Gusulle ilgili bilinmesi gerekenler

Gusulle ilgili bilinmesi gerekenler

Amenna
1 – Soru: Gusul abdesti ile namaz kılınabilir mi?
Cevap: Gusül abdesti ile namaz kılınabilir. Bunda hiçbir mahzur yoktur. (Mecmua-i Cedide, s. 11)

2 – Soru: Gusül yaptıktan sonra, içeride kalan meni, şehvetsiz olarak tenasül uzvundan dışarı çıksa gusül icap eder mi?
Cevap: Gusletmeden önce idrar yapmış, en az 40 adım yürümüş veya biraz uyumuşsa, tekrar gusle lüzum yoktur. Ama bunların hiçbirini yapmadan gusletmiş ve ondan sonra meni gelmişse yıkanmalıdır. En güzeli gusül abdestinden önce bir kaç damlada olsa idrar yapılmalıdır…

3 – Soru: Cünüp kimsenin yemek yemesi veya su içmesi caiz midir?
Cevap: Mekruhtur. Üzerinde bu hal devam ederken yiyip içmek mecburiyetinde kalan kimse, önce elini ve ağzını yıkamalı, sonra yiyip içmelidir. Zira ağzını yıkamadan yiyip içmek tenzihen mekruhtur.

4 – Soru: Durduğum evin müstakil banyosu yok, ev sahibine sorduğumda mutfağı gösterdi. Acaba bu durum karşısında mutfakta banyo yapabilir miyim?
Cevap: Zaruret karşısında mutfakta gusletmenizde bir mahzur yoktur.

5 – Soru: Kadınların tırnaklarına sürdükleri oje, gusle mani midir?
Cevap: Oje, kına gibi sadece renk yapan bir madde değil, tırnak üzerinde donan ve tabaka teşkil eden bir solisyondur. Bu madde, altına suyun işlemesine engel olduğu için, gusle manidir. Bu kimsenin, tırnağındaki oje temizlenmeden yapacağı gusül ile cünüplükten kurtulması mümkün değildir.

6 – Soru: Halk arasındaki "gusül yapılacak yerde Euzü ve Besmele çekilmeyecek. Zira orada Allah’ın adı anılmaz" sözü doğru mu?
Cevap: Gusle Besmele ile başlamakta hiçbir mahzur yoktur. Bilakis, Besmele çekmek sünnettir. (Büyük İslam İlmihali, taharetlerle ilgili bölüm, madde: 195/1)

7 – Soru: Avret mahallinin tıraş edilmesi en az kaç günde yapılmalı, en fazla kaç günde yapılabilir?
Cevap: Bu tıraş en az yedi gün sonra tekrarlanmalı, en fazla müddet olarak da 40 günü geçmemelidir. (Feteva-i Hindiye, c. 5, s. 357) Bu tıraşa göbeğin alt kısmından başlayıp, kasık kısımlarını temizlemek gerekir. (Aynı eser c.5,s. 358)

8 – Soru: Cünüp olmadığı halde yalnız etek tıraşı olmaktan dolayı gusül icap eder mi?
Cevap: Etek tıraşı, guslü gerektirmez.

9 – Soru: Güneşte ısıtılan su ile gusül abdesti almak caiz olur mu?
Cevap: Evet, kerahatle caizdir.

10 – Soru: Bir kimse gece rüyasında ihtilam olsa ve yine rüyasında yıkansa bu şahıs gusletmiş olur mu, yani pislikten temizlenmiş olur mu?
Cevap: Rüyada ihtilam olan şahıstan meni çıktığı için uyandığında gusletmesi farz olur. Rüyada yıkanmak, hakiki değil hayalden ibarettir. Rüyadaki yıkanma ile bir insan cünüplükten kurtulamaz.


Cevap: Gusulle ilgili bilinmesi gerekenler

mamo
selamun aleykum arkadaşlar Ya şu birinci soruda gusül abdesti ile namaz kılınır ama gusulle beraber namaz abdesti de alırsa ozaman kılınır ama sadece farzları ile alınan gusül abdesti ile namaz kılınmaz onu düzeltirseniz memnun olurum.Yanlış bilgilendirmeyelim.Saygılarla


Yanıt: Gusulle ilgili bilinmesi gerekenler

RAHE
bilgi için Allah ragzı olsun


Soru: Gusulle ilgili bilinmesi gerekenler

Hoca
< 1 – Soru: Gusul abdesti ile namaz kılınabilir mi?
Cevap: Gusül abdesti ile namaz kılınabilir. Bunda hiçbir mahzur yoktur. (Mecmua-i Cedide, s. 11)

. >
< selamun aleykum arkadaşlar Ya şu birinci soruda gusül abdesti ile namaz kılınır ama gusulle beraber namaz abdesti de alırsa ozaman kılınır ama sadece farzları ile alınan gusül abdesti ile namaz kılınmaz onu düzeltirseniz memnun olurum.Yanlış bilgilendirmeyelim.Saygılarla >
ve aleykumusselam mamo kardeş. bu konuyu bir daha araştır kardeşim. ben şafii ve hanefiyi biliyorum ikisinde de olur.

