Mekruh nedir?

Mekruh nedir?

mslmn
selamun aleyküm,

ben mekruhu yapılmaması iyi olan ancak yapılırsada günah olmayan işler olarak duymuştum doğrumudur? doğru değilse doğrusu nedir.


Cevap: Mekruh nedir?

emniciba
evet bende kısaca cevap vercek olan cıkar inşaAllah tahrımen ve tenzıhen mekruh acıklasması tam olarak ne ? daha cesıtlerı varmı ? ? ?


Cevap: Mekruh nedir?

Muhasibi
Mekrûh, lügatte, sevimsiz bulunan, nâhoş ve kerih görülen şey demektir Istılahta ise, dînen yapılması çirkin ve kötü görülen işler mânasına gelir Abdest alırken ve gusül ederken suyu israf etmek, kısa kollu elbise ile veya başı açık namaz kılmak gibi hususlar mekruhlardandır Mekrûh iki kısma ayrılır:
1 – Tahrîmen Mekrûh: Harama yakın olan mekrûha denir Abdest alırken suyu israf derecede harcamak gibi
2 – Tenzîhen Mekrûh: Helâla yakın olan mekruhtur Burnu sağ el ile temizlemek gibi

emniciba ve mslmn kardeşler umarım açıklayıcı olmuştur…
bu arada emniciba ne demek???


Cevap: Mekruh nedir?

mslmn
< emniciba ve mslmn kardeşler umarım açıklayıcı olmuştur >

açıklıyıcı oldu sağolun muhasibi hocam.


Hoca
Mekruh Nedir

Sözlükte "mihnet, şiddet, şer, sevilmeyen" anlamlarına gelen mekrûh, dinî bir kavram olarak, Şâri’ tarafından kesin ve bağlayıcı olmayan bir tarzda yapılmaması istenen fiil demektir.

Bu tanım fakihlerin çoğunluğuna göredir. Hanefîler ise mekrûhu, tahrimen mekrûh ve tenzîhen mekrûh olmak üzere ikiye ayırırlar.

Tahrîmen mekrûh, zannî bir delil ile kesin olarak yapılmaması istenen şeydir. Bu yasak aslında, haram gibi yapılmaması kesin ve bağlayıcı olarak istenmiştir. Ancak, bu talep haber-i vahit gibi sübut bakımından kesin olmayan bir delile dayandığından veya delaletindeki bir kapalılıktan dolayı haramlığı kesin olarak sabit olmamıştır. Bu sebeple Hanefîlerin açıklamış oldukları bu mekrûh türüne amelî haram da denilmiştir. Yani bu davranışların yapılması haram hükmündedir. Bunları işlemek, haram bir fiili işlemek gibi cezayı ve kınanmayı gerektirir; bunlardan uzak durmak ise övülmeyi ve sevabı müstelzimdir. Ancak inanç yönünden farklılık vardır; haram olmadığını söyleyen kimse kâfir olmaz. Meselâ, sigara içmek, erkeğin altın takması, ipek giymesi böyledir.

Tenzîhen Mekrûh ise, Şâri’in bağlayıcı ve kesin olmayan bir tarzda yapılmamasını istediği fiildir. Başka bir ifadeyle, yapılmaması yapılmasından daha iyi olan davranıştır. Bu tür fiilleri işlemek cezâ ve kınamayı gerektirmez. Ancak bunlardan kaçınmak, övülmeyi ve sevabı gerektirir. Dinî salabeti olan, faziletli kişiler bundan kaçınırlar. Cemaate giden kimsenin soğan sarımsak yemesi, ikindi namazından sonra, kerahat vaktine kadar nafile namaz kılmak bu tür mekrûhtur


mslmn
sizede teşekkür ederim mum hocam.


mekruh nedir mumsema

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();