Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:06
missa9
Abone

Çocuklarıma yaptığım beddualar tutarmı?

Çocuklarıma yaptığım beddualar tutarmı?

pisman,
bugün ben ogluma 2yada3 sefer Allah belani versin dedim,yazarken bile o kadar uzuluyorum,kiziyorumki kendime,ben asla boyle bisey yapmazdim,bugün ne oldu bilmiyorum,,
nasi soyledim,nasi dedim,aklim almiyo,cok pismanim cok,,,
ben ne yapabilirim,ne yapmam lazim bir yol gosterin ne olur,,
oglumun basina bise gelirmi,kendimi çok kotu hissediyorum,cok korkuyorum


Cevap: Çocuklarıma yaptığım beddualar tutarmı?

gökhanagt
İslam dini evladın anne ve babaya karşı son derece saygılı olmasını istemiş ve onlara karşı en küçük bir hürmetsizliği dahi haram kılmıştır. Bu bakımdan evlat anne ve babanın meşru dairedeki isteklerine uymalı ve onların hayır dualarını almalıdır. Anne babanın bedduasından ise sakınmalıdır. Ancak haksız olarak beddua ederlerse Allah her şeyin iç yüzünü bilmektedir. Elbette anne baba dahi olsa haksız olarak yapılan bedduadan dolayı evladı hesaba çekmeyecektir ve haklarını helal etmemelerinden dolayı evladı sorumlu tutmayacaktır. Yeterki evlat anne ve babasına karşı vazifeyi aksatmasın.

Okudunuz mu?  Biri Hakkını helal etmiyorsa ne yapmalıyız ?

Rasûlüllah Efendimiz: "Ben lânetçi olarak gönderilmedim." (Müslim, Birr 87) buyurur. Bir mü’mine lânet (Beddua) etmenin, onu öldürmek gibi olduğunu bildirir. (Buhârî, edep 44)

Yapılan bir lânetin (bedduanın) yerine vardığında haksız yere yapıldıgını görünce sahibine döneceğini haber verir. (Tirmizî, Birr 48; Ebû Dâvûd, Edep 45)

Okudunuz mu?  Vesvese gelmezse imanda sorun mu vardır?

Dua ve bedduaları kabul edecek olan Allahtır. Eğer haksız iseler anne baba da olsa bedduaları kabul olmaz. Ancak anne baba haksız da olsa çocukların onlara isyan etmesi ve onları rencide etmesi doğru değildir. Onların her türlü helal isteklerine uymak gerekir. Ancak haram isteklerine uyulmaz.

Okudunuz mu?  Rahman ve Rahim anlamında hikaye

Ayrıca haksız yere yapılan beddua geçerli değildir. Anne ve baba olmak evlatları üzerinde sınırsız tasarruf hakkını gerektirmez. Anne ve babanın yaptığı haksızlıklara karşı, evladın güzel bir lisanla onları kırmadan uyarması gerekir. Şayet güzel lisandan anlamıyorlarsa ya da kırılacaklarsa susmak daha uygundur.
SİE

Okudunuz mu?  Bebek mevlüdü

Cevap: Çocuklarıma yaptığım beddualar tutarmı?

BEYAZ_gul
Paylasim için ALLAH razı olsun kardes.
Ama sunuda unutmamak gerek dua saati var konustuklarimiza
dikkat etmek gerekit ALLAH muhafaza dua saatine denk gelirse halimiz persian olur o yuzden bir Müsluman dilline mukayet olmasi gerekir.
Aklina gelen seyi önce dusunmeli sonra dille getirmeli.
Selam ve dua ile


Cevap: Çocuklarıma yaptığım beddualar tutarmı?

Galus
Günahkar müminlere beddua etmek, bela okumak günah mıdır?

İslâm, müslümanların kendileri ve diğer müslümanlar aleyhinde beddua etmelerini yasaklamıştır Peygamber Efendimiz (asm): "Kendinize beddua etmeyiniz; çocuklarınıza beddua etmeyiniz; mallarınıza da beddua etmeyiniz Dileklerin kabul edildiği zamana denk gelir de Allah bedduanızı kabul ediverir” (Müslim, Zühd 74; Ebû Dâvûd, Vitir 27) buyurmuştur Peygamber Efendimiz (sas) beddua etmekten kaçınırdı Kendisinin lânet eden değil, aksine rahmet peygamberi olduğunu söylerdi (Müslim, Birr 87)

Mekke döneminde İslâmî tebliğ etmek üzere Tâif’e gittiğinde, orada kötü bir davranışla karşı karşıya kalmış; dönüşte taş yağmuruna tutulmuş, mübarek ayakları kanlar içerisinde kalmıştı O sırada Allah tarafından kendisine "onlar aleyhinde yapacağı bedduanın kabul edileceği, dilerse onları helâk edeceği" bildirilmiş, fakat Peygamber Efendimiz "Hayır, belki bunların sulbünden sana ibadet edecek çocuklar doğar, yâ Rabb" demişti Uhud’da dişini kıran, yüzünü yaralayan düşmanları için: "Allah’ım! Kavmimi hidayete erdir, çünkü onlar yaptıklarını bilmiyorlar" (Tecrîd-i Sarih Tercümesi, IV, 314) diye dua etmiştir Bütün çalışmalara rağmen İslâmiyeti kabul etmeyen Devs kabilesine beddua etmesi istenince: "Yâ Rabbi! Devs kabilesine hidayet eyle de onları bizim saflarımıza kat" diye dua etmişti (Tecrîd-i Sarih Tercümesi, VIII, 344)

Bununla beraber, Peygamber Efendimiz (sas)’in zaman zaman Allah düşmanlarına beddua ettiği de olmuştur Bi’r-i Mâûne’de yetmiş İslâm davetçisini şehît eden Kilab kabîlesine Resulullah (sas) bir ay süre ile beddua ve lânet etmişti Kâbe’de namaz kılarken kendisiyle alay eden müşriklere de beddua etmiş, Bedir muharebesinde yere serildiklerini gözleriyle görmüştü (Tecrîd-i Sarih Tercümesi, X; 43-45) Hendek muharebesinde Medine önlerinde toplanan düşmanın perişan olup dağılmaları için dua etmiş, bunun üzerine geceleyin ansızın doğudan kopan fırtına düşmanın altını üstüne çevirmişti (Tecrîd-i Sarih Tercümesi, VIII, 342-343)

Bütün bunlardan sonra diyebiliriz ki müslüman, günahkâr da olsalar, müslümanlara beddua etmekten sakınmalıdır

Bu dünyada zulmeden kişi cezasız kalmayacaktır Bu dünyada zulmünün cezasını göreceği gibi ahirette de elim bir azapla cezalandırılacaktır Burada mazluma düşen güzel bir şekilde sabretmektir

Konuyla ilgili bazı hadisler ve kısa açıklamaları:

"…Mü’mine lânet etmek, onu öldürmek gibidir" (Buhârî, Cenâiz 84, Müslim, Îmân 176, 177)


BEYAZ_gul
ALLAH razı olsun Galus kardes
bende bunu aciklamaya calisiyordum 😉

Okudunuz mu?  Kuran'da İsmi geçip te hakkında Peygamber Olup olmadığı ihtilaflı olan kişiler kimlerdir?

gökhanagt
Bilgi için teşekkürler sayın modum,
Allah razı olsun.


Beddua , Kendine çocuk olmamasi için beddua edince beddua tutarmi, istemsiz bedduaua

Bu kategoride yer alan Çok çirkinim ve sevdiğim kişi bunu dile getirdi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çocuklarıma yaptığım beddualar tutarmı?