöyledir:
Ömer (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:
‘Kuşkusuz ki dua, gök ile yeryüzü arasında durdurulur ve Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘e salât edinceye kadar duadan hiçbir şey çıkmaz.’
Tirmizi: 1/485
Ömer (RadiyAllahu Anh) sizin dediğiniz gibi dua Allah’a ulaşmaz demiyor! Ömer (RadiyAllahu Anh) bu sözüyle dua edecek kişinin duasında Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘e salâvat getirmesinin önemini vurguluyor. Ömer (RadiyAllahu Anh)‘ın bu sözü allah-u Teâlâ’nın:
Kullarım sana beni sorarlarsa, ben onlara yakınım, bana dua ettiği vakit dua edenin duasını kabul ederim. Bana icabet etsinler, bana iman etsinler umulur ki doğru yolu bulurlar. Bakara: 186. Ayetiyle çelişmemektedir. Çünkü Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır:
Sizden biri dua edeceği vakit Rabbine hamd ve sena ile başlasın. Sonra Nebi’ye salât etsin. Sonra dilediği şeyi istesin
Tirmizi: 3708
İşte bu hadisten dolayı Ömer (RadiyAllahu Anh) dua edecek kişinin duasında Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘e salâvat getirmesini önemle vurgulamıştır


Cevap: Dua, yer ile gök arasında durur ve bana salâvat getirmeden Allah’a ulaşmaz.’ Bu hadisi sahih

@hmet
Dua ederken salavat okumak
HADİS

2195. [3:543, Hadîs No: 4266]
Ali (r.a.) rivayet ediyor:
Muhammed ve onun Ehl-i Beytine salavat getirilmedikçe, duâ ile Allah arasında bir perde vardır.

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();