< Soru
Cünüplükten temizlenmek için alınan gusül abdestiyle acaba namaz kılınabilir mi veya Kur’an-ı Kerim okunabilir mi? Cunüp kalmadan da banyo yaptıktan sonra gusül abdesti alınabilir mi?

Cevap

Gusül abdesti ile her türlü ibadet yapılabilir. Ayrıca cünüp kalmadan da Gusül abdesti alınabilir.
>
< Soru
Banyoda boy abdesti aldığımız zaman, aldığımız boy abdesti ile namaz kılabilirmiyiz. Yoksa tekrar namaz abdesti almaya gerek var mı ?

Cevap

Bir adı da boy abdesti olan gusül temizliğiyle bütün ibâdetler yapılır. Zira namaz abdestinde sadece bedenin bilinen âzaları yıkanırken, bunda ise tamamı yıkanmakta, daha fazlasıyla temizlik hâsıl olmaktadır. Abdesti bozucu bir hâl vâki oluncaya kadar, her türlü namaz kılınıp, ibâdet yapılır. Ancak abdesti bozan bir hâl vâki olunca, gusül abdestinin hükmü de bitmiş olduğundan ibâdet için yeniden abdest almak gerekir.

Gusül abdesti alırken ellerin avret yerine değmesi abdesti bozmaz.
>
< bilgi için Allah ragzı olsun >
RAHE kardeşim seni 2. defa uyarıyorum lütfen "Allah razı olsun" yerine "Allah ragzı olsun" yazma:)


Desert Rose
Selamün Aeyküm paylaşım için Allah razı olsun bilgilerimizi pekiştiriyoruz sağ olun


askeraga
emin değilim. gusülden 1 saat kadar sonra terliğimi çıkarırken kabuğun kopmuş olduğunu farzettim. emin olmadığım için ne yapmalıyım. eğer yıkanma esnasında kabuk kalmışsa ve altına su geçmemişse ne olur?

ilgilenip cevap yazdığınız için Allah razı olsun


Hacı Engin
ya müthiş bir ikilemdeydim beni kurtatdınız ALLAH razı olsun


Ecrinim
bilgiler için Allah c.c. razı olsun,elinize sağlık


bozo56
Hadisi Şerif:
(Önce namaz abdesti alın, sonra, vücudun her tarafına su dökmek gerekir)

Sünnet üzere gusl alındığında normal abdest de alınmış olur. Bu yüzden alınan gusl ile namaz kılınabilir. Fakat yalnız gusl farzları yerine getirilirse (Ağzı, burnu ve tüm bedeni yıkamak) bu gusl ile namaz kılınmaz.
Sünnet üzere gusl aşağıda anlatılmıştır:

"Sünnet üzere gusl abdesti almak için, önce temiz olsalar dahi, iki eli ve avret yerlerini yıkamalıdır.Sonra bedeninde necaset varsa yıkamalı, sonra, tam bir abdest almalı, yüzünü yıkarken, gusle niyyet etmeli, ayakları altında su toplanmıyorsa, ayaklarıda yıkamalıdır.Sonra bütün bedene üç defa su dökmelidir. Önce üç defa başa, sonra sağ omuza sonra sol omuza dökmeli, her döküşte o taraf tamam ıslanmalıdır. Birinci dökmede oğmalıdır.

Gusl tamam olunca, tekrar abdest almak mekruhtur. Gusl ederken abdesti bozulursa , bir daha almak lazım olur."(Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye)


emniciba
< 10 – Soru: Bir kimse gece rüyasında ihtilam olsa ve yine rüyasında yıkansa bu şahıs gusletmiş olur mu, yani pislikten temizlenmiş olur mu?
Cevap: Rüyada ihtilam olan şahıstan meni çıktığı için uyandığında gusletmesi farz olur Rüyada yıkanmak, hakiki değil hayalden ibarettir Rüyadaki yıkanma ile bir insan cünüplükten kurtulamaz >

🙂 boyle bır soru kım yoneltmıskı rüyada yıkansan ne yıkanmassan ne ;?


dinde bilinmesi gerekenler, dinle ilgili bilinmesi gerekenler, dinimizle ilgili bilmemiz gerekenler

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();